Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaGirişimcilikBaşarılı Bir Patronun Sahip Olması Gereken Özellikler

Başarılı Bir Patronun Sahip Olması Gereken Özellikler

Bir şirketteki çalışanların işten ayrılmalarının başında kötü bir patrona sahip olmak geliyor. Çalışanlar patron baskısından ya da patronun yönetim konusunda beceriksiz olmasından dolayı iş değiştiriyorlar.

Yani başarılı bir şirketin temelinde başarılı bir patron yatıyor diyebiliriz. Bu yazımızda sizlere başarılı bir patronun sahip olması gereken 12 özellikten bahsedeceğiz: Başarılı bir patron…

 

1. Pozitif düşünür.

Pozitif düşüncenin önemini kavrayan bir insan her türlü durumdan fırsat yaratmayı bilir. Özellikle bir şirket, zor zamanlardan geçiyorsa başarılı bir patronun pozitif kalması ve personelini motive etmesi büyük önem taşır. Sürekli negatif enerji saçan bir insanın yanında kimse durmak istemez.

Pozitif düşünce alışkanlığı kazanmanın en kolay yollarından biri sabahları kendinizle olumlu bir biçimde konuşmaktır. Yani sabah iyi şeyler düşünüp günün iyi geçmesi için kendinizi şartlarsanız o gün negatif enerji saçma ihtimalinizi minimize etmiş olursunuz.

Mutlaka okuyun: Kendinizi Nasıl Motive Edersiniz?

 

2. Dürüstlüğe önem verir.

Çalışanlara karşı dürüst ve şeffaf olmak iyi bir patronun sahip olması gereken özelliklerin başında gelir. Durum ne kadar kötü olursa olsun, iyi bir patron çalışanlarına doğruyu söyleyebilmelidir.

Şeffaflık ise hiyerarşinin daha az belirgin olduğu modern şirketlerde giderek büyüyen bir tutum halini almış durumdadır. Bilgi her şeyden önce güç demektir. Bir şirketteki çalışanların bilgili olması, her şeyden önce şirket ve patron için avantaj demektir.

Bir patron olarak hata yaptığınız zaman bunu itiraf edebilmelisiniz. Hatalarını itiraf edebilen bir patrona çalışanlar daha çok saygı duyacaktır. Bir işyerinde saygı ortamının bulunması ise bu işyerinin başarısı için kritik önem taşır.

 

3. Görev dağılımı yapar.

Bir şirkette kime ne iş vereceğini bilmeyen, görev dağılımı yapamayan bir patron bulunması o şirketin başına gelebilecek en kötü şeydir.

İyi patronlar ise görev dağılımı konusunda son derece başarılıdırlar. Her personelinin güçlü ve zayıf yönlerini bilir ve buna göre herkesin kapasitesine uygun olarak görevlendirme yaparlar.

Başarılı bir patron çalışanlarını yakından tanır ve onlara hangi konularda güveneceğini iyi bilir.

 

4. İletişim becerisi kuvvetlidir.

Bir şirketteki sorunların temel kaynağı büyük oranda iletişimsizliktir.

İyi bir patron ne zaman konuşacağını ve daha önemlisi, ne zaman susacağını iyi bilir. Bununla birlikte ortada bir sorun varsa bu sorunun taraflarıyla birebir konuşarak sorunun ortadan kalkmasını sağlar. Diğer bir ifadeyle başarılı bir patron, sorunlar kronik bir hal almadan önce duruma el koyar.

Bir patron iletişim becerisini güçlendirmek için kullandığı sözlere önem vermeli, konuştuğu kişiye göre üslubunu ayarlayabilmelidir. Yani başarılı bir patron çalışanlarının karakterini bilir ve onlarla buna göre iletişim kurar. Bazı insanlar hassas yaratılışlı iken bazı insanlar dobralığı severler. İyi bir patron da insanların bu özelliklerini iyi analiz edebilen kişidir.

Mutlaka okuyun: İletişiminizi Geliştirmenin 6 Yolu

 

5. İlham vericidir.

Başarılı patronlar bazı kritik anlarda, nasıl reaksiyon verilmesi gerektiği konusunda etraflarındaki insanlara ilham verirler. Stresli bir anda bir çalışanın en son arzuladığı şey tepki vermekten korkan, inisiyatif almaktan yoksun bir patrondur.

Yani iyi bir patron esnek olmayı bilir. Stresli zamanlarda sakin kalmayı bilir. Stresle başa çıkmayı bilen bir işveren, çalışanlarının ufkunu açar ve onların da stres yönetimi konusunda başarılı olmasını sağlar.

Mutlaka okuyun: Çalışanlarınızı motive etmenin yolları

 

6. Birleştiricidir.

Başarılı bir patron, çalışanlarını tek bir amaç etrafında birleştirmeyi bilir. Yani insanların o şirket çatısı altında neden bulunduklarını açıkça ifade eder ve tüm ekibin tek yumruk olmasını sağlar. Şirketin vizyonunu ve amacını iyi bilen çalışanlar da daha büyük bir şevkle çalışırlar.

Net, gerçekçi ve uygulanabilir hedefler belirlemek bir patronun yapabileceği en iyi şeylerdendir. Büyük hedefler belirlemek motive edici olabilir, ancak başarılması imkansıza yakın hedefler koymak çalışanlar üstünde büyük bir baskı yaratır. Bu nedenle iyi bir lider, hedeflerini adım adım açıklar. Çalışanlarının üstünde gereksiz baskı kurmaz.

 

7. İş ve özel hayat dengesine özen gösterir.

İyi patronun özelliklerinden biri de çalışanlarının iş ve özel hayat dengesine özen göstermesidir. Yani çalışanlarının da insan olduğunu, onların da birer özel hayatı olduğu gerçeğini bilen bir patron, şirket kültürü kavramını iyi özümsemiş demektir.

Başarılı bir patron, kendi davranışlarıyla çalışanlarına örnek olur. Çalışanlarının aşırı çalışmasına müsaade etmez. Onların da dinlenmesine önem verir. Personelinin özel günlerine ve özel durumlarına saygı gösterir.

Mutlaka okuyun: Hem özel hayatta hem de iş hayatında başarılı olmak için 10 harika ipucu

 

8. Çalışanlarını takdir eder.

Çalışanların hak ettiği saygıyı görmesi iş hayatının en önemli hususlarından biridir. Bir şirkette üstün başarı gösteren bir çalışanın patron tarafından bireysel ve topluluk önünde takdir edilmesi o çalışanın performansının artarak devam etmesini sağlar. Ufak bir teşekkür, bazen büyük etkiler yaratabilir.

İyi bir patron hem çalışanlarını takdir eder, hem de çalışanların birbirini takdir etmesini sağlayan bir şirket kültürü tesis etmeye çalışır. Şirket içinde takdir ve teşekkür kültürünü geliştirmek için ufak başarıları kutlamayı teşvik eder. Özetle çalışanlarını takdir eden bir patron, çalışanlarının gelişmesine ve daha özgüvenli olmalarına yardımcı olur ki bu herkes için kazançtır.

Mutlaka okuyun: Çalışanlarınızı Mutlu Etmenin Yolları

 

9. Kişisel gelişimi teşvik eder.

Bir şirket pek çok farklı şekilde büyüme sağlayabilir. Başarılı bir patron da çalışanlarının kişisel gelişimine büyük önem verir. Zira kişisel gelişim, şirketin de gelişmesi ve büyümesi için şarttır.

Bu nedenle iyi bir işveren, çalışanlarının gereken eğitimi almasını sağlar. Onların bilgisini ve kültürünü artırmaya yönelik etkinlikler düzenler. Başarısızlık durumunda ise çalışanlarını kınamaz. Başarısızlığın şahane bir öğrenme fırsatı olduğu gerçeğini çalışanlarına hatırlatır.

 

10. Paylaşımcıdır.

İyi bir patron, aynı zamanda iyi bir akıl hocasıdır. Yani bir patron uzman olduğu konularda çalışanlarını yönlendirir, gereken tavsiyelerde bulunur ve çalışanlarına yeni şeyler öğretir.

Diğer bir ifadeyle başarılı bir patron, çalışanlarının kendisine bir şeyler danışmalarını sağlamak için gereken ortamı yaratır. Çalışanlarının sorularını dikkatle dinler ve bu sorulara akılcı çözümler üretmeye çalışır.

 

11. Adildir.

Bir patron, şirket içindeki dinamik gereği bazı çalışanlarla daha çok görüşebilir. Ancak her halükarda iyi bir patron çalışanlarına eşit ve adil davranır. Şirket içinde sınıflaşma oluşmasına izin vermez. Herkesin şirket içinde sözünün dinlenmesini sağlar. Başarılı ve adil bir patron çalışanlarının gücenmesini istemez. Bu nedenle herkese gereken ilgiyi göstermeye çalışır.

 

12. İyi alışkanlıklara sahiptir.

Başarılı bir patronun iyi alışkanlıkları vardır. Çalışanlarının mutlu, enerjik ve üretken olmaları için onları destekler. Onların da iyi alışkanlıklara sahip olmalarını sağlar. İyi bir patron kendine günlük, haftalık, yıllık hedefler koyar ve bu hedefleri gerçekleştirmek için çaba gösterir. Çalışanlarına hem örnek olur hem de bu hedeflerin nasıl gerçekleştirilebileceği konusunda faydalı tüyolar verir.

Mutlaka okuyun: Nasıl İyi Patron Olunur?

Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar