Birçoğumuz başarılı insanların klasik alışkanlıklarını biliyoruz: Sabahları erken uyanmak, kahvaltı yapmak ve ağ oluşturmak. Fakat başarılı girişimcilerin mali alışkanlıkları neler dersiniz? Bu kişiler işlerinde başarıya ulaşmak için günlük olarak ne yapıyor olabilirler? Bu yazımızda başarılı girişimcilerin en yaygın 7 mali alışkanlığını sizlerle paylaşıyoruz. Keyifli okumalar!
1. İyi anlaşmalar yaparak ağınızı oluşturun.
Ağ, ağ, ağ. Bu kelimenin ne kadar önemli olduğuna hiç kuşku yok. Ancak günümüzün başarılı girişimcileri sadece kokteyl partilerine ve iş buluşmalarına giderek ağ oluşturmuyor. Zımni ağ oluşturma tekniğini kullanıyorlar. Yani, gelecekteki iş imkânlarını güvence altına almak için küçük mali başarılar elde ediyorlar. Bu durum, ileride büyümenize yardımcı olabilecek ortaklarla iş ilişkileri kurarken son derece önemli bir hal alıyor. Kendi başınıza kurduğunuz ortaklıklar uzun süreli sadakatin ve devam ettirilebilirliğin kapısını aralıyor. Başarılı girişimciler, mali başarının kısa süreli bir önerme olmadığının farkındalar.
Mutlaka okuyun: İş Dünyasında Çevre Edinmenin Yolları
2. Büyük harcamalar yapmaya başlamadan önce küçük harcamalarla yetinin.
Özellikle faaliyete yeni başlayan işletme sahipleri, paralarını nasıl harcadıkları konusunda son derece dikkatli olmalılar. Sadece işinizi icra edebilmek için zaruri olan şeylere harcama yapmalısınız. Kendinize şu tarz sorular sorun: Ofise yeni sandalyeler almamız şart mı, yoksa eski sandalyeler de iş görür mü? Şirkete yeni bilgisayarlar almalı mıyız, yoksa ikinci el bilgisayarlar yeterli olur mu? Başarılı girişimciler lüks harcamaları bir köşeye bırakıp sadece gerekli olan şeylere harcama yaparak iş hayatına atılırlar.
3. Yükümlülüklerinizi bilin.
Başarılı girişimciler işletmelerinin bütün mali yükümlülüklerini tek tek bilirler. Bu kişiler ne için dava edilip edilmeyeceklerini çok iyi bildiklerinden tehlikeleri sularda yüzmezler. Her şeyin daima yolunda gideceğini düşünmek iç açıcı olsa da, belirli noktalarda işletmeniz zorluklarla yüzleşecektir. Bu noktada ise yükümlülüklerinizi A’dan Z’ye bilmeniz sizin yararınıza olacaktır.
4. Para dağıtımını iyi yapın.
Her yatırımcı para ve iş dağıtımı yapması gerektiğini bilir. Neticesinde bütün işleri tek başınıza yapmanız mümkün değil. Fakat başarılı girişimciler bu konuya farklı bir bakış açısıyla, mali dağıtım yöntemiyle yaklaşırlar. Belirli bir vazifeyi yerine getirmesi için kime ödeme yapmaları gerektiğini bilirler. Halledilmesi gereken bir sorununuz varsa, işleri yoluna sokmak için zaman ve para harcamanız gerekiyor. Ne kadar çok zaman harcarsanız o kadar az para, ne kadar az zaman harcarsanız da o kadar çok para harcarsınız. Başarılı bir girişimci, karşılaştığı sorunu özenle inceleyerek bu meseleye tahsis etmesi gereken zaman ve parayı belirler. Bunun sonucunda problemi içeriden veya para vererek dışarıdan halletme noktasında bir karara varır. Sizin de zamanınızın değerini bilmeniz son derece önemli.
Mutlaka okuyun: Paranızı başarılı bir şekilde yönetmenizi sağlayacak finansal tavsiyeler
5. Küçük mali risklerden ders alın.
Piyasa sürekli olarak değişiyor. Birçok başarılı girişimci değişen piyasaya ayak uydurmanın yöntemini bulmuş durumda. Başarılı girişimciler, büyük bir yatırım yapıp ürünü piyasaya sürmek yerine, bir deneme projesi geliştirip ürünün nasıl tepki alacağını görmek için minimal mali riskler alırlar. Bu sürecin iki amacı var. Birincisi, girişimci piyasayı deneyerek yeni ürüne ihtiyaç olup olmadığını görmüş oluyor. İkincisi ise, büyük mali risklerin önüne geçiliyor. Deneme projesine yapılan yatırım minimal olduğu için, yatırım hüsranla sonuçlansa bile işletme batağın eşiğine gelmeyecektir. Yani önce küçük bir risk almalı, bu riskten ders edinmeli ve giderek yükselmelisiniz.
6. Piyasayı öncelik haline getirin.
Her başarılı girişimci piyasaya göz atmalı ve piyasanın beklentilerini kendi fikirlerinin önüne koymalıdır. Fikir her ne kadar kusursuz olursa olsun, öncelikli olarak bu fikrin piyasanın ilgisini çekeceği ve mali kâr sağlayacağı kesinleştirilmelidir. Egonuzu piyasanın önüne koymayın, aksi takdirde büyük zararlara uğrayabilirsiniz.
7. Nakit akışınızın dinamiğini anlayın.
Yeni işletme sahiplerinin yapması gereken en önemli şey mali geleceklerinin haritasını çıkararak ona göre ilerlemeleri. Yeni girişimcilerin birçoğu hayali bir tuzağa düşüyor. İşletmeleri büyümeye devam ediyor, müşteriler sürekli olarak memnuiyetlerini dile getiriyor ve her şey harikaymış gibi görünüyor. Kâğıt üzerinde bu işletmenin başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Fakat işletmeyi kısa vadede ayakta tutacak yeterli pozitif nakit akışı unutuluyor. Bir işe atılırken, işletmeniz gerçek anlamda kâr yapmaya başlayana kadar bütün masrafları karşılayabileceğinizden emin olmanız gerekiyor.