Perşembe, Aralık 26, 2024
Ana SayfaGirişimcilikDoğru İş Ortağını Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Doğru İş Ortağını Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Bir girişimci olarak hem iyi hem de kötü iş ortaklıklarını tecrübe etmek zorunda kalabilirsiniz. Kimi ortaklıklar, ortağınızın sektör bilgisi ve bağlantıları sayesinde oldukça iyi başlayabilir. Tam anlamıyla her işin altından kalkabileceğinizi ve başarıyla işinizi büyütebileceğinizi düşünebilirsiniz. Ardından kişisel çıkarlar işin içinde girmeye başladığında, ortaklığınız artık eğlenceli ve üretken olmayacak ve başladığından çok daha hızlı bir biçimde çöküşe geçecektir.

Kağıt üzerinde her şey harikadır ancak işler hayata geçirildikten sonra tamamen farklı karakterler, farklı konularda tamamen farklı tepkiler verecektir.

Hayaller, güller ve aşk ile başlatılan bir evlilik gibi, bir ortaklık da kolaylıkla kalp kırıklıklarıyla, öfkeyle, davalarla ve daha da kötüsü iflasla sonuçlanabilir.

Bir iş ortağı ile yola çıkmdan önce; sizinle aynı değerlere, hedeflere ve liderlik tarzına sahip birini bulduğunuzdan emin olun. Çünkü bir kez ortak olduktan sonra, ortaklığı bozmak, onu yaratmaktan çok daha fazla çaba ve zaman gerektirir.

İşte, kötü bir ortaklık kurmaktan kaçınmanız için dikkat etmeniz gereken 8 önemli husus:

 

1. Güven

Güven

Bunun listedeki ilk şey olmasının bir nedeni var. Bu kişiye, kendi banka hesaplarınıza erişim verecek kadar güveniyor musunuz? Eğer yanıtınız hayır ise, iki kez düşünmeniz gerekiyor. Ortak olarak harcayacağınız her lira aynı zamanda kendi hesaplarınızı da etkilemektedir.

 

2. Dostluk

Dostluk

Eğer kişi iyi bir arkadaş ise hedeflerinin, değerlerinin ve sorumluluklarının da sizinle aynı doğrultuda olduğundan emin olun. Sadece iyi dost olduğunuz için, iş konusunda da anlaşabileceğinizi düşünmeyin. Özel hayatlarına ve hayatlarının ne denli istikrarlı olduğuna bakın. Kişisel sorunlar oldukça zorlu olabilir ve profesyonel hayatları da kolayca etkileyebilir. Eğer bir şüpheniz varsa, ortaklıktan vazgeçin.

 

3. Deneme

Deneme

Bir işte, bir etkinlikte veya bir projede birlikte çalıştığınız birini seçin. Bir takım oyuncusu olup olmadıklarını ve zorlu durumlar karşısında nasıl tepki verdiklerini öğrenin. Eğer potansiyel bir ortağınız ile daha önce hiçbir tecrübeniz yok ise ortaklığı tamamen kurmadan önce belirli bir süreliğine bir deneme yapın.

 

4. Ortak, Çalışan veya Danışman

Ortak, Çalışan veya Danışman

Sırf onları işe alamayacak olduğunuz için birileri ile ortaklık kurmayın. Şirketinizin bir kısmını onlara vermek ve daha sonra sizin için iyi bir ortak olup olmadığını anlamaya çalışmaktansa onları danışman olarak işe almanız / kullanmanız daha iyidir.

 

5. Çeşitlendirilmiş Güçlü Yönler

Çeşitlendirilmiş Güçlü Yönler

Ortağınız ile farklı alanlarda güçlü yönleriniz olsun. Eğer satış konusunda çok başarılı iki ortak iseniz ve kimse diğer alanlarda başarılı değilse, düşündüğünüzden çok daha fazla zorlanabilirsiniz. Güçlü yönlerinizi tamamlayabilecek biri ile ortaklık kurmak çok daha iyidir. Karlı bir biçimde büyüyebilmeniz için dengeyi kurmak zorundasınız.

 

6. Dengelenmiş Sorumluluklar

Dengelenmiş Sorumluluklar

Her iki taraf da şirketteki sorumlulukları konusunda anlaşmaya varmalı ve bunlara sadık kalmalıdır. Eğer herhangi biri, her şeyi tek başına yapmaya kalkar ve sonunda çok az iş başarırsa, bu durumda ortaklık sallantıya girmeye ve ortaklar birbirine karşı kötü duygular beslemeye başlayacaktır.

 

7. Para

Para

Aynı bir evlilikte olduğu gibi para da iş ortaklığındaki en büyük sorunlardan birisidir. Bu yüzden ortaklığın en başında topladığınız kaynakların nasıl kullanacağı ve karın nasıl dağıtılacağı konusunda anlaşmaya varın.

 

8. Değer Biçme / Sözleşmeler

Değer Biçme : Sözleşmeler

Şirketin değerini belirleyecek bir formül üzerinde anlaşmalısınız ve ortaklardan herhangi biri anlaşmazlık durumunda fikrinden vazgeçmeye hazır olmalıdır. Alım – satım sözleşmelerini ve ileride çıkacak olası anlaşmazlıkların nasıl ele alınacağını belirleyin

Şunu unutmayın ki, kötü bir ortaklık harika bir işe ciddi zararlar verebilir ve işletme asla tam potansiyeline ulaşmayabilir. Bir işletme ve / veya ortaklık kurmak duygusal bir deneyimdir. Durum tespiti yaparken duygularınızı bir kenara koyun. Ortaklıkta her şeyi olması gerektiği gibi olmadan ortaklık kurmaya kalkmayın.

 

İlginizi çekebilir

Ortak İş Kurmak İsteyenlere Tavsiyeler
Ortak Girişim ( Joint Venture ) Nedir ve Nasıl İşler?
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar