Cumartesi, Kasım 23, 2024
Ana SayfaGenel"Vermek Zorunda Kaldığınız En Zor Kararlar Neydi?" Sorusuna Verilecek Cevaplar

“Vermek Zorunda Kaldığınız En Zor Kararlar Neydi?” Sorusuna Verilecek Cevaplar

“Önceden çalışmış olduğunuz pozisyonlarda vermeniz gereken en zor kararlar nelerdi” ya da “Daha önce kritik bir karar almanız gerektiği oldu mu?” gibi sorulara verebileceğiniz doğru ya da yanlış cevap/cevaplar yok. İş verenlerin ya da mülakatı yapan kişilerin bu gibi soruları sormalarının tek sebebi zor bir durumla karşılaştığınızda, kritik bir karar vermeniz gerektiğinde nasıl bir yol izlediğinizi öğrenmek ve ne gibi durumları “zor” olarak adlandırdığınızı görmektir.

Bu sorular “davranışsal mülakat soruları” olarak geçer ve belli başlı durumlar altında kaldığınızda nasıl tepki verdiğinizi, nasıl yol aldığınızı anlamak amacıyla dizayn edilmiştir. Bu soruların arkasında yatan mantık ise geçmişte belirli olaylar karşısındaki davranışlarınızın ve tutumlarınızın gelecekteki davranışlarınızı da etkileyecek olmasıdır.

Bu tarz soruları cevaplarken daha önce iş hayatınızda karşılaşmış olduğunuz zorluklardan ayakları yere basan bir ya da iki örnek vermek, daha sonra da bu zorluklarla nasıl başa çıktığınızdan bahsetmektir. Bu şekilde örneklere dayalı cevaplar verdiğinizde hem kendinizden emin bir duruş sergilemiş olacak hem de karşı tarafa zor durumlar karşısında mantıklı ve yapıcı kararlar verebilen biri olduğunuzu göstermiş olacaksınız. Bu nedenle sizi kararsız ya da kendin emin olmayan biri gibi gösterecek cevaplardan kaçınmalısınız. Vereceğiniz cevap ne olursa olsun pozitif ve spesifik olmalısınız. Ne yaptığınızı, nasıl yaptığınızı ve vermiş olduğunuz kararların şirkete ya da birlikte çalışmış olduğunuz takıma ne gibi faydaları olduğunu detaylıca anlatın. Tabii böyle örnekler verebilmek için de zor bir durumu başarıyla atlatmış olduğunuz durumları gözden geçirin ve hazırlıklı olun. Böylece hazır cevap vererek kendinizden daha emin gözükürsünüz.

Bu soruya verebileceğiniz en güzel örnek cevaplara bir bakalım:

  • Takım içerisinde vermem gereken kararlar, karar alması açısından daha uzun zaman aldığı ve takım üyeleri arasında daha etkili bir iletişim gerektirdiğinden benim için daha zordu. Örnek vermek gerekirse takımımla bir proje üzerinde çalışıyorduk ve limitli olan bütçemizi nasıl daha etkili kullanabileceğimizle ilgili sürekli beyin fırtınası yapıyorduk. Bu beyin fırtınası sırasında takım üyelerimiz nasıl birbirleri ile daha etkili iletişime geçebileceklerini öğrendi ve biz de böylece takım için en doğru kararları alabildik.
  • Yönetici olarak vermem gereken en zor karar işten birilerini çıkartmam gerektiği zaman kimleri çıkartacağımdı. Bu gibi zor bir karar alırken her zaman şirket ve diğer çalışanları için neyin daha iyi olacağını düşünerek hareket ettim. Birkaç yıl önce çalıştığım şirkette yaşanan ekonomik gerilemelerden dolayı bazı çalışanları işten çıkartmak zorunda kalmıştım. Fakat şirket ve şirket adına çalışan herkes için en iyi kararları vermem gerektiğinden kimleri işten çıkartacağıma karar vermek çok zordu.
  • Şu ana dek vermem gereken en zor kararlardan biri hepsi başarılı takım üyeleri arasından kime terfi vereceğime karar vermekti. Çünkü bu gibi durumlarda çalışanlardan birini diğerine göre daha çok sevsem de terfi vereceğim kişinin yeni pozisyona en fazla katkısı bulunacak kişi olması gerekiyordu. Ben de bu nedenle şirkette uzun süre çalışmakta olan başarılı çalışanlar yerine teknolojiyi daha iyi kullanabildikleri ve fazladan çalışmaya daha istekli oldukları için takıma yeni katılan gençlere terfi veriyordum. Bu gibi kararları vermek hiç kolay olmadı ancak her zaman şirket için en iyi sonuç verecek kararları vermek zorundasınız.

 

İlginizi çekebilir

En Sık Sorulan Mülakat Soruları ve Cevapları
İş Görüşmelerinde Sorulan İlginç Sorular
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar