Salı, Ocak 14, 2025
Ana SayfaGirişimcilikÇok Çalışmak Sizi Başarılı Yapmaz, Ancak Bu Yapabilir!

Çok Çalışmak Sizi Başarılı Yapmaz, Ancak Bu Yapabilir!

İş dünyasına girip hüsrana uğrayan kimseleri suçlamıyorum. Yetişkin bir insan olup başarıya ulaşmak için bize öğretilenlerin aslında oldukça kötü tavsiyeler oldukları kafamıza dank ettiğinde ne kadar büyük bir hayal kırıklığı yaşadığımızın farkındayım.

Bize hangi iş olursa olsun çok çalışmamız ve işlerin böylece yoluna gireceği öğretildi. Fakat bu bilgi tam olarak doğru değil. Aslına bakarsanız çok çalışmanın size iş yerinde çok da getirisi yoktur. Hele ki patronunuzun çabalarınıza değer vermediği bir işte çalışıyorsanız sıkı çalışmanız hak ettiği kıymeti görmeyecek ve hafife alınacaktır. Çok çalışmak tek başına sizi yorar ve hiçbir faydası dokunmadan ömrünüzü kısaltır.

Başarıya ulaşmak için sadece çok çalışmaktan fazlasına ihtiyaç olmalı, aksi durumda dünya üzerindeki milyonlarca insanın olduklarından daha başarılı olmaları gerekirdi.

Eğer şu an çalışıyorsanız yaptığınız zaman ve enerji yatırımı hakkında düşünün. Evinize sadece gece dört saat uyumak için gittiğinizi ve geri kalan bütün zamanınızdan daha fazla iş yapabilmek için vazgeçtiğinizi hayal edin. Hayatınızın çalışma masanızda geçtiğini ve önümüzdeki beş yıl canınızı dişinize takarak çalıştığınızı düşünün. Bu olağanüstü çabanın size getirisi ne olabilir?

Eğer çoğu insan gibi sabit maaş ya da saatlik ücret alıyorsanız enerjinizi işinize harcamanız size ekonomik açıdan çok da fayda getirmeyecektir. Patronunuz size ekstra çabanız için müteşekkir olacaktır ancak fazladan efor sarf ettiğiniz için maaşınızı her ay artırmayacağı bir gerçek.

Sadece çok iyi fikirleriniz olduğu için de size daha fazla para ödenmeyecek ve tarafınızdan yapılan bu yatırımların hiçbiri size somut mesleki başarı olarak geri dönmeyecek. Uyanık olduğunun her saati çalıştığınız firmaya bağışlayabilir ve bunun sonucunda yıl sonu, enflasyon oranında dahi bir maaş artışı göremeyebilir, hatta şirket bütün büyük problemlerini çözdüğünüz için artık size ihtiyacı kalmadığının farkına vardığında işten çıkarılabilirsiniz.

Başarı için çok çalışmaktan fazlasının gerektiğini görebiliyoruz. Peki nedir bu tarifin büyülü bileşeni?

Başarıyı getiren büyülü bileşen, zengin bir aileden gelecek kadar talihli olmak ya da hemen hemen herkesin savunduğu harika bir eğitim değildir. Kariyer başarısı ve tatmin için sihirli bileşen otonomidir (kendi kaderini tayin edebilme gücü, self determinasyon). Eğer geminin kaptanı sizseniz hangi yola gideceğinizi siz seçersiniz. Başarılı bir kariyere sahip olmanın tek yolu budur.

Otonom bir kariyere sahip olmak için kendi işletmenizi açmanıza gerek yoktur. Çok ünlü işverenlere çalışan ve son derece başarılı bir kariyere sahip olan arkadaşım örnek gösterebilirim. Onu başarılı kılan şey sıradaki işinin ne olacağına iş ilanlarının ya da tembelliğin değil kendisinin karar vermesidir.

Eğer arkadaşım kendisine verilen bir işten alacağını aldıysa yoluna bakar. Patronunun onun performansı hakkında ne düşündüğü umurunda bile olmaz. Onun önemsediği şey, işten ayrılma vakti geldiğinde, iş yerinde bir sonraki işverenine anlatabileceği şekilde bir fark yaratıp yaratmadığıdır. Bu gerçekten onun için tek önemli şeydir, çünkü patronunun arkadaşımın üzerindeki tek etkisi, onun için çalışırken sahip olduğu etkidir ve o hiçbir kurumda beş yıldan fazla kalmayı planlamaz.

Arkadaşım, başkaları için çalışıyor olmasına rağmen zihinsel olarak bağımsız bir çalışandır. Kariyerini çok seviyor, çok sayıda tatili var, iyi para kazanıyor ve hepsinden önemlisi kendisi sağlıklı ve mutlu.

Arkadaşım bir yalaka ya da kendisini iyi hissetmek için dışarıdan onay almaya ihtiyaç duyan bir insan değil. O sadece işverenler için ne derece önemli bir işletme sorununu çözdüğünün ve bu bilgi birikiminin onu olduğu haliyle mutlu ve çok değerli kıldığının farkında.

Bu arkadaşım üst düzey bir okula gidebileceği varlıklı bir aileden de gelmiyor. O aşağıdaki, başarılı bir kariyer için gerekli on kuralı takip ediyor ve bunu sizler de yapabilirsiniz.

 

Otonom Bir Kariyere Sahip Olmanın 10 Kuralı

1. Hayatınıza ve kariyerinize dair bir vizyon belirleyerek başlayın. Vizyonunuz zamanla değişebilir – ki şüphesiz değişecektir – fakat her durumda plansızlıktan ya da başkalarının belirlediği bir plandansa kendi başınıza belirlediğiniz bir yolu takip edin.

2. Eğer paraya ihtiyacınız olduğu için kariyer odaklı bir iş seçemiyorsanız o zaman hayatta kalma odaklı bir iş bulun. Düşük seviyeli bir iş yaptığınız için düşük seviyeli bir çalışan olduğunuzu ve daha bir iş için diz çöküp yalvarmak zorunda olduğunuzu düşünme yanlışına düşmeyin.

3. Kariyerinizdeki her yeni adımda ne yapmak istediğinize kendiniz karar verin. Bulunduğunuz firmada çok iyi yerlere gelebileceğinizi söyleyen müdürünüze kanmayın. Bu ucuz muhabbeti bırakıp ilerlemenizin devamlılığını kontrol altına alın ve kabul edilemeyecek bir seviyeye düşerse oradan ayrılın!

4. Kendinizi bilin. Çoğu insan başka insanların profesyonel hayatlarında ne yapmaları gerektiğini söylemelerine ihtiyaç duyar. Eğer otonom bir kariyere sahip olmak istiyorsanız kendinize karşı dürüst olmalı ve aynaya bakmalısınız. Geçmişinizle alakalı kötü hissetmek zorunda değilsiniz, çünkü tecrübelerinizden ders çıkarırsanız bir daha hata yapmanız imkansız hale gelir.

5. Eğer yeni bir işe başlayacaksanız o işi sevdiğiniz için başladığınızdan; size süslü bir unvan veya yüklü bir maaş teklif ettikleri için başlamadığınızdan emin olun. İşlerin çoğu dışarıdan iyi görünmelerine rağmen içten çürümüştür ve sizi tiksindirebilir. Herkesten önce içinizden gelen sesi dinleyin.

6. Çok büyük bir firmaya, yeni kurulmuş küçük bir şirkete ya da kendinize çalışıyor olabilirsiniz. Ne olursa olsun kendi kariyerinizin genel müdürü ve danışmanı olduğunuzu unutmayın. Ne kadar maaş aldığınız sadece bir detaydır. Arkadaşım değiştirdiği altı ya da sekiz işin hepsinde kendi kariyerinin CEO’su olmaya devam etti ve bu unvandan henüz vazgeçmeye de niyeti yok.

7. Kendinize bir danışman kartviziti bastırın ve hazır olmadığınızı düşünseniz de kendinizi müşteriler için problemleri çözen bir danışman olarak düşünün. İnsanlara patronunuzun size verdiği kartviziti değil, kendi bastırdığınız danışman kartvizitini dağıtın. Yeni filizlenmeye başlayan danışmanlık firmanız için bir plan yapın. Nasıl hizmetler sunacaksınız? Müşteriler için hangi problemleri çözeceksiniz? Bu hizmetler için ne kadar ücret alacaksınız?

8. Bir defter alıp her gün ya da en sık ne kadar zamanda bir yazabiliyorsanız yazın. Kariyeriniz ve hayatınızla ilgili planlarınız hakkında yazın. Amaçlarınız ve yaşadığınız aksilikler hakkında yazın. Hisleriniz, hayalleriniz ve fikirleriniz hakkında yazın. Muhteşem bir şey uyduruyorsunuz. Onu kafanızdan çıkarıp kağıda dökün.

9. Zaman geçirdiğiniz kişileri iyi seçin. Zaman sizin en kıymetli kaynağınızdır. İçinizdeki alevi körükleyen insanlarla geçirebildiğiniz kadar fazla zaman geçirin ve yaşam enerjinizi sömürenlerden uzak durun.

10. Son olarak, iç sesinizi bulun ve kendinizi müdafaa edin. Her başarılı insan birçok karşı çıkan ve nefret eden insanla yüzleşmek ve uyum sağlayamadıkları durumları geride bırakmak zorunda kalmıştır. Herkesi memnun etmeye çalışarak başarılı olamayacaksınız. Ne düşündüğünüzü ve hissettiğinizi açıkça söyleyin. Bu herkesin hoşuna gitmeyebilir. Hatta bir iki defa kovulabilirsiniz bile. Kovulmak dünyanın sonu değildir hatta sizi daha güçlü kılar.

Hayat geçicidir. Doğal olarak herhangi bir iş de geçicidir.

Hayatınızın her yılını, her ayını ve her dakikasını nasıl geçireceğinize siz karar verebilirsiniz. Geminizin kontrolünü ne zaman başkasına vereceğinize ve dümene ne zaman geçeceğinize siz karar verebilirsiniz.

Şu an, kariyerinizin kontrolünü elinize almak ve onu bir işletme gibi yönetmek için mükemmel zaman. Neyi bekliyorsunuz?

 

İlginizi çekebilir

Kariyerinize Yatırım Yapmanın Yolları
Neden Kötü Kariyer Tercihleri Yapıyoruz?
Zengin ile Fakiri Birbirinden Ayıran Temel Fark!
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar