Çarşamba, Kasım 20, 2024
Ana SayfaGirişimcilikBaşarılı bir girişimci olmak için tavsiyeler

Başarılı bir girişimci olmak için tavsiyeler

Ünlü iş adamları, imparatorluklarını kurarken aldığı tavsiyeleri ve çıkardığı dersleri paylaşarak faydalı bilgiler sunuyor.

Başarılı bir işi hiç yoktan var etmek kolay değildir ve kimse bunu yalnız başına yapamaz.

Bunu başaran girişimciler için pes etmek ve en zor zamanlarda bile direnmek arasındaki ince çizgi, aynı yollardan geçmiş insanların tavsiyelerine kulak vermekle belirlenir.

15 farklı iş adamından bugüne kadar başlarından geçen tecrübelere dayanarak çıkardıkları dersleri ve aldıkları en iyi tavsiyeleri sizlerle paylaşıyoruz:

 

1.  Kestirme yol yoktur

”Çok çalışıp işinize herkesten daha fazla kafa patlatın. Başarılı olmak için kestirme yol arayarak zaman kaybetmeyin.”

 

2. İşinizle ilgili her ayrıntıya hakim olun

Çoğu insan bakar ama göremez. Hem büyük resmi görmeyi hem de işinizle ve müşterilerinizle ilgili her ayrıntıyı görmeyi öğrenin. Her çatlağı her detayı görün.

 

3. Para peşinde koşmayın

Paranın kölesi değil, efendisi olun!

”Eskiden, yaptığım her işi zengin olma isteğiyle yapardım. Çoğunlukla o işlerim hep başarısızlıkla sonuçlandı. Sonrasında ise yalnızca severek yaptığım gelişigüzel olan işler büyük başarı gösterdi. Yani aslında o dedelerimizin, ninelerimizin eski deyimleri kısmen doğru çıkıyor. Bunu öğrenmem yıllar sürdü. Belli bir servet sahibi olduktan sonra ise birçok kez başarısızlığa uğradım ve bu deneyimlerimle bana çocukken öğütlenen birçok sözü pekiştirmiş oldum.”

 

4.  Rekabet üstünlüğü en önemli şeydir

”Rekabette üstünlüğünüzü kaybetmek, iş dünyasında alınacak en büyük risktir. Eğer insanlar rakiplerinizi es geçip size gelecek bir sebep bulamıyorsa, piyasada var olamazsınız.”

Eğer yaptığınız işler bazı insanları heyecanlandırabiliyorsa, ve bazı insanlar işinizde en iyisi olduğunuzu düşünüyorsa tamamdır. Başarılı olmuşsunuz demektir. Elbette herkesin böyle düşünmesini beklemeyin.

”Sizden başka kimsenin daha iyi yapamayacağı iş nedir? Bütün olay bunu çözmekte.”

 

5. Aldığınız en iyi tavsiye düpedüz bir hakaret olabilir

İsterseniz buna ters psikoloji deyin ama bazı girişimcileri hırslandırarak başarılı olmalarını sağlayan şey bir hakaret olabilir.

” Bu biraz tuhaf. Şimdiye kadar aldığım en iyi tavsiye, duyduğum en kötü laftı. İlk işimi kurduğum zamanlarda bu hakaret, o zamanki sevgilim ve aynı zamanda iş ortağım olan kişiden gelmişti. Onsuz asla başarılı olamayacağımı söylemişti bana. Bu duymak beni çok kırdı. Ama iyi ki bana bu onur kırıcı lafı söylemiş çünkü bunları duymasam daha büyük bir iş asla kurmazdım. O benim başarısızlığımı görüp keyif almasın diye elimden gelen herşeyi yaparak insanüstü bir çaba gösterdim. Yani aldığım en iyi tavsiye bir hakaretti. ”

 

6. Asla vazgeçmeyin

Piyasada çok rekabet olabilir, bu yüzden asla pes etmeyin.

”Çok derin anlamlar içermeyen bir tavsiye gibi görünebilir ama süreklilik ve mücadele ruhu, bir işletmenin ayakta kalmasını ve başarılı olmasını sağlayan en önemli etkendir. Dünyanın en iyi üniversitelerinden mezun oldup mücadele ruhuna sahip olmayan kişiler yok olup giderlerken, ilkokul mezunu mücadele ruhuna sahip kişiler dünyanın en zenginleri arasında yerini alabilirler.

 

7. İşletmeniz, herkese kazanç getirmeli

” Başkasının sepetini ağzına kadar doldurun. İşte o zaman para kazanmak basit bir mesele haline gelir. ”

Çalışanlarına piyasa ortalamasının iki katı kadar maaş verebilir, tedarikçilerinizi sömürmek yerine onların da başarı kazanması için elinden geleni yapabilirsiniz.

” İş hayatınızdaki davranış ve tutumlarınız, aslında sandığınızdan çok daha önemli. Yarattığınız etkinin farkında olur ve duyarlı davranırsanız, iş dünyasında çok büyük üstünlük sağlayabilirsiniz. ”

 

8. Yardım istemekten çekinmeyin

”Her şeye hakim olamazsınız, insanlardan yardım isteyin. İnsanlar yardımcı olmaktan zevk alır. İnsanlara güvenmelisiniz çünkü her şeyi kendiniz halledemezsiniz.”

İnsanlara güvenebilmeyi ve kontrolü devredebilmeyi öğrenmiş olmanız, başarınızda çok önemli rol oynuyor.

 

9. Kiminle çalışıyorsanız O’sunuz

” En sık işbirliği yaptığınız 5 kişinin ortalamasına göre değerlendirilirsiniz. ”

Çevrenzdeki insanları ve birlikte çalışacağınız işletmeleri seçerken, hatta beraber yemek yiyeceğiniz insanlara kadar bu tavsiyenin ışığında ilerleyin.

 

10. Büyük oynayabileceğiniz bir işe girin

” Gireceğiniz sektörde büyük bir firma olabilecekseniz sektöre girin. Eğer küçük bir yer edineceksiniz girmeyin. Fark yaratabileceğiniz ve önemli bir yere sahip olabileceğiniz bir sektöre girmelisiniz. ”

 

 

11. Reklam sektörü girişimcisi Sara Rotman: Konfor ve rahatlık bizim düşmanımız

” İş kurarken elinizde yalnızca zar zor ayakta durabilmeye yetecek kadar nakit para bulunsun. Asla rahat hissedeceğiniz kadar çok para almayın. Başlangıç için hep tedirgin hissetmek önemlidir. ”

”Gerçi bu hissi tedirginlikten ziyade açlık olarak tanımlayabiliriz. Ben bu tavsiyenin çok doğru olduğunu düşünüyorum. Kariyeriniz boyunca bu açlığı içinizde hisetmeye devam edin. Unutmayın, rahatlık sizin düşmanınız. Aç kalmak, sizi ayakta kalmaya, büyümeye ve gelişmeye zorluyor.

 

12. Basit ve sade olun

” Sadelik cidden önemli. İşiniz basit olmalı. Bazen bir şeyi basitleştirmek için gerçekten çok ama çok uğraşmanız gerekebilir. Daha sonradan karmaşık bir hal alsa dahi siz onu basit görünümüyle sunmak zorundasınız. Bilhassa onu satın alacak insanlara sunarken basit olmalısınız. İnsanlar ders dinlemek istemezler sadece satın almak isterler. ”

 

13. Vakit nakittir

” 1 gün hepimiz için yalnızca 24 saattir. Bizi diğerlerinden ayıran şey bu 24 saati nasıl kullandığımızdır. Kaybetttiğiniz zamanı asla geri alamazsınız.”

 

14. Eğer sürekli olarak hayır cevabını almıyorsanız, şansınızı yeteri kadar zorlamıyorsunuz demektir

”Eğer gün içinde yeteri kadar hayır cevabını duymuyorsanız o halde bu işi ya doğru yapmıyorsunuzdur ya da gerektiği kadar çaba göstermiyorsunuzdur.”

Başarılı girişimciler için ‘hayır’ cevabını almak gayet normal ve iyi bir durum. Bu demek oluyor ki yapmaya çalıştığınız şeyler bazıları için çığır açıcı ve rahatsız edici. Elbette karşı çıkanların sayısı çok olacaktır.

 

15. Hayır demeyi öğrenin ve en iyi yaptığınız işe odaklanın

” Odaklanmak son derece önemli. Muhteşem fikirler ortaya çıkarabilmeniz için harika fikirlere hayır diyebilmeniz gerekir. Bir girişimci olarak zaman zaman nereye gittiğinizden emin olmayabilirsiniz. Attığınız her adım başka yollarla kesişecektir. Yolunuzdan şaşmamak zor olabilir. ”

Irmak Sueri CORA
Irmak Sueri CORAhttps://www.linkedin.com/in/irmak-sueri-cora-3a750369/
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema&TV bölümünden mezun olduktan sonra yönetmenlik koltuğunu oturdu ve birçok kısa metrajlı fime imza attı. Katıldığı festivallerden sayısız ödül topladı ve toplamaya devam ediyor. Başarı ve girimcilk konularında kendi hayatında edindiği tecrübeleri sizler için paylaşıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar