Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaGirişimcilikEvden Çalışmaya Başlayarak Milyarlar Kazanan 16 Girişimci

Evden Çalışmaya Başlayarak Milyarlar Kazanan 16 Girişimci

Sabahları erken saatlerde uyanıp ofise gitmek eskide kaldı. Teknolojinin sunduğu uzaktan çalışma gibi harika imkanlar sayesinde geleneksel “iş günü” ve “iş yeri” kavramları işini online olarak da yapabilenler için ortadan kalkmaya başladı.

Aynı şekilde bir iş kurmak ve yürütmek için de bir ofis kurmak ya da dükkan açmak eskide kaldı. Evinizde kendi çalışma odanızda otururken bir iş kurmak artık hiç olmadığı kadar kolay. Pijama ile oturup evden çalışma fikrine karşı olanlar evden çalışarak başarılı olmuş girişimcilerin hayatlarını kesinlikle okumalılar.

Evden çalışmaya başlayarak işlerini servete dönüştüren 16 girişimciye gelin yakından bakalım.

 

Markus Persson, Minecraft

Evden çalışmayı tercih eden bir diğer başarılı girişimci ise uluslararası çapta başarılar elde etmiş Minecraft’ın kurucusu Markus Persson. Deneyimli ve yetenekli bir oyun geliştiricisi olan Persson, Minecraft’ı Jalbum adında bir fotoğraf paylaşma şirketinde çalıştığı zamanlarda ofisteki boş vakitleri içerisinde geliştirmiş. Daha sonra 2010 yılında Jalbum’deki işinden ayrılarak tam zamanlı olarak Minecraft üzerinde çalışmaya başlamış. Persson, Minecraft’ı 2015 yılında Microsoft’a 2.5 milyar dolar karşılığında sattıktan sonra oyun 100 milyonun üzerinde indirilmiş ve 2011’den itibaren Microsoft’a 700 milyon doların üzerinde bir kazanç sağlamış. Oyun o kadar geniş bir oyuncu kitlesine sahip olmuş ki dünya çapında bütün Minecraft oyuncularının oyunla ilgili fikirlerini ve tartışmalarını yapmaları için MineCon adında bir platformun kurulmasına ilham olmuş.

 

Nick Woodman, GoPro

Nick Woodman’ın kurduğu GoPro yüksek kaliteli film ekipmanlarının minyatürleştirilmesi yoluyla insanların üstlerine ya da istediklere yere takabilecekleri minik kameralar üretme fikri sonucu kuruldu. Şirketin temel ve çıkış ürünü olan GoPro kamera fikri Woodman’ın Avustralya’dan Endonezya’ya kadar sörf yapacağı zaman kamerasını beline takmaya çalışması sonucu ortaya çıkmış. Woodman GoPro’nun ilk prototipleri doğup büyüdüğü Kaliforniya’daki aile evinde, matkap ve annesinin dikiş makinası ile yapmış. Kameraları Çinli bir üreticiden temin eden Woodman temin ettiği kameraları aklındaki amaç doğrultusunda modifiye etmiş. Daha sonra 2004 yılında kendi şirketini kurmuş ve kurduktan on yıl sonra da kendi tasarladığı bu kameraları piyasaya sürmüş. FORBES’un verilerine göre Mart 2016’da şirketin net değeri 1.87 milyar dolar. Woodman’ın kişisel serveti ise 1.09 milyar dolar civarında.

 

Sara Blakely, Spanx

Spanx’ın kurucusu başarılı iş kadını Sara Blakely de işini evden kuranlardan. Korseli iç çamaşırları tasarladığı markası Spanx’ı kurmadan önce Blakely insanların kapılarına gidip fax makineleri ve ofis eşyaları satmaya çalışan bir satıcıymış. Fakat Blakely’nin rahat çamaşır bulamama problemi onu, işten arta kalan boş zamanlarında evde kendi dikişsiz çamaşırlarını tasarlamasına ve bu tasarımları için patent almasına önayak olmuş. 2000 yılında Blakely kendi markasını kurup kendi tasarladığı ürünleri piyasaya sürmüş. Daha sonra ise ürün skalasına inceltici kot ürünleri, yoga taytları ve sütyenlerini de eklemiş. 2016 yılının mart ayında yayınlanan FORBES listesine göre Blakely’nin net serveti 1.19 milyar dolar.

 

Frank Wang, DJI Technologies

Minik helikoptere benzeyen uzaktan kumandalı cihazlar olan Dronelar, son yıllarda fotoğrafçılar, gazeteciler, film yapımcıları ve teknoloji severler tarafından sıkça kullanılmakta. Çok az üretici piyasada DJI Technology’nin CEO’su ve kurucusu olan Frank Wang’den daha iyi bir konum elde edebildi. Hong Kong’lu mucit 2006 yılında öğrenim gördüğü Hong Kong University of Science & Technology okulunun yurt odasında ve birkaç arkadaşı ile birlikte Shenzhen’de kaldığı üç odalı bir apartman dairesinde prototip ürünlerini geliştirmesinin ardından ilk drone’larını piyasaya sürdü. Şimdi ise Wang’in servetinin 3.6 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Wang sunduğu ve geliştirdiği fikirler sayesinde günden güne büyümeye devam ediyor, şimdi ise hızla büyüyen teknoloji marketinde ilk sıralarda yer alıyor.

 

Brian Acton ve Jan Koum, Whatsapp

Teknoloji dünyasında güzel potansiyeli olan bir iş kurarak kısa bir süre içerisinde milyon dolarlar kazanmak mümkün. Örneğin Jan Koum ve Brian Acton işsiz kaldıklarında akıllarına gelen harika bir fikir üzerinden yürüdüler ve o fikri milyar dolarlara çevirdiler. Başarılı bu iki isim WhatsApp’ı 2014 yılında 19 milyar dolara Facebook’a satmadan önce yılda yaklaşık 20 milyon dolar kazanıyorlardı. Şimdi ise Acton’un ortalama servetinin 5.4 milyar dolar ve Koum’un ise 9.1 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. İki girişimci, Whatsapp’ı kurmadan önce işsizdi ve ilginçtir ki ikisinin de işsiz oldukları dönemde Facebook’a yaptıkları iş başvurusu reddedilmişti. Whatsapp’ın kurulma ve geliştirilme süreci de çoğunlukla Acton’un evinin mutfağında ve internet cafelerde geçmiş.

Mutlaka okuyun: Jan Koum’un Su Akmayan Evden 9 Milyar Dolarlık Servete Uzanan Başarı Hikâyesi

 

Kevin Plank, Under Armor

Kevin Planks’ın giyim markası Under Armor spor dünyasında iyi bir çıkış yakalayarak büyüyen ve hem profesyonel sporculara hem de spor yapmayı seven herkese yüksek kaliteli spor kıyafetleri sunan bir marka. Maryland’de 1996 yılında kurulan marka düzenli bir hızla büyüyerek dünya çapında bilinen bir marka haline geldi. Mart 2016’nın verilerine göre değerinin 17.9 milyar dolar olduğu tahmin edilen marka 2015 yılında 4 milyar dolar hasılat elde etmiş. Under Armor markasını Georgetown, Maryland’in dışına çıkartıp uluslarası bir başarıya imza atan Plank’in kişisel servetinin 3.4 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

 

Mark Zuckerberg, Eduardo Saverin & Duston Moskovitz, Facebook

Facebook’un kuruluşuna dair birçok şey yazıldı hatta mahkemeye taşındı. Dünya’nın en büyük sosyal ağ platformunun kurucuları fikir hırsızlığından suçlandı. Fakat bütün ortaya atılan iddiaların aksine şirket 1.6 milyar kullanıcıya ve 306.7 milyar dolar değere ulaştı. Facebook’un asli kurucusu Mark Zuckerberg’in servetinin 66 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Facebook gibi bir sosyal ağ platformu fikrinin kimden çıktığının önemi olmaksızın sonuç olarak Facebook Zuckerberg’in Harvard’daki yurt odasına uzun çalışmaları sonucu ortaya çıktı. Zuckerberg’in temellerini attığı bu fikir Saverin, Moskovitz ve Chris Hughes tarafından geliştirildi.

Mutlaka okuyun: Facebook’un Kurucusu Mark Zuckerberg’in Hayatı

 

Dustin Moskovitz

Yazılım şirketi Asana’nın kurucu ortağı olan Dustin Moskovitz’in tahmini serveti 9.4 milyar. Mark Zuckerberg’in eski oda arkadaşı ve Facebook kurucu ortağı olan Moskovitz dünyanın en genç milyarderleri listesinde.

 

Eduardo Saverin

6.5 milyar dolarlık bir servete sahip olan Saverin Facebook’tan ayrılarak kariyerine mucit olarak devam etmiş. Aynı zamanda 2010 yılında online bağış portalı olan Aporta’yı kurmuş.

 

Jeff Bezos, Amazon

Amazon’un kurucusu ve dünyanın en zengin kişisi olan Jeff Bezos, bir gün New York’dan Seattle’a gittiği uzun araba yolculuğu sırasında daha sonra çok başarılı olacak online satış platformu konsepti “Amazon” u şekillendirmiş. Teknoloji bilgisi, iş stratejisi ve müşteri eğilimlerine dair deneyimleri sayesinde Jeff Bezos 1994 yılında evinin garajından Amazon.com’u hayata geçirmiş.

Mutlaka okuyun: Amazon’un Kurucusu Jeff Bezos’un Hayat Hikayesi

 

Sergey Brin & Larry Page, Google

Google’ın yükselişi öyle bir hale geldi ki artık şirketin ismi olan Google bile internette arama yapmak anlamına gelen bir kelime halini aldı (bknz: googling-googlelamak). 1998’de kurulan Google’ın kurucusu Larry Page’in servetinin 48.3 milyar dolar ve Sergey Brin’in ise 47.2 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Page ve Brin Google arama motoru fikrini Stanford Üniversitesinde okudukları dönemde araştırma projelerinin bir parçası olarak geliştirmişler. Daha sonra ikili bu fikri geliştirerek ofislerini yurt odalarından Pala Alto, Kaliforniya’ya taşımışlar.

Mutlaka okuyun: Google’ın Başarı Hikayesi ve Başarı Sırları

 

Michael Dell, Dell Computers

Michael Dell, Teksas Üniversitesi’nin henüz birinci sınıfındayken, üniversitedeki yurt odasında gayri resmi olarak yedek parçalarla kişisel bilgisayar geliştirme işine girişti. Bir süre sonra ise Teksas eyaletinden ihalelere giriş lisansı alarak henüz bir dükkânı bile yokken ihaleler kazanmaya başladı. Ocak 1984’te klasik toptancı satış ağından vazgeçip direk satış yaparak rekabetçi fiyatlara ulaşılabileceğini fark eden Dell, aynı yılın mayıs ayında, adını daha sonra ‘Dell Computer ’ olarak değiştireceği şirketini kurdu. 1996 yılında internet üzerinden bilgisayar satmaya başlayan firma kısa bir süre içerisinde günlük satışlarından 1 milyon dolar kar elde etmeye başladı. Nisan 2018 yılının verilerine göre Dell’in servetinin 23.3 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

 

Brian Chesky & Joe Gebbia, Airbnb

Airbnb dünyadaki seyahat severler için otellere bir alternatif haline geldi. Airbnb kullanıcılara evlerini, hatta evlerindeki boş bir odayı başka birine kiralama imkanı sunuyor. Airbnb’nin kullanıcı kitlesi o kadar geniş ki 190 ülke, 34,000 şehir ve 1.5 milyon ev arasından size uygun olan yeri kiralayabiliyorsunuz. Airbnb’nin kurucuları Brian Chesky ve Joe Gebbia birlikte kaldıkları evin kirasını ödeyemez hale geldiklerinde evlerinin çatı katını şehirlerine gelen insanlara kiralamaya başladıktan sonra Airbnb fikrini geliştirmişler. Nisan 2018’deki verilere göre Chesky ve Gebbia’nın servetlerinin 3.8 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Mutlaka okuyun: 3 arkadaş şişme yatak kiralayarak başladıkları işi nasıl 25 milyar dolarlık bir şirkete dönüştürdü?

Tuğçe
Tuğçehttps://www.linkedin.com/in/tugcenurirgas/
Henüz daha lisedeyken Avrupa Birliği Öğrenci Değişim Programı olan AFS'ye kabul edildi ve 1 yıl Hollanda'ya okumaya gitti. Dereceyle girdiği Yeditepe Üniversitesi "Çeviri Bilimi" bölümünden mezun olduktan sonra birçok firmada içerik üreticisi ve yerelleştirme hizmeti verdi. Şu anda ise Sony şirketinin Avrupa pazarına yönelik geliştirdiği projelerde "Proje Müdürü" olarak çalışmakta.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar