Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaGirişimcilikÇalışanlarınıza Teşekkür Etme Yöntemleri

Çalışanlarınıza Teşekkür Etme Yöntemleri

Samimi bir teşekkür, bazen çok işe yarayabilir. İnsanlar yaptıkları eylemlerin takdir edilmesinden hoşlanırlar. İş hayatında da iyi performans gösteren çalışanlarınıza “Şahane iş çıkarıyorsun” ya da “Gösterdiğin bunca çaba için gerçekten teşekkürler” gibi zarif sözler söylemeniz çalışanlarınıza moral verir, onların motivasyonunu ve özgüvenini artırır.

Bu yazımızda da çalışanlarınızın kişilik özelliklerini dikkate alarak onlara nasıl teşekkür edebileceğinizi inceliyoruz:

 

İçten teşekkür edin.

En iyi teşekkür etme yöntemi mail, telefon, twit, Facebook vs. yoluyla değil, yüzyüze olan teşekkürdür.

Eğer teşekkür ederken karşınızdaki kişinin gözlerinin içine bakıyor ve samimi bir üslupla söylüyorsanız bu aslında teşekkürden çok daha fazlasıdır, adeta bir minnettarlık göstergesidir.

Unutmayın yapay ve laf olsun diye edilen edilen teşekkürler işe yaramaz. İçten ve samimi olmak son derece önemlidir.

Ayrıca teşekkürün zamanında olması da etkiyi artırır. Yani çalışanlarınızın başarılarını ne kadar erken kutlarsanız etkisi o kadar yüksek olur.

 

Kişilik özelliklerini dikkate alın.

Her insanın kendine has kişilik özellikleri vardır. Bu nedenle çalışanlarınıza teşekkür ederken onların karakterini göz önüne almalısınız. Bazı çalışanlara yalnız kaldığınızda teşekkür etmeli, bazılarına da topluluk önünde teşekkür etmelisiniz. Burada önemli olan çalışanlarınızın karakterlerini göz önüne almaktır. Ancak yine de bir çalışanı başarısı nedeniyle kutlayacağınız zaman bu başarıdan herkesin haberinin olması çok iyi bir şeydir. Bu hem tebrik edilen kişiyi onore eder hem de diğer çalışanları motive eder.

Kişilik özelliklerine uygun olarak şu şekilde teşekkür edilebilir, ancak sonsuz sayıda teşekkür varvasyonu olduğunu unutulmamalıdır. Size fikir vermesi açısından şu örnekleri verebiliriz:

Girişken ve sosyal bir çalışana: “Heyecanın ve hevesin için seni tebrik ediyorum.”

Daha sakin kişilikli bir çalışana: “Saygılı ve sakin olmanı takdir ediyorum.”

Esnek ve uyum yeteneği yüksek bir çalışana: “Yaratıcı çözümlerini çok beğeniyorum, teşekkürler.”

Zeki ve analitik düşünebilen bir çalışana: “Bilgi birikimini ve çözüm önerilerini takdir ediyorum.”

Sosyal becerisi yüksek bir çalışana: “Bunu sen olmasaydın başaramazdık.”

gibi şeyler söyleyerek teşekkür edebilirsiniz. Unutmayın, patron olarak en büyük görevlerinizden biri çalışanlarınızı yakından tanımak ve onlara kişilik özelliklerine uygun olarak yaklaşmaktır.

 

Teşekkürün nedenini açıklayın.

Bir çalışana teşekkür edeceğiniz zaman, teşekkür etme sebebinizi de belirtmeniz çok iyi olur.

Böyle yaparak çalışanın şirkete ve yapılan projeye kattığı değeri belirtirsiniz. Bu durum çalışanın motivasyonunu ve kendine olan güvenini artırır. Yani amiyane tabirle “yarım ağız” teşekkür etmek yerine, bilgi ve geri bildirim dolu bir teşekkür çok daha makbuldür ve çok daha etkilidir.

Örneğin: “Sıkı çalışman nedeniyle bir ayda bitmesini beklediğimiz projeyi bir haftada bitirdik. Emeklerin ve özverin olmasa bu işin altından biraz zor kalkardık. Teşekkür ederim.” diyebilirsiniz.

 

Çeşitli ödüller verebilirsiniz.

Üstün başarı gösteren bir çalışana teşekkür etmek için ödül yöntemi de kullanabilirsiniz. Bazen icraat, sözlerden daha etkili olabilir.

Bunun için:

  • Birkaç günlük izin
  • Maaş zammı
  • İkramiye
  • Terfi

… gibi opsiyonları düşünebilirsiniz. Ancak her halükarda bu kişinin emeğini takdir ediyor olmanız, pek çok maddi ödülden daha etkili olabilir. Bu nedenle şirket içinde takdir ve teşekkür kültürü oluşturmanız, çalışanların birbirlerinin ayağına çelme takma yerine birbirleriyle dayanışma içinde hareket etmeleri hem şirketin hem de çalışanların geleceği açısından çok daha iyi olur.

 

İlginizi çekebilir

Çalışan Bağlılığını Artırmanın Yolları
Her Şirkette Bulunması Gereken 5 Personel
Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar