Cuma, Kasım 22, 2024
Ana SayfaGirişimcilikNasıl Girişimci Olunur?

Nasıl Girişimci Olunur?

Kendi işinizin patronu mu olmak istiyorsunuz? Girişimci olmak risklidir ancak bir o kadar da tatmin edici bir pozisyondur. Bu makaleyi okuyarak nasıl kendi işinizin patronu olabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Girişimcilik; hayatı birkaç yıl hiç kimsenin yaşamaya cesaret edemediği şekilde yaşamaktır. Bu sayede geri kalan hayatınızı kimsenin yaşayamayacağı şekilde yaşayabilirsiniz.



Girişimci Nasıl Olunur?

1 – Harika fikirler düşünün. İşletmelerin çoğu ilginç fikirlerle yola çıkarlar. İnsanların ihtiyaçlarını karşılayan bir hizmet, insanların yaşamlarını kolaylaştıracak bir ürün veya ikisinin kombinasyonu olabilir. Unutmayın fikrin ne olduğunun bir önemi yoktur.

  • Aklınıza harika bir fikir gelirse bu fikrin gerçekçi olup olmadığını düşünün. Maliyetleri, imalat süresini ve popülariteyi hesaba katın.
  • Farklı fikirlere karşı her zaman açık olun. Daha önceden bu ürünü alan insanlarla görüşün.
  • Henüz bir fikir bulamadıysanız iyi bir başlangıç yapmak için öncelikle hedef kitlenizi düşünün. Daha sonra hedef kitlenin alışveriş yaptığı yerler veya yapmaktan hoşlandıkları şeyler gibi özelliklerinin listesini yapın. Listenizi maliyet, imalat süresi ve popülarite şeklinde üç bölüme ayırın. Sunabileceğiniz en kolay ve gerçekçi ürünü bulun.

Mutlaka okuyun: Yeni İş Fikri Nasıl Bulunur?

2 – İş planı yazın. İş planı detayları ve açıklamaları kapsamalıdır ve aynı zamanda her şey gerçekçi olmalıdır. Her bölüm için zaman ayırın ve hesaplamalar yapın.  İyi bir iş planının bölümleri:

Ürün tanımı: ürününüzü geliştirin. Görüntüsü nasıl olmalı? Hangi malzemelere ihtiyacınız var? Göz alıcı ve dikkat çekici bir ürününüz olsun.

Pazar analizi: hedef kitleniz kim? Nerelerden alışveriş yaparlar? Nerelerde ikamet ederler?

Rekabet: rakipleriniz kimler? Rakiplerinizin güçlü yanları ne? Onları nasıl yeneceksiniz?

Pazarlama: ürününüzü nasıl pazarlayacaksınız? Ne tür bir imaj çizmek istiyorsunuz? Nerelere reklam vereceksiniz? Reklam sloganınız ne olacak? Nasıl bir ambalajlama yapacaksınız?

Satışlar: ürününüzü nerede satacaksınız? Müşterilerin ürünü alması için ne yapacaksınız? Ne zaman satacaksınız? Geleceğe yönelik satış tahminleri ne?

İmalat: ürününüzü nasıl üreteceksiniz? Bunu detaylı şekilde açıklayın. Ürünü üretmek için hangi malzemeleri kullanacaksınız? Nerede ve ne zaman imalat yapacaksınız? Satılan malın maliyeti ne kadar olacak?

Finansman: başlangıç için ne kadar sermayeye ihtiyacınız olacak? Brüt karınız ne kadar olacak?

Mutlaka okuyun: 10 Adımda Milyar Dolarlık Bir İş Planı Hazırlamak

3 – Veya iş planı yazmayın. İş planı bir yerde hayal ürünüdür. İşle ilgili fazla deneyiminiz yoksa veya pazar yeni ve belirsizse iş planı yazmak zaman kaybı olacaktır veya daha kötüsü kendi kendini kandırma olacaktır. Sadece ilk satışı planlamak yeterli olacaktır.

  • Yapmanız gereken en az bir müşteriyi mutlu etmektir ve “ürün yap, ürün sat” döngüsünü tamamlamaktır.

4 – Satış. Ürününüzü satın ve dağıtın. Gelir elde etmeye başladığınız an işler yoluna girmeye başlamış demektir. Pazarla ilgili teorilerinizi test ederken nelerin işe yaradığını ve nelerin işe yaramadığını görürsünüz. Sonuçta daha fazla fikir ve gelişme biriktirirsiniz. Gelir elde edemezseniz her şey kafanızda kalır.

Mutlaka okuyun: 8 Adımda İlk Müşteri Nasıl Bulunur?

5 – Ağlar. Girişimcilerle vakit geçirin. Girişimcilerle sosyal ortamlarda bir araya gelin. Bu sayede ilişkiler kurarsınız ve fırsatlardan haberdar olursunuz.

  • Daha da önemlisi girişimcilerin nasıl düşündüğünü öğrenirsiniz. Tutumlarını, fırsatlar hakkında nasıl koku aldıklarını, fikirleri nasıl keşfettiklerini ve stillerindeki farklılıkları öğrenebilirsiniz.


İpuçları

  • Girişimcilik her zaman kumardır. Hesap tabloları size ne kadar para kazanacağınızı söylese de başarı her zaman garanti değildir. Ancak iş planı size oldukça yardımcı olacaktır.
  • Kimse başarısız olmayı planlamaz ancak başarısızlığa karşı her zaman için bir planınızın olması gerekir. Başarısızlık için plan yapmak başarısızlığı planlamaktan iyidir.
  • Uygun fiyata birini işe alabilirsiniz. Hatta işleri sizin adınıza yürütmesi için sanal bir asistan tutabilirsiniz çünkü iş planı size tam olarak ne yapmanız gerektiğini gösterecektir.
  • Doğru olduğunu bildiğiniz bir şeyi yapıp yapmama konusunda sıkıştıysanız belki de risk almanın ve ilerlemenin zamanı gelmiştir. Sağduyunuzu kullanın ve başarısız olmaktan korkmayın.



Başarılı Bir Girişimci Olmak İçin 30 Tavsiye

İster kendi işini kurmaya çalışan bir girişimci adayı olun, isterseniz de deneyimli bir girişimci…

Bir şirkete sahip olmak, size ciddi bir özgürlük sağlar. Kendi ellerinizle kurduğunuz bir işin büyümesini direkt olarak izleyerebilirsiniz.

Aynı zamanda girişimciler, kendi kararlarını kendileri verir, sorunlara çözüm üretir ve bunu eyleme dökerler. Yani aslında girişimcilik hem finansal hem de ruhsal anlamda oldukça doyurucu bir şeydir.

Eğer daha başarılı bir girişimci olmak istiyorsanız doğru yerdesiniz, çünkü bu yazıda size başarı oranınızı artıracak 30 farklı yöntemden bahsedeceğiz.


1. Çetin Olun

Çetin olmak, sabırla ve azimle alakalıdır. Yani herkes size “Hayır, yapamazsın” dediğinde belli bir irade gösterip yine de hedeflerinin peşinden gidebilmelisiniz.

Eğer başarılı bir girişimci olmak istiyorsanız siz de çetin olmalısınız. Zira sıkı çalışma ve azim olduğu sürece girişimci olarak yapamayacağınız şey yoktur!

Mutlaka okuyun: Başarılı Girişimcinin Gizli Silahı: Azim


2. Kendinizle Yarışın

Başarılı bir girişimci olmak istiyorsanız kendinizle yarışmalı, her gün kendinizi bir önceki güne nazaran geliştirmelisiniz. Kimse sizi zorlamasa bile siz kendinizi zorlamalısınız.

Zira zorluklar, girişimcilerin büyümesi ve gelişmesi bakımından hayati öneme sahiptir. Konforlu bir alanda yaşayarak kendinizi geliştiremezsiniz.

Örneğin…

Bir spor salonuna gidiyorsunuz ve kol kaslarını geliştirmek istiyorsunuz. 20 kiloluk ağırlıkla başlarsanız çok zorluk çekersiniz. Ancak 10 ve 15 kilo ile kademeli olarak çalışırsanız bir süre sonra 20 kilo size zorluk çıkarmaz.

Kendinizle yarışmak, bir zamanlar imkansız olarak gördüğünüz şeyleri yavaş yavaş başarmanın en temel anahtarıdır.

Mutlaka okuyun: Rahatınızı Kaçırmasına Rağmen Sizi Daha Başarılı Yapacak 10 Şey


3. Tutkulu Olun

Yaptığınız işi sevmiyorsanız o işi bırakın. Bu kadar basit!

Girişimci olarak işinize çok zaman harcamak ve çeşitli fedakarlıklar yapmak durumundasınız. Fakat sevdiğiniz işi yapıyorsanız bunları fedakarlık olarak değil, yatırım olarak görürsünüz. Tutkuyla sevmediğiniz bir işi yaparken de çabuk pes edebilir, çabuk yorulabilirsiniz. Ruhsal olarak da tatmin olmazsınız.

Dünyanın en başarılı girişimcilerini bir düşünün. Onlar asla emekli olmazlar, asla yorulmazlar. Milyarlarca dolara sahip olmalarına karşın her sabah 6’da kalkıp işe giderler.

Sizce neden?

Elbette yaptıkları işe tutkuyla bağlı oldukları için…

Mutlaka okuyun: Tutkunuzu Nasıl Bulursunuz?


4. Risk Alın

İnsanlar risk almaktan kaçınır genelde, fakat girişimciliğin doğasında risk alabilme kabiliyeti vardır. Bu işin doğası budur.

Başarılı girişimciler, ne zaman risk alıp ne zaman almamaları gerektiğini de iyi bilir. Bu nedenle mantıklı ve fayda sağlama potansiyeli yüksek riskler almayı öğrenmek gerekir. Risk almak başka bir şeydir, işini tehlikeye atmak başka bir şeydir. Risk almanın, tehlikeden ziyade fırsat kavramına daha yakın olduğunu söyleyebiliriz.

Mutlaka okuyun: Her Girişimcinin Alması Gereken Riskler


5. Kendinize Güvenin

Siz kendinize güvenmiyorsanız, başkaları neden güvensin?

Siz kendinize saygı duymuyorsanız, başkaları neden duysun?

Başarılı bir girişimci olmak, sezgilerinize güvenmek ve karar verirken kendi mantık çerçevenize güvenmek demektir. Kendiniz güvenmek de özgüven olarak geri döner. Özgüveni yüksek insanların ise liderlik yapması, kitleleri peşinden sürüklemesi çok daha olasıdır.

Tabii emin olmadığınız konularda da tecrübe ve bilgi birikiminizi değerlendirmeniz şarttır. Kendinize güvenmeniz gerekir derken hiç bilmediğiniz konularda ahkam kesmeye kalkmanın tehlikeli yanlarının da farkına varmanız gerekir.

Mutlaka okuyun: Özgüven Nasıl Kazanılır?


6. Korkmayın

Korku, eylemin önüne set çeker. Girişimciler ise seri hareket edebilmeli, bir fırsat hissettiklerinde eyleme geçebilmelidir.

Sırtınızda korku varken, başarılı bir girişimci olmanız pek mümkün olmaz. Girişimci olarak korkunun sizi yönlendirmesine izin vermeyin. Korku zihin dünyanıza egemen olursa gerekli riskleri alamaz, yargılarınızda mantık yerine duygulara kapılır, kendi iç sesinizi duyamaz olursunuz.

Bu nedenle korkularınızı azaltma, onlarla yüzleşme yoluna gitmeniz şart.

Unutmayın, korku tamamen olaylara bakış açısıyla alakalı bir durumdur. Araştırmalar, suç ve korku filmi izleyen kişilerin, suçtan daha çok korktuğunu göstermiş durumda. Bu nedenle bakış açınızı değiştirmeli, aklınızı kurcalayan, sizi yorgun düşüren korkulardan kurtulmak için gereken adımları atmalısınız.

Mutlaka okuyun: Girişimciliğin Olmazsa Olmazı: Cesaret


7. Amaçlarınızı Görselleştirin

Hedeflerinizi, amaçlarınızı görselleştirmek demek, gözlerinizi kapatıp hayallere dalmak demek değil.

Görselleştirmekten kasıt hedeflerinizi somut ve gözle görülür bir forma sokmak demek.

Örneğin şu iki ifadeyi kıyaslayın:

  • Girişimci olmak istiyorum.
  • iPhone için mobil uygulama geliştiren bir şirket kurarak girişimci olmak istiyorum.

İkincisi daha somut bir hedef değil mi?

Siz de hedeflerinizi bu şekilde somutlaştırarak daha elle tutulur bir biçime sokabilirsiniz.

Görselleştirme için pek çok yöntem bulunsa bile siz hayallerinizi bir kağıda yazarak başlayabilirsiniz. Ya da arkadaşlarınıza bu hayallerinizi anlatabilir, hayalinizdeki ofisin iç tasarımına dair fotoğraflar çekebilirsiniz.

Anlayacağınız, biri size hayalinizi sorduğunda net bir biçimde tasvir edebilir olmanız, başarıya giden yolda önemli bir husustur.

Mutlaka okuyun: Hayal Kurmanın Muhteşem Gücü


8. Sağlam Bir Ekip Kurun

Başarılı girişimciler, başarı mıknatısı değildir. Başarının ardında sağlam bir ekip ve destek ağı vardır. Birlikte çalışacağınız kişilerin hem yetenekli hem de karakterli insanlar olmasına özen gösterin. Birlikte yola çıkacağınız insanların sizi yarı yolda bırakmaması, size güvenmesi ve sizin de bu kişilere güvenmeniz başarı açısından hayati önem taşır.

Ayrıca araştırmalara göre tek bir kurucuya sahip şirketlerin başarı oranı yüzde 20 iken, iki kurucuya sahip şirketlerin başarı oranı %48’dir.

Siz, ortağınız ve çalışanlarınız uzun saatler birlikte çalışacaksınız, zor kararlara imza atacaksınız. Eğer saygı duymakta zorlandığınız kişilerle yoldaşlık ederseniz, o yol asla bitmez.

Ortak ve personel seçerken de bu kişilere yeni yetenekler kazandırabileceğinizi, ancak onların karakterini değiştiremeyeceğinizi unutmayın.

Mutlaka okuyun: Harika Bir Ekip Kurmak ve Yönetmek


9. Eyleme Geçin

Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz…

Başarılı girişimciler eyleme geçen insanlardan oluşur.  Planlama, düşünme, iflas senaryoları hazırlama, fon ve finansman konularına fazla takılırsanız bir yere varamazsınız.

Bir noktada konuşmayı ve düşünmeyi bırakıp icraate geçmek gerekir.

Mutlaka okuyun: Girişimcilikte Hızlı Hareket Etmenin Önemi


10. Kendinize Zaman Tanıyın

Tabii bir gecede başarı, bir gecede zenginlik gibi şeyleri de kafanızdan atın.

Kısa süre içinde büyük başarılar kazanan birçok insanın varlığını reddedemeyiz. Ancak bu kişiler uzun ve yoğun bir çalışma sürecinden sonra bu tür kazanımlar elde eden kişilerdir.

Eğer kısa süre içinde büyük başarı konusu kafanıza takılıyorsa bu kişilerin hazırlık sürecini, neler yaptıklarını, nasıl stratejiler izlediğini yakından inceleyin. Bu insanların da başarıya ulaşmadan evvel en az onlarca kez başarısızlığa uğradığını göreceksiniz.

Şirketlerin

  • %25’i 1. yıl içinde
  • %36’sı 2. yıl içinde
  • %44’ü 3. yıl içinde
  • %50’si 4. yıl içinde iflas ediyor.

Başarılı girişimciler, başarıya ulaşmak için acele etmezler, biraz da kendilerini sürece bırakırlar.

Şayet istediğiniz başarıya ulaşmanız sandığınızdan çok daha uzun sürecekse kendinize bir ara verin. Tatil yapın, kafanızı toplayın ve berrak bir kafayla mücadeleye devam edin.

Mutlaka okuyun: Girişimci Olarak Neden Yalnız Kalmaya Zaman Ayırmalısınız?

Mutlaka okuyun: Başarının Gizli Anahtarı: Dinlenmek ve Rahatlamak


11. Para Yönetimine Önem Verin

Şirket kurmak ve girişimci olmak için paraya ihtiyacınız var…

Pek çok girişimci para bulmak için aşırı zaman harcar ve bu da eyleme geçmeyi geciktirir. Ancak bu bir planınız olmadan uçuruma atlamanız anlamına gelmez.

Şirketlerin büyük bir bölümü kendi birikimleriyle faaliyet gösterir. Bu riskli bir durumdur tabii. Siz de bir plan yapmalı ve riski minimize etmelisiniz.

Yani sürecin başında finansman kaynaklarını planlayın ve bu plana süreç boyunca riayet edin.

Mutlaka okuyun: Nakit Akışı Nasıl Yönetilir?


12. Hedef Müşteri Kitlenizi Belirleyin

Girişimlerin iflas etmesindeki en temel neden, müşterisizliktir…

Eğer kimsenin satın almadığı bir ürün ya da hizmet sunuyorsanız iflas bayrağını çekmeniz çok yakındır. Bu nedenle finansal plan, sermaye toplama ve hatta şirketinize isim belirlemeden önce “satabileceğiniz” bir ürün ve hizmet geliştirmeye odaklanın.

Mutlaka okuyun: Niş Pazar Nasıl Belirlenir?


13. Görüş ve Önerilere Kulak Verin

Girişimcilerin öğrenmesi gereken bir konu var: Müşterilerin şikayetleri, görüş ve önerileri; ürün ve hizmetlerinizi iyileştirmek için altın değerindedir.

Müşterilerin görüş ve önerilerini dinlemez, onlarla iletişim kurup sorunları çözmeye çalışmazsanız; bu kişileri kaybedebilirsiniz. Müşterileri ciddiye alın, onları saygıyla dinleyin ve sorunlarına yönelik çözümler sunmaya çalışın. Zira müşteriler ne istediğini bilir, ne düşündüğünü de en direkt şekilde ifade eder.

Mutlaka okuyun: Müşteri Geri Bildirimleri İşiniz İçin Neden Bu Kadar Önemli?


14. Beklentileri Aşmaya Çalışın

100 birim söz verip 105 birim teslim ederseniz, yani beklentileri aşarsanız müşterilerin memnuniyet oranını artırırsınız. Bu da size fazlasıyla geri döner.

Verdiğiniz sözleri tutamamak ise güven kaybetmenin bir numaralı yoludur. Ya verdiğiniz sözleri tutun ya da tutamayacağınız sözler vermekten imtina edin.

Mutlaka okuyun: Müşterilerin Beklentileri Nelerdir? Nasıl Karşılanır?


15. Risk Yönetimini Öğrenin

Risk almaktan bahsetmiştik yukarıda… Önemli bir konu da şu: Karşınıza çıkan her riski almanız gerekmez.

Riski yönetmeyi bilmeniz gerekir.

Hangi riski almanın faydalı olabileceğini, hangi riski almaya hiç gerek olmadığını fark edebilir olmanız şart.

Şirketinizi kurduğunuz ilk dönemlerde risk almanın maliyeti daha düşüktür, ancak işler büyüdüğünde risk almanın maliyeti de artar.

Özetle, risk türlerini analiz edebilir olmak, başarıya giden yolda işinizi kolay kılar.

Mutlaka okuyun: Düşük Riskle İş Kurmanın 6 Yolu

Mutlaka okuyun: Hesaplanmış Riskler Almak


16. Başkalarının Deneyimlerini Öğrenin

Girişimci olarak iş hayatı zaten zamanınızın büyük bir kısmını kaplar. Eve gidip serbest zamanlarınızda internete dalmak yerine, faydalı şeyler okumanızı tavsiye ediyoruz.

Örneğin roman okumak ya da dizi izlemek yerine; vaka analizleri okumak ufkunuzu açabilir. Şirketlerin ve girişimcilerin başarı hikayelerini okumak, Harvard Business Review gibi web sitelerindeki makaleleri okumak, girişimci olarak size farklı düşünceler kazandırır.

Belli bir süreci yaşamış insanların deneyimlerinden istifade etmek çok önemlidir. Hele ki başkalarının yaptığı hatalardan ders alabiliyor olmak, kendi hatalarınızdan da ders alabilmenizi sağlar.


17. Fazla Tevazu Göstermeyin

Pek çok insan kendi hakkında konuşmaktan, kendi şirketini anlatmaktan kaçınır. Ego manyağı olarak anılmak istemez, tevazu gösterir.

Ancak şirketinizi siz anlatmazsanız, kim anlatsın ki?

Hava atmak ayrı bir şeydir, bir şeyi tanıtmak-anlatmak başka bir şeydir.

Yani bir asansörde ünlü bir yatırımcıya denk geldiniz. Ona 15 saniye içinde şirketinizi anlatabilir olmanız şart.

Tabii müşterilerin sizin şirketiniz hakkında söyledikleri de yine tanıtım bakımından oldukça yararlı bir şeydir. Size işlerin nasıl gittiğini soran birine, müşterilerin geribildirimlerini aktarabilirsiniz.

Ve şunu da asla unutmayın: Fazla tevazu, vasat adamdan nasihat aldırır…


18. Şirket Kültürü Yaratın

Sosyal medya sayesinde şirketiniz ve çalışanlarınız 24 saat gözetim altındadır desek yeridir.

Bu nedenle şirketinizin tutumu, inançları, önem verdiği değerler şirketinizin kültürünü oluşturur. Olumlu bir şirket kültürü oluşturmaya özen göstermeli, şirket olarak belli hassasiyetlere sahip olmalısınız.

Müşteri kitlenizin önem verdiği konulara siz de önem vermelisiniz. Örneğin çevreyle alakalı bir iş yapıyorsanız, söz gelimi her ay TEMA Vakfı’na 10 adet fidan bağışı yapmak çok şık bir hareket olabilir.

Mutlaka okuyun: Şirket Kültürü Nedir ve Nasıl Değiştirilebilir?


19. Çevre Yapın

Çevre yapmanın ve yeni insanlarla tanışmanın önemini ne kadar anlatsak az. Zira ne kadar çok kişiyle tanışırsanız, girişimcilik faaliyetinize o kadar kaynak taşırsınız. Yeni insanlarla tanışmak, size yeni fikirler de sağlar. Yani havalimanında uçak beklerken kahvecide tanıştığınız bir insan, sizin en büyük yatırımcınız olabilir.

Bu nedenle insanlarla konuşmaya, onlarla sohbet etmeye özen gösterin. Tek başınıza girişimcilik sürecini başarılı bir biçimde götürmeniz pek olası değildir…

Mutlaka okuyun: İş Dünyasında Çevre Edinmenin Yolları


20. Öğrenin ve Yaratın

Başarılı insanların beyni öğrenmek ve yaratmak üzerine kuruludur. Girişimci olarak daima bilgi birikiminizi artırmalı ve bu bilgileri kullanmalısınız.

Bunun için örneğin sosyal medya, TV gibi vakit öldüren şeylerden uzak durmanız gerektiğini, ya da bu tür şeyleri makul ölçülerde kullanmanız gerektiğini söyleyebiliriz. TV izlemek yerine kitap okumayı tercih edebilirsiniz. Sosyal medyada 45 dakika geçirmek yerine 45 dakika spor yapabilirsiniz…

Başarılı bir girişimci olabilmek için sizi rahatlatan şeyler yapmalı; öğrenen ve üreten bir mentaliteye sahip olmalısınız.

Mutlaka okuyun: Hayat Boyu Öğrenmeyi Benimseyerek Başarılı Olmak


21. Ücretsiz Şeyler Sunun

Satış ve müşteri yoksa girişimcilik de yoktur demiştik. Doğru.

Ancak insanlara sürekli bir şey satmak yerine onlara ücretsiz şeyler de sunun. Onların hayatına ücret beklemeden de bazı değerler katın.

Araştırmalar, sosyal medya üzerinden ücretsiz bir şeyler sunmanın, soğuk satıştan 2 kat daha etkili olduğunu gösteriyor. İnsanları markanıza çekmek için önce onlarla “ücretsiz” bir şekilde tanışmanız büyük önem taşıyor.

Zaten iyi bir ürün veya hizmet sunuyorsanız, insanlar ikinci sefer para vermeye razı olurlar…

Mutlaka okuyun: Ücretsiz Deneme Sunarak Satışlarınızı Artırın!


22. Ufak Adımlar Atın

Başarılı bir şirket kurmak zor bir şeydir. Hele de sıfırdan bir şirket kurmak çok daha zordur.

Bu süreci kolaylaştırmanın tek yolu da ufak adımlar atarak ilerlemekten geçer.

Süreci ufak adımlara ayırıp acele etmeden hareket ettiğinizde adımlarızı daha sağlam atarsınız. Azim ve istikrarla atılan ufak adımlar sayesinde büyük mesafeler katedebilirsiniz..

Mutlaka okuyun: Yüzde 10 Kuralı: Küçük Adımlarla Büyük İlerleme Kaydetmek


23. Zaman Yönetimini Ciddiye Alın

Her şey not defterinize yazın.

Buluşmalarınızı, toplantılarınızı, çocuğunuzun karne gününü, haftasonu ailecek yiyeceğiniz yemeğin saatini, arabanın bakım randevu saatini…

Her şeyi takvim ve not defterinize not aldığınız zaman bazı şeyleri aklınızda tutmanız ve beyhude enerji harcamanız gerekmez.

Yapmanız gerekenler gözle görülür olduğu için onları ertelemeniz ve es geçmeniz de daha zor olur.

Mutlaka okuyun: Zaman Yönetimi ve Üretkenliği Artırma Teknikleri


24. Spor Yapın

Tüm gün masa başında oturmak, dünyanın en sağlıklı şeyi değildir!

Başarılı bir girişimci olmak da kazançlı bir şirkete sahip olmak demek değildir! Eğer sağlık nedenleriyle yaptığınız işten keyif almıyorsanız aslında pek de başarılı sayılmazsınız.

Bu nedenle beden ve ruh sağlığınıza özen göstermeli; düzenli olarak spor yapmalısınız.

Yoga yapın, meditasyon yapın, asansör yerine  merdivenleri kullanın, arabanızı 2 sokak öteye bırakın, akşamları ya da sabahları 25 dakika yürüyüş yapın ya da doğrudan spor salonuna gidin.

Ama her halükarda spor yapmayı ihmal etmeyin.

Mutlaka okuyun:


25. Odaklanın

Aynı anda birden fazla iş yapmak (multitasking) çok tartışmalı bir mesele aslında. Bunun faydasını övenler olduğu gibi zararlarını da hararetle savunanlar mevcut.

Biz multitasking’in sanıldığı kadar faydalı olmadığını düşünüyoruz. Bunun yerine odaklanmayı ve belli bir zaman içinde tek bir işi halletmeyi öneriyoruz. Önünüzdeki işe tüm dikkatinizi verirseniz o işi daha kolay ve daha çabuk bir biçimde halletmeniz daha mümkündür.

Örneğin, her gece ertesi gün yapmanız gereken 3 konuyu belirleyin. Her ay bir sonraki ay şirket ve kişisel olarak ulaşmak istediğiniz hedefleri not alın.

Bu tür bir teknik, odaklanmanızı ve dikkatinizin gereksiz yerlere kaymasını önleyecektir.

Mutlaka okuyun: Aynı Anda Birçok İş Yapmak Mümkün mü?


26. Tatil Yapmayı Unutmayın

Tatil… Girişimcilerin asla tatil yapmaması gerektiği gibi saçma bir inanç var.

Her hafta tatil yapmak, bir girişimci için lüks değildir. Bunda bir anlaşalım. Yeterli dinlenmediğinizde çabuk yorulursunuz. Hepimiz insanız ve deşarj olmaya ihtiyacımız var elbette.

İşten uzaklaşıp kafa dinlemek; beynin tazelenmesini sağlar, zihni berraklaştırır. Neden duş alırken aklınıza bir sürü fikir geldiğini sanıyorsunuz? Zira o esnada beyin kasılmayı bırakıyor ve kendi akışını buluyor.

Tatili ve işten uzaklaşıp kafa dinlemeyi şirket kültürü haline getirirseniz, bundan kolektif bir biçimde yararlanabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: İşe Ara Verip Tatile Çıkmanız Gerektiğinin 12 Belirtisi


27. Soru Sorun

Her şeyi bilmeniz gerekmez. Her şeyi bilen kimse de yoktur.

Soru sormaktan, öneri almaktan çekinmeyin. Soru sormak size yeni ufuklar açar, yeni insanlarla ve yeni fikirlerle tanışmanızı sağlar.

Yaşam boyu öğrenme üzerine kurulu bir zihin dünyanız varsa daha iyi bir girişimci olursunuz.

Mutlaka okuyun: Etkili Soru Nasıl Sorulur?


28. Başarısızlıktan Korkmayın

Başarısız olacaksınız. Hayatınızın bir döneminde başarısızlık olacaksınız. Bunu peşinen kabullenmekten zarar gelmez.

Başarısızlık, başarılı bir girişimciliğin boyutlarından biridir. Hem de başarının önemini en net şekilde gösteren şeylerden biridir başarısızlık.

Başarısızlıktan korkmamalı, ancak hatalarınızdan ders alarak aynı hatayı ikinci kez de yapmamalısınız.

Mutlaka okuyun: Hatalarınızdan Çıkarabileceğiniz Dersler


29. İlham Alın

Girişimcilik, yaratıcılıkla yakından alakalıdır. Girişimci bir sorunu tespit eder, o soruna yönelik daha önce kimsenin düşünemediği çözümler yaratır.

Bu bakımdan ilham almak için çevrenize uyanık gözlerle bakmalısınız. Bir müzede gördüğünüz resimdeki bir detay, şirketinizin en çok satan ürününe ilham olabilir örneğin.

İlham fikir kıvılcımını çakar. Fikir ise başarılı girişimcinin yakıtıdır.

Mutlaka okuyun: İlham Veren Başarı Hikayeleri


30. Başkalarına Yardım Edin

Girişimciler meşgul insanlardır. “Zamanım yok böyle şeylere” demek de oldukça kolaydır.

Fakat çevrenizdeki insanlara yardım etmek de hem faydalı hem de ilham verici olabilir. Başkalarına yardım etmek her şeyden önce iyi hissetmenizi sağlar. Yeni insanlarla tanışır, anlamlı ilişkiler kurarsınız.

Birine yardım ettiğinizde,  o kişi belki bugün-belki yarın size bir kapı aralar. Bu nedenle çevre edinmek ve dostluklar kurmak için yardımlaşmanın önemini kavramanız çok iyi olur.

Mutlaka okuyun: Girişimcilikten Zengin Olmak, Başkalarına Yardım Etmekle Başlar


Uzun Lafın Kısası

Özetle, iş hayatında başarı anlık bir  mesele değildir. Uzun bir sürecin sonunda başarı elde edilir. Bu bu yazıda 30 farklı uzun vadeli strateji sıraladık ve ufak adımlarla işe koyulmanız gerektiğini vurguladık.

Girişimci olarak başarıya ulaşmanın kolay olmadığını biliyoruz; ancak bu tavsiyelerin size pek çok fayda sağlayacağını da peşinen söyleyebiliriz…


İlginizi çekebilir

Doğuştan Girişimci Olduğunuzu Gösteren 50 İşaret

Girişimcilik Hakkında Her Şey

Okulu Bırakıp Dünyanın En Zenginlerinden Olan 8 Kişi

Mutlaka Okunması Gerekenler

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar