Cuma, Kasım 22, 2024

Matbaa Açmak İsteyenlere

Başarılı bir matbaa hem işletmeler hem de tüketiciler için geniş hizmet yelpazesi sunar. Yerel matbaalar çeşitli araçları kullanarak tek sayfalık baskıdan büyük hacimli işlere kadar baskıyla alakalı her şeyi halledecek şekilde donatılmışlardır. Küçük matbaaların ülke genelindeki büyük ölçekli kopyalama ve baskı zincirleri ile rekabet edebilmesi için müşteri hizmetleri ve pazarlama faaliyetleri için gerekenden fazlasını yapması gerekir.

“Matbaa açmak istiyorum nereden başlamalıyım” diyenler için matbaa açmanın adımları şöyle:

 

Matbaa nasıl açılır?

1 – Matbaanız için bir isim bulun ve şirket tescili yaptırın

Küçük matbaalar tek kişilik şahıs işletmesi olarak kurulabilirler. Tek kişilik şahıs işletmesi kurmak için genellikle işletme ismini ve hedefini tanımlayan, şirketin sahibi ve adresi vb. bilgilerin yer aldığı basit bir başvuru formu yeterli olur. İşletme borçlarından şahsen mesul olmak istemiyorsanız ve borçlara karşı kendinizi korumak istiyorsanız şirket yapınızı limited şirket olarak belirleyebilirsiniz.

2 – Müşterilere sunmak istediğiniz hizmetlere karar verin ve bu hizmetleri sunmanızı sağlayacak ekipmanların listesini yapın

Matbaalar en azından temel – renkli veya siyah ve beyaz –  baskı hizmetleri, fotokopi, doküman kesimi,ciltleme ve aynı zamanda tarama  hizmetleri sunmalıdır.

Daha çok müşteriye ulaşmak için mümkün olduğunca çok hizmet sunmalısınız. Örneğin laminasyon, sunum hazırlama – baskı, delme ve belgeleri sunuma hazır hale getirme – hizmetleri sunabilirsiniz.

3 – Matbaanız için  bir yer bulun

Matbaaların müşterileri etkilemek için göze çarpan vitrinlere ihtiyacı yoktur çünkü müşteriler büyük hacimli baskı hizmetlerini genellikle online olarak, telefon rehberlerinden veya şahsi ilişkiler aracılığıyla araştırırlar.

Ancak yine de trafiğin yoğun olduğu bir lokasyon sayesinde matbaanız yoldan geçenlerin dikkatini çekebilir ve bu sayede ilave müşteriler bulabilirsiniz.

4 – Ekipmanları almak ve dükkan kirasını garanti altına almak için gerekli finansmanı bulun

Toplam başlangıç maliyetini belirlemek için en az 6 aylık tüm harcamalarınızı da hesaba katmalısınız. 6 ay hiç para kazanamayacağınızı düşünmeniz sizi işinizde daha özgür kılacaktır ve üzerinizdeki başarılı olamama stresini azaltacaktır. Kişisel birikimleriniz yeterli değilse bankalardan veya kredi birliklerinden kredi almaya çalışın.

5 – Bağlı bulunduğunuz belediyenin internet sayfasına girerek başvuru formlarına ulaşın

Matbaa açmak için gerekli belgeleri ilgili kurumlardan aldıktan sonra belediyeye başvuru formunuzla müracaat edin. İşletmenizi başarılı bir şekilde yönetmek istiyorsanız gerekli olan ruhsat ve izinleri almanız gerekir. Ayrıca vergi dairesine başvurarak vergi işlemlerinizi halledin.

 

Matbaa açmak için gerekli belgeler

1. YERLEŞİM YERİ BELGESİ ASLI (Bağlı Bulunduğu Muhtarlıktan)

2. SAĞLIK RAPORU ASLI (Bulaşıcı Hastalığı Olmadığına Dair – (Devlet/Özel Hast. – Sağlık Ocağı))

3. İMZA BEYANNAMESİ (Noter Tasdikli Asıl Suret)

4. NÜFUS CÜZDANI FOTOKOPİSİ

5. İKİ (2) ADET VESİKALIK RESİM (Son Altı 6 (Altı) Ay İçerisinde Çekilmiş)

6. BAŞVURU FORMU

7. SİCİL NUMARASI (Mali Hizmetler Müdürlüğü Gelirler Bürosu (Belediye))

8.TAPU SENEDİNİN FOTOKOPİSİ – KİRA KONTRATI (Aslı veya Noter Tasdikli Sureti (Asıl Suretlerde Damga Harcı Makbuzu bulunacaktır.)

9. ESNAF ODA KAYIT BELGESİ- USTALIK BELGESİ

10. VERGİ LEVHASININ FOTOKOPİSİ

11. MAKİNE YERLEŞİM PROJESİ (3 Adet Olacaktır)

12. YAPI KULLANMA İZİN BELGESİ

 

Matbaa açma maliyeti

Matbaa açmanın maliyeti diğer işletmelerle karşılaştırıldığında son derece değişken olabilmektedir. Başlangıç maliyeti, matbaanızın büyüklüğü, 1 gündeki baskı hacmi, kullandığınız makineler ve ekipmanlar gibi temel değişkenlere bağlı olarak belirlenecektir. Bu sebeple ortalama maliyet 20 bin TL’den başlayarak 600 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir. Açmak istediğiniz matbaa ile ilgili detaylı bilgi verirseniz uzmanlarımız sizin için sağlıklı bir maliyet hesaplaması yapacaklardır. Bunun için yazımıza yorum bırakmanız yeterli olacaktır.

Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar