Girişimcilere özel en yeni iş fikirlerini ve kar getiren iş fırsatlarını araştırmaya devam ediyoruz.
Tavuklarınız renkli yumurtalar üretseydi nasıl olurdu diye hiç düşündünüz mü? Muhtemelen düşünmediniz. Peki satışlarınıza doping etkisi yapacak rengarenk yumurtalardan üretip satmaya ne dersiniz?
Kulağa garip gelse de artık gökkuşağı renklerinde yumurtalar üreterek satışını yapabilirsiniz. Ülkemizde yeni yeni gün yüzüne çıkan bu iş fikrini hayata geçirmek için tek yapmanız gereken renkli yumurtlayan süs tavuklarından edinmek olacaktır. Fiyatları 150- 200 TL arasında değişen bu tavuklar; mavi, yeşil ve hatta pembeyi renkte yumurtalar yumurtlayabiliyor. Renkli yumurtalar normallerine göre oldukça düşük kolestrollü ve daha sağlıklı. Ayrıca astım hastalığının tedavisi için yurtdışında yaygın olarak kullanılmakta. Renkli yumurtaların satış fiyatı ise yumurtanın rengine ve büyüklüğüne göre 6-9 TL arasında değişiklik gösteriyor.
Yetiştirmek için tavuk türü seçerken, tavukların farklı vücut yapısında olduğunu bilmek gerekir. A tipi tavuklar, tükettikleri besinin büyük bir kısmını yumurtaya naklederler. Bu tür tavuklar çok yumurtlar, ancak B tipi tavuklara göre daha cılız ve huysuz olurlar. B türü tavukları ise daha sakin olurlar. Onlar da yumurtlar, ancak yedikleri besinleri yağ olarak vücutlarında depoladıkları için A türü kadar çok yumurta üretmezler.
Tavuklarınızın renkli yumurtalar üretmesini istiyorsanız, işte bilmeniz gereken tavuk cinsleri şunlar:
1. Araucana
Bir tavuk mavi yumurta üretiyorsa, bu tavuk genlerini muhtemelen Araucana bir tavuktan almıştır . Kökeni konusunda araştırmalar henüz netlik kazanmamış olsa da bu tavuklar Şili kökenli olarak kabul edilmektedir. Bu cins tavukların ibibiği yoktur. Başın iki tarafında da elastik ve düzgün sorguçlar bulunur. Bu tavuklar B tipine mensuptur ve kendine güvenen, ılımlı canlılardır.
2. Ameraucana
Araucana cinsinin diğer türlerle dikkatli bir biçimde çiftleştirilmesi ile ortaya çıkmıştırlar. Ameraucana cinsi tavuklar, Araucana tavukların özelliklerine ek olarak kuyruklu olmalarıyla bilinirler. Çok yabani renklere sahip olurlar sahiptirler. Ameraucana cinsi mülayim huyludur ve mavi yumurta üretirler. Ameraucana cinsi, Araucana cinsinin özelliklerini taşıdığı için yumurtadan ziyade vücutlarıyla ön plandadır ve B tipine mensupturlar.
3. Easter Eggers
Easter Eggers tavukları hem ahmak hem de şahane kuşlardır.Arkadaş canlısı ve zekidirler. Kışın da yumurtlarlar ve yumurtaların rengi mavi, yeşil, gül rengi, kahverengi ve yeşil zeytin gibi tonlara sahiptir. Ayrıca yumurtaları diğerlerine göre oldukça büyüktür.B türünden daha fazlasına haizdir bu cins. Büyük değillerdir, yetiştirmek için şahane hayvanlardır. Ve elbette, herkes onların yumurtalarının renklerini beğenir.”
4. Cream Legbar
Bir diğer mavi yumurtlayan tavuk cinsi de Cream Legbar’dır. Araucana, Barred Plymouth Rocks, Golden Leghorns gibi türlerin karıştırılmasıyla İngiltere’de üretilmiştir. A tipi vücuda ve özelliklere sahiptir.
5. Marans
Fransız cinsi olan Maran, çoğunlukla görülen soluk kahverenginin aksine koyu kahverengi yumurtlar. Sakin ve uysaldır. Orta boyludur ve B tipidir. Maran cinsi tavuklar mavi, mavi bakır, koyu siyah, çamur rengi gibi birçok renkte bulunabilir.
Maran tavuklar, tüylü ayakları, bitter çikolataya benzer kahverengi yumurtaları ve dost canlısı olmalarıyla bilinirler.
6. Welsummer
B tipine mensup olan Welsummer cinsi tavuklar iyi avlanırlar. Çikolata rengi ve üstünde siyah lekeler olan yumurtalar üretirler. Her mevsimde yumurtlayabilirler. Bu arkadaş canlısı ve zeki tavuklar, en uysal tavuklar arasında sayılıyor
7. Penedesenca
İspanya kökenli bu cins, kahverenginin en koyu tonunda yumurtalar üretmesiyle bilinir. Yumurtalarının rengi, koyu kırmızıya çalan bir kahverengidir. A tipine mensup olan Penedesenca tavuklar her an tetiktedir ve çevresine çok dikkat eder. “Size ilk yaklaşan onlar olmasa bile, günlük olarak onları besler ve hızlı hareket etmezseniz daha uysal olurlar.” diye de ekliyor. Penedesenca cinsi tavuklar arka kuyruklarında birçok dilime ayrılan “kral tarağı” denen şeye sahiptir.
Kaliteli Yumurta İçin Beslenme Şekilleri
Tavukların beslenme gereksinimleri tüy dökme ya da yumurtlamaya bağlı olarak değişiklik gösterir. Yumurtlama döneminde %20’lik protein yeterli olur. Bu da yaklaşık 100 grama tekabül eder. Bu oran şayet tavuklar yaz mevsiminde gezinerek besleniyorlarsa ve soğuk kış günlerinde daha da düşebilir. Yumurta kabukları kalsiyum karbonattan oluştuğu için tavukların kalsiyuma da ihtiyacı vardır.
Tavukların dışarıda gezindiği yaz dönemlerinde yumurta kabukları inceliyorsa bu gıda takviyesine ihtiyaç duydukları anlamına gelir. Kalsiyuma ihtiyaç duyan tavuklar için yerlere kireç taşı ya da istiridye kabukları bırakabilirsiniz.
Bir tavuk kendi yumurtasını yiyorsa bu, o tavuğun protein eksikliği çektiği anlamına gelir. Ya da bunu alışkanlık haline getirmiş de olabilir. Böyle bir durumda alışkanlığı yıkmak oldukça zordur. Bu nedenle yumurtaları hızlı bir şekilde toplamanızı tavsiye ederiz. Saldırgan tavukları diğerlerinden ayırıp, bu tavuklara protein oranı yüksek bir beslenme uygulayarak beslenmelerindeki dengesizliği giderebilirsiniz.