Pazar, Aralık 22, 2024
Ana SayfaGirişimcilik8 Adımda İçinizdeki Girişimciyi Keşfetme Yöntemleri

8 Adımda İçinizdeki Girişimciyi Keşfetme Yöntemleri

Eğer başarılı bir girişimci olmak istiyorsanız güçlü olduğunuz yönleri keşfemelisiniz. Ve söylemeye bile gerek yok ama yine söyleyelim: Başarılı bir girişimci olmak için yaptığınız işte çok iyi olmak durumundasınız.

Güçlü olduğunuz yanları keşfetmek zaman alan bir süreçtir. Özellikle fikri eyleme dökmek, müşteri elde etmek gibi konularda güçlü olduğunuz yönler size inanılmaz faydalar sağlayacaktır.

Dünyada binlerce başarılı girişimci olmasına karşın bu insanların kişilikleri, donanımları da farklıdır. Pek çok konuda farklı olsalar bile kendilerini tanımaları ve alanlarında çok başarılı olmaları ise onların ortak özelliğidir.

Biz de bu yazımızda bir girişimci olarak içinizdeki potansiyeli tam anlamıyla nasıl bulabileceğiniz konusunda bazı tavsiyeler aktaracağız sizlere.

 

Güçlü Yanlarınızı Keşfetmeli ve Geliştirmelisiniz.

Hemen bir örnekle başlayalım:

Bill Gates ve Steve Jobs, teknoloji dünyasına ve genel anlamda insanlık tarihine adlarını kazımış insanlardır. Ancak girişimcilik açısından bu iki isim birbirinden çok ama çok farklıdır

Bill Gates, sıkı bir yazılım mühendisi iken 1989 yılında Microsoft’u kodlamaya başladı.

Steve Jobs ise tasarım bakımından çok başarılı biriydi. Apple için tek bir satır bile kod yazmamasına rağmen Apple’ın arkasındaki vizyon ona aittir diyebiliriz.

Buna karşın iki isim de aynı sektörde, benzer ürünler sunabilmeyi başardılar. Bunu da kendilerine özel yetenekleri sayesinde yaptılar.

İki isim de güçlü oldukları yönleri bilip bu konulara ağırlık verdiler, yeteneklerini keşfedip bu yetenekleri geliştirmeye çalıştılar.

Mark Cuban ya da Richard Branson gibi bazı girişimciler ise insan ilişkilerine önem verirler. Sahip oldukları çevre (network) sayesinde işlerini büyütürler.

Mark Zuckerberg, Elon Musk gibi insanlar ise teknik becerileri sayesinde başarılı olan girişimcilerdir.

Herkesin başarılı olduğu alan değişebilir kısaca. Kimi daha yaratıcıdır, kimi daha iyi eğitimlidir, kimi de vizyonerdir…

Yani anlayacağınız iyi bir lider ve girişimci olmak için belli sayısız kişilik özelliği bulunabilir.

Burada önemli olan güçlü olduğunuz yönlerinizi çabuk keşfetmek, azim ve kararlılıkla bu alanlarda kendinizi geliştirmek ve ortaya bir ürün ya da hizmet sunabilmektir.

2014 yılında Gallup tarafından 2500 girişimci ile yapılan araştırmada, girişimcilerle mülakat yapıldı ve bu araştırmadan şöyle bir çıkarım yapıldı:

1. Girişimcilerin başarılı olması için 10 yetenek gereklidir.

2. Yeteneklerinize ve güçlü olduğunuz konulara odaklanırsanız başarılı olmak ihtimaliniz daha yüksektir.

10 yeteneğin hangileri olduğu konusunda çeşitli tartışmalar mevcut. Ancak yetenekleri geliştirmek ve kişisel özellikleri iyi analiz etmek konusunda kimsenin bir itirazı bulunuyor.

 

Zayıf Olduğunuz Yönleri Geliştirmek Gerekir mi?

Tabii ki güçlü yanlarınızı geliştirmek kadar zayıf olduğunuz alanlarda da kendinizi geliştirmeniz gerekir. Ancak bazen çok iyi bilmediğiniz konularda da çalışmak zorunda kalabilirsiniz. Böyle bir durumda elinizden gelenin en iyisini yapmanız şarttır.

Ancak şunu da unutmayın: Zaman, paradan daha kıymetlidir.

Yani bazı şeyleri öğrenmek yıllar alır. Örneğin finans konusunda uzman birisiniz. Ancak biraz da web tasarım biliyorsunuz diyelim. Eğer finans çalışmalarınızı boşlayarak sıfırdan web tasarım öğrenmeye çalışırsanız iki alanda da vasatlıkla karşılaşabilirsiniz. Burada en iyi yöntem finans alanında kendinizi geliştirmeye devam etmek ve web tasarımla ilgili ihtiyaçlarınızı profesyonel bir web tasarımcısına yaptırmaktır.

Eskilerin dediği gibi, bir koltukta iki karpuz taşınmaz.

Mutlaka okuyun: Her Şeyi Tek Başına Yapmaya Çalışmaktan Vazgeçmeniz İçin 5 Neden

 

Girişimci Olarak Güçlü Yanlarınızı Keşfetme Yöntemleri

Bazı insanların arası sayılarla çok iyidir.

Bazı insanlar hikaye anlatma konusunda şahanedir.

Bazı kişiler çok iyi kod yazar.

Bazı kişilerin de insan ilişkileri çok iyidir.

Peki ya siz? Sizin en öne çıkan özelliğiniz ne?

İş hayatında en güçlü olduğunuz yanlarınızı kullanmak başarının temel anahtarlarından biridir. İş kurarken zaten bu yeteneklerin, tutkuların, becerilerin, kişilik özelliklerinin peşinden gitmek gerekir.

Ancak öncesinde sosyal beceri ile teknik beceri arasındaki farkı netleştirmemiz gerekir.

Sosyal beceri: İnsanlarla iletişim ve etkileşim kurmakla alakalıdır. (İnsanlarla çabuk arkadaş olabilmek)

Teknik beceri: Öğrenilebilir, spesifik, teknik yeteneklerdir. (Kod yazmak vb.)

Şimdi bu becerileri de kapsayacak şekilde kendi yeteneklerinizi keşfetme yöntemlerine bakalım.

 

1. Sosyal Becerilerinizi Tespit Edin.

Yukarıda da değindiğimiz gibi sosyal beceriler, diğer insanlarla iletişim ve etkileşim kurmakla alakalıdır.

Yani içinizdeki girişimciyi ve güçlü yönlerinizi keşfetmek için şu özelliklere sahip olmanız gerkir.

  • Optimizm
  • Esneklik
  • Sabır
  • İyi bir dinleyici olmak
  • İnsan ilişkilerine önem vermek
  • Çevre yapmak

Bu özelliklere sahip olduğunuz zaman zaten teknik becerileri edinmeniz daha kolay olur. Zira sabırlı olmadan kod yazmayı öğrenmek kolay değildir.

Steve Jobs, Apple’ı başarıya ulaştırırken teknik becerilerden ziyade sosyal becerilerine ağırlık vermiştir. Zira Jobs, optimizm ve sabır konusunda tüm girişimcilerin örnek alması gereken bir isimdir. Buna karşın Bill Gates ise girişimcilik macerasına teknik becerileriyle başlamıştır.

 

2. En Büyük Başarılarınızı Analiz Edin.

Hayatınızdaki mesleki ya da kişisel başarıları düşünün. O başarıya giden süreci madde madde analiz edin. Örneğin üniversite sınavında ilk 1000’e girdiğiniz farz edelim. Lise yıllarınızı düşünün ve o dönem nasıl bir temponun içinde olduğunuzu düşünün.

Örneğin o süreçte düzenli bir şekilde yılmadan çalışmışsınız diyebiliriz. İlk 1000’e girmek kolay iş değildir. İnsan ilişkilerine daha çok önem verdiğinizi, size herhangi bir olumlu katkı sağlamayan kişilerle görüşmeyi kestiğinizi de söyleyebiliriz.

Siz de aynı şekilde alnınızın akıyla çıktığınız zorlu bir dönemi düşünün. O dönem neleri doğru yaptığınızı ve nasıl bir çalışma tarzına sahip olduğunuzu inceleyin.

Zira bir kez başarılı olan insanın daima başarılı olma potansiyeli vardır. Önemli olan konfor alanında çıkıp kendinizle yüzleşmektir.

 

3. Doğal Yeteneklerinizi Dikkate Alın.

Girişimci olarak yeteneklerinizi dikkate almak için öncelikle kendi içinize odaklanmalısınız.

  • Nasıl birisiniz?
  • Arkadaşlar arasında hangi özelliğinizle tanınırsınız?
  • Arkadaş grubu içinde kendinizi sürekli ara yolu bulan kişi siz misiniz?
  • A planını uygularken aynı zamanda B ve C planları da hazırlar mısınız?
  • İnsanları güldürebilir misiniz?

Bunun gibi pek çok özelliğiniz vardır. Yani sosyal becerilerinizi analiz ederek en öne çıkan özellikleri geliştirmeye çalışabilirsiniz.

 

4. İnsanların Sizi Nasıl Gördüğünü Öğrenin.

Kendinizi analiz edip güçlü yönlerinizi tespit ettikten sonra bir de fikirlerine güvendiğiniz insanlara giderek sizin hakkınızda nasıl düşündüklerini öğrenin.

Yani sizi iyi tanıyan bir üniversite hocanız veya arkadaşınız sizin en başarılı olduğunuz konuları sizden daha objektif bir gözle değerlendirebilir.

Bu nedenle sizi iyi tanıyan en az 3 farklı kişiden size dair dürüst bir biçimde yorum yapmalarını isteyin. Sizi en iyi tanımlayan 3 özelliğinizi sıralamalarını isteyin. Buradaki amaç kendiniz hakkındaki görüşleriniz ve başkalarının sizin hakkınızdaki görüşleri arasında bir konsensus sağlamaktır.

 

5. Hayali Bir Senaryoya Göre Hareket Edin.

Hayali bir senaryo belirleyin: Örneğin patronunuz size bir hafta içinde bitirilmesi gereken bir proje verdi diyelim.

Kendinizi ispat etmek için bu projeyi başarıyla ve zamanında tamamlamanız ve kendinizi göstermeniz gerekiyor.

Cidden bu örneğe benzer bir senaryo hayal edin. Grupta da üç kişi daha olsun.

  • Bu projede hangi pozisyonda olursunuz?
  • Lider mi yoksa organizasyonu sağlayan kişi mi olursunuz?
  • Projenin hangi aşamasına daha çok ilgi duyuyorsunuz?
  • Projenin ilerleme hızı nasıl?
  • Grupta inisiyatif alıyor musunuz?
  • İnisiyatif almayanlara karşı nasıl tutum sergiliyorsunuz?

Bu ve benzeri sorulara cevap vermek aslında kendiniz hakkında çok şey söyler ve sosyal ve teknik becerileriniz hakkında ciddi bir veri sağlar.

 

6. Teknik Becerilerinizi Gözden Geçirin.

Teknik beceriler, gözlemlenebilir yeteneklerdir. Yani sabırlı biri olup olmadığınızı gözlemlemek zordur, ancak mobil uygulama tasarlama yeteneğiniz herkesçe gözlemlenebilir. Ve teknik beceriler zamanla öğrenilebilir şeylerdir. Zaman ve emekle kod yazmayı öğrenebilirsiniz. Bununla birlikte sosyal beceriler okula giderek öğrenilmez.

Teknik becerilerinizi artırmak, başarıya giden yolda daha emin adımlar atmanızı sağlar. Örneğin teknoloji alanında faaliyet gösteren girişimcilerin pek çoğu şu becerilere sahiptir:

  • HTML, Java, CSS vs.
  • Adobe Photoshop, Illustrator, InDesign vs.
  • Arama motoru optimizasyonu (SEO), sosyal medya platformlarına hakimiyet
  • Microsoft Office programları, istatistik programları
  • Karışık fikirleri küçük parçalara ayırıp bu parçalardan hikaye anlatabilme yeteneği.

Bu becerilere sahip bir insanın, girişimciliğe atılması çok daha faydalı olacaktır. Ancak belirttiğimiz gibi çalışarak bu becerilerin hepsini kazanabilirsiniz.

 

7. Sevdiğiniz Şeyleri Düşünün.

Her gün işe gitmek zorunda olmasanız gününüzü nasıl geçirirdiniz?

Serbest zamanlarınızda yapmaktan keyif aldığınız şeylere biraz daha ciddi yaklaşmalısınız.

İnsanlara yardımcı olmaktan mı keyif alıyorsunuz?

Yazı yazmaktan mı zevk alıyorsunuz?

Fotoğraf çekmeyi gerçekten seviyor musunuz?

Bu gibi şeyleri gözden geçirmeli ve sevdiğiniz şeyleri tespit etmelisiniz. Bir şeyi hobi olarak yapmak ile iş olarak yapmak arasında fark vardır. Ancak sevdiğiniz bir şeyi yaparak sandığınızdan çok daha başarılı olabilirsiniz, zira o şeyle aranızda aynı zamanda duygusal bir bağ da vardır.

Yapmaktan keyif aldığınız şeylere göz atmak, sosyal ve teknik becerileriniz gözden geçirmek, girişimci olarak güçlü olduğunu yönleri öğrenmenize çok yardımcı olacaktır.

Mutlaka okuyun: Tukunuzu Nasıl Bulursunuz?

 

8. Yol Planı Hazırlayın.

Sosyal ve teknik becerilerinizi tespit ettikten sonra bu becerileri ne için kullanacağınız sorusuna gelir sıra.

Bu becerilerle ne yapacağınız tamamen size kalmıştır. Ancak bu süreçte sizi daha mutlu edecek bir iş aramak ve hatta kendi işinizi kurmak daha akıllıca olacaktır. Güçlü olduğunuz yönleri gerçekten idrak edebilirseniz, hayatınıza dair daha net kararlar alabilirsiniz.

 

Girişimci Olarak Kendinizi Tanımanız Çok Önemlidir!

Sosyal ve teknik becerilerinizi idrak ettikten sonra sıra kendi işinizi kurmaya gelir. Bu noktada ilgi alanlarınıza ve becerilerinize yönelik iş fikirleri bulabilirsiniz.

Örneğin yemek pişirmekten çok zevk alıyorsanız  yemek blogu, aşçılık kursu gibi iş fikirlerinin altından diğer insanlara daha kolay kalkarsınız. Tabii bu noktada sosyal becerileriniz de önem taşır. Yemek pişirmeyi seviyor, ancak insanlarla muhatap olmaktan hoşlanmıyorsanız aşçılık kursu vermeniz pek mantıklı olmaz. Bu ihtimalde yemek blogu açıp tek başınıza içerik girmeniz daha iyi olabilir.

Süreç esnasında bazı beceriler edinir ve biraz da dijital pazarlama yöntemleri öğrenirseniz ortada, hayal ettiğiniz işe ve hayata sahip olmamanız için hiçbir sebep kalmaz!

Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar