Paranın her zaman sorun olduğu bir aileden geliyorum. Babam bir elektrikçiydi ve maaşı yüksek değildi. Annem evden para kazanmaya çalışan bir ev hanımıydı. Sonuçta para sıkıntımız vardı.
Annem ve babam ben on yaşlarındayken ayrıldıklarında ( ve sonradan boşandıklarında ) maddi zorluklar daha da arttı ve üniversite paramı ödeyemediler.
1995 yılında üniversiteden mezun olduğumda 40,000 TL’lik eğitim kredisi borcum vardı. Sekiz yıl içinde bu finansal delikten çıkacağıma ve bir milyon liralık net gelire ulaşacağıma dair kendime söz verdim.
Ve başardım. İşte nasıl başardığım.
1 – Hedef belirleyin
Hedefe ulaşmanın en önemli ancak göz ardı edilen noktası hedef belirlemektir. Hedef, belirli bir bitiş tarihi olan ve gerçekleştirilmesine yardımcı olacak adımlar planı olan oldukça özel ve arzulanan bir neticedir.
Benim hedefim 30 yaşındayken ilk bir milyonumu kazanmaktı. Bu para sayesinde daha çok risk alabilecektim, daha esnek olabilecektim ve daha az stresli olacaktım.
30 yaş zorlu bir hedefti ancak makuldü. Teknoloji dünyası şu anda bazı insanların daha erken yaşta milyoner olmasına yardımcı oluyor ancak 1995 yılına dönecek olursak benim ne bilgisayarım ne de akıllı telefonum vardı. Kendi bilgisayarım olmadığı için okuldaki bilgisayarları kullanıyordum.
Ancak bir hedefim vardı ve ilerlemeye devam etmek zorundaydım.
2 – Yüksek maaşlı bir işe girin
Bir sonraki adımım yüksek maaş alabileceğim ve aynı zamanda becerilerimi geliştirmeme yardımcı olacak bir iş bulmaktı. Bende yatırım bankacılığının kurumsal finans bölümünü tercih ettim.
Çalışmak için sadece doğru işi değil, aynı zamanda doğru şirketi de seçtim. Çalıştığım şirketin prestiji oldukça yüksekti ve meritokrasiye ( yeteneğe göre insan atama üzerine kurulu sistem ) göre yönetiliyordu.
3 – Canınızı dişinize takarak çalışın
Deli gibi çalışıyordum. Haftada altı -ila yedi gün ve günde 16 ila 18 saat çalışıyordum. Bütün gece ayakta kalıyordum.
4 – Kendi adınıza hareket edin
Verdiğim emeğin göz ardı edilmesine asla müsaade etmedim. Yaptıklarımı ve beklentilerimi müdürlerime her zaman hatırlattım. Terfi almam gerektiğini düşündüğümde, bunu müdürlerimle paylaştım ve sık sık zam istedim. Bütün bunlar kazancımı ciddi ölçüde artırdı, özellikle de 25 yaşında çalıştığım bölümde başkan yardımcısı olduktan sonra.
5 – Genel masraflarınızı minimumda tutun
Genel masraflarınızı mümkün olduğunca düşürün. Meslektaşlarımın üç veya dört odalı evleri varken, ben stüdyo dairede yaşıyordum. Komodinim mukavva kutuydu. Kablolu televizyonum yoktu. İşe otobüsle gidiyordum. Mümkün olduğunca iş yerinde yemek yemeye çalışıyordum. Dışarı çıktığımda, menüdekileri dikkatli bir biçimde hesaplıyordum ve ona göre sipariş veriyordum.
Bu sayede tasarruf ettim ve bir sonraki adıma geçebildim.
İlginizi çekebilir: Tasarruf Etme ve Para Biriktirme Yöntemleri
6 – Borçlarınızı ödeyin
Eskiden, faiz oranları çok daha yüksekti. Ödediğim oranları net bir şekilde hatırlamıyorum ama %26 ila %29 oranındaydı. Ödemem gereken çok borcum olduğundan kazandığım her kuruşu 40,000 TL’lik eğitim kredisi borcumu ödemek için kullandım.
Üniversiteden mezun olduktan bir buçuk sene sonra bütün borçlarımı ödemeyi başardım.
7 – Yatırımlar yapın
Borcumu ödeyince, kazancım arttı ve genel masraflarım oldukça düştü. Bu sayede para biriktirmeye başladım. Ve bu birikimlerin bir bölümünü emeklilik hesaplarına, hisse senetlerine ve bonolara ( ve ilgili yatırım fonlarına ) yatırmaya başladım.
Kariyerimde ilerledim ve net gelirim artmaya başladı. İlave yatırımlar yaptım. Beş sene sonra kendi firmamı kurmak için yatırım bankacılığı görevimden istifa ettim ve şirketlerdeki öz sermaye hisselerimi aldım.
Öz sermaye hisselerimden biri garantili maaş kaybımı telafi etmeme ve girişimcilik yolculuğuna daha hızlı çıkmama yardımcı oldu.
İlginizi çekebilir: Daha çok para kazanmak için çoğaltma etkisini kullanın!
8 – Hatalarınızdan dersler çıkarın
Her şey mükemmel gidecek diye bir şey yok. Yatırımlarımı artırmaya başladığım sırada bir aile yakınımızdan 30,000 TL borç almak yaptığım en büyük hatalardan biriydi. Ancak zarara odaklanmak yerine geleceğe odaklandım.
Ve sonuçta bugünlere geldim. 30 yaşında, kendi kendime milyoner olmayı başardım.
Sonunda arzuladığım esnekliğe ve özgürlüğe kavuştum. Daha profesyonel riskler almaya başladım. Finansal sorunlarla ilgili endişelenmemeye başladım.
Parasal ölçütler tek hedefim hiç bir zaman olmadı ancak bu formülsel yaklaşım ne tür bir hedefiniz olursa olsun her zaman işinize yarayacaktır.