Kahvaltı salonları, sabahları müşterilerine omletler, menemenler, gözlemeler, çaylar ve kahveler ikram ederler. Özellikle günümüzde yaşanan yoğun iş temposu nedeniyle insanlar evlerinden kahvaltı yapmadan çıkıyorlar. Genellikle işe giderken yol üstünden simit veya poğaça gibi atıştırmalık bir şeyler alıyorlar. İşte bu noktada kendi kahvaltı salonunuzu açarak güzel paralar kazanabilirsiniz. Yeni bir iş kurmak isteyenlerin göz ardı etmemesi gereken bir iş fikri.
Kahvaltı salonu nasıl açılır?
1- Hedef kitlenizi belirleyin. Y kuşağı olarak tanımlanan 1980’den sonra doğanlar yenilikçi ve dışadönük özellikleri nedeniyle yeni tatlar denemekten hoşlanırlar. X kuşağı(1961-1979) daha mantıklı tercihler yaparlar ve daha çok self servis ve makul fiyatlı yiyecekleri tercih ederler. Çocukları büyüyüp evden ayrılmış ebeveynler daha ufak porsiyonları tercih ederler ve yulaf ezmesi veya yeşil çay gibi daha sağlıklı yiyecekleri tercih ederler. Hedef kitlenizi belirlerken rakiplerinizi gözlemleyin ve onların hizmet vermediği kitleye odaklanın.
2- İzinler için resmi kurumlara başvurun. İşletme ruhsatı, vergi numarası ve mali sorumluluk sigortasına ihtiyacınız olacaktır. Bağlı bulunduğunuz belediyeye başvurarak gerekli evrakları teslim edin. İşletme ruhsatı müracaatının ardından imar, itfaiye ve emniyet için raporlar istenir. Raporlar teslim edildikten 30 gün içerisinde ruhsat komisyonu işyerini denetler ve eksikleri bildirir. Eksikler giderildikten sonra yapılan denetlemenin ardından ruhsat verilir. Kahve kupaları veya tişörtler gibi markalı ürünler satacaksanız satış ruhsatı da almanız gerekebilir.
3- Salonunuz için ekipmanlarınızı alın. Yiyecekleri hazırlamak ve servis etmek için ve aynı zamanda salonunuzu işletmek için ekipmanlar almanız gerekecektir. Endüstriyel pişirme ve havalandırma üniteleri, derin dondurucular, bar tabureleri, yemek masaları ve rahat oturma yerleri, raflar ve yiyecek hazırlama birimleri gibi ekipmanlara ihtiyacınız olacak. Müşterilerin çoğu kahvaltılarının yanında çay ve kahve içmek isteyeceklerinden kahvaltı salonlarında çoklu kahve ve çay hazırlama ekipmanlarının olması gerekir. Bilgisayar, muhasebe yazılımı, telefon, yazıcı ve faks gibi ekipmanları da almayı unutmayın. Restoranların çoğu eskiden siparişleri bloknot gibi yerlere yazardı. Ancak artık satış noktası bilgisayar sistemleri çıktı. Bu sistem sayesinde siparişleri elektronik ortamda yazabilirsiniz.
4- Menünüzü tasarlayın. Menünüzde omletler, menemenler, krepler veya gözlemeler yer alabilir. Müşterileri etkilemek için mevsimlik lezzetler ekleyebilirsiniz. Örneğin menünüze yaz aylarında taze meyveler ve meyve suları, kış aylarında da salep veya turtalar ekleyebilirsiniz.
İpuçları
Daha önceden kahvaltı salonu olarak kullanılmış bir yeri almanız veya kiralamanız başlangıç sermayenizde tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Bununa birlikte eskimiş veya bozulmuş malzemeleri atmanız ve yenilerini almanız gerekebilir.
Uyarılar
Kahvaltı salonu açtığınız zaman müşterilere hızlı servis yapmanız gerekir ve bu süreçte oldukça yorucu ve zorludur. Bu nedenle personelinize doğru eğitim vermeliniz. Yanlış alınan siparişler, yarım yamalak hizmet ve soğumuş yiyecekler müşterileri hızla kaybetmenize neden olur.
Gıda sektöründe iş kurmak isteyenler için en lezzetli iş kurma fikirlerini paylaşmaya devam edeceğiz. Sevgi ve para ile kalın.
Güzel bir mekan var tam lisenin karşısı ve çevremde bayan kuaförü, bim, belediye ve pideci var.Ben de sanayiye giden bir yol üstünde bir kahvaltı salonu açmayı düşünüyorum. Kaç paraya faal duruma getiririm yardımcı olursanız sevinirim. Saygılar başarılar.