Zayıf olduğunuz yönleriniz ile ilgili konuşmanın iş görüşmesinde sizin için ne gibi avantajları olabilir ki? İş verenin sizin işi yapamayacağınız görüşüne kapılmaması adına bu soruyu çok dikkatli bir şekilde cevaplamak önemli. İş mülakatında zayıf yönlerinizin ne olduğu sorulduğunda bu soruyu cevaplamanın çeşitli yolları var. Mesela başvurduğunuz pozisyon ile alakası olmayan, eksik olduğunuz yönlerinizden ya da eksik olduğunu düşündüğünüz fakat üzerinde durarak güçlendirdiğiniz yönlerinizden bahsedebilirsiniz. O zaman, zayıf yanlarınız ile ilgili soruları nasıl cevaplamalısınız? Soru her ne kadar zayıf yönleriniz ile alakalı olsa da bu soruyu cevaplarken cevaplarınızın yetenek ve becerilerinizin pozitif yönleri ile alakalı olmasına özen gösterin.
- Önemsiz olduğunu düşündüğünüz zayıf yönlerinizden bahsedin. Bu soruyu cevaplamanın en güzel yollarından biri soruyu cevaplamadan önce başvuru yapmış olduğunuz pozisyonun gerektirdiği anahtar tanımları analiz etmek ve o noktaları dikkate alarak pozisyon için gerekli olmayan ve başarınızı etkilemeyecek zayıf bir yönünüzden bahsetmektir. Örneğin eğer bir inşaat mühendisiyseniz topluluk önünde konuşmakta zorluk yaşadığınızdan bahsedebilirsiniz.
- Önceden zayıf olduğunu düşündüğünüz fakat sonradan güçlendirdiğiniz yönlerinizden bahsedin. Diğer bir seçenek ise en son çalıştığınız işte çalışmış olduğunuz süre boyunca geliştirmiş olduğunuz yanlarınızdan bahsederek karşı tarafa gerektiğinde zayıf veya eksik yanlarınızı geliştirebileceğinizi gösterebilirsiniz. Bu yönlerinizden bahsederken referanslar ve örnekler vererek kendinizi geliştirmek için nasıl adımlar attığınızı anlatarak mülakatı yapan kişinin aklında güzel bir imaj çizmiş olursunuz.
- Negatif olguları pozitife çevirin. Zayıf yönlerinizden bahsetmenin diğer bir yolu ise negatif özelliklerinizi pozitife çevirmektir. Nasıl mı? Örneğin, üzerinde çalıştığınız projeleri biran önce bitirmeye çalışmak istemenizden ya da hesaplarda yapılan her değişikliği defalarca kez kontrol etmek istemeniz gibi şeylerden bahsedebilirsiniz. Böylece karşı taraf sizin işi yetiştirmek içi çalışan ve her şeyin kusursuz, mükemmel olması için defalarca kez kontrol eden biri olduğunuzdan emin olur.
“Zayıf yönleriniz nelerdir?” sorusuna verilebilecek örnek cevaplar:
İş görüşmesinde her zaman pozitif yönlere odaklanmanız gerektiği göz ününde bulundurulduğunda aşağıdaki örneklerde “zayıflık” kelimesinin kullanılmamış olmasına dikkat edin.
- Bir proje üzerinde çalışırken projeyi teslim süresine kadar yetiştirmeye çalışmak yerine teslim süresinden öncesine yetiştirmeye çalışırım.
- Organize olma konusunda çok iyi değilim bu nedenle kendime zaman yönetimi sistemi oluşturdum ve bu şekilde organize becerimi geliştridim.
- Yaptığım işlerin mükemmel olduğundan emin olmayı istediğim için yaptıklarımı kontrol etmeye bazen çok fazla zaman harcıyorum. Fakat kendime bir düzen kurarak yaptığım işlerin daha ilk seferinde hatasız ve mükemmel olduğundan emin olabiliyorum.
- Eskiden iş ile ilgili planlarımı hep son ana bırakırdım fakat zamanla her şeyi planlamanın işimi daha kolaylaştırdığını fark ettim.
- Bazen üzerinde çalıştığım projelere ya da kolayca başkasına devredebilceğim işlere gerektiğinden fazla zaman harcıyorum. Daha önce hiçbir işimin teslim süresini geciktirmememe rağmen hala projeyi bir başkasına devredebilecek kadar o kişiye güvenmek benim için zor.
- Üniversite yıllarımda ileri matematik dersini hiç başaramıyordum fakat biraz yardım ve özel ders ile çok çalışarak en yüksek notla geçtim.
- Yeni bir projeye başlamadan önce elimde olan işi bitirmekten daha çok hoşlanıyordum ancak zaman içerisinde aynı anda birden fazla proje üzerinde çalışmamın beni daha yaratıcı ve üretken biri yaptığını farkettim.
- Mükemmeliyetçi biriyim ve bu özelliğimi avantaja çevirmeyi öğrendim. Yaptığım işleri zamanında teslim etme konusunda kendimi geliştirerek detaylara verdiğim dikkat ile işimi doğru yapıp yapmadığımdan emin olabiliyorum.
- Üniversiteden mezun olduğumda işleri hep son ana bırakırdım ama yüksek lisansa başladıktan sonra artan iş yüküm ile birlikte zamanımı nasıl etkili kullanmam gerektiğini öğrendim.