Tüm Türkiye’yi son yıllarda kasıp kavuran, öğrencisinden öğretmenine, ev hanımından çalışanına herkesin son yıllardaki gözdesi, hem ucuz hem doyurucu.. Neyden mi bahsediyorum? Tabii ki çiğ köfteden. Evet, her gün belki de sadece sokağınızda birçok çiğ köfteci dükkanı görmektesiniz. Peki nedir bu çiğ köftecilik? Çok mu kazançlı da herkes dükkan açmakta? Bu işi yapmak kolay mıdır? Çiğ köfte sektörüne giriş yapmadan önce çiğ köftenin tarihinden biraz bahsetmek istiyorum.
Tarihinin çok çok eskilere dayandığı ve ilk kez Hazreti İbrahim zamanında bir avcının eşi tarafından bulunduğu söylenir. O zamandan bu zamana kadar çiğ köfte çok büyük değişikliklere uğradı. Önceleri tüm geniş ailenin bir araya geldiğinde yaptığı, belki de aylarca yenmeyen ancak hep sempati duyulan çiğ köfte, esnafların bu işe el atması ve özellikle de etsiz çiğ köftenin bulunması ile beraber bambaşka bir boyuta ulaştı. Hem ucuz hem de doyurucu olması ve özellikle de Türk damak tadına hitap etmesi hepimizin bu çiğ köfteyi sık sık tüketmesine neden oldu. Her şeyden önce kar marjının yüksek olduğunu da unutmamak lazım.
Çiğ Köfte Sektörünün Durumu
Her sokakta gördüğünüz üzere, çiğ köfte sektörü son yıllarda inanılmaz gelişti. Hem hızlıca yapılması hem de ucuz olması başta öğrencilerin ilgisini çekti. Bu nedenle de birçok çiğ köfteci dükkanı bu dönemlerde hizmetimize sunulmuş durumda. Bugün Türkiye’ye yaklaşık 25.000 çiğ köfte bayisi bulunmaktadır ve bu sayı aslına bakacak olursanız çok yüksek. Bu nedenle bu işe girmenin bölgeye göre çok riskli olabileceği de unutulmamalı.
Bu İşi Kimler Yapabilir?
Bu işi herkes yapabilir. Evet, yanlış duymadınız. Çünkü bayilik veren firmaların büyük çoğunluğu size çiğ köfteyi tamamen hazırlanmış bir şekilde getiriyor. Siz bayilik veren firmaya isim hakkını ve çiğ köftenin toptan ücretini veriyorsunuz. Yapacağınız tek şey dürümü ya da paketi hazırlamak ve sebzeleri yıkamak. Bunun için de bayilik veren firmalar 1-2 gün size destek veriyor ve işi öğretiyor. Daha sonra da satış yapmaya başlıyorsunuz.
Çiğ Köfteciliğe Nasıl Başlanır?
Tek yapmanız gereken bir firma ile anlaşmak. Anlaştığınız firma size hem malzemesini hem de bir görevlisini destek olarak gönderdiği için çok fazla kriter aranmıyor. Tek istenilen bu işi gerçekten istemeniz, empati kurabilmeniz ve çalışma azminiz. Yani esnaf olmak için ne gerekiyorsa onlar isteniyor. Daha önceden tecrübeniz olmaksızın bu işi yapabilirsiniz.
Çiğ Köfteci Açma Maliyeti Nedir?
Bu işin maliyeti konusunda tabii ki değişkenlikler var. Ülkemize kök salmış bazı bayilerin isim hakları tabii ki pahalı. Ancak yaklaşık 10.000-15.000 TL’ye bu işe girip başlamanız mümkün. Bu fiyatların yanına 2500 TL’ye dahi bayilik verildiğini söylemeliyim ancak bu işte de isim çok önemli ve hijyen kurallarına uyulup uyulmadığı önemli. O nedenle de bilinmeyen markaların bayiliklerini almak hem sizin için hem de müşterileriniz için tehlike arz etmekte. Piyasada çiğ köftenin içine patates bile karıştırıldığı unutulmamalı.
İhtiyaç Duyulan Ekipmanlar Nelerdir?
Çok küçük bir dükkan, bir büfe tarzı çiğ köfteyi hazırlayacağınız yer ve bir soğutucu işinizi fazlasyla görür. Bununla beraber içeriye masa koyar ve nezih bir ortam sunarsanız müşterilerinizin sizi seçme ihtimalleri bir kat daha artacaktır. Çünkü insanlar artık yedikleri yemeğin tadıyla beraber dükkanınızın akustiğine de çok dikkat etmekteler. Bu nedenle bu size bir avantaj sağlayacaktır.
Başarılı Olmak İçin İpuçları
Bu sektöre girmeden önce bulunduğunuz yerin kültürel özelliklerini bilmeniz, insanların ne yediklerini iyi gözlemlemeniz ve de
etrafınızda bu işi yapan işletmelerin statüsü herşeyden önemlidir. Bu nedenle çevre kntrolünüzü iyi yapmalısınız. Örneğin çevrenizde bir lise ya da üniversite varsa ve çok fazla çiğ köfteci dükkanı yoksa bu yer sizin için çok uygun bir seçim olabilir. Ancak herşeyden önce bulunduğunuz yerin çiğ köfte kültürünün olması gerekir. Onun dışında dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var.
1- Kirası çok yüksek olan bir dükkanınız varsa beklediğiniz ciroyu yakalayamayabilirsiniz. Bu nedenle ufak bir dükkan ve ucuz bir yer daha kullanışlı ve ekonomik olabilir.
2- İnsanlara karşı saygılı ve de yumuşak olmalısınız. Daha önceden ticaretle ya da esnaflıkla uğraşmamış olsanız bile “Müşteri her zaman haklıdır.” politikasını içinize sindirmeniz gerekir.
3- İyi bir firmayla anlaşmak kısa vadede çok masraflı (diğerlerine göre) görünse de, uzun vadede o firmanın isminden bile yüzlerce müşteri kazanabileceğinizi unutmayın.
4- İsimden ziyade güler yüz ve hijyen her şeyden önemli bu sektörde. Çünkü çiğ köfteler artık etsiz yapıldığı için tatlarında ciddi bir fark yoktur. Farkı siz yaratmalısınız!
5- Değişik kampanyalarla yeni açılan dükkanınızın ismini duyurabilirsiniz. Öğrenciye indirimler, çiğ köfte alana ayran bedava
gibi…
6- Sokak başına 5 adet çiğ köfteci düşen bir yere dükkan açmanız hasılatınızı kısıtlayabilir. Diğerlerinin tanınmış olduğunu ve sizin yeni olduğunuzu unutmayın.
7- Güler yüzlü olmak her zaman çok müşteri çeker. Güler yüz sizin silahınız olsun. İnsanların ilk tercihi karşısındakinin giyimi ve davranışlarıdır bunu unutmayın.
8- Herşeyden önce kendinize ve sattığınız ürünün lezzetine inanın.
9- Evlere paket servisi yaparak satışlarınızı katlayabilirsiniz. Çiğ köfte dükkanınızı ayrıyetten yemeksepeti.com’ a da kayıt etmenizi öneririz.
Bu dediğim hususlara dikkat eder ve işinizi severek yaparsanız eminim ki çok başarılı olacak ve yüksek kar marjı elde edeceksiniz. İşe başlamdan önce de diğer çiğ köftecilerle konuşmak yararınıza olacaktır.
Öncelikle çiğ köfte bayiliği veren firmalardan bayilik alarak çiğ köfteci açacaksanız firmayla imzalayacağınız bayilik sözleşmesinin tüm resmi işlemlerinizde gerekli olacağını bilmelisiniz.
1- Ayrıyetten defterlerinizi tutması ve açılışa yardımcı olması için bir muhasebeci ile anlaşmalısınız. Muhasebeci açmak istediğiniz iş yeriyle gerekli belgeleri size bildirecektir.
2- Gerekli belgeleri temin ettiğinizde vergi dairesiyle ilgili işlemleri sizin adınıza yapacaktır. Sonrasında bağlı bulunduğunuz belediyeden çalışma ruhsatı çıkartmalısınız.
3- Çalışma ruhsatınızı çıkardıktan sonraki 1 ay içerisinde de İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden İşletme Kayıt belgesi almalısınız.
1- Bayilik sözleşmesi ( Bayilik alacaksınız )
2- İşletme Kayıt Belgesi (siz üretim yapmayacaksınız, sadece satış yapacaksınız. Bu yüzden bizim üretim izinlerimiz istenecektir.)
3- Nüfus cüzdanı fotokopisi
4- Vesikalık Fotoğraf
5- Dükkanınızın Kira Kontratı
6- İkametgah
7- Noterden imza beyanı
8- Hijyen belgesi( Halk eğitim merkezlerinden 2 günlük kurs görerek alınmaktadır.)
9- Portör muayenesi (Belediye ve İlçe Tarım Müdürlüğü için, ilgili sağlık kuruluşlarından alınabilir)
10- Vergi Levhası (Belediye ve İlçe Tarım Müdürlüğü için, veri dairesindeki açılışınızdan sonra muhasebeciniz çıkartacaktır)
Bir firmadan bayilik alacaksınız sadece satış yapacağınız için Ustalık Belgesi‘ne gerek olmayacaktır. Bayilik veren çiğ köfte firmasının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan aldığı üretim izni satış yapmanız için yeterlidir.
Param Olsaydı Borsada Şöyle Kazanırdım Deme
100.000 TL Sanal Para ile Neler Yapabileceğini Hemen Gör!
(Ücretsiz Deneme Hesabı Açmak için Tıklayın!)
İlginizi çekebilir
Fast food dükkanı açmak
Avm’de stand nasıl açılır?