Başarılı bir girişimci olmak çok çalışmayı ve azimli olmayı gerektirir. Çünkü malesef girişimcilere sihirli değnekle dokunan bir peri yok.
Yüzlerce online makale ve yayınlanmış kitap işletmelerin başarılarının sırrını bildiklerini iddia ediyorlar fakat büyük bir çoğunluğu aynı konu etrafında dönüp dolaşmaktadır. Tutku, azim ve olumlu bir tutum başarılı girişimcileri diğerlerinden ayıran en önemli 3 özelliktir. Bu özellikleri geliştirmek doğuştan gelen bir yeteneği ve bazı önemli ipuçlarını gerektirir.
Aşağıdaki ipuçları ile bu 3 özelliği geliştirebilir ve siz de başarılı bir girişimci olabilirsiniz:
1- Yaptığınız işi sevin.
Tutku bir işletmenin hareket stratejisini sağlayan önemli bir anahtardır. Gönülsüz başladığınız bir girişimcilik macerası sizi başarınızdan uzaklaştıracaktır.
Abraham Lincoln yaşamının son anlarına kadar hemen hemen bütün çabalarında başarısız oldu ama asla pes etmedi ve yoluna tutkuyla devam etti.
2- Küçük adımlarla başlayın.
Herşeyi bir anda yapmaya çalışmak nadiren başarı getirir. Her yeni işletme için risk yönetimi önemli bir faktördür ve dengeli hareket etmek hayati bir öneme sahiptir. Küçük başlayın ve yavaş yavaş büyüyün. Başlangıç için küçük riskler alırsanız kayıpları daha kolay hazmedersiniz. Bunlar size temel ve üretken dersler sağlayacaktır.
3- Öğrenmeye açık olun.
Başarılı girişimciler genellikle kendi yollarını çizmeden önce alanlarındaki diğer işletmelerde çalışmışlardır. Mükemmel bir danışmanla birkaç yıl geçirmek iyi rampa atlamanızı sağlar. Daha öncekilerin hatalarını öğrenin ve kendi modelinizi geliştirme konusunda beyin fırtınası yapın. Öğretme konusunda istekli olan birilerini bulun. Deneyim kazanıp ayrıldığınızda kendi işletmenizi kurmayı düşünebilirsiniz.
4- Kendi kendinizi teşvik etmeyi öğrenin.
Kendinize güven duymak herhangi bir adımı sonraki seviyeye ulaştırabilir. Koyduğunuz bir hedefi gerçekleştirdiğinizde kendinizi mutlaka ödüllendirin.
5- Sürekli eylemde kalın.
Yeni girişimciler için ertelemeye yer yoktur. 7/24 sıkı çalıştığınız günlere veya uykusuz gecelere hazırlıklı olun. Her adım ve harekette kısa bir değerlendirme yapın. İçgüdülerinize güvenin.
6- Bir plan yapın.
Başarılı işletmeler hakkında bilgiler okuyun. Steve Jobs ve Shark Tank karakterleri gibi başarılı girişimcilerden alınmış bilgileri edinin. Başarılı bir iş planı, bir kitap kadar kapsamlı olmak zorunda değildir. Başlangıç için, gerekli olan bütün bilgilerin yer aldığı 1-2 sayfalık bir plan yeterli olacaktır.
7- İyi bir itibar edinin.
Müşterilerinizi uzmanlığınızla ve davranışlarınıza etkileyebilirsiniz. İyi bir itibar edinmek için güven ortamı oluşturmalı ve müşterilerinizi, sözlerden çok yaptıklarınızla etkilemelisiniz.
8- Başlamak için hiçbir zaman geç değildir.
Birçok başarılı girişimci ileri yaşta işe koyulmuştur. J. K. Rowling (Harry Potter yazarı) ve Sam Walton (Wal-Mart) gibi isimlerin hepsi bir kere marka olunca hayatlarının bundan sonraki dönemini rahatlık içinde geçirmişlerdir. Yaşla birlikte gelen deneyim size işinizde benzersiz bir görünüm kazandırabilir. Genç girişimciler eğitimli de olsalar yaşam deneyimleri olmadığı için ileriyi iyi göremeyebilirler.
9- “A takımı”nızı oluşturun.
Marka bilinirlğinizi arttıracak beceri ve davranışlara sahip çalışanları işe almanız ününüzü artıracaktır. Bir de buna, şirket dışından güvendiğiniz birlikte iş yaptığınız kişileri ekleyin. A takımınız sizin için işletmenizi sırtlayarak daha yükseğe taşıyacaktır.
10- Davranışlarınızda dikkatli olun.
Kurucunun tavır ve davranışları işletmenin ses tonunu ayarlayacaktır. Olumsuzluk ve tembellik gibi davranışlar zamanı ve parayı boşa harcarken itibarınızı da zedeler. Başarı büyük ölçüde hata yapmamaya ve suçu kabul etmeye bağlıdır. Sıradan bir iş sahibini bir lider yapan şey sorumluluk alması ve güçlüklere karşı meydan okumasıdır.
İş kurma, hassas bir süreci de beraberinde getirir. Yukarıdaki tüm ipuçları başarı için gerekli olmakla birlikte, zihinsel ve fiziksel olarak kendine dikkat etmek de ayrıca zorunludur. Egzersiz, uyku ve beslenme bu politikaları başarıyla uygulamanızı sağlayan merkezi bir rol oynamaktadır. Bütün bunlar davranış, motivasyon ve ilişkileri düzenler.
Başarılı CEO’lar erken kalkma, egzesiz ve haftanın bazı akşamlarında sosyalleşmek için yapılandırılmış bir günlük planı takip etme eğilimindedirler.
Dengeyi yakalamak biraz zaman alabilir, ancak bir şirket kurmak istiyorsanız bu liste üzerinde çalışmanız fark yaratacaktır.