Her geçen gün şirketler, otomatları ürün dağıtım stratejilerinin önemli bir unsuru haline getiriyor. Otomatlar ürünlerin çeşitli noktalarda satılmasına imkan sağlayarak klasik perakende satış mağazalarının çalışan ücreti, dükkan kirası gibi masraf kalemlerini büyük ölçüde azaltır. Satış makinelerinin etrafında genelde rekabet telaşı yoktur. Bulunduğu noktada ürün sunan tek şey otomattır. Ayrıca otomatların önemli bir reklam değeri vardır, çünkü otomatlar özel olarak markalandırılabilir. Birçok satış noktasında otomatın içindeki ürünler klasik bir dükkanın içinde olduğundan daha çok dikkat çeker. Aşağıdaki şimdiye dek gördüğüm en akıllı 8 otomatı ve onların neden bu kadar stratejik olduğunu göreceksiniz.
1 -Kozmetik otomatı
Benefit Cosmetics havaalanlarına eğlenceli pembe otomatlar yerleştiriyor. Ürünler, sıradan bir gümrüksüz kozmetik mağazasında olduğundan daha fazla dikkat çekiyor. Parlak pembe rengi sayesinde klasik otomatlardan ayrılıyor. Uçak bekleyen, zaman öldüren kadınlar otomattaki ürünlere bakmaya daha çok eğilimli oluyorlar bu nedenle. Bu da ürün çeşitliliğini müşterilere göstermek için zekice bir yöntem. Ayrıca makyaj malzemelerini yanına almayı unutan kadınlar için önemli bir sorunu da ortadan kaldırıyor kozmetik otomatları. Bu sayede Benefit markasını kullanmayan kadınlar da markayla tanışmış oluyor ve markanın müşterisi olma ihtimali yükseliyor.
2 -Cupcake otomatı
Sprinkles markasının cupcake otomatı, “Cupcake ATM’si” olarak adlandırılmış ki bu şahane bir fikir. Gecenin geç saatlerinde bile insanların taze cupcake yemelerine imkan sağlayan ATM, özellikle üniversite kampüslerinde ya da insanların geç saatlere kadar çalıştıkları yerde harika olabilir. Düşük maliyetli otomatlar ve perakende satış noktaları arasındaki fark, Sprinkles’in dağıtım ağını plaza gibi şehir merkezindeki kadar insan trafiğine sahip olmayan noktalara yayacağı anlamına geliyor.
3 – Eczane otomatı
Milano’daki PharmaShop24 otomatları, bakkalların 24 saat açık olmadığı bir şehirde müşterilerin ped, bebek bezi, kondom ve ağrı kesici gibi ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu mini eczane, ihtiyacı olan kişilere yardımda bulunduğu için insanlar markayı daha da benimseyerek satışları artırmış durumda.
4- Çocuklar için şeker otomatı
Milano tren istasyonundaki M&M otomatı, markanın bilinirliğini artırmak için keyifli bir tasarıma sahip. Atıştırmalık bir şey isteyen müşteriler için marka görev başında. Çocuklar için de renkli tasarımı oldukça çekici. Markanın mutlu, keyifli, şenlikli imajını destekleyen bir fikir.
5 – Mayo, bikini ve güneş gözlüğü otomatı
Quiksilver, otel havuzlarının yanında bikini, güneş gözlüğü gibi ürünler bulunan otomatlara sahip. Bu zekice bir strateji. Çünkü bu otel zincirinin müşteri profili, Quiksilver’in ulaşmaya çalıştığı sosyo-kültürel kesime denk düşüyor. Yanında gereken malzemeleri getirmeyi unutan kişilerin sorunlarını da çözmesi markanın önemli bir eksikliği tamamladığı algısı yaratarak markanın imajına önemli bir katkı sağlıyor.
6 -Coca cola kokteyl otomatı
Coca Cola FreeStyle otomatları müşterilere markanın içeceklerini istedikleri miktarda karıştırarak kokteyl yapmalarına imkan sağlıyor. Bu da müşterilere kişiselleştirme ve deney yapma fırsatı veriyor. Ayrıca kokteyl yapma düşüncesi insanları daha çok satın almaya yöneltiyor. Zira sunulan içeceklerle 100’den fazla karışım elde edilebiliyor. Şüphesiz insanlar favori karışımlarını başkalarının denemesini de isteyeceklerdir. Bu da viral pazarlamaya şahane bir örnek.
7 – Hazır yemek otomatı
Online bir market markası olan Fresh Direct, müşterilerine mikrodalga fırına atılarak yenilen hazır yemekler sunuyor. Üniversite kantinlerinde ve ofislerde yer alan otomatlar ile satılan ürünler büyük ilgi görüyor. Ofislerde yer almasının bir diğer önemi ise çalışanlara akşam yemeği için güzel bir hatırlatıcı görevi görmesi. Bu sayede ürünler akşam yemeğiyle özdeşleşiyor ve insanların ürünleri online olarak sipariş etme eğilimleri artıyor.
8 -Apple otomatı
Apple’ın otomatları havaalanı ve lüks otel gibi stratejik yerlerde bulunuyor. İnsanlar otomatlardan bir şey almasa bile, bir Las Vegas otelinin lobisinde ya da uçak beklerken gördükleri bu otomatlar onlara gelecekteki alışverişlerin tohumlarını ekiyor.
Yiyecek tırları, girişimcilere klasik dükkan modelinden daha az maliyetli bir model sunmuştu. Otomatlar bundan daha da esnek bir işlev görüyor. Mağazada satıştan daha düşük maliyetlere sahip üstelik. Buna ek olarak otomatlar, aniden beliren ihtiyaçları gidermek için satın alma dürtüsünü harekete geçiriyor. Bu aynı zamanda markanın bilinirliğini artırmak için bulunmaz fırsat. Eskiden beri geleneksel yöntemlere sadık kalan girişimciler tarafından daha fazla ilgiyi hak eden bir alan.