İş, aile ve eğlence arasındaki mükemmel dengeyi kurabilmek hayatınızdaki mutluluğun anahtarlarından biridir ancak konu bu dengeyi kurmak olduğunda ne yazık ki tüm ülkeler eşit fırsatları sağlayamıyor. Birçoğumuz, rüyalar ülkesi Amerika’nın bile birçok diğer Batılı topluma kıyasla çalışanlarına tanıdığı boş zaman açısından çok geride olduğunu öğrendiğinizde şaşıracaksınız. Örneğin, Avrupa ülkelerinin büyük bir çoğunluğu çalışanlarına zorunlu ücretli izin ve tatil sağlarken Amerika’da böyle bir uygulama yok. Evet, gerçekten bu kadar gaddar bir çalışma prensipleri var. Reuters’e göre Amerika, Papua Yeni Gine ve Svaziland dünyada ücretli izin kullandırtmayan üç ülke.
Batı ile karşılaştırıldığında Amerikalılar iş yükü açısından da dünyada en fazla zorlanan çalışanlar. Her ne kadar rüyalar ülkesi de olsa, Amerika’nın diğer ülkelerden işçi sınıfına nasıl davranılması gerektiği hakkında bir ders alması gerekiyor.
Tatil, doğum izni ve iş / özel hayat dengesindeki istatistiklerine göre dünyada çalışılacak en iyi 10 ülke şöyle:
Almanya
OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) tarafından yayımlanan istatistiklere göre, Almanlar haftada sadece 27.8 saat çalışarak araştırılan ülkeler arasında en iyi standartlara sahip vatandaşlardan bazıları. Her ne kadar işte daha az çalışmak düşük hayat standartı anlamına geliyor diye düşünseniz de, Almanya kesinlikle bu düşüncenizin yanlış olduğunun ispatı. Almanlar, sadece yüksek bir hayat standartına sahip değiller, ayrıca Avrupa’daki en güçlü ekonomisine de sahipler. Bu sayede her hafta arttırdıkları o ekstra saatleri sağlıklı bir iş / özel hayat dengesini kurabilmek için harcayabiliyorlar.
Bulgaristan
Dünyada, Bulgaristan gibi ailenize bakmak için işinizi kolaylaştıran sadece birkaç ülke var. 45 günü çocuğun doğumundan önce olmak üzere Bulgar bir anne maaşının %90’ını almaya devam ederek 410 güne kadar ücretli doğum izni alabiliyor. Aileler minimum maaş üzerinden dilerlerse bir yıl daha ücretli doğum izni alabiliyorlar. Daha da iyisi hem baba hem dede veya nineler gerektiği zamanlarda annenin yerine ikinci yıldaki izni kendileri alabiliyorlar.
Brezilya
Brezilya, çalışanlarına dünya çapında en fazla ücretli izin sağlayan ülkelerden biri. Tam zamanlı çalışanlar, 30 gün kendi refahları adına zorunlu ücretli izin ve diğer 11 günü ise resmi tatiller olmak üzere toplamda 41 gün ücretli izin kullanabiliyorlar. Bu aileniz, eğlence ve tatil için ayıracağınız epey zamanınızın olduğu anlamına geliyor.
Fransa
OECD’ye göre Fransızlar birlikteki diğer ülkelerin vatandaşlarına kıyasla neredeyse her yıl 200 saat daha az çalışıyorlar. Fransa aynı zamanda ücretli izinler konusunda da oldukça cazip: 30’u tatil ve 10’u resmi tatiller olmak üzere toplamda 40 gün izin kullanıyorlar.
Finlandiya
Brezilya ve Fransa gibi Finlandiya da ücretli tatiller açısından dünya liderlerinden biri olarak kabul ediliyor. 30’u tatil ve 10’u resmi tatiller için olmak üzere yıllık toplam 40 gün izin yapıyorlar. Buna ek olarak Finlandiyalı işçilerin sadece %0.4’ü haftalık ortalama 50 saatten fazla çalışıyor ki bu da sağlıklı bir iş / özel hayat dengesi için önemli bir gösterge.
Hollanda
OECD’ye göre Hollandalı işçiler kadar bir yıl içerisinde az çalışan kimse yok. Çalışanlar bir yıl içerisinde sadece 1,378 saat, haftalık olarak ise 27.6 saat çalışıyorlar. Almanlardan biraz daha az çalışmalarına karşın daha yüksek bir hayat standardına sahipler. Ayrıca, yıllık 28 gün ücretli tatil izinleri var ve maaşlarının %100’ünü alarak 26 haftalık bir doğum iznine çıkabiliyorlar.
Norveç
Norveç çalışanlarına ebeveyn izni verme konusunda dünya lideri. Ebeveynler, %100 maaş üzerinden maksimum 47 hafta veya %80 maaş üzerinden maksimum 57 hafta ücretli izin alabiliyorlar. Bu rakamların 9 haftası anne, 12 haftası ise baba için ayrılmış ve kalan miktarları ebeveynler kendi aralarında paylaşabiliyorlar. Norveçli çalışanlar ayrıca yıllık 35 gün ücretli izne çıkabiliyorlar.
Danimarka
Danimarka OECD tarafından en iyi iş / özel hayat dengesini kurma açısından birinci sıraya yerleştirilmiş. Bunu hesaplamak için bir dizi etken var: 52 haftalık bir doğum izni, 34 gün ücretli izin ve işçilerin sadece %0.4’ünün haftada 50 saatten fazla çalışıyor olması. Buna ek olarak OECD, Danimarkalı çalışanların haftada 16 saatini kişisel bakımları için harcadığını hesapladı.
Litvanya
İster inanın ister inanmayın, çalışan kesim için Litvanya tam bir kale. Dünyada 41 gün ile en çok ücretli izni sağlama konusunda Brezilya ile berabere kalan tek ülke (“sadece” 28’i ücretli izin ancak diğer 13’ü de resmi tatil izni). Litvanya ayrıca çalışanlarına cömert bir doğum izni de sunuyor: ya %100 maaş üzerinden bir yıllık izin ya da ailelerin isteğine bağlı olarak ilk yıl %70 maaş ikinci yıl ise %40 maaş üzerinden toplam 2 yıl izin.
İsveç
İsveç yaygın olarak dünyada en cömert ebeveyn izni avantajları sunan ülke olarak bilinmektedir. Çalışanlara 480 günlük yani 16 aylık doğum izni sunulmaktadır ve bunun 60 günü babalar için ayrılmıştır. Ayrıca bu 480 günlük izni aileler, çocuklarının ilk sekiz yılı boyunca istedikleri gibi kullanabiliyorlar. İsveç ayrıca yıllık olarak cömert bir 36 günlük ücretli izin sunuyor ve en iyi iş / özel hayat dengesi ile kolayca OECD’in en iyi 10 ülke sıralamasında yer alıyor.