Cuma, Kasım 22, 2024
Ana SayfaGirişimcilikTeknoloji Dünyasındaki En Başarısız Gelecek Tahminleri

Teknoloji Dünyasındaki En Başarısız Gelecek Tahminleri

Tarih boyunca insanlar geleceğe yönelik pek çok tahminde bulunmuşlardır. Ancak bugün geldiğimiz noktada bu tahminlerin büyük bir kısmı gerçekle örtüşmemektedir. Yani sizin anlayacağınız, özellikle teknoloji ve iş dünyasındaki gelişmeler, geçmiş nesillerin öngörülerini yanlışlamıştır.

Şimdi isterseniz yanılsamadan ibaret olan 30 farklı teknolojik gelişme öngörüsüne bakalım. Oldukça komik şeyler bulunuyor listemizde…

1. İnsanların evlerinde bilgisayara ihtiyaç duyması için hiçbir neden bulunmuyor.  (Ken Olson, üretim sektöründe kullanılan büyük bilgisayarlar üreten Digital Equipment Corp’un kurucusu, 1977)

2. Haberleşme uydularının daha iyi telefon, telgraf, televizyon ve radyo hizmeti vermesine imkan yok. (T. Craven, 1961’de bu ifadeyi kullandıktan 4 yıl sonra ABD’de ilk uydu hizmete girdi.)

4. Roketler, asla atmosferi aşamazlar. (New York Times, 1936)

5. İnsanları roketin içine koyup Ay’ın yüzeyinde bilimsel araştırma yapmaya gönderme fikri, Jules Verne’in romanlarındaki kurgusal anlatımlara benziyor. Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, böyle bir şeyin gerçekleşmeyeceğinden adım gibi eminim. (Lee DeForest, ABD’li radyo mühendisi, 1965)

6. Havadan ağır olan makinelerin üretilmesi hem gereksiz hem de imkansızdır. (Simon Newcomb. Bu ifade The Wright kardeşlerin ilk uçağı üretmesinden 1.5 yıl önce söylenmiştir.)

7. Lee DeForest pek çok gazetede ABD ve Avrupa arasında telefon görüşmesinin imkansız olduğunu söyledi. Bu asılsız iddialara kanan halk ise onun şirketinden hisse senedi almaya ikna edilmiş oldu. (ABD’li savcı, Lee DeForest’in radyo ve telefon şirketinin hisse senetlerini hileli bir biçimde satmaya çalıştığını ifade ediyor, 1913.)

8. Havadan daha ağır olan makinelerin uçması mümkün değildir. (Lord Kelvin, İngiliz matematikçi, fizikçi, British Royal Society başkanı, 1895)

10. Nükleer enerjiyle çalışan elektrikli süpürgeler 10 yıl içinde piyasaya sunulacak. (Alex Lewyt, elektrikli süpürge üreten Lewyt markasının sahibi, 1955)

11. Çok büyük hata yaptık. Patlayıcı uzmanı olarak bu bombanın asla patlamayacağını söyleyebilirim. (William Leahy, İkinci Dünya Savaşı’nda ABD’nin kara ve deniz kuvvetlerinden sorumlu general, Başkan Truman’ın atom bombası danışmanı. Leahy  1950’de,  yazdığı anılarından bu konudaki hatasını kabul ediyor.)

12. Atomun parçalanmasıyla oluşan enerjiden ne bekleyebilirsiniz ki… Böyle bir şeyden enerji üretilebileceğini uman, düş görüyordur. (Ernest Rutherford, atomun ilk kez parçalamasından hemen sonra böyle söylüyor.)

13. Nükleer enerjinin depolanabileceğini gösteren hiçbir belirti yok. (Albert Einstein, 1932)

15. Atlar bize yeter, otomobil gelip geçici bir şeydir. (Michigan Bankası’nın başkanı, Henry Ford’un avukatına Ford’a yatırım yapmamasını söylüyor, 1903)

16. Amerikalıların telefona ihtiyacı var, ama bizim böyle bir ihtiyacımız yok. Yeterince postacımız var. (William Peece, İngiliz Posta Ofisi’nde baş mühendis, 1878)

17. Telefonun bir haberleşme aracı olarak ciddiye alınması mümkün değil. Çok fazla eksiği var ve kayda değer bir önemi yok. (Western Union, 1878)

18.  5000 fotokopi makinesi tüm dünyaya yeter. (IBM yetkilisi, Xerox’un kurucularına fotokopi makinesinin yeterince büyük bir piyasa hacmi olmadığını söylüyor, 1959)

19. Denizaltı denen araç mürettabıtını boğmak ve denizi köpürtmekten başka bir işe yaramaz. (HG Well, İngiliz romancı, 1901)

20. X-ray dalgalarının uydurma olduğu yakında anlaşılacaktır. (Lord Kelvin, İngiliz matematikçi ve fizikçi, 1883)

21. Tankların, atlı süvarilerin yerine geçmesi düşüncesi çok saçma. (Birinci Dünya Savaşı esnasında İngiliz bir subayın ifadesi, 1916)

22. Bir gemi, dalgalara nasıl karşı koyabilir? Güvertenin altında yanan ateş, o gemiyi nasıl hareket ettirebilir? Kusura bakmayın, böyle saçma şeylere ayıracak vakit yok. (Napoleon Bonaparte, buharlı gemiyle alakalı konuşuyor, 1800’li yıllar)

24. Akım şiddetini değiştirmeye çalışmak vakit kaybıdır. Kimse böyle bir şeye ihtiyaç duymaz. (Thomas Edison, rakibi George Westinghouse’un AC power buluşunu eleştiriyor, 1889)

25. Kasete müzik kaydetmek, sektörü öldürür. (İnsanların radyodan kasete müzik kaydetmesi, İngiliz müzik şirketi tarafından eleştiriliyor, 1980’li yıllar)

26. Televizyonun çok kısa bir ömrü var. (Mary Somerville, eğitici yayınlar yapan bir radyocu, 1948)

27. Televizyon piyasaya sunulduktan 6 ay sonra unutulacaktır. İnsanlar sunta bir kutuya bakmaktan kısa sürede sıkılacaklar. (Darryl Zanuck, Century Fox stüdyosunda film yapımcısı, 1946)

28.  Paris’teki sergi bittikten sorna kimse elektriğin aydınlatma için kullanılması bir daha söz konusu olmayacak. (Oxford profesörü Erasmus Wilson, 1878)

29. Sayın Başkan, demiryolları denen yeni ulaşım yöntemi büyük tehlikeler barındırıyor. Zira demiryolları saatte 15 mil (24 km) gibi aşırı bir hızla ilerliyor. Duman saçarak giden bu trenler yolcuların hayatını tehlikeye atıyor, kadınları ve çocukları korkutuyor, ekinleri ateşe veriyor. Lütfen bu kadar yüksek hızda gidilmesine müsaade etmeyin. (New York Valisi Martin Van Buren, ABD Başkanına mektup yazıyor, 130)

30. Radyo denen şeyin hiçbir ticari değeri yok. Kim tüm insanlara gönderilen bir mesajı dinlemek için para öder ki? (ABD’de radyo ve televizyonun öncü isimlerinden David Sarnoff’un arkadaşı, Sarnoff’un radyoya yatırım yapması konusunda yazdığı mektuba cevap veriyor, 1921)

 

İlginizi çekebilir

Geleceği Değiştirecek En İyi Buluşlar
Geleceğin Çılgın Meslekleri
Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar