Cuma, Kasım 22, 2024
Ana SayfaGirişimcilikGirişimciliğin Şahane Olmasının 60 Nedeni

Girişimciliğin Şahane Olmasının 60 Nedeni

Her girişimcinin iş kurma öyküsü farklıdır. Bazıları daha ilk günden kendi işinin patronu olurken bazıları da maaşlı işte çalışırken karar verir iş kurmaya. Ancak büyük çoğunluğu şu konuda ortak düşünür: Girişimcilik şahane bir şeydir. Bunun yüzlerce nedeni vardır. Bu nedenlerden 60 tanesini sizin için derledik.

 

Girişimci Olma Nedenleri

1. Kaderiniz sizin elinizdedir. Başarı ya da başarısızlık için ipler sizin ellerinizdedir. Siz kontrol edersiniz hayatınızı. Kimse vizyonunuzu sorgulamaz.

2. Girişimciler yenilikçi kişilerdir. Son birkaç yılda ortaya çıkan teknolojik gelişmeleri bir düşünün. Bunlar sadece bir fikirdi ve şahane girişimciler bu fikirleri gerçeğe dönüştürdüler.

3. Bir ailenin üyesi olursunuz. Girişimcilik kültürü büyük bir aileye benzer. Size tavsiye verip yardım edecek daha iyi bir insan topluluğu bulamazsınız.

4. Giyim serbesttir. Sınuçta patron sizsiniz, istediğinizi giyebilirsiniz.

5. İnsanların hayatını değiştirme fırsatına sahip olursunuz. Bir hizmet ya da iş fikri mi geldi aklınıza? Bu fikir insanların hayatını değiştirebilir mi? Sizi bundan alıkoyacak kimse yoktur.

6. Markanızı temsil eden kişileri siz seçersiniz. Çalıştığınız kişiler başarıya giden yolda büyük önem teşkil eder. Sizle aynı tutkuları olan insanları işe alabilirsiniz.

7. İş yerinde kontrol sizin elinizdedir. Yaratıcı bir iş ortamında daha mı verimli oluyorsunuz? Kara tahta ve tebeşir olan bir ofiste beyin fırtınası yapmak mı istiyorsunuz? Bu sizin elinizde!

8. Alternatifi olmayan bir tatmin sunar. Başarması zor bir işi başarmak ve bunun için inanılmaz derecede çalıştığınızı bilmek kadar tatmin edici bir şey yoktur.

9. Rol model olarak görülürsünüz. Girişimci olarak insanlar size dikkatle bakar. İnsanlara, ailenize, arkadaşlarınıza örnek olma imkanınız olur. Sizin başarınız insanlara motivasyon ve ilham kaynağı olur.

10. Asla sıkılmazsınız. Her zaman yapacak bir şeyler vardır. Upuzun bir yapacaklar listeniz de olacaktır muhtemelen. Her gün yeni zorluklar ve yeni fırsatlarla karşılaşırsınız.

11. Özgürce seyahat edebilirsiniz. Modern teknoloji, uzaktan çalışmayı ve internet işinizi dilediğiniz yerden yürütme imkanı tanır size. Dünyayı gezerek muhteşem bir şirket yönetmek hayal değil!

12. Yaş sınırı yoktur. Girişimciler çok genç yaşta başlıyorlar girişimcilik hayatlarına. Bazıları okuldan mezun olur olmaz, hatta bazıları lisede başlıyor. 9 yaşında başlayan bile var. Bu demek değildir ki 65 yaşında girişimci olunamaz.

13. Zihniniz her daim çalışır. İşle ilgili verdiğiniz tüm kararlar, başlangıçtan satış sonrası hizmete kadar sizin sorumluluğunuzdadır.

14. Patron olduğunuzu söylemek tatmin edicidir. “Bu benim şirketim” demek çok iyi hissettirir. Girişimci olmak çok çalışma gerektirir ancak mükafatı da o derecede büyüktür.

15. Mekandan münezzeh olmak gibidir girişimcilik. Ofise tıkılıp kalmazsınız. Denetlemeye gidersiniz, ofiste çalışırsınız, üretime dahil olursunuz. Serbestsinizdir bu konuda.

16. Suçlanacak kimse yoktur. İşler yanlış gittiğinde birilerinden medet ummanız gerekmez. Verilen her kararın şirketi direkt etkilediğini bilmek en iyi motivasyondur.

17. Kendinizi işe yaramaz hissetmezsiniz. İşinizi iyileştirecek fikirleriniz varsa hemen uygulamaya koyabilirsiniz. Birilerinden izin almanız gerekmez.

18. Sıfırdan başlarsınız. Her şirket bir fikir üzerine kurulur. Siz de bir fikirden 1000 personelin çalıştığı bir iş kurabilirsiniz.

19. Daha iyi bir patates soyacağı yapma fırsatınız vardır. Yani piyasada bulunan bir ürün veya hizmeti daha verimli, daha kullanışlı hale getirebilirsiniz.

20. Ailenizle daha çok zaman geçirirsiniz. Girişimciler, çocuklarının yılsonu gösterilerini izlemek için birilerinden izin almazlar.

21. Ne ekerseniz onu biçersiniz. Diğer insanlardan daha çok çalışırsanız bunun karşılığını da ona göre alırsınız. Büyümek ve yeni fırsatlar elde etmek mi istiyorsunuz? Daha çok çalışın o zaman.

22. Ailenize yeni fırsatlar sunarsınız. Aile ve işi karıştırmak kötü bir fikir gibi gelebilir birçok kişiye. Ben de katılıyorum bu görüşe. Ancak işveren-çalışan ilişkisinden daha kritik değildir bu durum.

23. İnsanlara yardım etme fırsatınız vardır. İşyeri sahibi olmak hayır kurumlarına yardım etmeye, kar amacı gütmeyen organizasyonlara destek olmaya, yerel okullara yardım etmeye olanak sağlar. İçindeki yaşadığınız topluluğa yardım edebilmek şahane bir duygudur.

24. Daha sağlıklı olursunuz. Esnek çalışma programınız istediğiniz gibi bir spor programı yapmanızı sağlar. Ne zaman müsait olursanız o zaman gidersiniz spor salonuna.

25. Topluma faydanız olur. Bir hizmet ya da ürün sunarak insanların hayatına olumlu etki edebilirsiniz.

26. Hobilerinize zaman ayırabilirsiniz. Sizin bizzat yapmanız gereken işleri halletikten sonra geri kalan zamanı istediğiniz gibi değerlendirebilirsiniz. Futbol maçına veya balık avlamaya gidebilirsiniz. Girişimci olmak, hobilerinize zaman ayırabilme lüksünü sunar size.

27. Bir gözünüz sürekli saatte olmaz. 9-5 mesai sistemiyle çalışan kişiler günde kaç kez saate bakarlar? Epey çok bakarlar. Girişimci olarak zaman yönetimi çok önemlidir. Mesai saatinin bitmesini beklemezsiniz. Sorumluluklarınızı ve görevlerinizi halledince gün sizin için bitmiş demektir.

28. Kimseye rapor sunmak zorunda olmazsınız. İzin alacağınız, rapor sunacağınız bir patronunuz yoktur. İşinizi daha iyi bir seviyeye çıkaracağına inandığınız bir yöntem varsa hemen bunu uygulamaya koyabilirsiniz.

29. Hayatınızda karşılaşacağınız en büyük mücadelelerden birini verirsiniz. Şirket yönetmek ve insanları koordine etmek büyük bir ustalık ister. Karşılaştığınız zorluklar size başka hiçbir yerde bulamayacağınız tecrübeler sunar.

30. Monotonluktan kurtulursunuz. Her gün aynı işi yaptığınızı düşünün. Neyse ki girişimci olarak her gün farklı şeylerle ilgilenirsiniz. Monotonluk, girişimlerin lügatinde yer almaz.

31. Çağa ayak uydurursunuz. Şayet iş modeliniz verimsiz olmaya başlarsa yeni yöntemlere geçiş yapabilirsiniz. Kaç tane şirket, internetin ortaya çıkması yüzünden battı, bir düşünün. İyi liderleri olan şirketler ise duruma uyum sağladı ve hayatta kalmayı başardı.

32. Şahane insanlarla tanışırsınız. Girişimci olarak dünyanın birçok yerinden çok parlak insanlarla tanışırsınız. Parlak insanlarla çalışır, onlarla iş yaparsınız. Onlardan yeni pek çok şey öğrenebilirsiniz.

33. Tutkunuzu işiniz haline getirirsiniz. Sağlıklı beslenmeyle haşır neşir misiniz? Öyleyse spor salonu veya organik gıdalar satılan bir market açabilirsiniz. Tutkularınızın peşinden giderek iş kurabilir, insanlara faydalı olabilirsiniz.

34. İnsanları mutlu edersiniz. iPhone ya da Macbook almanızın ardında yatan sebep, bu ürünlerin insanların yüzüne gülümseme getirmesidir. Kullanışlı olması ve verimliliği ile insanları mutlu etmekte ve aynı zamanda sahibine milyarlarca dolar kazandırmaktadır.

35. Efsane bırakırsınız ardınızda. Başarılı bir şirket kurmak ve bu şirketin arkasında kişisel bir miras bırakmak birçok girişimci için ilham kaynağı olur.

36. Sevdiğiniz işi yaparak para kazanırsınız. Para çok önemlidir, bunu kimse yadsıyamaz. Sevdiğiniz şeyi yaparak para kazanmak, tam bir kazan-kazan durumudur.

37. Takdir edilirsiniz. İnsanların hayatını olumlu yönde etkilediğinize dair bir teşekkür telefonu almak kadar güzel bir duygu yoktur.

38. Güvendiğiniz kişilerle çalışırsınız. Kendi kaderinizi kontrol etmek kadar güven verici bir şey yoktur. Yanlış kişilerle çalışmak gibi bir endişeniz asla olmaz.

39. İlerlemenin sonu yoktur. Bazı işlerde ancak belli bir noktaya kadar yükselebilirsiniz. Girişimcilikte yükselmenin bir sınırı yoktur.

40. Sürekli yeni şeyler öğrenirsiniz. Hayatın pek çok evresinde, girişimcilikte elde ettiğiniz kadar tecrübe edinemezsiniz.

41. İşten atılma korkunuz yoktur. Şirketler kesintiler yapar ve personel çıkarır. Girişimciyseniz işten çıkarılmak gibi bir stresle baş etmek zorunda kalmazsınız.

42. Kötü günler her zaman daha da kötü olabilir. Yani girişimci olarak geçirilen kötü bir gün, maaşlı personel olarak geçirilen kötü bir günden daha iyidir her zaman.

43. Diplomaya gerek yoktur. Şirket açmak için Harvard mezunu olma şartı yoktur. Hatta en başarılı girişimcilerin birçoğu üniversite okumamıştır bile.

44. Sınırları zorlarsınız. Sınır diye bir şey yoktur. Üretin, keşfedin, kuralları yıkın. Şahane fikirler böyle doğar.

45. Kişisel merakınızı tatmin edersiniz. Girişimcilerin çoğu meraklı insanlardır. Fikrim işe yarayacak mı diye merak içindedirler. İşimi nasıl daha sürdürülebilir hale getiririm diye düşünürler.

46. Sıkıcı toplantılara maruz kalmazsınız. Sıkıcı toplantılar geride kaldı. Toplantıda sıkılıyorsanız suç sizde!

47. Medyada yer alırsınız. Medyada olumlu olarak yer almanız çok tatmin edicidir. İşinizin tanınması ve takdir görmesi motivasyonunuzu artırır.

48. İnsanlara iş imkanı sağlarsınız. Girişimci olarak birçok ailenin geçinmesini sağlarsınız. Çalışanlarınızın hayatını olumlu etkilemek sizin elinizdedir. Bu da manevi tatmin getirir.

49. Kendi kurumsal kültürünü yaratırsınız. Çalışanlarınızın cuma günü evden çalışmalarına izin vermek ister misiniz? Peki ya işyerine kreş açmak? Başarı için en uygun çalışma koşullarını yaratmak sizin elinizdedir.

50. Kişisel olarak gelişirsiniz. Geri bakıp ne kadar ilerleme kaydettiğinizi görmek çok güzel bir duygudur. Başarının ardında girişimcinin kişisel gelişimi yatar genelde.

51. Usta bir sorun çözücü olursunuz. İş sahibi olarak zamanla karşınıza çıkan sorunların nasıl çözüleceği konusunda uzman olursunuz.

52. Çalışmayı angarya olarak görmezsiniz. Sevdiğiniz işi yaparken, asla “iş” gözüyle bakmazsınız.

53. Öğrenme zorlukları bile durduramaz sizi.

54. Sonsuz hayat tecrübesi edinirsiniz. Yeni ülkeler, yeni insanlar, yeni lezzetler… İş görüşmesi için başka bir kıtaya gitseniz de aslında bu yeni dünyalar görme fırsatıdır bir bakıma.

55. Dirençli olursunuz. Er ya da geç yumruk yiyip yere düşeceksiniz. Yumruğu nasıl karşılamak gerektiğini öğrenmek sizi daha güçlü bir girişimci yapar.

56. Daha cesaretli olursunuz. Bir şeye yüzde yüz inandığınız için tüm geçiminizi o işe bağlarsanız daha gözüpek biri olmayı öğrenirsiniz.

57. Performans raporunuzu kendiniz yazarsınız. Satış, personel morali, büyüme, müşteri geribildirim gibi konular size performansınızla ilgili çok şey söyler. Gereksiz anketlere filan bel bağlamazsınız yani.

58. Kendi rakibiniz olursunuz. Girişimcilik doğası gereği rekabetin yoğun olduğu bir alan. Amaç sürekli gelişmek ve büyümektir. Sonunda da bunu kişisel bir rekabete çevirmektir. Bugün dünden daha çok ilerleme kaydettiniz mi? Dünden daha fazla nasıl satış yapabilirsiniz bugün?

59. Büyük hayaller kurmanıza olanak sağlar. Girişimciyseniz hiçbir fikir deli saçması değildir. İstediğiniz kadar büyük hayaller kurabilirsiniz!

60. Şanslı olmak zorunda değilsiniz. Şansın başarıyla hiçbir alakası yoktur. Böyle düşünmek başarılı olmanıza engel olur. Mazeret yok!

 

İlginizi çekebilir

Başarılı bir girişimci olmak için bu 50 şeyi düzenli olarak yapın!
Her Girişimcinin Öğrenmesi Gereken 21 Şey
Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar