Cumartesi, Eylül 7, 2024

Kırtasiye Dükkanı Açmak

Kalemler ve kâğıtlar, hediye paketleri, kurdeleler, kartlar, not kâğıtları… Bütün bunlar bir kırtasiye dükkanında bulabileceğiniz malzemelerdir.

Davetiyeleri, kitapları, hediyelik eşyaları ve dergileri de stoklarınıza ekleyebilirsiniz. Bir kırtasiye dükkanı açarken planlama, hazırlık ve araştırma yapmalı ve potansiyel müşterilerinizi etkilemek için dükkanınızın fark edilir olmasına büyük özen göstermelisiniz.

 

2024’te Kırtasiye Dükkanı Nasıl Açılır?

Birkaç kırtasiyeciyle konuşun. İş kurma konusunda deneyimli insanların deneyimlerinden istifade edin. Yani akıl danışacağınız sağlam birilerini (mentor) bulun.

Mutlaka okuyun: Doğru Akıl Hocası Nasıl Bulunur?

Lokasyon seçimi yapın. Ürün satışı yapan işletmelerinin başarısında ki en önemli unsurlardan biri yer seçimidir. Özellikle o bölgenin demografi yapısı dükkanınızın konsepti üzerinde büyük etkisi olacaktır. Öğrencilerin yoğunlukta olduğu yer seçin. Okul ve dersane çevreleri en uygun yerlerdir.

Mutlaka okuyun: İşiniz İçin Yer Seçimi Nasıl Yapılır?

Çevrenizdeki rekabeti araştırın. Diğer kırtasiyeleri gezip “rakiplerinizin” neyi nasıl yaptığını öğrenin. Diğer kırtasiyelerde görmediğiniz ancak satış potansiyeli olan ürünleri kırtasiyenizde satışa sunun.

Örneğin “ Doğum Günü” ve “Tebrik” kartlarını herkes satabilir, siz faklılık yaratın. Müşterilerinize düğün davetiyesi katalogları sunabilirsiniz. Birlikte çalışabileceğiniz serbest çalışan bir hattat bulabilirsiniz. Eğer diğer dükkanlar kurumsal kimlik çalışmaları yapmıyorlarsa bu sizin için iyi bir seçenek olabilir.

Yeni trendleri ve ürünleri takip ederek bu ürünleri kırtasiyenizde satmaya çalışın. Fuarlara katılın. Aliexpress kırtasiye kategorisinde gezinmek size bu konuda ilham verebilir.

İşinizi nasıl farklılaştıracağınızı öğrenmek için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Rekabeti Kullanarak İşinizi Geliştirmenin Yolları

Başlangıç sermayenizi bulun. Asgari düzeyde, mülk sahibine birkaç aylık kira ve depozito vermeniz gerekecektir. Kira sözleşmesi imzalarken sözleşme maddeleri gereğince her ay kira bedelini ödemeyi taahhüt etmiş olursunuz. Ayrıca kamu hizmetleri ve park alanı içinde ek ücretler ödemeniz gerekebilir. Envanter alımı, satışlar, vergi borçları, ödemeler için kesilen çeklerin takip edilmesinde finans yönetimi sistemi uygulamanız gerekir. Aynı zamanda kredi kartı işlemleri için ekipmanlara ve yazar kasaya ihtiyacınız olacaktır.

Satıcıları ayarlayın. Kırtasiye dükkanlarında hediyelik eşyalar, kitaplar, mumlar ve aynı zamanda kâğıtlar ve kalemler satılır. Hediyelik eşya fuarlarına katılarak yaklaşan trendleri görebilir ve satıcılarla görüşebilirsiniz. Fuarda stant açanlar arasında distribütörler, toptancılar veya imalatçılar yer alır.  Her durumda ürünleri toptan satan bir satıcı bulun. Anlaşma koşullarını ve sevkiyat masraflarını aklınızdan çıkarmayın. Seçim sürecinin tümünde ürün taban fiyatlarını dikkate alın.

Kırtasiye dükkanınız için bir açılış planlayın. Çocuklar için yüz boyama etkinliği düzenleyin. Çocukların fotoğraflarını çekin ve ailelerine e-mail olarak gönderin. Müşterilerinizin e-mail adreslerine özel etkinliklerinizin ve kampanyalarınızın haberlerini gönderin. Bu sayede müşteriler tekrardan dükkanınıza gelmek isteyeceklerdir. Kalemlerin üzerine logonuzu ve dükkân isminizi bastırın ve bunları promosyon olarak dağıtın. Çekiliş düzenleyin. Çekilişi kazanan müşterinize içerisinde antetli kâğıt, zarf, boş not kâğıtları, teşekkür kartları vb gibi kurumsal kimlik malzemelerinin yer aldığı bir paket hediye edin. Reklamlar aracılığıyla ve basın bültenleri göndererek açılınızı duyurun.

Mutlaka okuyun: Mağaza Açılışı Nasıl Yapılır?

Müşterilerinizi dinleyin. Eğer kırtasiye dükkanınızda satmadığınız bir ürünü size devamlı olarak soruyorlarsa bu ürünü stoklarınıza almayı düşünebilirsiniz.

Fiyatlandırmaya önem verin. Fiyatlarda hem kendinize hem de müşterilere adil davranmalı, orta dengeyi bulmalısınız. Psikolojik fiyat belirleme stratejilerini kullanarak satışlarınızı artırabilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Psikolojik Fiyatlandırma Nedir? Nasıl Yapılır?

Sosyal medyada aktif olun. Tabii bugün web sitesi ve sosyal medya hesapları olmayan bir iş yerinin büyük bir potansiyelden mahrum kaldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu nedenle kendinize ait bir web siteniz olsun; Facebook, Instagram, Twitter gibi platformlarda aktif olun. Buralarda kırtasiyecilikle alakalı gönderiler paylaşıp insanlarla etkileşime girin.

Markalaşmaya çalışın. Kırtasiyenizin kendine has bir tarza sahip olması insanların dikkatini çekmek ve rakiplerin arasından sıyrılmak için mühimdir.

Mutlaka okuyun: 7 Adımda Sıfırdan Kendi Markanı Kurmak


Kırtasiye Açmak İçin Gerekli Belgeler

Öncelikle işletme ruhsatı ve izinleri alın. İlgili resmi kurumlardan nelerin gerekli olduğunu öğrenin. Başvuru formalarını bağlı olduğunuz belediyelerin web sayfalarından indirebilirsiniz:

  • İtfaiye Daire Başkanlığından alınacak olan itfaiye raporu,
  • Çevre Temizlik Vergisi borcu yoktur yazısı,
  • İş yeri adresi sokak ise ilan reklam kaydı yazısı,
  • Kira sözleşmesi,
  • Şahıslar için; Esnaf Sanatkarlar sicil kaydı,
  • Bağlı bulunduğu odadan mesleki faaliyet belgesi veya Ticaret Odası kayıt sureti,
  • İş yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Şahıs adına alınacak ise 1 adet fotoğraf,
  • İş yeri sahibi Ticaret Odasına kayıtlı değilse M.E.B’den alınmış olan Ustalık Belgesi,
  • Şirketler için; Ticaret Sicil Kayıtları 01.10.2003 Tarihinden önce yayınlanmış ise Ticaret Sicil Gazetesi ve Ticaret Odası kayıt sureti,
  • İş yeri açılacak yer pasaj-işhanı veya Alışveriş merkezi ise yönetim muvafakatı,
  • İş yeri planı ve m² sini gösteren basit krokisi vb gibi belgeleri tamamlayarak işletme ruhsatı için başvurmalısınız.

Ayrıca vergi levhası alabilmek için ilgili vergi dairelerine başvurmanız gerekir. Bazı tedarikçiler toptan satış indirimi yapmadan önce belgelerinizi görmek isteyebilirler.

Not: Bu belgeler kesinlik taşımayıp belediyelere göre değişkenlik gösterebilmektedir. Kesin bilgi için lütfen belediyenizin ilgili birimine başvuru yapınız.


Kırtasiye Açmak Mantıklı mı?

Kırtasiye kurmadan önce bu işin artılarını ve eksilerini öğrenerek bu işi yapıp yapamayacağınızı uzun uzun düşünmek, kendinize yapabileceğiniz en büyük iyilik olur. Zira pek çok şirket plansızlıktan, gerçekçi olmayan hedeflerden ve gereksiz risk almaktan ötürü iflas etmektedir.

Eğer kırtasiye ürünlerine sevginiz varsa, baskı ve çıktı işlerini yapabileceğinizi düşünüyorsanız bu iş tam size göre. İnsanlarla birebir etkileşim içine girebileceğiniz kırtasiyecilikte müşterilerin sadakatini kazanmak diğer işlere göre daha kolaydır ancak bir o kadar da önemlidir.

 

2024’te Kırtasiye Açma Maliyeti

Bir kırtasiye açmak için öncelikle bir dükkan kiralamanız gerekir. Kabaca 50-60 metrekare yeterli olacaktır ancak bu iş yoğunluğu, bulunulan semt gibi kıstaslara göre değişiklik gösterebilir. Bunun elektriği, suyu, ısıtması, interneti, aidatı da vardır tabii ki.

Bunlara ek olarak

  • Sorun çıkarmayan sağlam bir bilgisayar
  • Fotokopi makinesi
  • Printer ve scanner
  • Ve dükkanda satacağınız malzemeler gibi bir başlangıç maliyeti mevcuttur.

Tüm bunları düşündüğümüzde kırtasiye açmanın maliyeti 500.000 TL’de başlayıp 2-3 milyona kadar çıkabilmektedir.

 

 

Kırtasiyeniz İçin Pazarlama ve Reklam Stratejileri

İnternet ve sosyal medya bugün her iş için önemli bir pazarlama ve reklam fırsatı sunuyor. Bu nedenle internetten sonuna dek istifade edin. Organizasyon şirketleriyle iletişim kurup iş ortağı olmayı teklif edin. Fuarlarda ve sektörel etkinliklerde hazır bulunun. Bu tür ortamlarda tanışacağınız kişiler size güzel bağlantılar sağlayabilir.

Kırtasiye işinde okula yakın bir konumda olmak büyük önem arz eder. Bu nedenle okulların önünde broşür dağıtabilir, öğrencilerin ve velilerin ürünlerinizden haberdar olmasını sağlayabilirsiniz.

 

Kulaktan Kulağa Pazarlamanın Önemi

“Bora ve annesi okuldan sonra kırtasiyenize gelip bir adet silgi ve oyuncak araba almış olsunlar. Bora’nın arkadaşı Doruk da ertesi gün bu oyuncağı ve silgiyi görecek ve Bora’ya bu oyuncağı ve silgiyi nereden aldığını soracaktır. Bora’nın annesi ile Doruk’un annesinin arkadaş olması da Doruk ve annesinin de kırtasiyenize gelme ihtimalini artırır.

Bu sebeple müşteri mennuniyeti kırtasiyeniz için hayati öneme sahip. ,bu sebeple en iyi pazarlama yöntemi müşteri memnuniyetini maksimuma çıkarmaktan geçer.

Mutlaka okuyun: Müşteri Memnuniyeti Nedir? Nasıl Sağlanır?

Mutlaka okuyun: Reklam ve Pazarlama Yöntemleri

 

Kırtasiye açmak karlı mı? Kırtasıyenin aylık kazancı ne kadardır?

Kırtasiye işinde sattığınız ürünler ve sunduğunuz hizmetler bazında para kazanırsınız. Bu da ürün ve hizmet çeşitliliği, mağazanın yeri ve konumu, müşteri sayısı ile doğru orantılıdır.

Bu bağlamda semtinizdeki kırtasiyelerin önüne geçmek için saydığımız unsurlara yönelmeniz, hizmet ve ürün kalitenizi artırıp müşterilerle iyi ilişkiler kurmanız, çevrenizi sürekli genişletmeniz gerekir.

Ürün ve hizmetlerinizin fiyatı ise piyasa koşullarına göre değişecektir. Yani fiyat dalgalanmalarına tabi olabilirsiniz. Ancak ürün tedarik ettiğiniz toptancılarla yapacağınız anlaşma malları alış fiyatınıza direkt olarak etki eder.

Kırtasiyenin sabit giderleri elektrik, su, internet ve kiradan oluşur. Öğle yemeklerini evinizden getirerek yemek masrafından kurtulabilirsiniz.

Kırtasiyenin işlekliğine, büyüklüğüne bağlı olarak bu işten iyi para kazanmanız mümkün. Bunda pazarlama ve reklam kampanyalarınızın da büyük etkisi olacaktır şüphesiz.

Tüm bunlara dikkat edildiğinde başarılı bir kırtasiyenin aylık kazancı 300-400 bin TL’yi bulabilmektedir.

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar