Kurumsal şirketteki işimden ayrılıp kendi şirketimi kurmaya karar vereli birkaç yıl oluyor. Keyifli iş ortamını, düzenli maaşı, 12 yıllık kariyerimi bırakmak korkunçtu. Ancak geri dönüp baktığımda bunun hem kariyerim hem de kişisel gelişimim için ne kadar doğru olduğunu bir kez daha görüyorum. Kendi yolumu kendim belirlediğim için şu anda kimse beni işe alamaz, asla maaşlı bir çalışan olamam artık.
Sonuç olarak eski meslektaşlarımdan, yeni arkadaşlarımdan ve tanımadığım kişilerden sürekli “Bir akşam kahve içelim mi?” teklifleri alıyorum. Herkes şunu merak ediyor: “Neden kendi şirketimi kurmalıyım?”
İşte sizlere kendi işinizi kurmanız için karika sebepler:
1. Kendi müziğinizle dans edersiniz.
İş dünyasında birçok kural vardır. “Burada işler böyle yürüyor dostum” diyen insanlar da… Böyle bir ortamda kendi yolunuzu çizmeniz çok zordur.
Kendi başınıza kaldığınızda kendi müziğinizi duyarsınız ve bu müziği takip etmek size cesaret verir. Hayatınız daha eğlenceli ve daha refah bir hala gelir.
2. Emekli olmak zorunda değilsiniz.
Kendi işinde çalışıp halinden memnun olan kişiler için tuhaf bir konsept emeklilik. Yapmak istediğiniz şeylerin, dilediğiniz şeylerin bittiği anlamına geliyor. Ancak tutkulu olduğunuz bir şeyi bulduğunuz zaman emekliliğin bir anlamı kalmıyor. Müzisyen müzik yapmayı bırakabilir mi? Komedyen, sırf belli bir yaşa geldi diye espri yapmayı bırakabilir mi? Yapmak istedikleri şeyi yapıyorlarsa cevap “hayır”. Yaşlandıkça yavaşlayabilir ve odaklandığınız konuları değiştirebilirsiniz elbette, ancak oyun asla bitmez. Zira oyun ve hayat aynı şeydir.
3. Çevrenizden takdir görürsünüz.
Kendi işimi kurmayı asla planlamamıştım, zira başarılı olamayacağımdan korkuyordum. Geriye dönüp baktığımda düzenli maaştan ve 9-5 mesaiden nasıl olup da vazgeçtiğimi ben bile bilemiyorum. Ancak kendi işimi kurmaya niyetlendiğimde arkadaşlarımın, ailemin cesaretimi tebrik ettiklerini gördüm. Doğrusu eskisinden daha cesur filan değilim. Bildiğim tek şey kurumsal bir şirkette dirsek çürütmek istemediğim.
4. İki farklı dünyada yaşamazsınız.
İş hayatında farklı, evde farklı iki insan olmazsınız. İş hayatında daha mesafeli, alelade bir insandım tabiri caizse. Evdeyse durum tam tersiydi. İki kişilik arasında gidip geliyordum. Sonra fark ettim ki evde bile iş hayatının kurallarını uyguluyorum. Ancak bu defter kapandı. Artık tek bir insanım. Daha dengeliyim, iş hayatına daha insani şekilde yaklaşıyorum.
5. Kendi gücünüzü bilirsiniz.
Yalnız çalışınca kendi kontrol gücünüzün farkına varırsınız. Kendinizi gerçekleştiriyor olmanız size cesaret verir, daha farklı ve yeni işler yapmak için gereken motivasyonu sağlar. Büyük bir makinenin önemsiz bir parçası değilsinizdir artık. Kimsenin keyfini beklemezsiniz. Yaptığınız başardığınız şeyler için elde etmeniz gereken ödülü kazandığınızı görürsünüz, patrona 100 lira kazandırıp bundan 10 lira aldığınız dönem bitmiştir. 100 lira kazanırsanız cebinize 100 lira girer özetle.
6. “Hayır” deme lüksünüz vardır.
Kendi işinizi kurduğunuz ilk zamanlarda ne iş olursa minnet duyarsınız. Müşteri kaybetmek ölümcül gelir. Ancak piyasada saygınlığınız arttıkça insanlar sizin ayağınıza gelir. Size ödeme yapmaya ve sizle çalışmaya istekli olurlar. Bu şahanedir elbette. Ancak bazı durumlarda birlikte çalışmak istemeyeceğiniz kişiler olur. Bu durumda “hayır” diyerek çekip gitmeyi öğrenmelisiniz. Kimse size müşteri, ekip arkadaşı ya da proje vermez. Kimle çalışacağınıza artık siz karar verirsiniz. Sizin şartlarınıza uygun bir durum oluşmazsa “hayır, teşekkürler” deme lüksünüz saklıdır.
7. Çevrenizi siz belirlersiniz.
Kurumsal bir işte çalışırken patronla, iş arkadaşlarıyla, müşterilerle iletişim halinde olursunuz. Her halükarda onlarla iyi geçinmeye mecbursunuzdur. Kendi şirketinizi kurduğunuz zaman ise, kimle çalışacağınızı siz seçersiniz. Avukatınızı, muhasebecinizi, müşterilerinizi, çalışanlarınızı, şirketçe öğle yemeğini yiyeceğiniz yeri bile siz belirlersiniz. Gündelik hayatınızdaki herkes, siz istiyorsunuz diye oradadır.
8. Hayali sorunlar yerine gerçek sorunlarınız vardır.
Kurumsal bir şirkette çalışırken mutluluğunuz ve başarınız bir dizi faktöre bağlıdır. Bu faktörlerden herhangi biri hayatınızı değiştirebilir. Kendi hayatınızın ve geleceğinizin kontrolü sizin elinizde değildir kısaca. Sürekli “Ya patron benim hakkımda kötü düşünüyorsa? Ya projeyi başkasına verirlerse? Ya maaşımdan kesinti yaparlarsa?” diye düşünüp durursunuz. Bu korku daha da kötüleşip “hayali” korkularla yaşamanıza sebep olabilir.
Kendi işinizde ise her şey gerçektir. Elbette ödemeler ve giderler konusunda endişeye düşebilirsiniz. Ancak mücadele ederseniz başarabileceğinizi bilirsiniz. Boş yere kuruntu yaparak psikolojik olarak yıpranmazsınız.
9. Gerçek hedefinizi bulursunuz.
Kendi işinizi başkalarınız hayalini gerçekleştirmek için ya da mesai saatinin dolmasını beklemek için kurmadınız. Kendi işinizde çalışmak hep hayalini kurduğunuz dengeli, heyecanlı, keyifli ve direksiyonda sizin olduğunuz bir kariyere sahip olmanıza fırsat verir.
Bol şans.
Fikirlerini ve tecrübelerini o kadar iyi aktarmışsın ki helal olsun başarmışsın. Bende ilham aldım. teşekkürler.