Burada bulunan hiç kimseye başarı gümüş tepsiyle sunulmadı. Onlar diğerlerine göre daha çok çalışmaya ve mücadele etmeye mecbur kalacakları talihsiz birer hayat yaşadılar. Kariyerinizde ya da hayatınızda yaşadığınız sorunlar olduğunda bir daha ki sefere hayata başarısızlıklarla başlayıp, bu başarısızlıkları başarıya çeviren bu insanları aklınıza getirin.
İş adamları
Bu iş adamları şimdi dünya çapında bilinen kişiler, ama başlangıçta hepsinin aşmak zorunda olduğu pürüzlü yolları ve zorlu engelleri vardı:
1. Henry Ford: Şimdilerde Amerikan yapımı otomobilleri ve yenilikçi montaj hattı ile tanınıyor, ama bu aniden gelişen bir başarı değildi. Ford Motor Şirketini kurdu ve bu şirketi 5 kez batırdı, tekrar kurdu ve tekrar batırdı.
2. Walt Disney: Disney günümüzde tüm dünyada markalaşmış, film ve parklara konu olmuş bir kahraman, ama başlangıç Walt Disney için hiç de nazik olmadı. Bir gazete editörü onu “Hayal gücü gelişmemiş ve iyi fikirleri olmadığı” için işten çıkarmıştı. Bundan sonra Disney’in bir iş girişimi oldu ancak çok zaman geçmeden iflas etti. Ancak o bu durumu kafaya takmadı ve çalışmaya devam ederek bu günlere ulaştı ve bir başarı reçetesine kavuştu.
3. F. W. Woolworth: Bazılarınız bu gün onun ismini bilmiyor olabilir, ama Woolworth ABD’de en büyük mağazalarda ismi anılan biriydi. Kendi işine başlamadan önce, genç Woolworth kuru mallar mağazasında çalıştı ve patronu onun müşterileri beklemesine izin vermedi çünkü onun mantıklı biri olmadığını düşünüyordu.
4. Soichiro Honda: Honda milyondolarlık bir sürü işi batırdı ve bir gün şansı yaver giderek şirketini kurdu. Honda, Toyoto Motor Şirketi’ne mühendislik başvurusu yaptığında geri çevrildi, uzun süre işsiz kaldı. Evde kendi mini motorsikletlerini üretmeye başladı, komşuları tarafından ilgi gördü ve nihayet kendi işini kurdu.
5. Akio Morita: Morito’ yu duymuş olabilirsiniz ama Sony’nin onun şirketi olduğunu biliyor muydunuz? Sony’nin ilk ürünü pirinç pişiricisiydi ama malesef pirinçlerin çoğunu yakıyordu bu nedenle 100 adetten az sattı. Bu gerileme Morito’yu durdurmadı ve ortakları ile onları milyon-dolarlık bir şirket oluşturmak için ileriye itti.
6. Bill Gates: Gates, Harward’ı bıraktıktan sonra Microsoft’un kurucularından Paul Allen ile Traf-O-Data denilen ilk başarısızlığına imza attı. Bu erken fikir işe yaramadığında ise, Gates’in sonraki çalışmaları Microsoft’un dünyaca tanınmasını sağladı.
7. Harland David Sanders: Kentucky Fried Chicken ‘dan Albay Sanders denildiğinde onu hatırlarsınız, Sanders tavuklarını satma konusunda ilk başlarda oldukça zorlanmıştı. Ünlü gizli tavuk tarifini kabul ettirmeden önce şirketi tarafından 1,009 kez reddedildi.
8. R. H. Macy: Çoğu insan onun bu büyük mağaza zincirini tanır ama bu Macy için kolay olmadı. New York ‘da açtığı mağazada hedefi tutturmadan önce kurduğu 7 şirketi de batırdı.
Bilim Adamları ve Düşünürler:
Bu insanlar günümüzde fikirleri ve teorileriyle büyük insanlar olarak anılırlar ancak, onlar zamanında akranları arasında hep ezilen, dalga geçilen kişilerdi ve toplum tarafından büyük engellemelere maruz kaldılar:
9. Albert Einstein: Çoğumuz dehası ile ön plana çıktığında Einstein lakabını alır, ama o zaman böyle bir şey söz konusu değildi. Albert Einstein dört yaşına kadar konuşamadı ve yedi yaşına kadar da okuyamadı; bu yüzden öğretmenleri ve anne babası onun zihinsel engelli ve anti sosyal olduğunu düşündü. Sonunda okuldan atıldı ve Zürih Politeknik Okulu başvurusu da reddedildi. Biraz uzun sürmüş olabilir ama en sonunda dehasıyla, modern fiziğin yüzü olmayı ve Nobel Ödülü almayı başardığını hepimiz biliyoruz.
10. Charles Darwin: İlk yıllarında Darwin tıbbi medikal kariyerinden vazgeçti ve o yıllarda babası tarafından hayalperest ve tembel olduğu için sürekli eleştiriye maruz kalıyordu. Darwin’in kendi yazdığı bir yazı: “Babam ve ustalarım tarafından her zaman sıradan bir çocuk, bu gün yaptığım bilimsel çalışmaların aksine zeka seviyesi diğerlerinden düşük bir çocuk olarak adlandırıldım.”
11. Robert Goddard: Goddard bu gün sıvı yakıtlar ve roketler ile ilgili yaptığı çalışmalar ile anılmaktadır. Ama bütün yaşamı boyunca fikirleri saçma, önemsiz ve imkansız olduğu gerekçesiyle reddedildi. Bu gün roketlerin uzayda seyahat sürelerini belirlemek gibi işlemler yapıldığına göre onun fikirleri hiç de saçma görünmüyor.
12. Isaac Newton: Newton matematikte kuşkusuz bir dahi, fakat erken yaşlarında bir çok başarısızlığı oldu. Okulda hiç bir zaman başarılı olamadı ve ailesi onu çiftlikte çalıştırmaya başladığında orada da işleri berbat etti, sonra amcası onun velisi olmayı üstlendi ve onu Cambridge den kaçmamsı için ikna etti. Nihayet burada birden bire gelişti ve bugün tanıdığımız Newton oldu.
13. Socrates: Arkasında hiçbir yazılı kayıt bırakmamasına rağmen Socrates klasik dönemin en büyük filozoflarından biri olarak kabul edilir. Çünkü onun fikirleri, kendi zamanında “Gençleri ahlaksızlığa sürüklemek” olarak adlandırılırdı ve idam cezasına çarptırıldı. Onlara bu cezayı uygulatmamak için kendisini zehirledi.
14. Robert Sternberg: Bu büyük isimle bir hocası: “Zaten psikolojide bir ünlü isim var o da Stenberg’ten başkası olamaz.” diyerek dalga geçmiştir. Stenber hocasına; Stanford’ dan olağanüstü bir psikoloji başarısı ile ayrılarak ve Phi Beta Kappa teorisiyle Amerikan Psikoloji Derneğinin başkanı olduğunda ne kadar ünlü bir isim olduğunu göstermiştir.
Mucitler
Bu mucitler başarısızlıklarına rağmen dünyanın çehresini değiştirebilmiş kişilerdir:
15. Thomas Edison: Edison’ un gençlik yıllarında hocası ona “Bu çocuk tam bir aptal, hiçbir şey öğrenemez. ” demiştir. Yeterince verimli olmadığı için ilk işinden kovulmuştur. Hatta muciti olduğu ampulü icat ederken bile 1.000 başarısız girişimi olmuştur. Ve tabi ki bu başarısız girişimleri sayesinde ampülü icat ederek günümüz mucitleri arasına adını yazdırmıştır.
16. Orville and Wilbur Wright: Bu kardeşler uçma deneyimi yaşayacakları bisiklet dükkanını açmadan önce ailede hastalık ve depresyonla mücadele etmek zorunda kalmışlardır. Birçok uçak prototipi oluşturup denemeler yaparken başarısız olduktan sonra, en nihayetinde ilk uçuş tecrübesini gerçekleştirecek olan uçan makineleri icat etmişlerdir.
Kamu Şahsiyetleri
17. Winston Churchill: Birleşik Krallık Başbakan koltuğuna iki kere oturmayı başardı ve Nobel Ödülü kazandı. Ancak ilk başlarda hayatında pek başarılı değildi. Winston Churchill’in okulla arası çok kötüydü ve ancak altıncı seferinde mezun olabildi. Okuldan sonra uzun yıllar boyunca politikada da başarısızlıkları oldu. Sonunda 62 yaşında bir lider olana kadar girdiği tüm kamu sektörlerinde başarısızlığa uğradı.
18. Abraham Lincoln: Amerika’nın en büyük lideri olarak hatırlanır, ama onun yaşamı da hiç kolay olmadı. Gençliğinde askeriyedeyken en düşük rütbe onundu ve hiç yükselemedi. Lincoln, askeriyedeki hayatından sonra sayısız işe girişti ve hepsinde başarısız oldu.
19. Oprah Winfrey: Birçok insan TV’de ikon olmuş simalardan biri ve dünyanın en zengin, en başarılı kadınlarından biri olan Oprah’ı olarak tanır. Oprah bulunduğu konuma gelebilmek için çok uğraştı, çocukluğunda zor zamanlar yaşadı ve “TV için elverişsiz” olduğu gerekçesiyle muhabirlik yaptığı işinden kovuldu.
20. Dick Cheney: Son Başkan Yardımcısı ve iş adamı olan şahıs, Beyaz Saray’a uzanan yolculuğu öncesinde Yale Üniversitesi tarafından ikinci kez atılmayı başardı. Hatta eski Başkan George W. Bush bununla ilgili şöyle bir şaka yapmıştır: “Yale Üniversitesinden mezun olursan başkan olursun, atılırsan başkan yardımcısı olursun. ”
Hollywood Karakterleri
Bu yüzleri ekranlardan tanırız. Oldukça büyük isimler ve başarılı kişiler. Ancak onlar da başarmadan önce oldukça kötü hayatlar yaşadı.
21. Fred Astaire: İlk ekran testinde MGM test müdürü Astaire için “Rol yapamaz, şarkı söyleyemez ve oldukça kel, ama belki biraz dans edebilir” dedi. Astaire inanılmaz derecede başarılı bir aktör, sanatçı ve dansçı oldu. Beverly Hills’ deki evine gitti ve nereden geldiğini unutmamak için o notu tuttu.
22. Sidney Poitier: İlk seçmelerden sonra kast direktörü ona “Neden insanların zamanını boşa gidermek yerine dışarı çıkıp bir bulaşık makinesi ya da başka bir şey olmuyorsun?” dediğinde bir gün ona başarabildiğini göstermek için, Oscar Ödülü kazandı ve işinde en seçkin aktörlerden biri oldu.
23. Charlie Chaplin: Charlie Chaplin ikonu olmadan filmleri hayal etmek oldukça ironik olurdu, ama onun bu komik hareketleri ilk zamanlarda Hollywood Stüdyo Şefleri tarafından çok saçma olduğu gerekçesiyle reddedildi.
24. Harrison Ford: İlk filminde Ford’a film yöneticileri tarafından bir film yıldızı olmak için gerekli donanıma sahip olmadığı söylendi. Bu gün onun sayısız hitlerini görmekteyiz: İndiana Johns ve Han Solo gibi ikon olmuş karakterler onun eseri. Ford bu gün, yaptıklarını ve yapabileceklerini gururla sunuyor.
25. Marilyn Monroe: Yıldızı erken sönmüş olsa da Monroe, hayatının büyük bir bölümünde başarılı bir insan olarak tanındı. Kaba yetiştirilmesi ve model ajanslarına başvurduğu zaman sekreter olması önerilmesine rağmen Monroe tüm dünyada cazibesiyle anılan bir model ve oyuncu haline geldi.
26. Oliver Stone: Bu Oscar ödüllü film yapımcısının yazıları metin yayıncıları tarafından 1998 ‘e kadar kabul edilmedi. Okulu bıraktıktan sonra Stone, Vietnam’a ingilizce öğretmenliği yapmak üzere taşındı. Sonra savaşmak üzere orduda görevlendirildiğinde bu savaş ona Mor Kalpler eserini kazandırdı ve bu sonraki çalışmaları için bir ilham kaynağı oldu.
Yazarlar ve Oyuncular
Daha önce açlıktan ölen yazarlar ve çaresiz oyuncuların olduğunu hepimiz duymuşuzdur ancak bu hikayeler hayatta başarı elde edebilmenin oldukça uzun bir koşu olduğunu bize öğretecek nitelikte:
27. Vincent Van Gogh: Yaşamı boyunca Van Gogh sadece tek bir resim satmıştır, hatta bunu bir arkadaşına çok cüzi bir miktarda satmıştır. Hayatı boyunca Van Gogh ‘un hiçbir başarısı olmamakla birlikte, resme karşı bir takıntısı vardı. Açlıktan ölme pahasına 800 yarım kalmış resmini bitirmek için kendini adadı. Şimdi ise bu resimler milyarlar değerinde.
28. Steven Spielberg: Günümüzde Spielberg’in adı şöhreti ile anılsa da, Güney Kaliforniya Üniversitesinin Radyo, Televizyon ve Tiyatro bölümlerinden üç kere reddedildi. Sonunda, yönetmeliği bitirmeden başka bir bölümden mezun oldu. 35 yıl sonra kariyerini tamamlamak için 2002 yılında yarım bıraktığı bölümü okuyup mezun oldu.
29. Stephen King: Bu yazarın ilk kitabı gerilim konulu Carrie, 30 kez reddedildi ve sonunda Stephen King’in vazgeçip kitabı çöpe atmasına neden oldu. Karısının onu teşvik edip yönlendirdiği gün King’in hayatı değişti ve şimdilerde o, kitapları milyonlara ulaşmış ünlü bir yazar.
30. J. K. Rowling: Rowling bugün Harry Potter kitabının yazarı ama hayatı çok inişli çıkışlı idi. Bu roman serisini çıkarmadan önce beş parasızdı, ağır depresyondaydı, eşinden boşanmış ve tek başına bir çocuk yetiştirip onu okutmaya çalışıyordu. Rowling çalışkan ve kararlı olması nedeni ile sadece 5 yılda başarılı ve zengin bir kadın olduğunu gösterdi.
31. Jack London: Bu tanınmış Amerikalı yazar her zaman bu kadar başarılı değildi. Beyaz Diş ve Vahşetin Çağrısı gibi dünyaca ünlü popüler romanları yazmadan önce ilk hikayesini yazdığında 600 ret cevabı almıştı.
Müzisyenler
Onların yaptıkları müzikler dünyaca dinlenen, popüler sanat ürünleri olsa da bizlere başarıyı elde etmek için ne kadar azim ve çaba gerektiğini öğretiyorlar.
32. Wolfgang Amadeus Mozart: Mozart günümüzde çağın en iyisi olarak adlandırılan 600 eserini beş yaşında bestelemeye başlamış bir müzisyen. Yine de Mozart’ın yaşamı hiç kolay olmadı, Salzburg’da bir mahkemede müzisyen olarak çalışıyordu ve işinden hiç memnun değildi. Aristokrasinin desteğini sağlamak için çok çaba sarf etti ve isminin hak ettiği değeri göremeden öldü.
33. Elvis Presley: Tüm zamanların en çok satan artisti olarak Presley, ölümünden yıllar sonra bile ismi anılan bir ikon haline gelmiştir. Ancak 1945 ‘lere geri dönüp baktığımızda Presley hiç kimse idi. Menajeri Jimmy Denny, Elvis Presley’i ateşleyen kişi oldu. Yapmış olduğu bir performanstan sonra ona ; “Evlat, sen ve şarkın berbat, kamyon şöförlüğü işine geri dönmelisin.” demişti.
34. The Beatles: Bu dünyaca ünlü popüler grubun günümüzde bile bir sürü dinleyicisi var, ancak onlar yola yeni çıktıkları zamanda birçok müzik şirketinden “hayır” cevabı almışlardı. Bu şirketlerden biri onlar hakkında; “Şarkılarını beğenmiyoruz, müzikleri dünyamızdan çok uzak” demişti.
35. Ludwig van Beethoven: Gençliğinin ilk yıllarında kendi kendine pratik yaparak çalıştığı kemanı ile kendi kompozisyonlarını yapmakla meşguldü. Beste sevgisine rağmen öğretmenleri onun bu konuda başarılı olmadığını ve bestelerin ümit vadetmediğini söylüyorlardı. O bu söylenenleri kafaya takmadı ve tüm zamanların en çok dinlenen- beş tanesi yarım kalmış da olsa- muhteşem kompozisyonlarını yazmayı başardı.
Sporcular
Bazı sporcular sorunsuz bir şekilde ünlerine kavuşurken burada bahsettiklerimiz hayatta büyük zorluklara maruz kalmalarına rağmen ünlü hale geldiler.
36. Michael Jordan: Tüm zamanların bir numaralı basketbol oyuncusu olarak tanıdığımız Jordan, lise basketbol takımından atılmıştı. Neyse ki Jordan, bu olayın kendisini durdurmasına izin vermedi ve şu sözleri söyledi: “Kariyerim boyunca 9.000 den fazla atış kaçırdım. 300 oyun kaybettim. 26 kez oyunun kaderi bana bağlıyken atışlarımı kaçırdım ve kaybettim. Hayatım boyunca defalarca kaybettim, hata yaptım. Ve başarımı buna borçluyum“.
Başarılı ve kariyer sahibi insanlar sorumluluk almayı göze alırlar. Yüksek hedefler belirler ve onlara ulaşmak için ne gerekiyorsa yaparlar. Onlar hayatlarındaki insanlara- özellikle de negatif ve art niyetli olanlara- her zaman pozitif yaklaşırlar. Ben bu yazımda başlangıçları kötü olup da yılmadan devam ettikten sonra üne kavuşmuş 50 kişiyi anlattım. Bırakmak üzere olduğunuzda onları hatırlayın.
Sizin kariyer başarınız ne? Bu listeye ekleyebileceğiniz birileri var mı? Öyleyse lütfen yazımıza yorum bırakarak düşüncelerinizi bizimle paylaşın.