Salı, Ocak 14, 2025
Ana SayfaLiderlikNasıl Lider Olunur?

Nasıl Lider Olunur?

Lider olmak için seçilmiş biri ya da CEO olmanıza gerek yok. Lider, başkalarının yeni trendler ve fikirler için sürekli takip etmek istediği kişidir. Gösterişli bir unvan bunu kısa süreliğini mümkün kılabilir fakat gerçek bir lider aşağıdaki maddeler aracılığıyla sarsılmaz bir sadakat duygusu uyandırır.

 

1- Lider gibi düşünmek

1) Özgüvenli olun. Özgüvenli olduğunuz sürece bu aşamanın yapacağınız şeyle hiçbir alakası yok. Çok az kişi soru soracaktır. İnsanlar bir şeyleri varsaymayı severler; bu yüzden eğer uygunmuşsunuz gibi davranırsanız uygun olduğunuzu düşüneceklerdir. Dolayısıyla özgüvenli olduğunuz zaman doğal olarak yaptığınız şeye hâkim olduğunuzu varsayacaklardır. Bu size güven, sorumluluk ve saygı kazandırır.

Her durumda özgüvenli olabilirsiniz. Yere bakıp bacaklarınız durmadan kıpırdanıp dururken parmaklarınızı çevirerek “Cevabı bilmiyorum.” dediğinizi hayal edin. Şimdi de omuzlarınız ve başınız dik, karşınızdakinin gözlerinin içine bakarak “Cevabı bilmiyorum.” dediğinizi hayal edin. Bir şeyi bilmemeniz sorun değil, sadece bilmemek konusunda özgüvenli olun! Bilgi eksikliğinin özgüveninizle ve ya liderlik yeteneğinizle hiçbir alakası yok.

“Özgüven nasıl kazanılır?” öğrenmek için tıklayınız.

2) Sabit ama nazik olun. Lider siz olduğunuz için kuralları koyup sınırları belirlemesi gereken kişi de sizsiniz. Bir sistem ve uyum kurmak size bağlı. Bunu yapmak için inançlarınız da sabit olmalı ve duruşunuzu bozmamalısınız. Bununla birlikte diktatör olmak da devrime yol açacaktır. Kurallarınızı koyarken mantıklı ve anlayışlı olun.

İşte size kötü bir liderlik hikâyesi: Bir havayolu şirketinin çatalları sürekli kayboluyormuş ve hiç kimse nedenini bulamamış. Araştırma sonrasında bulaşık yıkayanların düzgün temizleyemedikleri için attıkları ortaya çıkmış. Atma sebepleri ise düzgün bir şekilde temizleyemezlerse cezalandırılacaklarından korkmalarıymış. Eğer çok diktatörlük yaparsanız, ekibiniz çatallarınızı atacaktır. İyi bir yönetim bu sorunun önüne geçebilirdir. Bu yüzden nazik olun ve çatal bıçak setinizde bir eksiklik olmasın.

Mutlaka okuyun: Açık Kapı Politikası Nedir ve Nasıl Uygulanır?

3) Uzman olun. Lider olarak “Bilmiyorum.” diyebilirsiniz, bunda bir sorun yok. Fakat her soruya sürekli olarak “Bilmiyorum.” demekte bir sorun var. Eğer bir şeyi bilmiyorsanız öğrenin. Profesyonel olmanız gereken konuda uzman olun. Eninde sonunda tüm cevaplara ulaşacaksınız. Şu an için cevapların hepsine ihtiyacınız yok fakat bir gün her birine ihtiyaç duyacaksınız.

Belirli bir seviyede bilginizin olması daha özgüvenli ve lidervari hissettirecektir. Bilginiz olmasa da çok sıkıntı çekmezsiniz fakat gün gelir sizden daha bilgili ve karizmatik birisi gelir ve unvanınızı elinizden alıverir. Bu yüzden neyi veya kimi yönetmek istiyorsanız hemen çalışmaya başlayın! Uzun vadede kârlı çıkacaksınız.

4) Kararlı olun. Bir grup arkadaşlarınızla oturmuş o gece neler yapacağınızı tartışıyorsunuz. Herkes vakit öldürüyor, bir şeylerden şikâyet ediyor ve her gelen fikre burun kıvırıyor ta ki biri çıkıp “Millet, şöyle yapıyoruz.” diyene kadar. Bu kişi en tepeye çıktı, durumun bir yön gerektirdiğini gördü ve ipleri eline aldı. Liderlik cas

Bununla birlikte yerinizi de bilmeniz lazım. Bazen kararı sizin vermeniz gerektiği durumlar bazen ise ekibinizin fikir birliğine ulaşması için zaman tanımanız gereken durumlar olacak. Takipçilerinize saygı duyun. Eğer fikirlerini reddedersiniz ne olur? Ki bu da bizi şuraya getiriyor…

5) Takipçilerinizi önemseyin. Lider olmamaları geri zekâlı oldukları anlamına gelmez. Onlara karşı şefkatli olduğunuzu ve onları önemsediğinizi anlayacaklardır. Eğer değilseniz de sizi kürsüden indirirler. Ekmeğinize kimin yağ sürdüğünü unutmayın! Onlar olmazsa yön göstereceğiniz kimse olmaz ve artık lider de olamazsınız.

Onlara önem göstermekle her istediklerini yerine getirmek aynı anlama gelmez. (Umarız) onlar için neyin en iyi olduğunu bildiğiniz için lidersinizdir. Onlar kendileri için neyin iyi olduğunu bilmiyor olabilirler. Birisi sizinle aynı fikirde değil diye ona istediğini vermek zorunda değilsiniz. Sizinle fikir ayrılığına düşmelerine ve fikir belirtmelerine izin verin. Neden o şekilde düşündüğünüzü onlara söyleyin. Onları önemsediğinizi bilsinler fakat gerektiği gibi davransınlar.

6) Herkesin lider olabileceğine inanın. Doğrusunu söylemek gerekirse herkes birileri tarafından yönetilmeyi bekliyor. Hayatı karanlık bir yol olarak düşünün. Ne kadar çok lideriniz olursa, yolu aydınlatmak için güçlü fener tutan o kadar çok insan olur. Hangisi siz olmak isterdiniz? İnsanlar liderlerlere sürekli muhtaçlar. Bu yüzden herkes bu işi yapabilir. Tek yapmanız gereken boşluğu doldurmak.

Yeni bir restorana gittiğinizi düşünün. Bir garson gülümseyerek sizi selamlıyor ve en iyi üç yemeğin tadlarını tarif ediyor. Tatmin olacağınıza garanti veriyor ve eğer beğenmezseniz sizin için şahsen başka bir şey hazırlayacağını söylüyor. Kafanızın içinde bir yerde derin bir nefes alıp rahatlıyorsunuz: “Ahh, evet. Güzel bir gece olacak. Güvenilir ellerdeyim.” Herkes hayatta bunu ister (birçok restoranda da).

 

2- Lider gibi davranmak:

1) Sözlerinizi tutun.

Siyasetçiler nasıl sözlerinde durmayan kişiler olarak görülürler bilir misiniz? Ayrıca insanların nasıl siyasetçilerden nefret ettiğni de biliyorsunuzdur sanırım? Sözlerinizi tutmayınca anında saygı kaybedersiniz. Bu su götürmez bir gerçek. Takım elbise size çok yakışabilir, çok karizmatik olabilirsiniz, her şeyi de bilebilirsiniz, fakat verdiğiniz sözü yerine getirmezseniz, herkesin gözünden düşersiniz.

Sözünde durmanın içinde olan şeylerden biri de neyin yapılabilir neyin yapılamaz olduğunu bilmektir. Eğer ikisini ayırt edebiliyorsanız önünüzde kalan tek engel dürüst olmak olur. Çocuklarınızla, ekibinizle ve her bulduğunuz fırsatta bunun pratiğini yapın. Güçlü bir ahlak anlayışı oluşturmak, liderlik ve gücü elinizde tutma yeteneklerinizden şüphesi olanlara yer bırakmaz.

Mutlaka okuyun: İş Yerinde Karşılıklı Güven Oluşturmanın Önemi

 

2) Uygun giyinin.

Eğer bir ofise kravat ve takım elbise içinde sürekli saatinize bakarak girerseniz insanlar toplantıya geç kalan biri olduğunuzu düşüneceklerdir. Bir ofise tişört ve şapka giyerek girerseniz insanların pizzanın nerede kaldığını sormaya başlayacaklardır. Eğer liderlik yapmak istiyorsanız lider gibi görünmelisiniz.

Etkilemek için giyinmek ve etki altına almak için giyinmenin ayrımına varmanız lazım. İlla ki etkilemek için giyinmenize gerek yok. Etkilemek, içinde bulunduğunuz senaryoya tam olarak uymayabilir (pizza teslimatı yapıyorsanız takım elbise giymeyin mesela). Sadece insanların size dair olan algılarını etki altına almak istiyorsunuz. Ne tür bir imaj yaratmak istiyorsunuz? Giyim tarzınızla sizi ve davranış şeklinizi algılama şekillerini büyük ölçüde kontrol edebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Giydiklerimiz Kariyerimizi Nasıl Etkiliyor?

 

3) Ekibinize iyi davranın.

Ekibinize önem verdiğinizi davranışlarınızla da göstermelisiniz. Ekibinize bağlı olmayla ilgili öğütler verip buna ters düşen davranışlar sergileyemezsiniz. “Dediğimi yap, yaptığımı yapma.” sözü tam bir saçmalık. 6 yaşınızdayken sizin üzerinizde işe yaramış olabilir fakat yetişkinlerden oluşan bir ekipte işe yaramayacaktır. Size bunu açık açık söylemeyebilirler fakat mutsuz olacak ve en sonunda da işten ayrılacaklardır. Bu da sizin üretiminizi azaltır. Uunutmayın her iki yüzlülük eninde sonunda sizi sıkıntıya sokar.

Mutlaka okuyun: Örnek Davranışlarla Liderlik Etmek

 

4) Ekibin iyileşmesine olan bağlılığınızı gösterin.

Bir müdür CEO’ya sorar: ” Eğitim vererek yatırım yaptığınız çalışanlar bir gün şirketten ayrılırlarsa nolur?”

CEO:

“Peki ya eğitmez ve hep bizimle çalışmaya devam ederlerse..”

Kuruluşunuzun gelişmesi için herkesin iyiye gitmesi gerekir. Sizin harika olmanızın bununla hiçbir alakası yok, ekibinizi harika yapmalısınız. İdeal olan, görev başarıya ulaştığında ekibin “Başardık!” diye bağırmasıdır; sizin “Başardım!” diye bağırmanız değil. Mesele tüm ekip hakkında, bir kişiyle ilgili değil.

Ekibinizi geliştirmek için onlara dikkatinizi vermelisiniz. İstatistikleri önlerine atıp onları işlerini anlamaya bırakmak adil bir hareket değildir. Hepsini bireysel olarak tanıyın ve ekip için daha faydalı üyeler olmaları için çabalayın (Hangi işte daha başarılılar? Hangi kaynakları kullanabilirler?). Öğrenmelerine, gelişmelerine yardım edin ve desteğe ihtiyacınız olduğu zaman kontrolü ele geçirmelerine olanak tanıyın.

Mutlaka okuyun: Çalışanlarınızı Neden ve Nasıl Eğitmelisiniz?

 

5) Soru sorun.

Ekibinizden geri bildirim beklemeyin. Asla yapmayabilirler. Sonuçta, işlerin nasıl yürümesi gerektiğini söyleyen kişi sizsiniz, onların görüşünün önemsenmediğini düşünüyor olabilirler. Performansınızın nasıl olduğunu, işlerin nasıl gittiğini ve çalışmayı daha iyi bir hale getirmek için neler yapılabileceğini sorun. Lider olmamaları şahane fikirlerle dolu olmadıkları anlamına gelmez!

Mutlaka okuyun: Açık Kapı Politikası Nedir ve Nasıl Uygulanır?

 

6) Sadece zorunda olduğunuz zaman liderlik yapın.

Doğal bir lider bir odaya girip “İşte geldim!” demez. Asıl mesele bir şeyin yapılması gerektiğini görüp duruma müdahale etmek.

Çoğu zaman hiçbir lider, lider olarak adlandırılmaz. Liderlik doğal olarak yükselebileceği bir pozisyondur. İnsanlar size doğrudan ayrıcalığı vermezler fakat sizi o ayrıcalıktan mahrum bırakabilirler.  “Kim olduğunu sanıyor bu kendisini, herşeyin en iyisini o mu biliyor?” denilen biri olmayın ve doğru anı bekleyin. O an geldiği zaman hissedeceksiniz.

Mutlaka okuyun: Çalışanlarınızı Gözünüz Arkada Kalmayacak Şekilde Özgür Bırakmak

 

7) “Yapmaktan” çok “görmeye” başlayın.

Anlamaya başladığınız üzere liderlik, doğuştan gelen bir yetenekten ziyade bir eylemler serisidir. Bir durumda liderlik yapmak için durumun ortaya çıkma şeklini, nasıl yardımcı olabileceğinizi ve düzeltebileceğinizi görmeniz lazım. Ekibinizin iş yapma kısmıyla ilgilenmesine izin verin. Sadece biz vizyona ihtiyacınız var.

Bu “en yüksek sesle bağıran duyulur” mantığına benziyor. O kişinin yüksek sesli olduğu haklı olduğu anlamına gelmez. İyi bir lider olmak için saatte 140 km hızla gidip toz kaldırmanıza gerek yok. Aslında bunu hiç yapmamalısınız. Vaktinizi yorumlamaya, şekil vermeye ve çözüm önermeye ayırmalısınız.

Mutlaka okuyun: En İyi 101 Liderlik Özelliği

 

3- Hepsini bir araya getirmek

1) Bir problemi tanımlayın.

Etrafınıza bakın ve dünyayı nasıl daha iyi bir yer yapabilirsiniz düşünün. Gözlem yapın ve insanları dinleyin. Nasıl yardımcı olabilirsiniz? Hala cevaplanması gereken sorular neler? Neyin organizasyona ihtiyacı var?

Yeteneklerinizi keşfedin, geliştirin ve değişiklik yapma amacıyla onları kullanmaya odaklanın. Yeteneğinizi en iyi hangi sorunlu durumlarda kullanabilirsiniz? Sorunlarınızı daha geniş bir bakış açısıyla düşünün. Her zaman için tanımlanması kolay problemlerle karşılaşmayabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: İş Hayatında Problemleri Çözmenin Yolları

 

2) Görev dağılımı yapın. 

“Bin kişi kötülüğün yapraklarını koparmakla uğraşır fakat bir kişi köküne darbe indirir.” Bir adım geri çekilin ve kökü bulmaya çalışın. Derin meseleler genelde herkesin çözebileceği şeyler değildirler; grup çalışması gerektirirler ve grup çalışmalarında ise sizin lider rolünüz devreye girer.

Eğer bir ekiple yakından çalışıyorsanız, bunu avantaj olarak kullanmaya çalışın. Hangi görevlere daha iyi uygunlar? Zamanı nasıl değerlendiriyorlar? Uygulamaya geçirilebilecek ne tür planları var? Çoğu durumda gelişme,  bir yeniden düzenlemenin ve arıtmanın bir ürünüdür, asla bir problem değildir.

Mutlaka okuyun: İyi bir lider olmanın sırrı: Görev dağılımı yapabilmek

 

3) İleri görüşlü olun.

Eğer derindeki problemlerin ne olduğuna dair aklınızda bazı fikirler varsa muhtemelen sonuç olarak ortaya çıkabilecek problemleri de tahmin edebiliyorsunuzdur. Bu problemlerin ortaya çıkmasını beklemek yerine onları engellemek için adımlar atın. Sorunu önleyemeseniz bile en azından soruna karşı hazırlıklı olursunuz. Bu bir lider ve bir yönetici arasında ana farktır. İyi bir yönetici farklı sorunlarla iyi bir şekilde baş ederken iyi bir lider bu sorunlar daha ortaya çıkmadan engellemek için harekete geçer.

Ekibinize görev vermekten çekinmeyin! Çekilecek sıkıntıyı azaltabilirler. Potansiyel bir problem görürseniz, önleyici bir çalışma kolu kurun. Sonuç olarak ekibiniz böyle durumlar için var.

 

4) Kararlar verin ve ortaya çıkacak sonuçlar için sorumluluk alın.

Etki bırakmak ve büyük problemlerle başa çıkmak için karar verme gücüne ihtiyacınız olacak ve bu kararlar size bu gücü veren insanları etkileyecek. Bu büyük bir onur olduğu kadar büyük bir sorumluluk da. Sadece güvenilir kararlar vermeniz yetmez aynı zamanda bu kararlardan sorumlu tutulmaya da istekli olmanız lazım. Eğer bir şeyler doğru gitmezse insanlar bunun sizin hatanız olduğunu (gerçekte öyle olmasa bile) düşünecektir.

Kendinizi bir geminin kaptanı olarak hayal edin: Geminin kaderi sizin ellerinizde ve herkesi doğru yöne götürmek de size bağlı.

Sorumluyken bilgelik üzerine çalışın: En iyisini umut edin ve en kötüsü için hazırlanın.

Mutlaka okuyun: Daha Sorumlu Bir Kişi Olmak İsteyenlere

 

5) Görüşünüzü paylaşın.

İnsanları siz değişiklik yaparken yardım etmeye ikna etmek için onlarla pozitif görüşünüzü paylaşmanız lazım. Onları motive edin. Onlara rehberlik yapın. Yaptıklarının herkesi hayallerine yaklaştırdığını gösterin.

“Her şeyden önemlisi liderler, insanları acınası meşgalelerinden ayırıp çabalarına değecek bir hedefe kilitlenmelerini sağlayan amaçlar oluşturup düşünebilirler.” Bu kişi siz olun.

Mutlaka okuyun: Liderlik ve İş Hayatında Duygusal Zekanın Önemi

 

6) Meselenin bütün ekibin meselesi olduğunu unutmayın.

Sonuç olarak hiçbir şey sadece bir kişinin çabalarıyla ortaya çıkmıyor.

Eğer bir görüşü gerçekleştirmek istiyorsanız, bunu yapmanın en etkili yolu insan ordusu değildir; bu ordu sadece siz var olduğunuz sürece var olur. En uzun süreli sonuçlar için görüşünüzü paylaşın ve insanların bu görüşü kendilerinin görüşü olarak kabullenmesine izin verin. Sonra bırakın yayılsın.

Kendinizi bir zincir reaksiyonunun başlangıcı olarak düşünün. Bir kez başladı mı; siz geriye çekilebilirsiniz ve sizin herhangi bir çabanız olmadan gerçekleşmeye devam eder.

Liderin en iyi zamanı, insanların onun var olduğunu tam olarak bilmediği zamandır. İş bitirilip hedefi yerine getirildiğinde herkesin “biz kendimiz yaptık” demesi bir lider için asıl başarıdır.

Mutlaka okuyun: Motivasyon Nedir? Nasıl Motive Olunur?

 

Tavsiyeler

  • “Eğer hareketleriniz başkalarına daha çok hayal etme, öğrenme ve başarılı olma konusunda ilham veriyorsa; lidersiniz.” (John Quincy Adams)
  • Başkalarının ve ekibinizin hedeflerine ulaşmasına yardım edin.
  • Karizma kesinlikle yardımcıdır fakat olmazsa olmaz değildir. Tarihte çok da dostane ya da çekici olmayıp hayran duyulan birçok lider olmuştur. Önemli olan insanların onlara güvenip görüşlerinden ilham almış olmalarıdır. İhtiyacınız olan şey iyi iletişim becerileridir. Böylece görüşünüzü insanlara aktarabilirsiniz.
  • Öğüt verdiğiniz şeyleri her zaman için siz de yerine getirin. Bir lider olarak ikiyüzlü olmaktan daha iyi bir güven kaybetme yöntemi bulamazsınız.

 

Uyarılar

  • Grubunuzdaki insanlarla yakın ilişkiye girmek sizin için de zor olabilir. İnsanlar sürekli olarak adam tuttuğunuz ve iltimasçılık yaptığınız konusunda endişelenirler. Dikkatli olun.
  • Lider olarak ilgi odağı durumda olursunuz ve bu beraberinde mahremiyetinizin kesinlikle bir kısmını kaybedeceğiniz anlamına gelir. Bu konuyla zarif bir şekilde baş etmeyi öğrenin.

 

İlginizi çekebilir

Liderlerin Özellikleri Nelerdir?
Liderlik Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar