Perşembe, Aralık 26, 2024
Ana SayfaGirişimcilikGirişimci Olmak İsteyenler İçin 11 Mobil Oyun

Girişimci Olmak İsteyenler İçin 11 Mobil Oyun

Israrlı, gayretli ve planlı olmak gibi basit özellikler her başarılı girişimcinin yapı taşlarıdır. Tabii ki gerçek dünyaya karışıp bu özellikleri orada edinebilirsiniz, ama peki bir alternatifiniz olduğunu söylesek? Artık girişimciliği önceden simülasyonlarda deneyimleyip size uygun olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Mobil oyunlar dünyasına adım atın! Hayır, çiftçilik yapmaktan ya da zaman öldürmek için oynadığınız diğer tüm oyunlardan bahsetmiyoruz. Girişimci olmak isteyenlere uygun oyunların daha farklı olması gerekir. Oyunun temeli strateji ve dikkatli planlama olmalı, bu sayede verdiğiniz çabanın sonuçlarını görebilir, stratejinizi ve planlamanızı geliştirebilirsiniz.

Eğer iş dünyasına adıp girişimci olmak istiyor ancak korkuyorsanız, bu 11 mobil oyun içinizdeki CEO’yu ortaya çıkaracağına emin olabilirsiniz.

 

1) Business Inc.

Eğer bir start-up’ı yönetme deneyimini tam olarak yaşamak istiyorsanız bu oyun tam size göre. Oyuna nasıl başlayacağınızı ve ne yapacağınızı ilk etapta kestiremiyorsunuz, bir start-up’a başlarken de aynen böyle oluyor.

Business Inc. bir iş stratejisi oyunu. Oyunda mobil oyunlar geliştiren bir şirketi yönetmekle sorumlusunuz.

Nihai hedefiniz işinizi büyütebildiğiniz kadar büyütüp mobil oyun piyasasının lideri olmak. Oyunda size bir takım projeler veriliyor ve şirketinizin büyümesini sağlayacak yetenekleri seçip işe almanız bekleniyor.

Her çalışanın motivasyon seviyesine ve becerilerine dikkat etmeniz gerekiyor. Sonuçta şirketinizi büyütecek ya da piyasadan silecek olan en önemli unsurlar bunlar. Her bir çalışanın profili bulunuyor ve bu profil sayesinde onları değerlendirip şirketinize uygun olanları işe alıyorsunuz.

Başlangıçta oyun size birkaç farklı seviye sunuyor, ayrıca satın alabileceğiniz özel bir start-up seçeneği de bulunuyor.

Start-up seviyesinde bazı şartlar zaten sağlanmış oluyor, ayrıca belli çalışanlar da işinize atanmış oluyor. Yani bu seviyede yapacağınız tek şey piyasada hayatta kalmaya çalışmak.

iOS ve Android’de var.

 

2) AdVenture Capitalist

AdVenture Capitalist oyuncuların bir sermayedarın hayatını yaşamasını sağlayan bir oyun. Yapmanız gereken tek bir limonata tezgahıyla başlayıp belli ürünlere yatırım yaparak kazanç elde etmek. Hedefiniz sürekli daha fazla kazanç sağlamak, bunu da para akışını artırarak yapıyorsunuz.

Kontrolleri ise oldukça kolay, tek yapmanız gereken satın al/yatırım yap butonuna basmak. Oyunda yatırım yapabileceğiniz petrol ya da gazeteler gibi bir çok alan bulunuyor. Bu alanlara yatırım yapmak daha fazla kazanç sağlasa da karşılığını almak daha fazla zaman alıyor.

Oyun sadece oturup paraların tek başına sonuca ulaşmasını beklemekten ibaret değil. Kaynaklarınızı en iyi şekilde kullanmanız, bunun için dikkatlice plan yapmanız ve doğru zamanda güncellemeler yapmanız gerekiyor. Hızlı kazanç sağlayan, ucuz, ama karı az olan endüstrilere mi yatırım yapacaksınız yoksa daha pahalı ve yavaş olan ama en sonunda daha karlı olanlara mı?

Doğrusunu söylemek gerekirse bu sizin oyun stilinize kalmış. Merak etmeyin, sürekli telefonun başında durup butonlara basmanıza da gerek yok. Bu işi yapması için yöneticiler tutabiliyorsunuz.

Oyun hem iOS hem Android’de var.

 

3) Tap Tycoon

Herkesin gerçek olmasını isteyeceği bir oyun. İstediğiniz yere dokunun ve üstünüze paralar yağsın.

Bu oyunda ekranda istediğiniz yere dokunuyorsunuz ve para yağmaya başlıyor. Topladığınız parayı dilediğiniz gibi harcayarak zengin bir iş adamı olmaya çalışıyorsunuz. Oyunun amacı para kazanmak, çok para kazanmak.

Ama bu kadar basit bir oyunun hedefi açgözlü olmak değil. Aslında oyunda ekonomiyi güçlendiriyorsunuz, o da ülkenizi güçlendiriyor ve dünyayı yönetebilmenizi sağlıyor.

Bu sizin nihai hedefiniz.

AdVenture Capitalist’e benzer bir şekilde güncellemeler yaparak her dokunuşunuzda daha fazla para kazanabiliyorsunuz. Oyunda başka sermayedarlar da ortaya çıkıp sizden güncellemeleri yapabilmeyi sağlayan elmasları satın almanızı istiyorlar.

Ekranın sol alt köşesindeki saate dikkat edin, dünya savaşı çıktığında gösteriyor.

Bu size bir aciliyet duygusu veriyor, çünkü dünya savaşı çıktığında paranızın bir kısmını askerlere harcayıp ülkenizi savunmanız gerekiyor.

Eğer ülkeniz savaşı kazanırsa prestij ödülü alıyorsunuz ve tabii ki bunun sonucunda daha fazla para kazanıyorsunuz.

iOS ve Android’de oynayabilirsiniz.

 

4) Tiny Tower

Bu oyunu büyük ihtimalle duymuşsunuzdur ve neden listede yer aldığını merak ediyorsunuzdur. Eğer oyunu daha duymadıysanız, Tiny Tower kuleye kat çıkarak para kazandığınız bir oyun.

Tabii ki bundan fazlası var.

Kulede açacağınız dükkanlarla kaç kat çıkacağınız arasında bir denge tutturmanız ve plan yapmanız gerekiyor. Katlardaki yaşam alanları oyun içi para harcamanızı gerektiriyor, ancak kuleye açacağınız dükkanları işletecek insanları da bu evlere yerleştirmeniz gerekiyor.

Oyunu çok ciddiye alanlar için hangi dükkanların hangi katlarda olacağı bile önem arz ediyor. Katlarda yaşayanların da talepleri oluyor, bunlar karşılandığı takdirde daha iyi geri dönüşler alıyorsunuz. Yani yaşayacakları da hesaba katmanız gerekiyor.

Bu oyunun nihai bir hedefi yok, o yüzden gerçek hayata daha çok benziyor. Sürekli inşa etmeye devam etmelisiniz, hedefiniz ise çıkabildiğiniz kadar çok kat çıkmak.

Oyuna iOS ve Android’den erişebilirsiniz.

 

5) Hipster CEO

Bir start-up’ı yönetmenin nasıl bir şey olduğunu öğrenmek ister miydiniz? O zaman bu oyun tam size göre. Sanal bir start-up’ı da yönetmek oldukça zor olabiliyor. Hipster CEO kendi start-up’ınızı başlatıp yönetmenizi sağlayan bir oyun. Girişimciler için Sims oyunu gibi düşünün.

Oyun metin temelli olsa da basitliği sizi kandırmasın. Oyuna start-up’ını yapacağınız ürünü seçerek başlıyorsunuz. Mobil oyunlardan, mesaj ve arkadaşlık uygulamalarına kadar bir çok seçenek bulunuyor.

Bundan sonra da yine bir listeden hedef piyasanızı seçiyorsunuz. Bu noktadan sonra size 14 bin dolar veriliyor.

Bu oyun kurnaz bir şekilde hipster kültürüyle dalga geçerken sizi; uzmanları işe almak, çalışanları eğitmek ya da ofis ortamını geliştirmek gibi önemli iş kararlarına maruz bırakıyor.

Çalışanlarınız görevi bıraktığı ya da sizin yatırımcıları yanlış anlayabileceğiniz durumlar da oluyor. Oldukça zorlayıcı ama bir yandan da eğlenceli bir oyun.

Maalesef sadece iOS kullanıcıları oynayabiliyor.

 

6) Billionaire

Billionaire yine sadece ekrana dokunarak oynadığınız basit bir oyun. Oyunda bir sürü farklı iş kurarak hızlıca kar etmeye çalışıyorsunuz. Ne kadar çok bina yaparsanız o kadar çok para kazanırsınız. Ancak önemli bir nokta daha var.

Her binanın bir risk seviyesi oluyor. Risk seviyesi ‘temiz’ olmayan işler kurmaya girişirseniz bunun ne kadar riskli olacağını gösteriyor. Ama işin altından kalkarsanız çok daha fazla para kazanıyorsunuz. Riske girmeden oynayıp az mı kazanırsınız yoksa risk alarak karınızı mı artırırsınız, bu size kalmış.

Oyunda ayrıca rakiplerinizin seviyesini görebileceğiniz bir skor bölümü de bulunuyor. Milyarder olmak için skor listesinde en üstte olmalısınız, zaten esas hedefiniz de bu. Ayrıca oyunda kristaller satın alarak belli güncellemeleri yapmak için harcayabiliyorsunuz. Oyunu öğrenmek oldukça kolay, eğer kolay ve rahat bir oyun arıyorsanız Billionaire tam size göre.

iOS ve Android’de mevcut.

 

7) Game Dev Story

Video oyunu geliştiren şirketlerde kapalı kapılar ardında neler dönüyor merak ettiniz mi? Game Dev Story oyununda, video oyunu geliştiricisi rolüne bürünüyorsunuz ve göreviniz tabii ki geliştirdiğiniz oyunlardan para kazanmak. Personel alımı yapabiliyor, oyun projelerinin hızını ve yönünü belirleyebiliyor, çıkan oyunların kalitelerini kontrol edebiliyor, çalışanlarınız görev yerini değiştirebiliyorsunuz.

Oyundaki amacınız para kazanıp bu parayla binanızı büyüterek daha da çok kişiyi işe almakve tabii ki daha iyi oyunlar yapmak. Oyunlarınız daha sonra eleştirmenler tarafından  incelemeye tabi tutuluyor ve 1 ile 10 arasında bir puan veriliyor. Bu incelemelerden aldığınız sonuçlar satışları etkiliyor. Haftalık satışlarınızı da görebiliyorsunuz.

Amacınız aynı gerçek hayatta olduğu gibi kendini sattıracak kadar iyi oyunlar geliştirmek.

iOS ve Android’de oynanabiliyor.

 

8) Pewdiepie’s Tuber Simulator 

Youtuber olmak kolay görünebilir, ama düşündüğünüzden çok daha karmaşık bir süreçtir. En çok abonesi olan Youtuber PewDiePie ise bunu deneyimlemeniz için Tuber Simulator adında bir oyun çıkarmış. Oyunda ayn PewDiePie gibi siz de bir içerik üreticisi oluyorsunuz ve Youtube’da adınızı duyurmaya çalışıyorsunuz. Oyunda yeterince görüntülenme almak için nasıl video kaydedeceğinizi, düzenleyeceğinizi ve yükleyeceğinizi öğreniyorsunuz. Çok kolay görünüyor değil mi? Sadece birkaç tıkla Youtube’un yeni starı olabiliyorsunuz.

Aslında o kadar da kolay değil. Oyun ilk bakışta kolay görünse de düşünerek hareket etmenizi gerektiriyor. Trendleri takip ederek nasıl videolar yüklemeniz gerektiğini kavramalısınız. Ayrıca hangi taktiklerin size uygun olduğunu ve daha fazla gelir elde etmek için ne kadar çok çalışmanız gerektiğini de siz düşünmelisiniz. Yani hem çevrenizde olan biteni takip etmeli hem de sıkı bir plan yapmalısınız.

iOS ve Android’de oynayabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Youtube’dan Para Kazanma Yöntemleri

 

9) Office Tycoon

İşini yeni kuran girişimci rolüne girdiğiniz bir oyun daha karşınızda! Oyuna ilk başladığınızda size bir miktar para veriliyor ve bunu işinizi kurmak için sermaye olarak kullanmanız isteniyor. Bundan sonraki göreviniz yeni çalışma yerleri kurarak, insanları işe alarak ve kar ederek ofisinizin değerini artırmak. Ayrıca oyunda ofisinizi çeşitli mobilyalarla dekore edebiliyorsunuz.

Oyundaki stratejiniz ofisinizi genişletirken gereğinden fazla para harcamamak ve geliştirmeniz gereken taraflarda ise akıllıca hareket etmek. Her güncelleme size belli bir miktar puan kazandırıyor bu da sizin oyundaki seviyenizi yükselterek daha fazla öğeye erişebilmenizi sağlıyor.

iOS ve Android’de oynanabilir.

 

10) Landlord Real Estate

Bu oyunda gerçek hayatta gidip gördüğünüz mekanları satın alabiliyor ve gerçek zamanlı olarak check-in yapan insan sayısına göre de kar ediyorsunuz. Oyunun güzel tarafı gerçek hayatta kendi mahallenizde gördüğünüz mekanları oyunda satın alabilmeniz, yani komşunuzun evini satın alıp kiraya verebilirsiniz.

Dünyanın dört bir yanındaki oyunculara meydan okuyabilir, New York, Londra ve Tokyo’dan mekanlar alabilir ya da sadece mahallenizdeki kahve dükkanıyla yetinebilirsiniz.

Oyunda satın aldığınız her mekanın size neler kazandıracağını düşünerek hareket etmelisiniz.

Oyunun tek kötü tarafı mekanı satın almak için oyun içi para birimini kullanmak zorunda olmanız ve bu para birimi için de gerçekten para harcamanız gerekmesi. Oyun içi para birimine ulaşmak zor olduğundan eğer oyunda ilerleme kaydetmek istiyorsanız cebinizden biraz para çıkması gerekiyor.

iOS ve Android’de oynayabilirsiniz.

 

11) Biztopia

Takım elbise giymiş bir pandayı kontrol edip bir iş adamı yapma şansı her gün karşınıza çıkmaz! Biztopia adlı bu oyundaki rolünüz hayali bir yerdeki outlet dükkanınızı işletmek. Oyunda arz ve talep arasındaki dengeyi tutturmalı, bunu yapmak için de ürünlerinizin fiyatını akıllıca belirlemelisiniz.

Oyun bir haftalık süreçler halinde oynanıyor ve her hafta başında harcamalarınızı hesaplamanız ve ona göre bir plan yapmanız bekleniyor.

Oyundaki strateji hangi ürüne yatırım yapmanız gerektiğini bilmeniz ve rakiplerinizi satış ve pazarlama metotları bakımından alt etmeniz üzerine kurulu. Oyunda sadece toptan olarak bir ürün alıp kendi kendine kar etmesini beklememelisiniz.

Oyunda taktiksel düşünmeniz gerekiyor. Farklı farklı planlar yapmalı, bu sayede tanınırlığınızı artırmalı ama aynı zamanda iflas etmekten de kaçınmalısınız.

Ayrıca oyunda sürekli arkada çalan müziğe dikkatinizi vermeyin, bir süre sonra dikkatinizi dağıtarak oyunu oynamanızı zorlaştırabiliyor.

iOS ve Android’de oynanabilir.

 

İlginizi çekebilir

Sahibine Günde 50 bin Dolar Kazandıran Oyun: Flappy Bird
Para Kazandıran Online Oyunlar
Anıl ERSOY
Anıl ERSOYhttps://www.linkedin.com/in/anilersoy6/
Boğaziçi Üniversitesi "Çeviri Bilimi" bölümünden mezun olduktan sonra, Milliyet, Doğan Burda ve Protranslate gibi birçok kurumda yönetici pozisyonlarında çalıştı. Son olarak uluslarası bir finansal firma olan Citi'de uygulama müdürü olarak çalışmakta. Sizler için marka, pazarlama ve girişimcilik alanında rehber niteliğinde içerikler oluşturuyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar