Cuma, Kasım 22, 2024
Ana SayfaLiderlikBaşarılı Bir Lider Olmak İsteyenlerin Okuması Gereken Kitaplar

Başarılı Bir Lider Olmak İsteyenlerin Okuması Gereken Kitaplar

En başarılı girişimcilerin tutkulu birer kitap kurdu olduklarını uzun yıllardır bilmekteyiz.

Okumak, başarıya giden en kestirme yoldur. Sürekli okuyarak edindiğiniz bilgileri özümseyebilir, dünya görüşünüzü ve bakış açınızı geliştirerek köhneleşmiş düşünce kalıplarından kurtulabilirsiniz

Siz de lider olma yolunda ilerliyorsanız çok okumalısınız. Tabii her kitap okumaya değmez. Gereksiz yere sayısız kitap okuyarak zamanınızı ve çabalarınızı boşa harcamak istemezsiniz. Başarılı bir lider olma yolunda okumanız gereken kitapları sizler için derledik:

 

1. Simon Sinek, Neden İle Başla (Start With Why)

Bu kitap, iş hayatındaki önemli bir gerçeği ele alıyor. İnsanlar yaptıklarınızı değil, sizi o şeyleri yapmaya iten sebepleri satın alırlar. Simon Sinek kitabında bu yaklaşımı, birkaç basit soruyla açıklıyor. Anahtar sorulardan biri de, neden bazı insanlar ve kurumlar diğerlerinden daha yenilikçi, güçlü ve kazançlıdır?

Bir de başarılarını uzun süreli devam ettirenlerin neden azınlıkta kaldığını irdeliyor.

İş ve gündelik hayatınızda, uzun soluklu bir vizyona ve yol gösterici ilkelere sahip olmak istiyorsanız bu kitap size doğru yönde ilerlemeniz konusunda ilham veriyor.

 

2. Seth Godin, Dip (The Dip)

Dip, kazananların sonradan birer kaybeden haline geldiklerini, kaybedenlerin ise kazanan haline geldiği tezini savunuyor. Seth Godin, kazananların çoğunun çabucak bıktığını ve gitgide dibe vurduklarını söylüyor.

Kaybedenler, önlerindeki engeli aşmaları halinde engelin büyüklüğü oranında bir ödül alacaklarını bilirler. Dibe vurduğunuzda sonunda zafer sizin olur. Paraya ve uzun vadeli güvenliğe kavuşursunuz. Kitap dibe vuranların, yukarı çıkmak için yetenekleri yönünde emek sarfedip zamanlarını bu yolda harcamalarına değdiğine sizi ikna ediyor.

 

3. Steven D. Levitt ve Stephen J. Dubner, Görünmeyen Ekonomi: Dünya Gerçekte Nasıl İşliyor?(Freakonomics)

Wall Street Journal’da yayımlanan şöyle bir söz var. “Indiana Jones, ekonomist olsa ekonominin Steven Levitt’i olurdu.”

Freakonomics, Levitt ve ödüllü gazeteci-yazar Stephen J. Dubner iş birliğiyle oluşturulmuş çığır açan bir çalışma.

İki arkadaş yaptıkları çalışmalarla bir akaryakıt çetesini, emlakçıların çevirdiği dolapları ve Klu Klux Klan’ın sırlarını ortaya çıkararak tüm bunları bir kitapta topladı. Buna göre ekonomi, diğerleri de aynı şeyleri isterken insanların ihtiyaç ve isteklerine nasıl ulaştıklarıyla alakalı bir güdü bilimidir.

 

4. Greg McKeown, Öz (Essentialism)

Öz isimli kitap, zamanı etkin kullanma yerine doğru şeyleri yapmaya odaklanır. Bu zaman yönetimi ya da üretkenliğin geliştirilmesiyle ilişkili değildir. Greg McKeown kitabında, esas olanı temel alarak diğer her şeyi yok sayan sistematik bir disiplinden bahsetmekte.

Diğerlerine göre önemsiz olsa da bize göre önemli olanın peşinden gitmek ve en büyük katkıyı bu yolda sağlamaktır.

 

5. Daniel H. Pink, Drive (Drive)

Hepimiz doğuştan hayatlarımızı kontrol etme ve yeni şeyler yaratma güdüsüne sahibizdir. Bizi gerçekte motive eden, bu iki istektir. Çoğu kurumun insanları motive etme amaçlı olarak aba altından sopa gösterme yaklaşımı, işlevsel olmayıp pek iyi sonuçlar vermemektedir çünkü en önemli eleman olan içsel motivasyonun varlığı hesaba katılmamaktadır. Daniel H. Pink Güdü’de, çalışanların başarısını artırmanın sırrının, içsel motivasyonlarını uyandırmaktan geçtiğini belirtmekte. Böylelikle işte, okulda ve evde daha mutlu bir insan haline gelebiliriz.

 

6. David Allen, İş Bitirici (Getting Things Done)

Bu kitap, 15 yıl önce basılmış olmasına rağmen iş ve özel hayatımızda yapılacak işlere yaklaşımda eksiksiz bir metot olmaya devam etmektedir. Kitap yeni baskısında, orijinal metinde yer aldığı şekilde maksimum etkinliğe ulaşmak amacıyla taze perspektiflerle dolu, yeni bilgiler içermektedir.

Allen dikkatimizi yoğunlaştırarak işlerimizi düzgün bir şekilde yönetebilmemiz için önemli bilgiler vermekte. Bunlara, bize verilen görevleri hızlı bir şekilde bitirebilmek için uygun koşullarda yerimize birini atamak ve gerektiğinde diğer işleri ertelemek şeklindeki bilgiler de dâhil.

 

7. Adam Grant, Vermek ve Almak (Give and Take)

Başarı tek başına; sıkı çalışmakla, yetenekle ya da şansla kazanılmaz. Başarının anahtarı büyük oranda, iletişimden geçmektedir. Adam Grant’ın kitabı insanları; alıcılar, vericiler ve ikisi arasındakiler olarak üçe ayırır.

Alıcılar, diğerlerinden alabildikleri oranda almaya çalışırken vericiler azınlıktadır ve karşılığında bir şey beklemeden diğerlerine katkı sağlamayı seçerler. Arada kalanlar, aldıkları kadar verirler de. Doğru bir şekilde uygulandığında vericilik olağanüstü sonuçlar yaratabilir.

 

8. Mark H. McCormack, Harvard İşletme Okulu’nda Öğretilmeyenler (What They Don’t Teach You at Harvard Business School)

Okumanız gereken bu kitap, okuldan mezun olup gerçek dünyaya adım attığınızda size rehber olacak ve başka yerde öğrenemeyeceğiniz özlü bilgiler içeriyor.

Alanında tecrübeli bir aydın tarafından yazılan kitap, geleneksel işletme eğitimini tamamlayıcı özelliktedir. Mark H. McCormack, önce insan ilkesini savunarak satış, müzakere, idareciler için zaman yönetimi, bireyin kendini tanıması ve empati kurma konularında bilgiler vermektedir.

 

9. Jeff Boss, Managing the Mental Game (Managing the Mental Game)

Birkaç zihin eğitimi tekniğini bir arada kullanan eski donanmacı Jeff Boss, yazdığı kitapta okurlarına kendine güven ve cesaret konularında destek sağlayan bilgiler vererek başarıyı artırmanın yollarını gösteriyor.

Kitapta, belirsiz ortamlarda ve zor koşullar altında sakin kalarak sağlıklı düşünebilme ve baskıyla başa çıkma yöntemleri anlatılıyor. Boss’un tavsiyeleri stresin, aklınızın size oynadığı başa çıkılması kolay bir oyun olduğunu anlamanıza ve düşünce tuzaklarına düşmeden olumsuz duyguların olumlularla yer değiştirmesini sağlamak konusunda yardımcı oluyor.

 

İlginizi çekebilir

Her Girişimcinin Mutlaka Okuması Gereken Kitaplar
Yılda 100 Kitap Okumanın Sırrı
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar