Cuma, Kasım 22, 2024
Ana SayfaLiderlikKötü Liderlerin Özellikleri

Kötü Liderlerin Özellikleri

Bu ilginç bir ikilem. Diyelim ki bir müdür, üst düzey bir yönetici ya da insan kaynakları çalışanısınız; işiniz lider olmak, fakat aynı zamanda liderleri ortaya çıkarmak, kimin terfi edeceğine, kime fazladan sorumluluk verileceğine, kimin bir projenin veya bir takımın başına geçeceğine karar vermek. Söz konusu koşullarda kimin iyi bir lider olacağını nasıl bileceksiniz?

Harika liderleri harika yapan özelliklerle ilgili etrafta gezinen bir sürü makale var, fakat bir lideri kötü yapan nedir? Biz onları iş işten geçtikten sonra anlayabiliriz, fakat bu insanlar liderlik rolünü üstlenmeden önce hangi özelliklerini ortaya koyuyorlar?

Aşağıdaki herhangi bir özellik, bir kişinin lider olmak için hazır olmadığını göstermektedir. İşte sizlere kötü liderlerin özellikleri:

 

1. Empati eksikliği

Empati eksikliği kötü bir liderin anahtar göstergesidir. Eğer bir kişi kendisini başkasını yerine koyamıyor ve olaylara farklı bir bakış açısından bakamıyorsa, o kişi asla tam anlamıyla bir lider olamaz.

 

2. Değişim korkusu

Evet, değişim herkes için korkutucudur, özellikle bu değişim yüklü miktarda para ve/veya mesleğinizi içeriyorsa. Fakat değişimi kabullenemeyen liderler geride bırakılmaya mahkumdur.

 

3. Anlaşmaya fazla hevesli olmak

İki tarafın da anlaştığı durumlar yaratmak bir lider için bir yetenektir, fakat fikirlerinden veya ideallerinden çok çabuk taviz veren biri takımı için faydalı olmayacaktır. Kabullenmek ve geri adım atmamak arasında ince bir çizgi vardır.

 

kotu-lider

4. Aşırı buyurgan

Buyurgan insanların iyi işler yaptıkları gibi genel bir yanılgı vardır. Aslında bunun tam tersi doğrudur. Devamlı etrafındakilere emirler yağdıran birinin çalışanlarının sadık olmasını ve kendilerini yetkili hissetmesini sağlaması olanaksızdır. Gerçek liderlerin kendileri tarafından rehberlik edilmesini isteyen destekçileri vardır.

 

5. Kararsızlık

Liderlerin kararlar alması gerekir, bu yüzden eğer bir insan küçük veya büyük seçimler yaparken daima kararsızsa – bir müşteriyle kimin sorumlu olacağından, öğle yemeğine nereye gideceğine kadar- büyük olasılıkla liderlik pozisyonunda zorluk yaşayacaktır. Bu bir çeşit kendine güven eksikliği göstergesidir.

 

6. Karakter tahlilinde zayıflık

Arkadaşları veya meslektaşları söz konusu olduğunda kör noktası olan, mazeretler uyduran ya da başkalarının gerçek karakterini göremeyen biri, kendisini zirveye ulaştırmaya yardımcı olacak insanları etrafında toplayamaz.

 

7. Dengesiz

Sabah işe ilk gelen ve işten son çıkan biri terfi için en ideal aday olarak görünebilir, fakat kendinize onların kendi hayatlarında dengeli olup olmadıklarını sorun. Dengesizlik bir tür tükenişlik habercisi olabilir ve ayrıca takımın geri kalanı için mantıksız beklentiler içinde olduklarını gösterebilir.

 

8. Tevazu eksikliği

Her şeyi yapabilirmiş- ve bunu doğru yapabilecek tek kişi kendisiymiş – gibi davranan birinin harika bir lider olması olanaksızdır çünkü başkalarının işlerini yapmakla fazlasıyla meşguldürler.

Bu özelliklerden birine sahip olmak otomatik olarak liderlik pozisyonunu engeller demek istemiyorum. Aslında, insanların bu kötü alışkanlıkları yenebileceğine ve daha iyi bir lider olabileceğine inanıyorum. Fakat eğer biri listedeki özelliklerin birden fazlasını gösteriyorsa, iddiaya girerim ki öncülük yapmaya şu anda hazır değildir.

Bir insanın kötü bir lider olduğunu veya olacağını gösteren özellikler sizce nelerdir? Aşağıdaki yorum bölümünde bunları sizinle tartışmak isterim.

 

İlginizi çekebilir

Liderlerin Ortak Özellikleri
Liderlik Hakkında Her Şey
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar