Perşembe, Aralık 26, 2024
Ana SayfaGirişimcilikEfsane Girişimcilerin Kişisel Özellikleri

Efsane Girişimcilerin Kişisel Özellikleri

En başarılı girişimcileri tanımlayan, olmazsa olmaz olarak nitelendirebileceğimiz iki faktör var: Şans ve hüner. Her biri biraz şans, biraz da sahip oldukları yeteneğin ekmeğini yiyor. Şans diyoruz, çünkü bir fikrin fitilinin ateşlenmesinde zamanlama önemli bir faktör; hüner gerekiyor, çünkü görüyoruz ki başarılı girişimciler bu şanslı zamanlamayı kendi menfaatlerine çevirmek konusunda son derece yetenekliler.

Eğer kişisel veya profesyonel anlamda başarınızı arttırmayı umuyorsanız, şansınızı artıracak kişisel özelliklerinizi geliştirmelisiniz. Gelin Steve Jobs, Sheryl Sandberg ve Jack Ma gibi büyük girişimcilerin başardıkları akıl almaz şeyleri hangi kişisel özellikleri sayesinde gerçekleştirebildiklerine birlikte bakalım:

1) Açık-Fikirlilik

1983 yılında Apple şirketi Lisa’yı piyasaya sürdü. Lisa grafiksel kullanıcı ara yüzü sunan ilk bilgisayarlardan da birisiydi. Ayrıca sistem, fare desteği sunması ve bir dosya sistemine erişim sağlamasıyla da öne çıkıyordu. Lisa, ileri teknoloji kişisel bilgisayarlar üreten bir şirket olarak Apple’ın piyasaya sürmüş olduğu devrim niteliğinde bir cihazdı.

Steve Jobs kişisel bir bilgisayarın nasıl olması gerektiği ile ilgili kafa yorması umulan bir takıma öncülük ediyordu. Jobs ve ekibi bilgisayar üretimine yalnızca “piyasaya hakim ürünlerle kapışacak bir cihaz üretmek” açısından bakmak yerine ileri görüşlü bir bakış açısı sergilediler.

Mevcut şartlara bağlı kalmayı redderek sınırları zorladılar ve kişisel bilgisayarlara dair belki de en baş ağrıtan sorunu yani kullanılabilirlik sorununu çözecek bir ürün tasarladılar.

Mutlaka okuyun: Apple’ın İflastan Kurtuluş ve Başarı Hikayesi

Mutlaka okuyun: İş Yerinde Sağlıklı Fikir Alışverişi Nasıl Yapılır?

 

2) Odaklanma

Jeff Bezos Amazon’u ilk kurduğunda şirketinin ilerleme kaydedebilmesi için yalnızca belirli bir problemi çözmeye odaklanması gerektiğini biliyordu. Bu nedenle de işe,“dünyanın en büyük çevrim içi kitap satışı yapan sitesi olma” fikrini tüm ekibe kabul ettirmeye çalışmakla başladı.

Şirket müşteri deneyimini ve buna bağlı olarak kitap satışını arttıracak bir dizi yeniliğe imza attı. Büyük ilerlemeler kaydetti, Bezos bir milyoner oldu ancak halen bir ofis kapısından yapılmış ve Japon yapıştırıcılarla tutturulmuş bir çalışma masası kullanıyordu. Yapılan bir röportajda kendisine çalışma masası hakkında soru sorulunca Bezos söz konusu masanın “müşterilerin sorunlarını çözecek konulara para harcaması gerektiğini anlatan bir sembol” olduğunu belirtti.

Amazon’un ilk günlerinden beri, Bezos hem kendisini hem de çalışanlarını müşteri memnuniyetine odaklı hale getirdi. Sonucunda da, projelerini önem sırasına koymayı ve şirketi asıl amacından saptıracak girişimlerden kaçınmayı başardı.

Mutlaka okuyun: Başarılı Girişimcilerin Çalışma Masaları

 

3) Etkililik

Sherly Sandberg son derece büyük bir liderdi, ama kariyerinin başlarındayken ne kadar etkili biri olduğunun farkına varamamıştı. Bir şirket sunumu sırasında çalışanların toplantılarda PowerPoint kullanmayı artık bırakmasını söylemişti. Takımındaki insanlar söylediklerini harfiyen yerine getirip müşteri sunumlarında dahi PowerPoint kullanmaya son vermişlerdi. Bunun müşteriler açısından yaratacağı kafa karışıklığını varın siz düşünün!

Sandberg olanları duyduğunda şaşkına uğramış, Facebook çalışanlarının sunumlar sırasında kullanabileceği araçlar konusundaki kuralları gevşetmek adına bazı adımlar atma gereği duymuştu. İşte etkili biri olmaya dair verilebilecek en güzel örnek. Sanberg’in saygın bir iş kadını ve ilham verici bir lider olarak sahip olduğu şu nüfuza bir bakın!

Mutlaka okuyun: Etkili Lider Nasıl Olunur?

 

4) Kararlılık

Alibaba’nın kurucu Jack Ma  bugün yaklaşık 35 milyar dolarlık bir servete sahip, ancak Alibaba sitesini kurmadan önce yapmış olduğu tam 30 iş başvurusu reddedilmişti. KFC’ye başvuran 24 kişi arasında bir tek o işe alınmadı , sonra polis olmak için Çin polis akademisine başvurdu ve ordan da umduğunu bulamadı. Bunların yanı sıra eğitim için başvurduğu Harvard Üniversitesi’nden tam 10 kez red cevabı aldı.

Sürekli reddedilmek ona kararlılığı öğretti. Öğrenmiş olduğu bu kararlılığın sonucunda da 1999 yılında Alibaba’yı kurmayı başardı. Yaklaşık 20 yıl sonrasına baktığımızda ise, en az 460 milyar dolar değerinde bir şirket görüyoruz.

Mutlaka okuyun: Girişimcilik Hayatında Tutarlılığın Gücü

 

5) Alçak gönüllülük

Warren Buffett 1958 yılında Omaha Nebraska sınırları içinde mütevazı bir ev satın almıştı. Bugünse yaklaşık 90 milyar dolarlık mal varlığıyla dünyanın sayılı zenginleri arasında bulunuyor. Yine de şu anki servetinin yüzde biri dahi edemeyecek değerdeki bu evde yaşamaya devam ediyor.

Bu, onun ne denli alçak gönüllü biri olduğunun kanıtı. Bu özelliği ona aralarında Bill Gates gibi ünlü iş adamlarının da bulunduğu iş dünyasında saygın bir konum kazandırdı.

Mutlaka okuyun: Mütevazı Bir Hayat Süren Aşırı Zengin 10 Kişi

 

6) Öz farkındalık

Rick Robin bir albüm yapımcısı. Jay-Z ve Johnny Cash gibi müzisyenlerin sesini tüm dünyaya duyurmayı başarmış bir efsane. Büyük başarılara imza atmış olan Robin, öz yargılama özelliğini yetenekleri keşfetmede kullanıyor.

Robin yıllardan beri meditasyon yapıyor, son dönemde de soğuk duş ve sauna terapisini birleştirmenin kendisine odaklanmasında son derece etkili olduğunu fark etti. Sakin ve odaklanmış kalabilmek adına pek çok teknik deneyen Robin diğer yapımcıların göz ardı edebilecekleri yetenekleri yaptığı iç gözlemler sayesinde keşfedebiliyor.

Mutlaka okuyun: Öz Farkındalık Nedir? Nasıl Geliştirilir?

 

7) Süreç-odaklılık

Başarılı bir işletme, süreç odaklı düşünebilen kişilere ihtiyaç duyar. Yalnızca içgüdü ve yaratıcılıklarına güvenen insanlar, iş düzenli bir çalışma sistemi oluşturmaya geldiğinde zorlanabilirler. Intel şirketinin eski CEO’su Andrew Grove, yazdığı kitapta süreç odaklı bir lider olmanın öneminden bahsediyor.

Başarılı girişimciler, koşullara uyum sağlayabilen ve yaratıcı kişiler olmalarının yanı sıra fikirlerini nasıl hayata geçirebileceklerini de gayet iyi biliyorlar: etkili çalışmaya olanak sağlayacak süreçleri tasarlayabiliyorlar.

 

8) Karizmatiklik

Karizma çalışanları etkili çalışmaya motive etmek için gereken bir karakter özelliği. Liderliğin önemli bileşenlerinden olsa da, her daim dışa dönük olmayı gerektirmiyor.

İlham verici liderlerin içe kapanık insanlar olabilmeleri de mümkün. Karizma sahibi olmak hikaye anlatma yeteneğine, ikna kabiliyetine ve empati yetisine sahip olmak anlamına geliyor. Bu yetenekleri bir araya topladıysanız, ardınızdan sürükleyip hedefe birlikte yürüyebileceğiniz bir takımınız var demektir.

Mutlaka okuyun: En İyi 101 Liderlik Özelliği

 

9) Empati

Empatiden bahsetmişken, iyi liderlerin yani başarılı girişimcilerin etrafındaki insanları umursadığını söylemeden geçmeyelim. Starbucks’ın kurucusu ve CEO’su Howard Schultz’ı ele alalım: Schultz çalışanlara cömert teklifler sunulması gerektiğine inanıyor ve bu doğrultuda hareket ederek haftalık çalışma saati 20’ yi aşan çalışanlarına geniş yelpazeli fırsatlar sunuyor.

Starbucks çalışan ihtiyaçlarına son derece empatik bir açıdan yaklaşıyor. Hisse payı vermekten emeklilik planına, hatta eğitim masraflarını karşılamaya kadar çeşitli alanlarda bunun izlerini görebilmek mümkün. Tüm bunlar şirket yönetiminin, işlerine ve işlerinin parçası olan her şeye tutkuyla yaklaşmalarından kaynaklanıyor.

Mutlaka okuyun: Kilit Liderlik Özelliği: Olaylara Başkalarının Gözünden Bakabilmek

 

10) Cesaret

Steve Jobs, ebeveynlerinin garajında bilgisayar üretmek için okulu bıraktı. Jeff Bezos, kazançlı bir kariyeri elinin tersiyle itip e-ticaret mağazası açmaya girişti. Mark Zuckerberg, Harvard’da eğitim aldığı dönemlerde zamanını sınavlara çalışmaya değil Facebook’u yaratmaya harcadı. Howard Schultz, iş seyahati esnasında keşfettiği İtalyan Espresso barlarından ilham alıp kahve satan bir mağaza açmak üzere işinden ayrıldı.

Mutlaka okuyun: Okulu Bırakıp Dünyanın En Zenginlerinden Olan 8 Kişi

Başarılı girişimciler tam bir cesaret örneği gösteriyor; doğru şeyi yaptıklarını hissettiklerinde, risk almaktan çekinmiyorlar.

Başarı doğru zihniyeti edinmekle başlar. Bu yazıda belirtilen 10 kişilik özelliği konusunda kendinizi geliştirmeye başlarsanız, siz de başarının doruğuna ulaşabileceksiniz.

Mutlaka okuyun: Girişimciliğin Olmazsa Olmazı: Cesaret

 

İlginizi çekebilir

Girişimcilerin Sahip Olması Gereken 26 Alışkanlık
Girişimcilerin Ortak Özellikleri Nelerdir?
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar