Pazar, Aralık 22, 2024
Ana SayfaGirişimcilikKurduğunuz İşten Zengin Olamamanızın Nedenleri

Kurduğunuz İşten Zengin Olamamanızın Nedenleri

Girişimcilik dünyasına giriş yapmak için sayısız neden var, fakat görünen o ki içlerinden sadece biri yeni girişimcilerin dikkatini fazlasıyla çekiyor: Zengin olmak.

Bazı araştırmalar neredeyse bütün girişimcilerin kariyerleri boyunca mutlu bir yaşama sahip olmak ve daha fazla para kazanmak istediğini gösteriyor. Başarılı bir çıkış yakalayan girişimcilerin şirketlerini milyon dolarlar karşılığında satmasıyla ilgili arada sırada duyduğumuz heyecanlı hikâyeler insanlarda büyük ilgi uyandırıyor.

Birçok insanın banka hesabına büyük paralar aktaracak o büyük çıkış için kendi iş fikrine sıkı sıkıya bağlı kalması elbette şaşılacak bir durum değil. Fakat, yalnızca bir girişimin başında olmanız zenginler listesine dahil edilmenizi sağlamayabilir. İşte nedenleri:


1. Birçok girişim başarısızlığa uğrar.

iflas

İyi iş fikirleri bulmak zordur ve literatürde birçok kaynakta belirtildiği üzere günümüzdeki girişimlerin %90’ı başarısızlığa uğruyor. Sadece orijinal, çekici ve kar potansiyeline sahip bir iş fikrinizin olması yeterli değil. İş fikri yaratmak girişimcilik denkleminin sadece ilk parçası. Aynı zamanda, fikrinizi kusursuz şekilde uygulayabileceğinizden ve değişen koşullar ışığında fikriniz üzerinde kolaylıkla değişiklikler yapabileceğinizden emin olmanız gerekiyor. Tam da bu nedenlerden ötürü, girişimlerin büyük çoğunluğunun başarısızlığa uğramasına şaşırmamamız lazım.

İş fikrinizden ve bir girişimci olarak yeteneklerinizden emin olsanız bile, kendinizi bu ürkütücü başarısızlık oranının kurbanı olma riskinden muaf tutmanız mümkün olmayabilir.

Mutlaka okuyun: Küçük İşletmelerin İflas Etme Nedenleri

 

2. “Hızlıca zengin olma” hikâyeleri çok nadir yaşanır ve çoğu zaman fazlasıyla abartılır.

yuksek-karli-is-fikirleri

Girişimcilik dünyasının başarıya roket hızıyla erişen “rock starları” hakkında anlatılan hikâyelerde başka bir şey daha var: Medyanın bu hikâyeleri fazlasıyla abartıyor oluşu. Böylelikle, bu tip girişimciler iş sahipleri için birer poster yüzü haline gelirken, deneyimsiz girişimciler ise bir gecelik başarıların ve hızlı gelen zenginliğin erişilmesi kolay şeyler olduğu düşüncesine kolaylıkla kapılabiliyor.

Medyaya pek yansımayan kısmı ise girişimcilerin, “milyoner” konumuna yükselebilmek için birçok başarısızlığın üstesinden gelme yeteneğine sahip olması ve yoğun bir çaba göstermesi gerektiğidir.

Mutlaka okuyun: Zengin Olmanızı Sağlayacak 3 Garanti Yöntem


3. Bir girişimi yönetmek pahalı bir uğraştır.

sermayesiz-para-kazanmak

Unutmayın, bir girişimi yönetmek gelir yaratmanın ötesinde bir iştir. Arka planda olup biten her şey için para ödemek zorundasınız ki bu masraflara daha önce öngöremediğiniz birçok harcama da dâhildir.

Ham madde, insan kaynağı, dışarıdan sağladığınız hizmetler, kira, malzeme harcamaları ve çoğunlukla gözden kaçırılmasına rağmen asla unutmamanız gereken vergi, sigorta ve avukat masrafları gibi tüm harcamalar için yeterli miktarda paranız olmalı. Karlı bir ürün ya da hizmet sağlıyor olsanız bile nihai muhasebe denkleminizde dikkate almak zorunda kalacağınız yüzlerce harcamayı sırtlanmak zorunda kalabilirsiniz.

Bugün, birçok acemi girişimci bir girişimi yönetmenin ne denli masraflı bir iş olduğu gerçeğini başlangıçta hafife alıyor ve ne yazık ki sonunda girişim faaliyetlerini daraltmak zorunda kalıyor.

Mutlaka okuyun: Paranızı Yöneterek Milyoner Olmanın 15 Yolu

 

4. Her zaman keşfedilmemiş değişkenler vardır.

az-riskli-isler

Girişiminizin geleceğini etkileyen henüz keşfedilmemiş ve öngörülemeyen o kadar çok değişken var ki, bu noktada kararlarınızı alırken ya da girişiminizin gidişatını planlarken ne kadar dikkatli davrandığınızın bir önemi yoktur. Hiç beklemediğiniz bir anda pazarda yepyeni bir rakip belirebilir ve faaliyetleriniz için tehdide dönüşebilir. Ya da yeni bir teknoloji müşterilerinizin ürün ya da hizmetinize ilişkin algısını bambaşka bir şeye dönüştürebilir.

Daha da fazlası, gelirinizi bir gecede ummadığınız bir şekilde artırabilir ya da arkasında tekbir iz bırakmadan tamamen tüketebilirsiniz. Pazarın gelecekteki seyrini tam olarak tahmin etmek çok zordur. Bu nedenle eğer böylesi bir belirsizliğe hazır değilseniz ileride pazarda yaşanan herhangi bir değişiklik sizin için yıkıcı etkiler doğurabilir.

Mutlaka okuyun: Yeni Bir İş Kurmanın Riskleri


5. Tek başına yüksek karlılık sizi zengin yapmaya ya da zenginliğinizi korumaya yetmeyecektir.

karli-tarim

Bu, girişimci olmanın verdiği heyecan içerisinde göz ardı edebileceğiniz en önemli tavsiye. Zengin olsanız ya da zengin kalmaya devam etseniz bile hala kendi finansal becerilerinize ihtiyacınız olacaktır. Girişiminiz pekâlâ karlı bir işletmeye dönüşebilir ve size tekrarlayan aylık gelirler halinde on binlerce lira kazandırabilir. Fakat, bütün paranızı gereksiz şeylere ya da verimsiz yatırım kararlarına harcamanız halinde girişimcilik yolculuğunun sonunda elinizde koskoca bir sıfırla kalma ihtimaliniz çok yüksek olacaktır.

Zenginleşmek ve zengin kalmak dikkat, tutumluluk, akıllı yatırımlar ve sorumluluk gerektirir. Bu noktada girişiminizin ne kadar karlı olduğunun ise bir önemi yoktur.

Mutlaka okuyun: Para Hakkında Yanlış Bilinen Gerçekler

 

6. Zenginliğin büyük kısmı çok sayıda kaynakla yaratılır.

birden-cok-is-kurmak

İşte size aklınızdan çıkarmamanız gereken başka bir tavsiye. Birçok girişimci sermayesinin büyük bir kısmını iş yatırımlarından alsa da, kişisel varlığını çok çeşitli gelir kaynaklarından elde eder.

Önemli miktarlarda para kazandıktan sonra, girişimcilerin büyük çoğunluğu genelde paralarının bir kısmını hisse senetlerine, gayrimenkule ve hatta diğer girişimlere yatırmaya çalışıyor. Birden fazla gelir kaynağı yaratarak finansal risklerin karşısında kendilerini korumaya alıyorlar. Diğer bir deyişle, sadece bir girişimin başarısı üzerinden varlıklarını büyütmüyorlar. Siz de kendi gelirinizi farklı kaynaklar bularak optimize etmeyi amaçlayın.

Mutlaka okuyun: Neden Birden Çok İş Kurmalısınız?

Girişimcilik her zaman zevkli olmayabilir. Aslına bakarsanız, bazı zamanlarda size mutsuzluk bile verebilir. İlk girişiminiz belki de sizi zengin etmeye yetmeyecektir, hatta çözülmesi güç bir finansal durumla karşı karşıya bırakacaktır. Buna rağmen, harika bir iş fikrine, işinizi büyütme isteğine ve başınıza gelen zor durumlarla başa çıkabilme gücüne sahipseniz, sonunda büyük kazançlara giden yolu bulma ihtimaliniz çok yüksek.

Mükemmel iş fikriniz sizi milyarder yapmayabilir ama en azından size iyi bir yaşam standardı kazandırmalı ve yaratıcı ya da lider biri olmanın getirdiği tatmini sunabilmeli. İlk işiniz ile ilgili yardıma ihtiyacınız varsa, bize facebook sayfamızdan ya da sitemizin iletişim sayfasından ulaşabilirsiniz.

Merve Tulum
Merve Tulum
ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar