Çok fazla para harcamayın. Çoğunlukla biriktirin. Her zaman yatırım yapın.
Yeterince basit görünüyor, değil mi? Ancak insanların birçoğu bunun tersini yapar. Az yatırım yaparlar, aşırı para harcarlar, hemen hemen hiç para biriktirmezler ve mali durumlarını bilerek görmezden gelirler.
Neden? Çünkü para ile olan ilişkilerini anlamazlar.
Para harcama alışkanlıklarını değiştirmenin ilk adımı finansal girdileri ve çıktıları dikkatlice gözden geçirmektir. Yapmanız gereken paranızın özetini çıkarmaktır. Üç aylık bütün kazancınızı toplayın ve bütün harcamalarınızdan çıkarın. Buna 90 günlük rakam diyelim.
Bu 90 günlük rakamı yazdıktan sonra iki gerçekten biriyle karşılaşacaksınız.
1- Rakam pozitifse, harcadığından daha çok kazanan birkaç insandan birisiniz. Tebrikler.
2- Rakam negatifse siz de erkeklerin ve kadınların büyük bir çoğunluğu gibi kazandığından çok harcayanlardansınız.
İyi haberse 90 günlük rakam her ne olursa olsun para ile olan ilişkinizi her zaman geliştirebilecek olmanızdır. Bu yazımızda sizlere hayatınızın belirli noktalarında yaptığınız üç yanlışı göstererek ve bunları nasıl düzeltebileceğinizden bahsedeceğiz.
1 – Kredi borcuyla boğuşmak
Çözüm: Satır aralarını okuyun.
Aşırı harcama yapmak bir hastalıktır ve kredi kartı borcu bir kanser türüdür. Kredi kartı faturasını ilk kez aldığınızda ve bakiyenin tamamını ödemediğinizde ilk finansal kanser hücresi hayatınıza girmiş olur.
Bir dahaki sefere kredi kartı faturasını aldığınızda, gözlüklerinizi takın ve satır aralarını okuyun.
Bankalar her ay asgari ücreti yatırdığınız taktirde bakiyeyi kaç yılda kapatabileceğinizi yasa gereği söylemek zorundadır. Çoğu durumda bu rakam korkunç derece de büyür.
Bileşik faiz oranları ortalama %16 civarında olduğundan bu borç deliği büyümeye, büyümeye ve büyümeye devam eder.
Satır aralarını okuduktan sonra kredi kartı borcunuzu ödemek için sahip olduğunuz her kuruşu biriktirmeye başlayın. Zengin olmak istiyorsanız, öncelikle borçlarınızdan kurtulmalısınız.
2 – Mutlu eden şeyler için harcama yapmak
Çözüm: Duygusal harcama ile başa çıkın
Çok fazla harcama yapan kadınların ve erkeklerin birçoğu bunu yapar çünkü geçici olarak kendilerini iyi hissederler. Ancak her zaman söylendiği gibi parayı duyguyla karıştırmak zehirli bir kombinasyondur.
Ruh halinizi değiştirmek için alışverişe gitmeyin. Kısa vadede kendinizi iyi hissetmenize neden olsa bile uzun vadede para biriktirmenin ve paranızı arttırmanın tatmini rahatlamak için alışveriş yapma duygusundan daha baskındır.
Duygularınızla harcama yapmak istediğinizde bunu hatırlayın ve yürüyüşe çıkın, yemek yapın veya kitap okuyun. Alışveriş merkezine gitmek dışında herhangi bir şey yapın.
3 – Kendinizi eğlenceli şeylerden tamamen mahrum bırakmak
Çözüm: Eğlenmek ve iyi hissetmek için bir miktar harcama yapın.
Kendini borçlarının tamamını kapatmaya ve para biriktirmeye adayan insanların birçoğu bir süre sonra eğlenmekten korkmaya başlarlar. Aynı durum diyete giren kişiler için de geçerlidir. Aylarca en sevdikleri yemeklerden mahrum kalırlar ve daha sonra geceleri yemeye başlarlar.
Bu şekilde yaşanmaz ve bahsettiğimiz şey de bu değil. Azla yetinmeye evet, yoksunluğa hayır.
Yapmanız gereken eğlenceli şeyleri bütçenize dahil etmektir. Eğlence için her hafta yönetilebilir bir miktar para ayırın. Eğlence parasıyla öğle yemeğine çıkın, saçlarınızı yaptırın veya tatile çıkın. Ödeyebileceğiniz taktirde istediğiniz her şeyi yapın. Bunu yaptığınız taktirde suçluluk hissetmeden savurganlık yapabilirsiniz.