Cuma, Nisan 25, 2025
Ana Sayfaİnovasyon10 Adet İnovatif İş Fikri

10 Adet İnovatif İş Fikri

Her dakika internette milyonlarca kitlesel fonlama kampanyası başlatılıyor. Binlerce gereksiz, tuhaf ve aptalca projeyi sadece Kickstarter ya da Indiegogo gibi sitelere bir göz atarak bulabilirsiniz. Ancak bunların yanında hazine değerinde projeler de karşımıza çıkabiliyor. Stres çarklarının ve tuhaf iPhone kılıflarının arasından sıyrılan en yenilikçi iş fikirlerin bazılarını sizin için bu listede derledik.

 

Geekey — Anahtarlığınıza takabileceğiniz isviçre çakısı

Günlük yaşantımızda yanımızda taşıyabileceğimiz kullanışlı küçük aletler fikrini hepimiz severiz. Kompakt olmakla kullanışlı olmak arasındaki dengeyi tutturmak da her zaman zordur. Çoğu kişi yanında isviçre çakısı taşır, ama eğer siz de bunlardan birini kullandıysanız hiçbir zaman kullanmayacağınız gereksiz aletlerle dolu olduğunu bilirsiniz. Ve tabii bir de ağırlığı var. Cüzdanınızda ağırlık yaparlar, ama pek de bir seçeneğiniz yoktur. Peki daha iyi bir yolu olsa? Yanınızda ağırlık yapmadan taşıyabileceğiniz bir sürü alet olmasını istemez miydiniz?

İşte karşınızda Geekey. Ultra minimalist bir tasarımı olan Geekey 17-4 paslanmaz çelikten yapılmış. Görünümü ise anahtarı anımsatıyor. Geekey 16 farklı aleti bir araya getiriyor. Hepsi akıllıca bir şekilde tasarıma yedirilmiş. Şişe açacağı, konserve açacağı, çeşitli tornavidalar, hem açık hem kapalı ingiliz anahtarı ve ip gibi şeyleri kesebileceğiniz keskin bir kenarı bulunuyor. Ayrıca tasarım  tel kesici, cetvel ve törpü de barındırıyor.

 

Guitar-Jo — Gitarlar için banjo adaptörü

Guitar-Jo’nun yaratıcısı Jon Langberg bir gece klise müzik grubu için elektrikli gitar eşliklerini düzenliyormuş ve çalacakları şarkılardan birinde banjo bulunması gerektiğine karar vermiş. Daha önce hiç banjo çalmadığı ve bir haftada öğrenemeyeceği için dijital efektlere bakmaya başlamış ancak hiçbirini şarkıya uygun bulmamış. Kendi efektlerini yaratabilmek için internette bir süre araştırma yaptıktan sonra efektlerin yeterli olmayacağını farketmiş. İşine yarayacak tek şey gitar tellerinin altına bir parça kumaş yerleştirmek gibi duruyormuş. Ancak hem canlı performansa uygun olacak hem de daha tutarlı bir ses çıkaracak bir şey gerekliymiş. Bunun üzerine planlarını yapmış ve amcasının atölyesinde işe koyulmuş. Birkaç ay ve bir düzine prototipten sonra Guitar-Jo ortaya çıkmış.

 

Pitta — Ultrakompakt selfie drone’u

Eyedea’nın kurucu ortağı J.B. Hwang Pitta’nın ortaya çıkış hikayesini şöyle anlatıyor: “Her şey tamamen kişisel sebeplerle başladı. Fanatik bir GoPro kullanıcısıydım. Yanımda her zaman kamera ve ekipmanını taşırdım. Doğal olarak daha çeşitli videolar çekmek istiyordum. Bu yüzden dronelara merak saldım. Birkaç drone denedikten sonra operasyon sürecinin ilk defa kullanacak kişilere uygun olmadığını farkettim. Drone’u kullanabilsem bile istediğim kareleri yakalayamıyordum. Tek istediğim öğrenmesi saatler almayacak kullanıcı dostu bir drone’du.”

Hwang’ın emeklerinin meyvesi Pitta drone oldu. Pitta avuç için büyüklüğünde bir hareket kamerası. Pitta’nın modüler tasarımı farklı kullanım alanları sağlıyor. Dilerseniz GoPro gibi bisikletinize bağlayabilir ya da uçurabilirsiniz. Pitta’nın video çekme sistemi tek bir cihazda birleşiyor ve fotoğraf moduna da kolayca geçebiliyorsunuz.

Mutlaka okuyun: Drone Sektörü İş Fikirleri

 

Slim Two — Akıllı klozet

Kağıt kullanılmayan ofisleri hiç duydunuz mu? Aynı fikri kendi banyonuza da uygulayabildiğinizi hayal edin. Hayır e-maillerinizi tuvalette kontrol etmekten söz etmiyoruz, poponuzu silmek için kağıt kullanmaya alternatif bir yoldan bahsediyoruz. Slim Two akıllı, su fışkırtan bir bide. Hali hazırda kullandığınız klozete takabiliyorsunuz. Dünyanın en lüks bidesini satın almak gibi bir şey, ama ne banyonuzu baştan aşağı değiştirmenize ne de tesisatçı çağırmanıza gerek yok.

Cihaz katlanabilir, ayarlanabilir, kendi kendini temizleyen bir taharet musluğu kullanıyor. Su sıcaklığı, basıncı ve sprey genişliğini de kontrol edebiliyorsunuz. Ayrıca klozet kurutucu, parfüm, ısıtıcılı oturak ve hatta mavi bir gece ışığıyla birlikte geliyor. Bunun yanında uzaktan kumandasıyla iki kişi ayarlarını değiştirebiliyor. En iyi özelliği ise hiçbir telin ya da borunun görünmediği kompakt tasarımı.

 

Caply — Giyilebilir aksiyon kamerası

Aksiyon kameraları ilk GoPro 2006’da piyasaya çıktığından beri çok yol katetti. Boyutlarının küçülmesinin yanı sıra daha işlevli hale geldiler. Örneğin Caply’i ele alalım. Bir adet rujdan daha büyük olmamasına rağmen 5 saat video kaydı yapabiliyor. Caply aksiyon kameralarının süregelen evriminin en son meyvesi. Ayrıca giyilebiliyor da; bu da onu çantanıza, şapkanıza ya da istediğiniz herhangi bir takabileceğiniz anlamına geliyor. Gerisini harika bir görüş açısına sahip kamera hallediyor.

Bu giyilebilir kamera, özel yapım pili sayesinde durmadan 5 saat çekim yapabiliyor, 24 saatlik hızlandırılmış çekim yapabiliyor ve 120 saat bekleme modunda kalabiliyor. Ayrıca 128 GB’lik depolama kapasitesine sahip. Yani uzun bir yolculuğa çıkıp fotoğraf ve video çekecekseniz en iyi dostunuz Caply olabilir!

 

Radius — Sinek kovucu

Herkesin kabul edeceği bir gerçek varsa o da sineklerin sinir bozucu olduğudur. Hastalık yayarlar, vücudunuzda kaşıntılı şişliklere yol açarlar ve katıldığınız her açık hava etkinliğine izinsiz girerler. Maalesef bu sinir bozucu yaratıklardan kurtulmak için pek fazla seçeneğiniz de yok.

İstediğiniz kadar sinek kovucu mum ya da meşale yakın yine de o iğne burunlu küçük kan emiciler sizi ısırmanın bir yolunu buluyor. Sinekleri başınızdan savmanın tek yolu kendinizi sinek kovucu spreylere bulamak oluyor, bu sefer de yemek yemek keyifli bir aktivite olmaktan çıkabiliyor.

Peki size sinekleri kovmanın çok daha iyi bir yolu olduğunu söylesek? Thermacell yeni icadı Radius ile tam da bunu başarmaya çalışıyor. “Dünyanın şarj edilebilir, sağlık bakanlığı onaylı, açık hava sinek kovucusu” olarak tanıtılıyor.

Yaratıcılarına göre “Radius yapış yapış olan sinek kovucu sprey ve losyonlardan farklı bir şekilde çalışıyor. Isı ile aktive olan kokusuz ve temiz bir sinek kovucu sıvı içeren Radius, sıvıyı havadan yayarak etrafınızda görünmez bir kalkan oluşturuyor. Tek yapmanız gereken bu küçük cihazın düğmesine basmak ve keyfinize bakmak. Vücudunuza sürmeniz gereken hiç bir şey yok. Ayrıca sıvı çok küçük miktarlarda salınmasına rağmen tüm sinekleri uzaklaştıracak kadar da kuvvetli.”

 

OneManBand — Gerçek zamanlı dijital müzik grubu

Gitar çalıyor ama zaman zaman ‘keşke bana eşlik edecek bir müzik grubu olsa’ mı diyorsunuz? Geçmişte bunu çözmenin iki yolu vardı: Ya kendinize bir grup bulurdunuz ya da pahalı ekipmanlara servet ödeyerek gitarınıza eşlik edecek müziği siz yapardınız. Şimdi üçüncü bir seçeneğiniz daha bulunuyor: OneManBand. Kendisi aslında gitarınız için yüksek teknolojili bir güncelleme paketi.

Kurulumdan sonra cihaz çaldığınız şeyi algılıyor, ona uyum sağlıyor gerçek zamanlı olarak müziğinize eşlik ediyor. Başka bir deyişle siz çalmaya başlayınca OneManBand da size eşlik ediyor.

Peki nasıl çalışıyor? Cihazın yaratıcılarına göre OMB’nin patentli gitarı özgün donanım ve yazılım kullanarak her stilden tüm gitaristlere eşlik edebilecek şekilde tasarlanmış. Gerçek zamanlı müziği ve enstrüman değiştirme moduyla gitar çalma deneyiminizi başka bir seviyeye taşıyor. Özgün teknolojisiyle öne çıkan OMB kapasitif ve endüktif teknoloji kullanarak tellerden gelen sinyalleri algılıyor ve gecikme olmadan dijital veriye dönüştürüyor. Uygulama çaldığınız şeyi gerçek zamanlı olarak MIDI’ye dönüştürüyor ve sound’unuzu çeşitli şekillerde zenginleştiriyor. Gitarı normal bir şekilde çalmaya devam edebiliyorsunuz. Bir kere deneyin, şaşıracaksınız.

 

Zanco Tiny T1 — Dünyanın en küçük cep telefonu

İlk Zoolander filmini hatırlıyor musunuz? Filmde (2001 yılında çıkmıştı ve o zamanlarda cep telefonları giderek küçülüyordu) sürekli geçen esprilerden biri Derrick Zoolander’ın kullandığı küçücük cep telefonlarıydı. Akıl almaz derecede küçüklerdi ve daha çok bir statü sembolü görevi görüyorlardı. Telefonunuz ne kadar küçükse, o kadar havalıydınız.

Eğer bu telefonlardan biri görüp ‘Ah keşke benim de bu kadar küçük bir telefonum olsa’ dediyseniz, sizin için iyi haberlerimiz var. Zoolander’dan 16 yıl sonra birileri Derrick’in telefonu kadar küçük bir cep telefonu tasarlamayı başardı.

Zanco Tiny T1, iddiaya göre dünyanın en küçük cep telefonu. Kickstarter sayfasına göre “başparmağınızdan küçük, bir madeni paradan daha hafif ve inanılmaz derecede sevimli.”

Teknik özelliklerine gelecek olursak ne yazık ki şirket pek fazla özellik sunmamış. Tiny T1 bütün cep telefonu hatlarıyla çalışıyor. Nano-SIM kartını istediğiniz zaman değiştirebiliyorsunuz. 2G internet hızına sahip. Pili ise 3 gün dayanıyor ve şarjı bitene kadar 180 dakika konuşma süresi sağlıyor.

 

Morphcooker — elektrikli kamp ocağı

Kamp ocakları çok çeşitli boyutlarda ya da şekillerde karşımıza çıkıyor. Kompakt ve hafif olanlarından bir orduyu doyurabilecek büyüklükte olanları da bulunuyor. Ancak çok azı Morphcooker kadar becerikli olabilir. Kickstarter’da yeni çıkan bu kamp ocağı devrim yaratmayı vaadediyor.

Morphcooker fikri 3 yıl önce yaratıcısı Lawrence Bass’in kamplarda yemek pişirmenin daha güvenli yollarını aradığı bir zamanda ortaya çıkmış. Yolculuğu babasının kullandığı hatalı gaz ocağının çıkardığı yangında yaralanmasıyla başlamış. En uygun tasarımı bulana kadar 19 farklı tasarım yapan Bass en sonunda aradığını bulmuş: Sadece güvenli değil aynı zamanda çevre dostu ve her şeye uyum sağlayabilen bir kamp ocağı tasarımı.

Son tasarımı iki farklı şekilde geliyor: Morphcooker Solo ve Morphcooker Family. Her iki modelde de 8 inçlik silikon bir plaka bulunuyor ve kızarma tavası ya da tencereleriniz için ısıtıcı görevi görüyor. Sağlam silikon plakanın içinde ısıtıcı bulunuyor ve şarj edilebilin lityum pillerle çalışıyor. Ayrıca ürünün diğer parçalarında da kullanılabilen manyetik bir sap da bulunuyor.

 

Sound Reactive LED Mask — Parlayan maske

İnce ve esnek LED bir maske olan Sound Reactive LED Mask’ın birçok özelliği bulunuyor. En dikkat çeken özelliği ise sesleri algılayabilmesi (muhtemelen yüksek sesli elektronik müziği) ve otomatik olarak rengini ve parlaklığını değiştirebilmesi.

Üstelik insan yüzünden kediye, tilkiye hatta maymuna kadar bir çok farklı maske çeşide de bulunuyor. Söylenecek fazla bir şey olmadığı için sözü maskenin yaratıcıları Outline Montreal’e bırakalım:

“9000 yıl önce ilk maske ortaya çıktı. Gizlenmek ya da bir kişilik özelliğini ortaya çıkarmak için kullanılan maskeler tarih boyunca bütün kültürlerde görülmüştür. Sound Reactive LED Mask ise bunu bir adım öteye taşıyor. Sanatı ve teknolojiyi tek bir üründe birleştiren maske görenleri büyülüyor. LED Maske her türlü müziği ve ritmi inanılmaz bir ışık şovuna dönüştürebiliyor. Maskelerimiz kolayca giyilebiliyor ve katlanabiliyor. İster kostüm ister aksesuar olarak kullanın, gittiğiniz her yerde en iyi dostunuz bu maskeler olacak.”

 

İlginizi çekebilir

İnovasyon Ürünleri
Kitlesel Fonlama ile Hayat Bulan İş Fikirleri
Anıl ERSOY
Anıl ERSOYhttps://www.linkedin.com/in/anilersoy6/
Boğaziçi Üniversitesi "Çeviri Bilimi" bölümünden mezun olduktan sonra, Milliyet, Doğan Burda ve Protranslate gibi birçok kurumda yönetici pozisyonlarında çalıştı. Son olarak uluslarası bir finansal firma olan Citi'de uygulama müdürü olarak çalışmakta. Sizler için marka, pazarlama ve girişimcilik alanında rehber niteliğinde içerikler oluşturuyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar