Bir girişimci olmaya karar verip kolları sıvadığınızda, girişimcilik yolculuğunuzun ilk birkaç ayında kendi işinizin patronu olmak ve kendi işletmenize yatırım yapmak oldukça cazip gelir. Büyük işler başarmış olan tanınmış iş adamlarının ve bir gecede oluşan başarıların hikâyelerini okursunuz ve işe başlar başlamaz, aynı derecede iş yapıp başarılı olacağınızı düşünürsünüz.
Girişimciliğin tüm bu olumlu ve heyecan verici örnekleri kesinlikle doğru olmakla ve sıkıntıya girmeye değer görünmekle beraber; diğer yandan karanlık bir yönü olduğunu da unutmamak gerekir. Göründüğü kadar eğlenceli ve çocuk oyuncağı kadar kolay olmamakla birlikte, tüm o “bir gecede başarı” tanımının altında yatan gerçek; yıllar boyu harcanan emek ve yaşanan başarısızlıklardan sonra ortaya çıkan doğru stratejilerin doğurduğu sonuçtur.
Bir girişimci olmak için çok heveslenmeden önce, bu yedi korkutucu gerçeği göz önünde bulundurarak beklentilerinizi çok yüksek tutmamanızı tavsiye ederim.
1. Hemen para kazanmaya başlamak zordur
İşletmenizin sermayesini büyütmek zorlu bir iştir. Kendi işine sahip olmanın hızlı para kazandıracağını düşünen umut dolu genç girişimciler için, aydınlatıcı bir finansal bilgi olacağını düşünüyorum. Gerçek şu ki; birçok işletme için, ilk birkaç yıl boyunca kazandıklarınız altyapınızı kurmak ve işinizi yürütebilmek için harcanacaktır. Elde edeceğiniz gelirden daha fazla harcama yapacaksınız ve bunun sonucu olarak da, birkaç ay boyunca ödeme alamayacağınız için; harcamalarınızı kişisel birikimlerinizden karşılamak zorunda kalacak, genel giderlerinizden tasarruf edecek ve gelecekte işlerin yoluna girmesini umut edeceksiniz.
2. Özel hayatınız kalmayabilir
Bu role ne kadar iyimser bir şekilde hazırlanmış veya kişisel ilişkilerinizde önceliklerinizi ne kadar iyi gözetebiliyor olursanız olun; siz işinizi geliştirmeye devam ettikçe, özel hayatınız sekteye uğrayacaktır. Uzun saatler boyunca çalışacaksınız, bazen de evden, hatta geceleri, hafta sonları ve tatillerde de işle ilgili problemlere çözüm bulabilmek için sürekli telefonla irtibat hâlinde olmanız gerekecektir. İşletmenizin karşılaştığı problemleri düşünerek, neredeyse sürekli telaşlı oluşunuz ve finansal yükleriniz yüzünden yaşayacağınız stres, özel hayatınızdan çalacak.
3. Aynı anda birçok işle ilgilenmek size zarar verebilir
Kendi işletmenizin CEO’su olarak, birçok role bürünmeniz gerekecektir. Sevdiğiniz işi yaparken, bir yandan da aynı zamanda bir yönetici, bir denetçi, bir teknisyen, bir insan kaynakları uzmanı ve bir pazarlamacı olmanız gerekecektir. Girişimciliğe ilk adım attığınız zamanlarda tüm bu görevlerin sorumluluğunu üstlenmek konusunda ne kadar heyecanlı olduğunuzun bir önemi yok, bu çark dönmeye devam ettikçe kaçınılmaz şekilde sizi yıpratacaktır.
4. Duygularınız size üstün gelebilir
Bastırmaya çalışsanız da, dışa vurmak için sağlıklı yollar bulsanız da duygularınızın kabararak size üstün geleceği zamanlar olacaktır. Böyle bir duruma izin veremeyecek kadar işletmenize yatırım yaptınız. İlerlemek konusunda zaman zaman cesaretiniz kırılabilir ve moraliniz bozulabilir veya planladığınız zamanda kâr elde edemeyecek olmaktan korkabilirsiniz. Duygularınıza kapıldığınızda, kendinizi üzgün hisseder ve yanlış kararlar alırsınız.
5. Planladıklarınız öngördüğünüz şekilde olmayabilir
Dikkatlice hazırlanmış iş planınız kurduğunuz şirketin ilk birkaç yıl içinde atacağı adımları detaylıca içeriyor olsa bile, ne kadar araştırma yapmış olursanız olun, öngöremediğiniz, gözünüzden kaçan şeyler mutlaka olacaktır. Öngörebildiğiniz durumlarda bile gerçekleşenler, tasavvur edilenden farklı olacaktır. Bir girişimci olarak, bazen istemediğiniz şekilde olsa da sisteme adapte olmaya zorlanacaksınız.
6. Zor kararlar vermek zorunda kalabilirsiniz
Bir girişimci olarak, şirketiniz için en önemli kararları siz vereceksiniz ve bunlar zorlu, stresli, tamamıyla sizin imtiyazınızda olan kararlar olacaktır. Mantıksal olarak doğru kararlar olsa da, bazıları sizi etkisi altına alacaktır. Şirketin izlediği yolu değiştirmeniz gerekecek. Ortaklarınızla yollarınızı ayırmanız gerekecek. Şirketiniz için bazı görüşlerinizden fedakârlık etmeniz gerekecek. İnsanları işten çıkarmanız gerekecek.
Bu kararların alınması kolay olmamakla beraber bir zorunluluktur ve bunları aklınızdan bir türlü çıkaramayacaksınız.
7. Başarısız olabilirsiniz
Şirketiniz zarar edebilir. Etmese bile, yoluna çıkan ve görüşlerinizden taviz vermenize sebep olan büyük ya da küçük bir takım başarısızlıklar olacaktır. Başarısızlık girişimciliğin kaçınılmaz olan büyük bir parçasını oluşturur. Bunun farkına varmak, kabullenişi kolaylaştırmada yardımcı olabilir. Bir işi yürütürken başarısızlık her zaman karşınıza engel olarak çıkar ve her zaman göz korkutucudur. Bazılarına başarısızlıkları göğüslemek çok zor gelir. Bununla birlikte başarısızlığın üstesinden gelebilme kabiliyeti, süper başarıları diğerlerinden ayıran en büyük farktır.
Sizi girişimci olmaktan vaz geçirmeye çalışmıyorum. Girişimcilik, böyle bir yola baş koymayı seçen herkes için çabaların karşılığının alındığı, heyecan verici bir şeydir. Buna karşılık benim amacım, kendi işini kurmak isteyen yeni nesli, iş sahibi olmanın getireceği zorluklara ve karşılaşacakları bazı gerçeklere hazırlamaktır. Böylece önlerine çıkacak engelleri daha iyi anlayabilirler ve bu yolculuğa daha gerçekçi bir bakış açısıyla hazırlanabilirler.