Dünyanın dört bir yanından dikkat çeken girişimcilik projelerini ve yeni iş fikirlerini sizler için araştırmaya devam ediyoruz. Bu yazımızda yakın tarihte kitlesel fonlama ile filizlenmeyi bekleyen başarılı olması muhtemel fikirleri derledik:
Prynt Pocket — Polaroid tipi akıllı telefon fotoğraf yazıcısı
Akıllı telefonlar hiç şüphesiz fotoğrafçılığı sonsuza kadar değiştirdi. Ancak ceplerimizde dijital kameralarla dolaşmamıza ve çektiğimiz tüm fotoğraflara yalnızca birkaç dokunuşla erişebilmemize rağmen hala eksik bir şeyler var. O da fotoğrafın elle tutulabilmesi, fiziksel olarak etkileşim kurulabilme özelliği. Ancak yeni bir girişim olan Prynt eğer Kickstarter’da başarıyı yakalayabilirse bu durum da çok yakında değişecek. Prynt Pocket telefonunuza takabileceğiniz ince bir alet ve çektiğiniz fotoğrafları anında basabilmenize olanak tanıyor. Tıpkı eski Polaroid fotoğraf makineleri gibi. Her ne kadar kendisine yazıcı desek de aslında çalışmak için mürekkep kullanmasına gerek yok. Bunun yerine görüntüyü basmak için özel bir kağıt kullanıyor. Bu sayede asla kartuş derdine düşmenize gerek kalmıyor. Yine de doğru tür kağıt kullandığınızdan emin olmanız gerekiyor. Üstelik 2.0 versiyonu çok daha hızlı. Cihazın eski modelleri 50 saniyede fotoğraf basarken en son modeli 20 saniyeden kısa bir sürede fotoğraf basabiliyor.
Atrox — Yılanları uzak tutmak için çit
Yılanların işgal ettiği bir yerde mi yaşıyorsunuz? Bu tehlikeli canlılar sürekli arka bahçenizde takılıp, mangal ve havuz partilerinizi mi bozuyor? İnsanlık sonunda başa bela olan bu sürüngenleri uzak tutacak bir çözüm buldu. Atrox Yılan Bariyeri bütün yılanları bahçenizden uzak tutmak için tasarlandı.
Önce bahçenize birkaç kazık yerleştiriyorsunuz, sonra da dayanıklı yılan geçirmeyen ağı kazıklara bağlıyorsunuz ve bir çit yapmış oluyorsunuz. Ancak Atrox her gün gördüğümüz çitlerden çok farklı. Hapishanelerdeki dikenli tellerin içe doğru büküldüğünü ve tırmanmayı zorlaştırdığını bilirsiniz. Atrox da benzer bir şekle sahip. Bu sayede yılanların çite tırmanması imkansız hale geliyor. Ayrıca yerde oldukları sürece bütün yılan türlerinde işe yarıyor. Sadece ağaçlarda yaşayan yılanlarda haliyle başarılı sonuçlar vermiyor. Yine de bu çit sayesinde yılan sorununuzdan büyük ölçüde kurtulabilirsiniz.
DPS Phantom — Ski/Snowboard tabanı kayganlaştırıcısı
Kayakçılık başladığından beri kar sporları meraklıları snowboardlarını kaygan tutmak için farklı farklı cilalar kullanmıştır. Cila doğal olarak su geçirmiyor bu yüzden snowboardun plastik tabanı ile kar dediğimiz su molekülleri arasındaki sürtünmeyi azaltıyor. Yıllar geçtikçe kayakçılar farklı kar türleri için farklı cilalar geliştirdi. Ancak tüm bu gelişmelere rağmen sürtünmeyi azaltmak için hala aynı teknolojiyi kullanıyoruz. Ciladan daha iyi bir teknoloji geliştirmenin zamanı gelmedi mi?
Bu tam da DPS’sin yaptığı şey. Bir grup kimyager ve malzeme bilimcisiyle çalışan şirket kayağınızın tabanının derinine işleyen hidrofobik bir bileşim yarattı. Tipik cilalardan farklı olarak bu bileşimi sadece bir kere uyguluyorsunuz ve kayağınızın tabanını kalıcı olarak değiştiriyor. Kayağınızı daha hızlı ve güçlü hale getiriyor. Phantom ayrıca tipik cilalara göre daha kullanışlı. Çoğu cila belli bir sıcaklıkta ya da çevrede işe yarıyor. Buna karşılık olarak Phantom çok geniş bir sıcaklık skalasında başarı gösteriyor. Bu sayede kayağınız kar durumu ne olursa olsun hızını ve gücünü koruyor.
Spydro — balık oltası hareket kamerası
Piyasada hali hazırda birçok su geçirmez kamera bulunuyor. Ancak Spydro çıkana kadar balıkçılar için özel bir kamera bulunmuyordu. Balık oltanız için bir GoPro olan Spydro su altında balıklarla verdiğiniz savaşı yüksek çözünürlükle kaydediyor. Balığı tuttuktan sonra çekilen fotoğraflardan çok daha heyecan verici. En iyi özellikleri ise 1080p HD renkli video kamerası, 150 metre derinliğe kadar su geçirmemesi ve sallanmayı engelleyen dengeleme teknolojisiyle geniş açılı lensi. Eğer oltanın ipi koparsa kaybettim diye de endişelenmeye gerek yok; çünkü Spydro suda batmıyor.
Kameranın ön ve arka bağlantıları oltanın ipine takılıyor, bu sırada dikkat çekmeyen bir dengeleme paleti suda dönmesini engelliyor. Oltanıza taktıktan sonra yeminizin ne kadar ilgi çektiğini ve balıkların yeme nasıl yaklaştığını izleyebiliyorsunuz. Kamerayla ilgili uyarı gerektiren tek şey, gergin iplerde daha iyi çalışıyor olması. Bu yüzden sadece 3 tip balıkçılıkta kullanılabiliyor: olta kaşığı kullanılan balıkçılık (sürüklenme sürekli olarak ipi gergin tutuyor), oltayı suya atarak yapılan balıkçılık ve deniz tabanı balıkçılığı (kamerayı bağlamadan önce ipe ağırlığı bağlamanız gerekiyor).
HomeBiogas — arka bahçenizde doğal çürütücü
Kulağa çılgınca gelebilir ama yiyeceklerimizin neredeyse yüzde 40’ı çöpe gidiyor. Yiyecek üretmek için her türlü zaman ve enerjiyi harcamamıza rağmen yarısını çöpe atıyoruz. Bu oldukça müsrif bir davranış, ama HomeBiogas yardımınıza yetişiyor.
Son birkaç yıldır şirket çiğ yiyecek atıklarını (ve daha birçok şeyi) alıp, yemek pişirmede kullanılabilecek gaza ve gübreye dönüştürecek bir biyo-çürütücü üstünde çalışıyor. Şimdi 2.0 versiyonuyla Kickstarter’da yerini aldı.
Çalışma şekli ise şöyle: Makinenin çürütücü bölmesine yiyecekleri koyuyorsunuz. Bu doğada çözünebilen her şey olabilir: Akşam yemeğinden kalanlar, et, sıvı yağ, katı yağ, yumurta kabukları, kemikler, kağıt ürünler, otlar ve çimler hatta küçük tahta parçaları.
Bu adımdan sonra bölmeye özel bakteriler koyuyor ve her şeyi karıştırıyorsunuz. Bundan sonra iş bakterilere kalıyor. Bu küçük canlılar bütün organik atıkları sindirip metan gazı salıyor. Bu gazı ise HomeBiogas toplayıp depoluyor. Yeterince gaz toplandıktan sonra gaz tankını ocağa bağlayıp yemek pişirebiliyorsunuz.