Dünyanın dört bir yanından en yenilikçi, ilginç iş fikirlerini ve benzersiz girişimleri araştırıp sizlere sunmaya devam ediyoruz. İspanya’da bir şirket tarafından geliştirilen ve doğada çözünebilen bu saksı, sahip olduğu sensörler ve su depolama haznesi sayesinde bitki yetiştirmenizi kolaylaştırıyor.
Belki bilirsiniz; Barselona’da tasarlanan ‘Bios Urn’, Bios Urn Environment S.L adlı yenilikçi firmanın ortaya koyduğu ilk üründü. Bildiğiniz üzere bazı kültürlerde vefat eden bireylerin bedenleri yakılır, külleri de vazoya benzeyen bir kaba konarak saklanır veya denize atılır. İşte Bios Urn Environment S.L, hem doğaya katkıda bulunmak hem de sevdiklerini kaybedenlerin acısını bir nebze de olsa dindirmek için Bios Urn’ü geliştirmişti. Doğada çözünme oranı %100 olan ve özel bir kapsüle sahip bu vazo sayesinde sevdiklerini kaybeden kişiler çeşitli ağaçlar yetiştirebiliyor. Tohum ve genişleyen bir diskten meydana gelen hazır toprak karışımı vazonun üst kısmına dökülüyor, sonrasında bu disk büyüyerek külleri de içine alıyor.
Bios Urn’unden sonra piyasaya sürülen Bios Incube, kişilerin vazoyla daha yakın bir ilişki kurmasını sağlıyor. Toprağın üzerine yerleştirilen sensör, ağacın gelişimini takip ediyor ve Bios Incube’nin içinde yer alan yaklaşık 19 litrelik su tankındaki suyu kullanarak sulama yapıyor. Cihaz toprak ve çevre ile ilgili veriler toplayıp bunları bir uygulama aracılığıyla kişiye iletiyor.
Dilerseniz ürünlerin nasıl çalıştığını şöyle bir özetleyelim: Önce Bios Urn’u alıp Bios Incube’nin içine yerleştiriyorsunuz. Zaman içerisinde vazo çözünerek toprağa ve toprak altı bir katmana dönüşüyor. Ağaç büyüdüğünde Bios Incube ağacın boyutunu kontrol ediyor ve kişinin ağacı alıp istediği herhangi bir yere yeniden ekmesine imkan tanıyor. Üç haftada bir sadece 30 dakika şarj etmeniz cihazın çalışması için yeterli. Şirketin internet sitesinde Bios Urn 145 dolara, yeni çıkan Bios Incube ise 550 dolara satılıyor.
İlginç iş fikri hakkında aşağıdaki tanıtım videosunu izleyerek daha fazla bilgi alabilirsiniz:
Çevre dostu ürünler, son yıllarda giderek artan popülerliğiyle dikkat çekiyor. Mesela kanalizasyon atıklarında yaşayan yosunlardan yapılan spor ayakkabılar geçtiğimiz günlerde tüketicilerle buluştu. Ayrıca plajlara atılan plastik çöplerin geri dönüştürülmesiyle üretilen mutfak eşyaları da yakın zamanda piyasaya çıktı. Peki siz hangi eşyanın ‘çevre dostu’ halini görmek istersiniz?