Cuma, Kasım 22, 2024
Ana SayfaKişisel Gelişim YazılarıBaşladığınız İşi Bitirmek İçin 10 Önemli İpucu

Başladığınız İşi Bitirmek İçin 10 Önemli İpucu

Bir işe veya çok hevesli başlıyorsunuz ama sonunu getiremiyor musunuz? Eğer öyleyse yalnız değilsiniz. Birçok insan kötü bir alışkanlık olarak başladıkları işlerin sonunu getiremez.

Bir işi ve projeyi tamamlamak düzenli bir planlamaya ve bilinçli hareket etmeye bağlıdır. Bir projeye giriştiğiniz zaman bilirsiniz ki her hedef/proje ilk başlarda görülmeyen birçok zorluğu da beraberinde getirir.

Kişisel olarak ben, işimi sürdürmek ve hedeflerime ulaşmak için birçok projeye atıldım ve bir projeyi başından sonuna kadar başarılı bir şekilde nasıl sürdüreceğim konusunda deneyimler kazandım. İşte sizlere başlattığınız bir projeyi bitirmenizi sağlayacak 10 ipucu:

 

1. Neye giriştiğiniz konusunda seçici olun

Bir projeye başladığınız zaman (özellikle büyük çaplı bir projeye), tutkuyla yapacağınız ve sonuna kadar gidebileceğiniz bir şey olduğundan emin olun.

Geçmişte tenis ya da Japonca gibi biraz heves ettiğim bir şeylere atıldım. Sonunda yarı yolda bitirdim. Tüm bunlar, daha iyi işlerde değerlendirebileceğim zamanımı ve kaynaklarımı boşa harcamama neden oldu. Ama artık zamanımı ve enerjimi nasıl değerlendireceğim konusunda daha bilinçliyim.

Yüksek çıtalı bir şeyi gerçekleştirmek istediğinizde tamamlama oranı da yüksek olacaktır. Bunu gerçekten yapmak istediğinize tam olarak emin değilseniz, öncelikle küçük adımlarla başlayın. Küçük ölçekte başlayarak gerçekten istediğiniz bir şey mi, onu anlayın.

 

2. İhtiyacınız olan kaynakları tahmin edin

Bir proje için ne kadar kaynağa ihtiyaç duyulacağı konusunda şirketlerde kaynak planlaması yapılır. Daha sonra, buna göre insan gücü ve yatırım planlanır. Bizim için bunun anlamı hızlı bir planlamayla ne kadar zaman ve çaba gerektiğini belirlemektir, böylece projeyi kuşbakışı görebiliriz.

Bunun sınırlayıcı olması gerekmez. Sadece anahatlar işe yarayacaktır. Asıl nokta size yol gösterecek bir şeylerin olması.

 

3. Zaman ve enerjinizi ayarlayın

Anahatlarınızı oluşturduktan sonra, ne kadar zaman ve çabayla bitirebileceğiniz konusunda gerçekçi bir fikire sahip olmanız gerekir. Buna göre zaman ve kaynaklarınızı planlayın ve bunları çizelge/yapılacaklar listenize ekleyin. Yapacaklarınızı takviminizde işaretleyin. Zaman zaman kendinize mola verin.

Heves veya enerji kaybının büyük bir nedeni insanların ihtiyaç duyulan çalışma miktarını küçümsemeleridir. Kaynakların iyi planlanması, enerji ve beklentilerinizi planlamanıza yardımcı olur. Bilirsiniz ki, X zamanda X işi bitirmeniz gerekiyor, böylece istediğiniz sonucu elde etmek için kendinizi uygun bir şekilde yöneteceksiniz. Bu, projenin başarı oranını yükseltecektir.

 

4. Mükemmelliyetçi olmaktan vazgeçin

Her şeyin tam olması için kaçımız işimizi ertelemeye devam ediyoruz? Ben tamamiyle mükemmelliyetçi ve en iyi sonucu almaya odaklı biriyim, fakat eğer sizin mükemmelliyetçiliğiniz size engel oluşturuyorsa, bence buna meydan okumalısınız.

Şu iki ipucunu deneyin: Birincisi, yapılacak şeyi küçük parçalara bölmek ve her seferinde bir parçasına odaklanmak. Eğer hala ertelemeye devam ediyorsanız, daha küçük parçalara bölebilirsiniz. Yakında işiniz hafiflediğinde sizi bunu yapmaktan alıkoyan şeyin ne olduğunu merak edeceksiniz.

İkinci ipucu kendinize taslak bir versiyon yapmak için izin verin. Yani, ilk etapta ortaya mükemmel bir şey çıkması gerekmiyor. Taslak çıkarmak, berbat olsa bile, hiçbir şey yapmamaktan daha iyidir. Şimdi başla ve gerisi çorap söküğü gibi gelecektir.

 

5. Sözünüze bağlı kalın

Bir kere başladığında yapmaya devam et. Ne planladıysan onu yap. Eğer istediğiniz şekilde gitmiyorsa kendinize projeden çekilme seçeneği tanıyın (9’a bakın), ama aksi takdirde sözünüze sadık kalın.

Bir süre önce bir konferans için Hong Kong’daydım. Oradayken bir arkadaşım hafta içi akşamları ve hafta sonları geziye katılmak isteyip istemediğimi sordu. Teklifini reddettim çünkü sitemde bir e-kurs programında çalışıyordum ve proje benim kişisel program saatlerimin gerisinde kalıyordu. Kitabı bitirmek kendime verdiğim bir sözdü ve aynı zamanda gerçekten bundan yararlanacak okuyucularıma da. Geziye katılmak boş zamanlarımda hep yapabileceğim bir şeydi, önemli bir şey değildi.

Aynı şey sizin için de geçerli, sizin için önemli olanın ne olduğunu sorun kendinize. Hafta sonu partiye gitmek mi yoksa planladığınız iş üzerinde çalışmak mı? Birincisi size geçici bazı hevesler verecektir fakat diğeri sizi gerçekten tatmin edecektir. İkincisini yaptığınızda aldığınız ödüller, uzun süre meyvesini alacağınız ödüllerdir.

 

6. Sonucunuzla bağlantıda kalın

Bunu deneyimlemiş olmalısınız. Ne zaman yeni bir projeye başlasanız, enerji ve heyecan dolu olursunuz. Sonra bazı durumlar enerjinizi yavaş yavaş düşürür. Projenin tamamı için hala heyecanlısınız fakat işin bir parçası olan en zor tarafı sizi çok mutlu etmez.

Fakat işin bu zor tarafı sizi hayal ettiğiniz güzel sonuca ulaştıracaktır. Şu an yaptığınız her küçük iş hayalinizin son şeklinin bir parçasıdır. Kendinizi gündelik hayatınıza kaptırdığınız için sadece gözden kaçmıştır.

Buradaki problem hayalinizin son halinin sizden uzaklaşmış olmasıdır, öyleyse onu hemen eski yerine getirin. Hayalinizin son halini çağrıştıran şeylerle çevreleyin kendinizi, örneğin benzer hedefleri gerçekleştiren kişilerin fotoğrafları ve hedefinizi çağrıştıran objeleri görüş alanınıza yerleştirin.

 

7. En keyifli yolu izleyin

Projelerimi tamamlamak için yönetim yaklaşımıma uyacak en kolay ve zahmetsiz yollardan birini buldum. Örneğin, çoğu insan yapılacaklar listesindekileri ardı ardına yapacaktır. İlk gelen görev 1, ardından 2, sonra görev 3, vb. Doğru ve kolay görünüyor, değil mi?

Bunu uzun süre yaptım ta ki, en etkin yöntemin bu olmadığını anlayana kadar. Örneğin, bazı günler bir proje üzerinde oyalandım çünkü görev 1 yerine görev 3’ü yapıyor gibi hissediyordum. Yine proje yönetimi kurala göre, ben görev 3’ten önce görev 1’i yapmalıydım.

Diğer taraftan, yapmam gereken şeyler konusunda kendime esneklik verdiğim zamanlar, proje üzerinde çalışmak büyük bir macera gibi geliyordu. Bu yaklaşım bana bir şekerci dükkanında olduğumu hissettiriyordu ve istediğim şekerlerden alabilirdim.

Bunu en keyifli yol olarak adlandırıyorum, şu an seni en mutlu eden şeyi yapmak. Bunu yaptığınızda, işinizde otomatikman verimli olursunuz.

 

8. İlerlemenizi takip edin

İlerleyişinizi takip etmeniz nasıl yaptığınızı anlamanızı sağlar ve size ulaşmak için bir hedef verir. bu hızlanmanıza yardımcı olur.

Hedeflerinizi ve şu anki durumunuzu göstern bir proje tablosu yapın. Ulaşmak istediğiniz temel performans göstergenizi (TPG) belirleyin. Eğer hedefiniz kilo vermekse, TPG’niz sizin ağırlığınız, yağ oranınız ve belki de egzersiz seansınız boyunca gösterdiğiniz  performansınız olacaktır.

Sonra her hafta ilerleyişinizi gözden geçirin. Hedefinizin yüzde kaçını gerçekleştirdiniz? Hedefiniz şaşmış mı? Gelecek haftaki hedefiniz nedir? Takip, hedefiniz konusunda sizi sorumlu tutar ve yolunda gitmesine yardımcı olur.

 

9. Şimdiye kadar yaptıklarınızı kutlayın

Bazen yapılması gereken her şeyden bezginlik duyarız. Ne kadar zaman harcadığımız pek önemli değildir sanki, bitirmek imkansız gibidir. İşlerin çokluğu bizi boğuyor gibidir ve yarı yolda çekiliriz.

Olay şu ki, yaptığınız her şey bir başarıdır! Sırtınızı sıvazlayın ve kendinizi kocaman kucaklayın. Süreci, dinlenmeyi, tamamlamayı, her şeyi kutlayın. Yenilenmek ve toparlanmak için  şans tanıyın. Hazır olduğunuzda yapmanız gereken şeye devam edin.

 

10. Eğer gerçekten iyi gitmiyorsa zorlamayın

Bazen ilginizi yitirdiğiniz olur. Bu çok doğaldır. Biz değişiriz, beğenimiz ve fikirlerimiz değişebilir.

Bütün bunları yarıda bırakmak büyük bir zaman kaybı gibi görünür fakat öyle değildir. Yaptığınız şeye tutunmaya çalışmak daha fazla fırsatı karşınıza çıkmasına engel olabilir.

Şunu sorabilirsiniz: Bu yarım kalmış iş boşa mı gitti? Hiç değil. Bu sizin 10.000 saat deneyiminizin bir parçası. Gelecekte yapacaklarınız için yararlı olacaktır.

 

İlginizi çekebilir

Mutlu değilseniz şikayet etmeyi bırakın ve harekete geçin!
Başarısızlığı kabul etmenin ve ilerlemenin 6 yolu
Irmak Sueri CORA
Irmak Sueri CORAhttps://www.linkedin.com/in/irmak-sueri-cora-3a750369/
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema&TV bölümünden mezun olduktan sonra yönetmenlik koltuğunu oturdu ve birçok kısa metrajlı fime imza attı. Katıldığı festivallerden sayısız ödül topladı ve toplamaya devam ediyor. Başarı ve girimcilk konularında kendi hayatında edindiği tecrübeleri sizler için paylaşıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar