Çocukluğumuzda yaşadığımız şeyler yetişkinlik dönemimizdeki tavırlarımızı büyük ölçüde etkiliyor.
Elbette hiç kimse mutlu bir çocukluk dönemi geçiren kişilerin ileride başarılı yetişkinler olacağının garantisini veremez. Fakat yapılan psikolojik araştırmalar, çocukluk döneminde yaşanan bazı tecrübelerin yetişkinlik hayatını etkilediğini gösterdi.
İşte çocukluk döneminde yaşanılan bazı şeylerin yetişkinlik hayatına yansımalarıyla karşınızdayız. Keyifli okumalar!
1. Anaokulunda gösterdiğiniz sosyal beceriler üniversiteye gidip gitmeyeceğinizi veya iş bulup bulamayacağınızı belirleyebilir.
Penn State ve Duke üniversitelerinde yapılan araştırmalara göre, “sosyal açıdan yetkin” anaokulu öğrencileri, sınırlı sosyal becerilere sahip öğrencilere kıyasla 25 yaşına kadar üniversiteden mezun olmaya ve iş bulmaya çok daha yatkın. Sosyal becerileri kısıtlı olan çocukların ilerleyen yaşlarında tutuklanma, içki müptelası olma ve barlarda çalışma ihtimali daha yüksek.
2. Yapılan bir çalışmaya göre, çocukların çok erken yaşta ebeveynlerinin boşanmasına tanıklık etmeleri yetişkinlik dönemlerinde anne babalarıyla kurdukları ilişkileri etkiliyor.
Ebeveynleriniz, siz 3 ila 5 yaşları arasındayken boşandılarsa, yetişkinlik döneminizde anne babanızla aranızda güvensiz bir ilişkiniz olması son derece muhtemel. Illinois Üniversitesi’nde yapılan araştırma, bu güvensiz ilişkinin babalarla daha yaygın olduğunu gösterdi.
3. Çocukluk döneminizde ebeveynlerinizi taklit ediyorsanız, ilerleyen yıllarda daha açık fikirli biri olmanız muhtemel.
Güney Afrika’daki KwaZulu-Natal Üniversitesi ve Avustralya’daki Queensland Üniversitesi’nde yürütülen çalışmalara göre, çocukken size hiçbir şey ifade etmemesine rağmen ebeveynlerinizin yaptığı her şeyin aynısını yaptıysanız, bazı eylemlerin “bilinmeyen” amaçları olabileceğini kabullenme becerisi geliştirmiş olma ihtimaliniz son derece yüksek.
4. Annesi çalışan bir kız çocuğu iseniz, ilerleyen yıllarda liderlik vasfı üstlenip çok para kazanmanız olası.
Harvard Business School’un yaptığı araştırmaya göre, çalışan anneleri olan kız çocukları, anneleri ev hanımı olan kız çocuklarına kıyasla eğitim hayatlarına daha uzun süre devam ediyor, yönetsel pozisyonlarda iş bulmaya daha yatkın oluyor ve %23 daha fazla para kazanıyor.
5. Annesi çalışan bir erkek çocuğu iseniz, ilerleyen yıllarda çocuklarıyla daha fazla ilgilenen bir baba olabilirsiniz.
Aynı Harvard araştırması, anneleri çalışan erkek çocuklarının ev işlerine ve çocuk bakımına daha meyilli olduğunu gösterdi. Çalışmaya göre, bu erkekler, anneleri ev hanımı olan erkeklere kıyasla çocuk bakımına haftada yedi buçuk saat ve ev işlerine 25 dakika daha fazla zaman ayırıyor.
6. Çocukluk döneminizde tacize uğradıysanız, yetişkinlik döneminizde obez olma ihtimaliniz daha yüksek.
2007 yılında yapılan bir çalışmaya göre, çocukluk döneminde tacize maruz kalmak kadınlarda obezite ihtimalini %27 oranında artırıyor. 2009 senesinde yapılan başka bir çalışma ise, çocukluk yıllarında cinsel istismara uğrayan erkek çocuklarının obeziteye %66 daha yatkın olduğunu gösterdi.
7. Lise döneminde “havalı” olmaya çalışmak yetişkinlik yıllarında sorunlara sebep olabilir.
Virginia Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar, lise döneminde içki ve sigara tüketen, geç saatlere kadar dışarıda dolaşıp cinsel ilişkiye giren çocukların 20’li yaşlarının başlarında ciddi uyuşturucu ve alkol sorunlarıyla yüzleşebileceğini ve suç işleyebileceğini ortaya koydu.
8. Ebeveynlerinizin geliri ne kadar yüksek olursa sınav sonuçlarınız o kadar yüksek olacaktır.
Stanford Üniversitesi’ndeki araştırmacılara göre, 2001 yılından itibaren yüksek gelirli – az gelirli ailelere doğan çocukların başarı oranları arasında %40’lık bir uçurum bulunuyor. Bu oran, gelir dağılımının birbirine daha yakın olduğu yıllarda, örneğin 25 sene öncesinde çok daha düşüktü.
9. Çocukluk yıllarınız fakir geçtiyse hafızanız bu durumdan olumsuz etkilenebilir.
Oregon Üniversitesi’nde yürütülen bir çalışma, sosyoekonomik açıdan daha düşük sınıfta büyüyen çocukların ilerleyen yıllarda hafızalarının daha zayıf olduğunu ve birden fazla şeyi akıllarında tutmakta daha fazla zorlandıklarını gösterdi.
10. Çocukluk döneminizde televizyonda şiddet içerikli şeyler izliyorsanız, anti sosyal veya agresif bir yetişkin olmanız muhtemel.
Dünya çapındaki bütün sağlık kuruluşları, erken yaşlarda şiddet içerikli basın-yayınla içli dışlı olan çocukların ilerleyen yıllarda şiddete başvurma ihtimallerinin daha yüksek olduğunu söylüyor.
11. Erken yaşta matematik öğrenmek, ilerleyen yıllarda matematikte ve kitap okumada daha başarılı olmanızı sağlıyor.
2007 yılında 35 bin anaokulu öğrencisi üzerinde yapılan analiz, ilkokula rakamları bilerek, sayı sayabilerek ve basit dört işlemleri yapabilerek başlayan çocukların gelecekte matematikte ve kitap okumada daha başarılı olduklarını ortaya koydu.
12. Ebeveynleriniz alkol veya madde bağımlısıysa ileride son derece ciddi bir yetişkin olmanız muhtemel.
Madde bağımlısı olan veya yüksek oranda alkol kullanan ebeveynleriniz varsa muhtemelen siz onlara anne babalık edeceksiniz. Bu da ileride çok ciddi ve sorumluluk sahibi bir yetişkin olmanıza sebep olacak.
13. Anneniz üniversite mezunu ise, sizin de üniversite mezunu olma ihtimaliniz daha yüksek.
2014 yılında Michigan Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmaya göre, üniversite mezunu annelerin çocukları da üniversite bitirmeye daha yatkın oluyor. Eğitim seviyesi düşük annelerin yetiştirdiği çocukların ise belirli bir noktada eğitim hayatlarına son verme ihtimali çok daha yüksek.
14. Çocukken çevreniz tarafından sindirildiyseniz, yetişkinlik döneminde zorluklarla karşı karşıya kalmanız olası.
7771 Britanyalı çocuğu 7 yaşından 50 yaşına kadar takip eden bir çalışma, çocukluk döneminde etrafındakilerin zorbalıklarına maruz kalan kişilerin ilerleyen yaşlarda kurdukları ilişkilerde daha başarısız olduklarını, depresyona daha meyilli olduklarını, eğitim seviyelerinin daha düşük olduğunu ve daha az para kazandıklarını ortaya koydu.
15. Televizyon izleyen bebeklerin iletişim becerileri düşük olabilir.
Annelerle çocukların bir arada gözlemlendiği bir çalışma, televizyonun ebeveyn – çocuk iletişimini kötü etkilediğini gösterdi. Erken yaşta televizyon seyretmeye başlayan çocukların öğrenme becerileri kısıtlı olabilir.
16. Çocukluk yıllarınızda annenizle beraber kaliteli vakit geçirmeniz, yetişkinlik döneminizdeki duygusal zekânızı geliştiriyor.
Yapılan yeni bir araştırmaya göre, annelerin 3 ila 11 yaşları arasındaki çocuklarıyla geçirdiği zaman miktarının çocuğun tutumu, sağlığı ve başarısı üzerinde çok az etkisi var. Önemli olan, beraber geçirilen zamanın kalitesi, zira annenin duyguları çocuğa doğrudan aksederek çocuğun ileriki yaşlarında geliştirdiği duygusal zekâya etki ediyor.
17. Cezalandırılan çocuklar sinsi yetişkinler olabilir.
Çocukların tavırlarını ödüllendirmek veya cezalandırmak istenilen tutumun elde edilmesini sağlamıyor. Aksine, bu çocuklar bir dahaki sefere yakalanmamak için çaba sarf ederek işlerini gizli ve sinsice yapmayı öğreniyorlar.
18. Ebeveynleriniz kendi kararlarınızı vermenize müsaade etmiyorsa, ileride başkalarına bağımlı bir yetişkin olabilirsiniz.
Etrafınızda pervane gibi dönen, istediğiniz şeyleri giymenize ya da yemenize izin vermeyen ebeveynleriniz varsa, yetişkinlik döneminizde başkalarına bağımlı bireyler haline gelebilirsiniz.
19. Ebeveynlerinizin beklentileri size rehberlik edebilir.
Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmaya göre, çocuklar genellikle ebeveynlerinin beklentilerini yerine getirmeye çalışıyor.
20. Çocukken istismara uğradıysanız, hafızanız ve duygusal kontrolünüz ilerleyen yıllarda bu durumdan kötü etkilenebilir.
Harvard’da yapılan nörobilimsel araştırma, çocukken cinsel veya duygusal istismara uğramanın hipokampusta yer alan, hafıza kontrolünü ve duygu denetimini sağlayan üç kilit bölgenin gelişimini engelleyeceğini ortaya çıkardı.
21. Erken yaşlarda irade sahibi olan çocuklar ilerleyen yıllarda başarılı yetişkin olmaya daha yatkınlar.
Florida Devlet Üniversitesi’nde psikoloji profesörlüğü yapan Roy Baumeister şöyle diyor: “Çocuklarınızın özsaygısı üzerine vakit harcamaktan ziyade onlara irade sahibi olma fikrini aşılayın.”
22. Ebeveynleriniz size önem veriyorsa, 30’lu yaşlarınızda daha sağlıklı ilişkiler kuruyor ve akademik açıdan başarılı oluyorsunuz.
2014 yılında, sefalet içinde yaşayan çocuklar arasında yapılan bir araştırma, üç yaşına kadar ailesinden “duyarlı ve şefkatli ilgi” gören çocukların okulda daha başarılı olduklarını göstermenin yanı sıra, ayrıca bu çocukların 30’lu yaşlarındayken daha sağlıklı ilişkiler kurduklarını ve akademik başarılara imza attıklarını ortaya koydu.
23. Anneler annelik iznine çıkarlarsa, çocukları daha başarılı yetişkinler oluyor.
Almanya’da yürütülen bir araştırmaya göre, annelik izni kullanan annelerin çocukları yetişkinlik dönemlerinde daha yüksek eğitime, IQ’ya ve gelire sahip oluyor.
24. Çocukluk döneminizde babanızla aranız iyiyse, ileride insanlarla daha iyi ilişkiler kuruyorsunuz.
Babanızla aranızda duygusal bir bağ varsa, ilerleyen yıllarda daha sağlıklı ve samimi ilişkiler kurmanız son derece muhtemel.
25. Çocukken kötü muamele görürseniz, yetişkinlik döneminizde depresyona girme ihtimaliniz daha yüksek.
Londra’da yapılan bir çalışma, annesinden sevgi görmeyen, ebeveynlerinin sert disiplinine maruz kalan, çocukluğunu dengesiz bir bakıcıyla geçiren ya da cinsel istismara uğrayan çocukların yetişkinlik dönemlerinde depresyona iki kat daha meyilli olduğunu ortaya koydu.
26. Alınan yüksek notları gösterilen emeğe bağlamak çocuklarda olumlu sonuçlar doğurur.
Ebeveynler, çocuklarına aldıkları yüksek bir notun ardından doğuştan zeki olduklarını söylerlerse bu, çocuklarda “sabit” bir düşünce yapısı oluşturabilir. Aksine, bu sonucu çabaları sayesinde aldıkları fikrini benimserlerse uzun vadede başarılı olmalarını sağlayacak, çalışkan ve üretken bir zihniyet geliştirirler.