İçinde yaşadığımız sürekli ve hızla değişen çevreye uyum sağlayabilmek için daha etkili ve verimli öğrenebiliyor olmamız gerekir. Bu yazının amacı kendi kendinize öğrenme hızını ve kalitesini attırmak için bazı teknikleri uygulamanıza yardımcı olmaktır. Aşağıda bahsedeceğimiz yaklaşımlar ve teknikler öğrenilecek şeyin kolay ya da zor olmasının farkı olmaksızın hayatta öğrenme sürecinin her alanında kolaylıkla uygulanabilir. Beyninizin daha kolay ve etkili bir şekilde öğrenmesi yetisini bazen yalnızca vücudunuza bakma şekliniz ile değiştirebilirsiniz. Meta-öğrenme (öğrenmeyi öğrenmek) tekniklerini kullanmak vücudunuzu en etkili ve en verimli şekilde iyi bakmanıza yardımcı olur:
Bölüm 1- Vücudunuzu Öğrenmeye Hazırlamak
1- Yeteri kadar uyuyun.
Çoğu zaman psikolojik olarak iyi hissetseniz de yeteri kadar çalışsanız da vücudunuzda bir şeyler eksik olduğu için beyniniz öğrenmeniz gereken şeyleri aklınızda tutmayı reddeder. Vücudun bu eksiği genellikle uykudur. Beyninizin bilgileri tutabilmesi için yeteri kadar uyku almış olmanız gerekir. Uykunuzu almayıp yalnızca bir bardak kahve içerek güne başlamak uykunun eksikliğini tamamlamaz. Bu nedenle gece geç saat çalışma alışkanlığınız varsa buna bir son vermeniz gerekiyor. Erkenden yatağa gidip yeteri kadar uykunuzu aldıktan sonra erken bir saatte uyandığınızda daha iyi dinlenmiş bir beyin ile çalışmaya başlayabilirsiniz.
- Yapılan araştırmalar uyurken beynimizin kendi içindeki toksinleri temizleyen bir sıvı ürettiğini açığa çıkarttı. Yeteri kadar uykumuzu almadığımızda beynimiz o kadar çok gereksiz bilgi ile dolmaya başlıyor ki belli bir süre sonra fonksiyonel olarak çalışamıyor.
- Fakat yeterli miktarda bir uykunun kaç saat olması gerektiği tamamen size ve bedeninizin işleyişine bağlı. Çoğu yetişkin için yedi ile sekiz saat arası bir uyku yeterli görülürken bazı insanlar daha az bazı insanlar ise daha fazla uyumaya ihtiyaç duyuyor. Sizin ne kadar uykuya ihtiyacınız olursa olsun kahvenin yardımı olmadan kendinizi gün boyu uyanık ve dinç hissedebilmeniz gerekli. Eğer öğleden sonra saat dört ve beş gibi kendinizi yorgun hissetmeye başlıyorsanız uykunuzu ya yeteri kadar alamıyor ya da gereğinden fazla alıyorsunuzdur.
Mutlaka okuyun: Çıplak uyumanın sizi daha sağlıklı ve zengin kılacak dört faydası
2- Yeteri kadar beslenin.
Karnınız açken beyniniz güçlükle çalışır ve öğrenmeniz zorlaşır. Vücudunuz size midenizin boş olduğunu söylerken başka birşeye odaklanmak zordur. Bu nedenle her öğün yeteri kadar yemek yemiş olmalısınız. Eğer yemek yemeye vaktiniz yoksa sağlıklı atıştırmalıklar ile de açlığınızı bastırabilirsiniz.
- Yeterli beslenmek kadar sağlıklı beslenmekte bir o kadar önemli. Çünkü abur cubur yemek size vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besin ögelerini sağlamaz bu nedenle kendinizi yorgun ve halsiz hissedersiniz. Ancak badem ya da havuç gibi sağlıklı atıştırmalıklar ile kendinizi daha uyanık ve odaklanmış hissedebilirsiniz.
3- Vücudunuzun su ihtiyacını karşılayın.
Bol su içtiğinizde vücudunuz daha iyi çalışır. Fakat yeterli miktarda su içmediğinizde odaklanma yetiniz azalır. Farkında olsanız da olmasanız da susamış olduğunuz için dikkatiniz kolayca dağılır. Susuzluk baş ağrısı da yaptığı için bir şeyler öğrenmek daha da zorlaşır.
- Farklı vücut tipleri farklı oranlarda su tüketimine ihtiyaç duyar. Hep duyduğumuz “günde sekiz bardak su içilmeli” düşüncesi sadece tahmini bir orandır. Vücudunuzun ihtiyacı kadar su içip içmediğinizi anlamanın en güzel yolu idrarınızın rengine bakmaktır. Eğer idrarınızın rengi açıksa bu, yeterli oranda su içtiğinizi göstermektedir. Fakat idrarınız koyu renkliyse daha fazla su içmeniz gerekiyor demektir.
4- Spor yapın.
Spor yapmanın vücudumuz ve sağlığımız için ne kadar faydalı olduğunu hepimiz biliyoruz fakat spor yapmanın daha hızlı öğrenmenize de yardımcı olduğunu biliyor muydunuz? Yapılan bazı araştırmalar çalışma esnasında yapılan egzersizlerin daha hızlı öğrenmemize yardımcı olduğunu ortaya koyuyor. Öte yandan fiziksel olarak sürekli aktif olan insanlar uzun süre hareketsiz kaldıklarında bir şeylere odaklanmaları zorlaşıyor. Yani çalışma esnasında yapılan egzersizler her iki açıdan da oldukça önemli.
- Peki çalışma esnasında nasıl egzersizler yapabilirsiniz? Mesela okumanız gereken notları okurken büyük bir odada yürümeyi deneyebilirsiniz ya da derslerde ses kayıtları alıp bu ses kayıtlarını spor yaparken dinleyebilirsiniz. Çok fazla seçenek mevcut. Fakat burada önemli olan yaptığınız bu egzersizlerin hafif tempolu egzersizler olması ve çalışma esnasında yapıyor olmanız.
Mutlaka okuyun: Egzersiz yapmanın işimden daha önemli olmasının nedeni
5- Beyninize öğrenmeyi öğretin.
Hızlı öğrenmek bir alışkanlıktır. Beyninizi eğiterek iyi alışkanlıklar kazanmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin hiç mola vermeden birbirinden farklı karmaşık işler yapmak odaklanmanızı geliştirir. Bunun için bir zamanlayıcı kurup o süre boyunca öğrenmekten başka birşey yapmayın. Ancak belki de en eönemli şey öğrenmeyi bir eğlence haline getirin. Bu sayede beyniniz motive olup daha fazla şey yapmak ister ve öğrenmede zorluk çekmez.
- Örneğin zevk aldığınız konular hakkında bir şeyler öğrenmek için çalışın. Böylece beyniniz öğrenmeyi öğrenecek ve bu becerinizi zevk almadığınız konular üzerinde çalışırken de kullanabilirsiniz.
Bölüm 2- Öğrenmeyi Öğrenmek
1- Kendinize bir hedef belirleyin.
Hayat kalitenizi gözle görülebilir bir seviyede artırabilmek için yapmak istediğiniz değişikliklerin neler olduğuna bakın. Hayatınızda istediğiniz o değişimi yapabilmek için neleri öğrenmeniz gerekiyor? Kendinize bir hedef belirleyin ancak bu hedef, başarması uzun zaman almayacak bir hedef olsun. Örneğin hedefimiz vücudumuza daha iyi bakmak olsun. Şimdi bu hedefimize ulaşmak için neler yapabiliriz bakalım. Vücudunuza daha iyi bakmak için neler yapmamız gerekiyor?
- Olabildiğince erken saatlerde çalışmak
- Yeterli uyku almak
- Sağlıklı ve yeteri kadar beslenmek
- Bol su içmek
- Spor yapmak
2- Öğrenmek için yollar araştırın.
- Neler ilginizi çekerken neler ilginizi çekmiyor? Daha çok internette araştırmak yapmaktan mı hoşlanıyorsunuz? Yoksa bir beslenme uzmanı ya da fitness eğitmeni ile bire bir konuşmaktan mı? Eğer okurken dikkatinizi toplamakta zorlanıyorsanız belki de dergilerdeki makaleleri okumak sizin için etkili bir öğrenme yolu olabilir.
- Sezgilerinize güvenin. Eğer bir yönde ilerlemek size doğru hissettirmiyorsa o yönde ilerlemeyin. Mesela uyku alışkanlıklarınızı değiştirmek için bir kitap okuyorsanız fakat kitapta anlatılanlar hayatınızda uygulamak isteyeceğiniz şeyler değilse kendinizi daha fazla okumak için zorlamak yerine farklı bir kaynak bulun. Bir şeyi yalnızca bir “uzman” tarafından yazıldığı ya da “herkes tarafından uygulandığı” için okumayın. Önemli olan bilginin sizin işinize yarayacak bir bilgi olup olmamasıdır.
- Araştırma yaparak hedeflerinizi yeniden belirleyin. Örneğin vücudunuza daha iyi bakmanın yollarını araştırırken sağlıklı bir vücut için yapmanız gereken şeylerden yalnızca birine odaklanın. Bu sayede hedefiniz “Vücuduma daha iyi bakmak istiyorum” dan “Daha sağlıklı beslenerek vücuduma daha iyi bakmak istiyorum” a dönüşür.
- Hayatta yapmak istediğiniz şeyi daha önce yapmış birini bulun ve ondan yardım alın. Eğer çevrenizde kendi hayatında düzenli spor yapmaya ya da sağlıklı beslenmeye başlamak gibi değişiklikler yapan biri varsa onunla konuşun. O kişinin bu değişiklikleri yapabilmek için ne gibi yollar izlediğini ve bu yolda ihtiyacı olan bilgileri nereden ve nasıl edindiğini öğrenin.
- İnternette araştırma yapın, ders alın, başka insanlardan fikir alın. En iyi nasıl öğrendiğinizi keşfetmek için farklı yollar deneyin.
3- En iyi seçeneği seçin.
- Kendinize zaman çerçeveniz içinde üstünde düzenli olarak çalışabileceğiniz ve sahip olduğunuz enerji ve dikkat ile başarılı olabileceğiniz bir hedef seçin. Örneğin eğer fazla boş vaktiniz yoksa ve zaman ayıramayacağınızı biliyorsanız beslenme desteği almayın. Onun yerine kendinize takip edebileceğiniz ufak bir beslenme planı hazırlayın. Kendinize belirlediğiniz hedef ne olursa olsun hayatınıza kolayca dahil edebileceğiniz bir hedef olmasına dikkat edin.
- Zaman ve çevre kısıtlamalarını, ruh halinizi göz önünde bulundurun. Yapabileceğinizden daha fazla sorumluluk alarak hayatınızı stresli bir hale getirmeyin. Çünkü öğrenmek hayatınızdan birşeyler almamalı, ona bir kalite getirmeli.
- Öğrenmek ve öğrendiğinizi pekiştirmek için kendinize bir zaman dilimi belirleyin. Kendinize öğrenmek için bir zaman dilimi belirlemek öğrenme süreci boyunca motive olmanızı sağlar.
- Öğrenmek istediğiniz ya da üstünde uzmanlaşmak istediğiniz şeye odaklanma alışkanlığı edinin. Duygusal reaksiyonlarınıza dikkat edin. Eğer egzersiz seçeneklerini araştırıyorsanız fakat bunu zorla yaptığınızı fark ettiyseniz neden olduğunu düşünün. Egzersiz yapmak ile ilgili ne sizi bu kadar sıkıyor? Öğrenme deneyimine karşı koymak için her zaman bir sebep vardır.
- Bütün seçenekler arasında şaşkına dönmeyin. Bazen “doğru” şeyi seçebilmek için kendimizi çok bunaltır ve strese sokarız. “Doğru” ya da “yanlış” diye birşey yok. Sizin için işe yarayan ne ise o doğru olandır. Yalnızca bir tanesini seçin ve deneyin! Eğer yapmayı seçtiğiniz şey beklediğiniz gibi sonuçlanmazsa pes etmeyin ve başka bir yol deneyin.
4- Öğrenmeyi bir deney olarak düşünün.
Bir deneyi başarılı şekilde uygulamak için bir plana ve deneyin işe yarayıp yaramadığını değerlendirmek için bir ölçüte ve sonuçları gözden geçirip gerekli dokunuşları yapmak için zamana ihtiyacınız vardır. Öğrenme süreci de tıpkı bu şekilde işler.
- Size özgü bir kriter belirlemeniz, isteneni elde edip edemeğinizi görmenize yardımcı olur. “Beslenme planınızda günde sadece üç öğün mü yoksa küçük öğünler şeklinde daha fazla öğün mü bulunacak?”
- İlerlemenizi takip etmek için bir düzeniniz olsun. Elinizde bulunan bütün araçları kullanabilirsiniz; defterler, cep telefonu, uygulamalar, bilgisayar, internet, takvim, bloglar vb.
- İlerleme sürecinizi aktif tutun. “Yeni bir uyku düzeni edinebilmek için gerekli bütün bilgilere sahip miyim yoksa daha çok şey öğrenmem mi gerekiyor?”
- Dönüm noktaları belirleyin. Beslenme planım içerisinde uygulayabileceğim üç yeni sağlıklı yemek tarifi bulmak istiyorum.
5- Dönüm noktalarını ve sonuçlarını değerlendirin.
- Hedefinize ulaştınız mı? Kendinize yeni bir egzersiz planı oluşturmak için gerekli bilgileri edindiniz mi? Uyku alışkanlıklarınızı kaliteli hale getirecek etkili bir yol buldunuz mu?
- Takviminizdeki hatırlatıcı harekete geçmeniz için sizi teşvik edecek. Edindiğiniz bilgileri değerlendirmek adına bir tarih belirleyin sonraki günlerde bu bilgileri işe yarar olup olmadığına ya da daha öğrenmeniz gereken çok şey olup olmadığına karar verin. Ne işe yaradı ve ne işe yaramadı? Neden?
6- Yaklaşımınızı gözden geçirin.
Eğer uygulamakta olduğunuzu öğrenme metodu işe yaradıysa uygulamaya devam edin. Fakat eğer işe yaramadıysa kendinize yeni bir metot belirleyerek baştan başlayın.
Bölüm 3- Okulda Öğrenmek
1- İlk kez öğrendiğiniz şeyleri dikkatli dinleyin.
Hızlı öğrenmenin en güzel yolu bir şey size ilk kez anlatılırken dikkatle dinlemektir. Dinlerken konsantrasyonunuzun birkaç saniyelik bozulması bile bilginin beyninize tam olarak yerleşememesine neden olur. Fakat ne yazık ki dinleme yetinizi geliştirebilmeniz için çok az püf noktası mevcut. Bunların en önemlisi de iradenizi güçlendirmek.
- Dinlediğiniz konuyu sanki sizden her an tekrar anlatmanız istenebilirmiş gibi dinleyin. Ya da kendi başınıza çalışıyorsanız öğrendiklerinizi sesli olarak kendi cümlelerinizle kendinize tekrar ederek bilgilerin beyninizde oturmasına yardımcı olabilirsiniz.
2- Not alın.
İlk kez öğrendiğiniz bir şeyi tam anlamıyla öğrenebilmenin en güzel yolu not almaktır. Not almak yalnızca öğrenmekte olduğunuz şeyin üstüne düşünmenizi sağlamaz aynı zamanda da kendiniz yazdığınız için daha sonra çalışmak istediğinizde size kolaylık sağlar.
- Fakat not almak demek söylenen her şeyi yazıya dökmek demek değildir. Not almak demek önemli olduğunu düşündüğünüz belli başlı bilgileri kullanarak bir özet hazırlamaktır. Önemli bilgilerin yanı sıra karmaşık olduğu için hatırlamakta zorlanacağınızı bildiğiniz şeyleri ya da tam olarak anlamadığınız şeyleri de not almak bilgileri kafanızda yerli yerine oturtabilmek için önemlidir.
3- Derse katılın.
Öğrenme sürecinde aktif olun. Derste yalnızca dinleme algısını kullanmadığınız için dersi derste dinlemek daha etkilidir. Çünkü derste öğretmeni dinlerken hem görsel hem de işitsel algılarımızı kullanırız ve bu da anlatılanı daha konsantre olmuş bir şekilde dinlememize, konuları daha iyi özümsememize yardımcı olur. Öğrenme sürecinde aktif olmanın takım çalışmalarında etkin rol almaktan tutun da öğretmene soru sormaya kadar birçok yolu var.
- Öğretmen soru sorduğunda cevaplamaya çalışın. Yanlış cevaplamaktan korkmayın. Unutmayın bu bir öğrenme süreci ve yanlış cevaplamak bu sürecin bir parçası.
- Aktivite ve tartışmak için gruplara ayrıldığınızda fikirleriniz ile gerçek anlamda sürece katılın. Sessizce hiçbir şey yapmadan öylece oturmayın. Onun yerine grubunuzdaki arkadaşlarınızla fikirlerinizi paylaşarak fikir alışverişi yapın ve keyif almaya çalışın.
- Anlamadığınız ya da daha detaylı öğrenmek istediğiniz yerlerde soru sormaktan çekinmeyin. Bir şeyler öğrenmenin en güzel yollarından biri soru sormaktır. Çünkü soru sorarak gerçekten öğrenip öğrenmediğinizi de anlamış olursunuz. Öğretmenin söylediği bir şeyi anlamadığınızda ya da anlattığı bir şey ilginizi fazlasıyla çektiyse soru sorun.
4- Etkili bir öğrenme süreci için çalışma ortamınızı düzenleyin.
Eğer çalışma ortamınızın televizyonun karşısı ya da yataksa neden hızlı öğrenme konusunda sorun yaşıyor olduğunuz ortada. Eğer beyninizin çalıştığınız herşeyi olabildiğince hızlı bir şekilde öğrenmesini istiyorsanız yalnızca ders çalışmaya ayırdığınız özel bir alana ihtiyacınız var. Sessiz, dikkat dağıtıcı etkenlerin olmadığı bir çalışma alanı. Yalnızca okumak ve çalışmak için ayırdığınız bir alanınızın olması beyninizi çalışmaya odaklayacağı için öğrenme sürecinize yardımcı olur.
- Fakat eğer sorun sınıf ortamıysa bu konuda öğretmeninizden yardım alabilirsiniz. Ya da sınıfta başka bir yere oturabilir ve başka kişilerle çalışabilirsiniz. Ancak eğer sorun ev ortamıysa çalışmak için farklı bir yer bulmalısınız. Örneğin evinize yakın bir kütüphaneye gidebilirsiniz. Eğer çok ses çıkaran ev arkadaşlarınız varsa sabah erken saatlerde çalışmayı deneyebilirsiniz.
5- Kendi öğrenme şekliniz ile öğrenin.
Öğrenme şekilleri beynimizin bilgiyi özümsemesinin farklı yollarıdır. Çok fazla öğrenme şekli var. Şu zamana dek önerilen bütün öğrenme şekillerini öğrenebiliriz fakat yalnızca bir ya da iki tanesi gerçekten sizde işe yarayan metotlar olacaktır. Sizin için en faydalı olacak öğrenme metodlarını internetteki online testler yardımıyla bulabilirsiniz. Fakat eğer size yardım edebilecek bir öğretmeniniz varsa o da size neler yapabileceğiniz ile ilgili fikirler sunabilir. Hatta öğretmeninizle öğrenme metodları yerine öğretme metodları hakkında da konuşabilirsiniz.
- Örneğin eğer grafikler ve şemalar yardımıyla daha kolay öğrendiğinizi farkettiyseniz görsel zekanız güçlü demektir. Bu durumda kendi grafik ve şemalarınızı çizerek öğrenme performansınızı kolayca arttırabilirsiniz.
- Belki de konuşulan şeyleri çok kolay aklınızda tutuyorsunuzdur ya da bir şarkı dinlerken şarkıda ne dediğini çok net hatırlayabiliyorsunuzdur. O zaman duyarak öğrenen insanlardan olma ihtimaliniz yüksek. Bu durumda dersleri ses kaydına alarak çalışmadan önce ve sonra dinleyebilirsiniz.
- Bazen kendinizi derste otururken hareket etmediğiniz için patlayacak gibi mi hissediyorsunuz? Derslerde farkında olmadan ayağınızla ritim mi tutuyorsunuz? Belki de fiziksel öğrenenlerden olabilirsiniz. Elinize ufak birşey alıp derste onu elinizde çevirebiir ya da ders çalışırken yürüyüşe çıkarak daha hızlı öğrenenebilirsiniz.
6- Neyi hangi metodla öğrenmeniz gerektiğini öğrenin.
Farklı konular farklı öğrenme metodlarıyla daha iyi öğrenilebilir. Üzerinde çalıştığınız konuyu en doğru metodla öğrenmiyor olduğunuz için öğrenemiyor ya da öğrenmeniz uzun zaman alıyor olabilir. Öğrenme metodlarınızı konuya göre şekillendirerek beyninizin neyi nasıl daha rahat öğrendiğini keşfedin.
- Örnek vermek gerekirse beyinlerimiz yabancı bir dili iletişime geçerek, konuşarak ve dinleyerek öğrenmek için dizayn edilmiş. Notlarınıza bakmak yerine başka insanlarla sohbet ederek yabancı bir dili daha hızlı ve daha kolay öğrenirsiniz.
- Vereceğimiz diğer bir örnek ise matematik öğrenmek ile ilgili. Aynı soruları çözmek ve aynı örneklere tekrar tekrar bakmak yerine aynı konuya dair farklı sorulara bakın ve çözün. Aynı konuya dair farklı sorular çözmek neyi öğrendiğinizi ve neyi öğrenemediğinizi anlamanıza yardımcı olur.
7- Öğrenme bozukluğunuz varsa yardım alın.
Eğer ders çalışırken odaklanamadığınızı düşünüyorsanız ya da beyniniz denediğiniz bütün farklı öğrenme metodlarına rağmen çalıştığınızı anlamamak için direniyorsa öğrenme bozukluğunuz için yardım alabilirsiniz. Öğrenme bozukluğunun birçok çeşidi var ve bunların çoğu da yaygın. (Her 5 insandan 1’inin bir öğrenme bozukluğu olduğu tahmın ediliyor.) Öğrenme bozukluğunuzun olması sizin aptal olduğunuz ya da bir probleminiz olduğu anlamına gelmiyor. Sık karşılaşılan öğrenme bozukluklarına bakalım:
- Disleksi; dinleme, konuşma, okuma, yazma, akıl yürütme ile matematik yeteneklerinin kazanılmasında ve kullanılmasında önemli güçlüklerle kendini gösteren bir öğrenme bozukluğudur. Eğer bir şey okurken gözleriniz sayfada yazıyı olması gerektiği gibi takip edemiyorsa disleksi olabilirsiniz.
- Disgrafi ve diskalkuli gibi yazma ve matematik öğrenme güçlükleri de disleksi ile bağlantılı. Eğer bir konu ile ilgili konuşurken hiç zorluk yaşamıyorsanız fakat yazarken zorlanıyorsanız disgrafi olabilirsiniz. Eğer sayıları tanımlama ya da tutar hesaplama gibi basit şeyleri yapamıyorsanız diskalkuli olabilirsiniz.
- Sık karşılaşılan öğrenme bozukluklarından biri de Merkezi İşitsel İşlemleme Bozukluğudur. İşitsel işlemleme bozukluğu bulunan insanlar, genellikle kelimelerdeki seslerin arasındaki hafif farklılıkları algılayamazlar. Birnevi sağırlığa benzese de hiçbir işitme kaybı olmamasına rağmen konuşulanları takip edemez ve arka planda ses varken odaklanamazlar.
Bölüm 4- Etkili Olmak, Olabilmek
1- Olabildiğince en yakın zamanda ve sık aralıklarla çalışın.
Elbette ne kadar çok ders çalışırsanız o kadar çok öğrenirsiniz. Bu nedenle sık sık çalışmak iyi bir fikirdir. Fakat ne kadar kısa süre içinde çalışmaya başlarsanız her şeyi hatırlamanız da bir o kadar kolaylaşır. Bu ne demek? Bu sınavdan iki, üç gün önce çalışmaya başlamamanız gerek demek. Sınavdan en az bir hafta önce çalışmaya başlayın ve eğer dönem boyu çalışmanız gerekiyorsa çalışın.
- Hem geçmiş hafta öğrendiklerinizi gözden geçirmek hem de yeni öğrendiklerinizi gözden geçirmek hızlı öğrenmeniz için iyi bir fikir. Bu sayede eski bilgileri beyninizde tazeleyebilir ve yeni öğrendiklerinizi eskilerinin üstüne ekleyebilirsiniz.
2- Bir danışmandan ya da öğretmeninizden yardım alın.
Bir uzmandan sizin içinde bulunduğunuz duruma uygun bir yardım almanın kötü bir yanı yok. Bir bilenden yardım almak size gerçektem zaman kazandırabilir. Gururunuzu ve utangaçlığınızı bir kenara bırakın ve öğretmeninizden yardım etmesini isteyin. Eğer öğretmeninizin size yardım edecek zamanı yoksa belki danışabileceğiniz başka birini bulmanıza yardımcı olabilir.
- Eğer danışmandan yardım alacak kadar bir bütçeniz yoksa öğretmeniniz sizin için başarılı bir sınıf arkadaşınızdan size yardımcı olmasını isteyebilir.
- Birçok okulda rehberlik servisi mevcut. Siz de yardım alabileceğiniz kişilere çok geç olmadan danışın.
3- Çalışma hızınızı artırmak için bir zihin haritası çıkarın.
Bir zihin haritası örneği.
Zihin haritası çıkarmak öğrenmek istediğiniz şey ne olursa olsun kolayca beyninizde oturmasını sağlar. Peki zihin haritası nedir? Zihin haritası öğrenmeye çalıştığınız şeylerin görsel bir planıdır. Not kartları, resimler, açıklamalar, kavramlar gibi şeyleri organize bir şekilde yazdığınız kağıtlar zihin haritalarına örnektir. Siz de öğrenmeniz gereken şeyleri not kağıtlarına yazıp birbirleri ile bağlantı olan kavramlar ve bilgiler arasında ok çıkartın ve duvara asın. Yalnızca notlarınıza göz gezdirmek yerine çıkartmış olduğunuz bu haritaya da çalışın.
- Böylece sınav olurken çıkartmış olduğunuz bu zihin haritasını hatırlayarak hangi bilgilerin hangi bilgiler ile bağlantılı olduğunu, kağıt üzerinde hangi bilginin nerede olduğunu tıpkı coğrafi bir haritada hangi ülkenin nerede olduğunu anımsadığınız gibi kolayca anımsarsınız.
4- Öğrendiklerinizi hemen unutmamak için ezber yapın.
Ezber yapmak çok güvenilir bir teknik olmasa da belli başlı şeyleri hızlıca öğrenmeniz gerektiğinde işinize yarayabilir. Ezberleme tekniği genellikle liste gibi sistematik şeyleri öğrenmede işimize daha çok yarasa da karmaşık bilgileri sistematik bir şekilde öğrenmek genellikle başarılı sonuç vermez.
- Daha hızlı öğrenebilmek için hatırlatıcılar kullanmayı deneyin. Bu hatırlatıcılar belli başlı kelime ya da kavramlardan oluşmalı ve bu kelime ya da kavramlar birçok bilgiyi içerisinde barındırmalı. .
- Öğrenirken ve ders çalışırken yeni bilgilere geçmeden önce küçük kısımlara ayırarak haritasını çıkarttığınız bilgileri öğrenmek daha iyi bir fikirdir. Bu size öğrenme sürecini daha yavaşlatacak bir şeymiş gibi gelse de aslında daha da hızlandırır çünkü öğrenmiş olduğunuz şeylere tekrar geri dönüp bakma gereği duymazsınız. Bu özellikle de listeler, kelimeler ve birbirleri ile benzer küçük bilgileri ezberlerken önemlidir.
5– İlginizi çeken bir bağlam bulun.
Bilgi için bir bağlamınız olduğunda öğrenme süreci daha kolaylaşır. Bağlam gerçekten sizin ilginizi çeken bir bağlamsa daha sonrasında bilgiyi hatırlamanız da kolaylaşır. Öğrenmeye çalıştığınız şeyleri size ilginç gelen bağlamlar çerçevesinde kavramsallaştırın.
- Örneğin İngilizce öğrenmeye çalıştığınızı ve tıp terimlerini ezberlemeye çalıştığınızı varsayalım. Eğer film seyretmek size ilgi çekici geliyorsa tıp terimlerinin bolca geçtiği bilim alanındaki filmleri izleyerek hem tıp kelimeleri öğrenmiş hem de film izlemek ilgi çekici olduğu için öğrenme hızınızı artırmış olursunuz. Bu metodu seyehat ile ilgili kelimeler öğrenmek istiyorsanız Lost izleyerek de uygulayabilirsiniz. Ya da tarih sınavı için hazırlanmanız gerekiyorsa konunuzla ilgili bir belgesel izleyebilirsiniz.