Cuma, Kasım 22, 2024
Ana SayfaLiderlikBüyük Liderlerin 20 Özelliği

Büyük Liderlerin 20 Özelliği

1.Odaklanmak

Liderliğin, önemli ve sıradışı kararlar verebilmek olduğu söylenir. Bu kısmen doğrudur ama bana göre odaklanmanın önemini vurgular. İyi bir lider olmak için, ufak tefek şeyler üzerine uzmanlaşamazsınız. Önemli bazı konuları halletmek için göz ardı etmeniz gereken şeylere karşı müthiş bir seçicilik geliştirmelisiniz. Aksi takdirde, ıvır zıvır içinde boğulup kalırsınız.

Mutlaka okuyun: 80/20 Kuralı(Pareto Prensibi) Nedir? Hayatınızı Nasıl Değiştirebilir?

 

2.Güvenilirlik

Bir lider, açık görüşlü olmasıyla, empati kurabilmesiyle, sağlam bir eğitmen oluşuyla insanlara güven aşılar ve insanlar onun izinden gider. Bir lider her zaman iddialı ve kararlı bir duruşla boy göstermek durumundadır.

Mutlaka okuyun: Dürüst ve güvenilir insanların özellikleri

 

3.Şeffaflık

Bir lider olarak güven inşa etmenin ve ekibiniz tarafından destek görmenin en iyi yolu yüzde yüz kendiniz olmanızdır. Bu sayede çevrenize karşı sürekli tutarlı olabilirsiniz. Bu sayede çevrenizdekiler her zaman neyle karşılaşacaklarını bilirler.

 

4.Bütünlük

Çalışanlarımız, bir lider olarak kapsadığımız değerleri doğrudan yansıtır. Eğer doğru olanı yapmak yerine modası geçmiş ve tepkisel bir oyun kitabına göre davranırsak, o zaman şirketimizin gerçek potansiyeline ulaşmasına engel olur ve nitelikli çalışanlarımızı kaybederiz. Eğer tüm ilişkilerinizde sahici olmaya odaklanırsanız, bu hem işinize hem de kültürünüze bulaşır ve geri kalan her şey kendi başının çaresine bakar.’

 

5. Mesuliyet almak

Bir şey için kendinizi sorumlu tutmaktansa suçu başkasına atmak çok daha kolaydır. Ama bu işi doğru düzgün yapmak istiyorsanız sorumluluk almak zorundasınız. Çünkü ancak sorumluluk aldığınız takdirde hataları farkedebilir ve düzeltebilirsiniz. İşler yolunda gitmediğinde bahaneler üretmek ve başkalarını suçlamak sizi sadece hedefinizden uzaklaştırır.

 

6.Tutku

Bir şeyde gerçekten başarılı olmak istiyorsanız ona karşı saplantı derecesinde bağlı olmanız ve bunun sizi yutmasına izin vermeniz gerekir. Bu sayede işinizde ne kadar başarılı olursanız olun asla tatmin olmaz, sürekli daha fazlasını ister ve daha çok büyümek için canınızı dişinize takarsanız. Yapmanız gerektiğini hissettiğiniz için değil, bu sizin yaşam tarzınız haline geldiği sürekli daha iyisi ve ilerisi için çabalarsınız.

Mutlaka okuyun: Steve Jobs’un dediği gibi: Tutkusu Olan İnsanlar Dünyayı Değiştirebilir!

 

7. Yenilik

Yalnızca başarılı olmak için değil aynı zamanda hayatta kalabilmek için de yenilikçi olmak şart. Liderler her türlü yeniliğe açık olanlardır.  İster teknolojik açıdan, ister işlevsel ya da düşünsel açıdan olsun, zorlukları aşmak adına tek umudumuz yeniliktir.

Mutlaka okuyun: İşletmenizi Kurarken veya Büyütürken İnovasyondan Nasıl Faydalanabilirsiniz?

 

8. Sabır

Sabır, gayenize olan bağlılığınızı test eder. Büyük başarılara giden yol çetindir ama en iyi liderler ne zaman hedeften şaşmadan devam etmek gerektiğini ve ne zaman yoldan ayrılmak gerektiğini bilirler. Eğer gözüpek biriyseniz etrafınızda her zaman için bolca ”mümkün değil” diyenler ve şüpheciler olacaktır. Zafer kazanmak için birçok şartın bir araya gelmesi gerekir – dış piyasalar, rekabet, tüketici talebi ve biraz da şans-.

Mutlaka okuyun: Liderlere Yönelik Sabır Geliştirme Uygulamaları

 

9. Metanet

Kendimizi çok berbat durumların içinde bulacağız, pahalıya patlayan hatalar, beklenmedik başarısızlıklar ya da ilkesiz düşmanlarla karşılaşacağız. Liderliğin özünde, bunları kabullenmek ve önceden sezinlemek vardır. Bu sayede kontrolü kaybetmez, duygusal tepkiler vermez ve işleri daha da zora sokmazsınız. Zihinlerimizi eğitir, olabilecek en kötü senaryoları bile düşünür ve bir faydası olmayan içgüdüsel tepkilerimizi dizginleyebilirsek berbat durumların ölümcül hatalara dönüşmesini engelleriz.

 

10. İletişim

İyi bir iletişimci olmadan iyi bir lider olunamaz. Eğer insanlarla iletişim kurup onlara beklentilerinizi yeterince net açıklayamazsanız onlardan istediklerinizi de alamazsınız.

Mutlaka okuyun: Büyük Liderlerin 10 İletişim Sırrı

 

11. Sahicilik

Dalkavukluğun en sık görülen biçimlerinden birinin taklitçilik olduğu doğrudur, ama konu liderlik olduğunda değil. Büyük liderlerin hepsi özgün ve sahicidir. Başkalarından birşeyler öğrenin, en sevdiğiniz liderlerin otobiyografilerini okuyun, beceriler edinin… Ama asla kendi özgün sesinizi, düşüncelerinizi ve sonuçta karar verme dürtünüzü yitirmeyin.

 

12. Açık fikirli olmak

En iyi şirket liderlerinin müthiş öngörülü kişiler olduğuna, ne olursa olsun hedeflerine kararlılık ve azimle bağlı kaldıklarına dair bir söylenti vardır. Bu saçmalık. Gerçek şu ki, liderler yeterli esnekliğe sahip olacak derecede açık fikirli olmalı ve gereken düzeltmeleri yapabilmelidir. Bir şirketin kuruluş aşamasında, planlama gereğinden fazla abartılır ve hedefler sabit olmaz. Sizin bağlı kalmanız gereken şey, yatırım yapmak, geliştirmek ve müthiş ilişkiler sağlamak olmalıdır.

 

13. Kararlılık

Hızlı karar ver, kararını açıkla ve asla geriye bakma. Sıradışı durumlarda verilen ve arkasında durulan kötü bir karar, iradesizce verilen doğru bir karara kıyasla uzun vadede sıklıkla iyi sonuçlar verir ve daha güçlü takımlar doğurur.

Mutlaka okuyun: Girişimcilik Hayatında Tutarlılığın Gücü

 

14. Cana yakınlık

Her birimiz bu dünyaya eşsiz şeyler sunarız, ve hepimiz sahte olan bir şeyin kokusunu alabiliriz. İnsanlarla hakiki ilişkiler kurmaya ve onlara yardım etmenin yollarını bulmaya ne kadar çok odaklanırsanız – yalnızca onlardan sizin için bir şey yapmasını beklemek yerine- o kadar çok sevilen ve cana yakın biri haline gelirsiniz. Büyük bir lider olmak için buna gerek yok, ama işinde fark yaratan saygı duyulan bir lider olmak için bu gerekli.

 

15. Yetkilendirme

En başarılı takımlar her zaman en yetenekli kişilerden oluşmaz. En başarılı takımlar doğru becerilere, güce sahip olan ve birbirine güvenen takım arkdaşlarından meydana gelir. ‘Üstün başarıya sahip’ bir takım kurmak için sorumluluk ve yetki vermelisiniz. Sorumluluk vermek kolay değildir. Hatta bazen sorumluluk vermek, o görevi kendiniz üstlenmekten daha zor gelir. Ama doğru seçimler ve destek ile çok işe yarar. İnsanların neler yapabileceğini ve onlardan en iyi şekilde nasıl yararlanabileceğinizi ancak böyle anlarsınız.

Mutlaka okuyun: Başarılı Bir Görev Dağılımı Nasıl Yapılır?

 

16. Pozitif olmak

Büyük şeyler başarmak için iyimser bir ortam yaratmak zorundasınız. İnişler ve çıkışlar her zaman olur ama iyimser bir havanın yaygın olması şirketi ayakta tutar. Hemen uyarayım: Bunun için korkusuz olmak gerek. İmkansızı başarabileceğinize dair gerçekten inancınız olmalıdır.

 

17. Cömertlik

Liderlerin esas hedefi her zaman ellerinden gelenin en iyisini sunmak olmuştur. Başkalarını güçlendirip birey olarak büyümelerine yardımcı olabildiğimiz zaman hep beraber büyürüz.

Mutlaka okuyun: Sektörde Lider Olmak İstiyorsanız Başkalarına Yardım Edin!

 

18. Sebat etmek

Büyük şeyler yapmak zaman alır, ne olursa olsun ısrarla devam etmek gerekir. Liderlik için gereken vasıf: diğer herkesin durduğu noktanın ötesine geçme isteğidir.

 

19. İçgörülü olmak

Her gün onlarca olay arasında önemli ve önemsiz olanı birbirinden ayırmak için içgörü sahibi olmak gerekir. Bu bilgelik gibidir – eğer dikkatinizi verirseniz zamanla geliştirilebilir ama bunun doğanız olması gereklidir. Bu içten gelen bir şeydir. İçgörüleriniz doğru çıkarsa bir dahi gibi görünürsünüz. Ama içgörüleriniz yanlış çıktığında da aptal durumuna düşersiniz.

Mutlaka okuyun: Bill Gates’in 1999 Yılındaki En İsabetli Gelecek Tahminleri

 

20. Yetinmemek

Ekipteki her insanın güçlü yönlerini bulup ortaya çıkartmak ve sonrasında boşlukları doldurmak üzere dışarıya yönelmek, gerçek bir liderlik ruhu gerektirir. Ekibinizin tüm yanıtları içinde barındırmadığına inanmak en iyisidir – çünkü eğer buna inanıyorsanız genel olarak hep doğru soruları sormuyorsunuz demektir.

 

İlginizi çekebilir

Liderlerin Ortak Özellikleri
Başarılı Liderlerin Her Gün Yaptığı 15 Şey
Başarılı Olmak İsteyen Her Liderde Bulunması Gereken 19 Sosyal Beceri
Irmak Sueri CORA
Irmak Sueri CORAhttps://www.linkedin.com/in/irmak-sueri-cora-3a750369/
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema&TV bölümünden mezun olduktan sonra yönetmenlik koltuğunu oturdu ve birçok kısa metrajlı fime imza attı. Katıldığı festivallerden sayısız ödül topladı ve toplamaya devam ediyor. Başarı ve girimcilk konularında kendi hayatında edindiği tecrübeleri sizler için paylaşıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar