Hintli çevre dostu bir şirket olan EnviGreen, doğal nişasta ve bitkisel yağların bir kombinasyonu ile %100 organik olan ve plastik gibi görünen poşetler üretmeye başladı. Bu çevreci poşetleri karnınız acıktığında yiyerek bile geri dönüştürebiliyorsunuz.
EnviGreen’in kurucusu Ashwath Hedge, bu çığır açan iş fikrini, birkaç Hint şehri tarafından uygulanan yasakları takiben insanların plastik poşetler için alternatif bulma mücadelesine tanık olduktan sonra bulmuş. “İnsanlar artık satın aldıkları ürünleri eve nasıl taşıyacağı hakkında endişeleniyordu. Herkesin 15 kilogramlık bir şekeri eve tek başına, poşetsiz taşıması mümkün değil” diyen 25 yaşındaki girişimci, bu yüzden çevre dostu bir biçimde bu soruna bir çözüm arayışına girdi.
Hedge isimli girişimci, dört yılını çeşitli malzemeler ile araştırma ve deneyler yaparak geçirdi ancak bir gün patates, tapyoka, mısır, doğal nişasta, bitkisel yağ, muz ve çiçek yağı dahil olmak üzere 12 malzemenin bileşimi ile plastik bir poşete benzeyen ancak çevresel sorunlara neden olmayan bir karışım elde etti. Üretim süreci kesinlikle gizlilik ile korunan bir sır ancak poşetleri üretmek için genç girişimci, ham maddelerin ilk olarak sıvıya dönüştürüldüğünü ve ardından altı aşamalı bir sürece dahil edildiklerini açıkladı.
EnviGreen poşetlerinin maliyeti plastik poşetlere kıyasla %35 daha pahalı ancak eski poşetlere kıyasla sağladığı faydalar kesinlikle aradaki bu farktan çok daha değerli. Atıldıktan sonra EnviGreen poşetleri 180 günden daha az bir süre içerisinde biyolojik olarak parçalanabilmekte ve eğer oda sıcaklığındaki bir suyun içerisine konulursa, bir günden daha kısa bir sürede çözülebilmektedir. Daha hızlı yok edilmeleri için kaynar suya konulabiliyorlar ve 15 saniye içerisinde tamamen dönüştürülmüş oluyorlar.
“Hiçbir kimyasal madde kullanmıyoruz. Poşetlerin üzerinde kullanılan boyalar bile tamamen doğal ve organik” diyor Ashwath. Bu, kullanıcıların poşetlerinden doğaya hiçbir zarar vermeden kurtulmalarına olanak sağlamasının yanı sıra hayvanların da kolayca bunları tüketebileceği anlamına gelmektedir. Aslında EnviGreen “plastik” poşetleri tamamen yenilebilir. Hedge, ünlü bir gazete ile yaptığı bir röportaj sırasında bunu gösterebilmekten ötürü çok mutluydu. Poşeti bir suya batırdı ve yüzünde bir gülücük ile birlikte tamamını ağzına atıp, yuttu.
Karnataka Eyaleti Kirlilik Kontrol Kurulu (KSPCB), EnviGreen poşetlerini çoktan ticari kullanım için onayladı ancak poşetlerin ticari olarak satılmaya başlamadan birkaç testten daha geçmesi gerekiyor. Görünüşleri ve dokularına rağmen plastik içermiyorlar ve plastiğin sahip olduğu tehlikeli maddelere de sahip değiller. Yakıldıklarında, bu yeni poşetler erimiyor, damlamıyor veya herhangi bir zehirli gaz ortaya çıkarmıyor.
EnviGreen, Bangalore şehrinde bir fabrika kurdu ve aylık olarak 1.000 metreküp çevre dostu “plastik” poşet üretiyor. Bu, sadece aylık 30.000 metreküp plastik poşet kullanan Bangalore şehri düşünüldüğünde bile çok fazla sayılmaz ancak Hedge, dükkanlara ve kişisel işletmelere dağıtım yapmaya başlamadan önce yeterli miktarda üretim tesislerinin yakın zamanda kurulacağını ifade ediyor. Metro ve Reliance gibi çeşitli kurumsal perakende zincirlerine poşet temin etmek için anlaşmalara vardılar bile.
Genç girişimci ayrıca çevre dostu poşetlerinin üretimi için yerel çiftçileri de desteklemeyi planlıyor. Girişimci konu hakkında şunları söylüyor: “Karnataka kırsalında çiftçileri desteklemek için harika planlarımız var. Tüm ham maddeleri kendilerinden temin edeceğiz. Aynı zamanda poşetlerin üretimi için gerekli olan diğer malzemelerin de tohumlarını dağıtmayı planlıyoruz.”
Çevre, Orman ve İklim Değişikliği Bakanı’na göre Hindistan’da her gün 15.000 tondan fazla plastik atık üretilmektedir ve bunların sadece 9.000 adeti toplanarak işlenebilmektedir. EnviGreen gibi çevreci iş fikirleri bu sorunu çözmeye yardımcı olabilir. Bu yüzden bu poşetlerin gerçek potansiyellerine ulaşmasını umuyoruz.