İşte sizlere iş bulmanıza ve özgeçmişinizdeki hatalarınızı düzeltmenize yardımcı olacak ipuçları.
İş bulmak için
İş bulmak için bir sistem geliştirin. Bu sayede sonuçlarla ilgili endişe duymadan sürece odaklanabilirsiniz. Yaptığınız aramaları ve katıldığınız mülakatları takip edin.
Mülakat esnasında kendinizi çok iyi satın. Diğerlerinin sunmadığı neler sunabilirsiniz? Kendinizi satabilmelisiniz. İş teklifi alana kadar kendinizi satın.
İyi özelliklerinizi, avantajlarınızı ve faydalarınızı en iyi siz bilirsiniz. Başarılarınızı vurgulayan hikayelere ihtiyacınız olacak. Satış yapıyorsanız rakamlarla konuşmanız gerekir. Sizin sayılarınız neler? Sonuçlarınız neler?
İnsanların birçoğu birkaç mülakata girdikten sonra pes eder. Duramazsınız. Teklif alana kadar devam etmeniz gerekir.
İnsanlar gizli iş piyasasının olduğunu düşünür ancak bu yanlıştır. İş bulmak istiyorsanız potansiyel işvereni doğru zamanda yakalamanız gerekir.
Para kazanmak için ne gerekiyorsa yapın
Ne gerekiyorsa yapın. Yüksek pozisyonları zorlamayın. Sizce hangisi daha acı verici: faturaları ödeyememek mi yoksa farklı işlerde çalışmak mı?
İnsanların birçoğu olaylara farklı açılardan bakamaz. İnsanlar geceleri garsonluk veya barmenlik yapabilir ve gün boyunca da iş arayabilir. Farklı bir alanda çalışın ve işin ayağınıza gelmesini beklemeyin. Pizza siparişleri götürebilir, garsonluk yapabilir veya temizliğe gidebilirsiniz.
Bulduğunuz işi hayatınız boyunca yapacaksınız diye bir şey yoktur. Sadece yapmanız gereken şeyi yapın. Şunu aklınızdan çıkarmayın ki işe gitmek ve çalışmak zorundasınız.
Online olarak iş aramak cevap değil
Online olarak iş bulanların sayısı %2 ve %5 arasında değişmektedir. Bu sonuçların bile doğruluğundan emin değiliz çünkü kimse online iş bulmanın tam olarak ne anlama geldiğini bilmiyor.
İnsanların %69’u iş ararken sadece şu iki şeyi yapar: ya arkadaşlarını arar ya da internete bakar.
İnsanlar tanıdıkları herkesi aramak ve herkesle temas kurmak zorundadır. İnsanlar tutkulu bir biçimde diğer insanlarla yakınlaşmalıdır. Arkadaşlarınızı, komşularınızı, akrabalarınızı, önceki işverenlerinizi, okul arkadaşlarınızı, üye olduğunuz kulüplerdeki arkadaşlarınızı veya arkadaşlarınızın arkadaşlarını arayın.
İnsanlar yardım için birini aramayı yalvarmak olarak görürler ve bunu yapmayı kendilerine yakıştıramazlar. Telefonu kaldırın ve sizi dinleyecek herkesi arayın.
Özgeçmiş göndermek
Sadece özgeçmişinizi göndermeniz yetmez. Özgeçmişinizi gönderdikten sonra telefonu kaldırmalı ve sizi iş alacak kişileri aramalısınız.
Ortalama bir özgeçmiş 10 saniyede okunur. Okuyucuyu etkilemelisiniz. Özgeçmişinizin şunları göstermesi gerekir: çalıştığınız yerler, ne kadar süreyle çalıştığınız ve ürettikleriniz. Kısaca özgeçmişiniz performans odaklı olmalıdır.
Mülakat hataları
İnsanların birçoğu mülakata girerken karşı tarafın onlar için ne yapacağını düşünür. Karşı tarafa iyi nedenler verirseniz sizi işe almamaları için ortada hiçbir neden kalmaz.
İnsanlar mülakatın iki yönlü bir süreç olduğunu düşünür. Ancak, işveren sizi işe almaya karar verene kadar tek yönlüdür. İşveren sizi işe almaya karar verdikten sonra sizin için neler yapacaklarını sorabilirsiniz.
İş bulmaya yönelik tavır
Eşimizin, çocuğumuzun veya anne-babamızın ölümünden sonra bizi etkileyebilecek en duygusal dördüncü şey iş aramaktır. İnsanların duygularını alt etmesi gerekir. Duygusal olarak gergin ve bitkin olduğunuzun farkında olun. İş bulabilmek için en kısa zamanda kendinizi toplamanız gerekir. Geciktirirseniz işler daha da zorlaşır.
Bu bir süreçtir. Sürece odaklanırsanız sonuçlara odaklanmak zorunda kalmazsınız. Bu süreç şu şekildedir: kendinizi satmanıza yardımcı olacak bir özgeçmişe sahip olun, telefonu kaldırın ve personele ihtiyacı olan bir işvereni arayın, kendiniz için ihtiyaç yaratın. Bu aramalarla yükleme yapın. Kendinizi yerinde ve hızlı bir şekilde tanıtın.
İş piyasasının geleceği
Kariyer odaklı istihdam geçmişte kaldı. Türkiye’de ortalama bir iş 3 – 5 sene sonra bitiyor.
Artık küresel ekonomi var. Kendinizi satmanız gerekiyor. Bütün dünyanın tavrı bu yönde.
Şu anda Türkiye’deki ortalama bir şirket 15 yaşında. 1975 yılında ortalama bir şirket 35 yaşındaydı.
Özgeçmiş hazırlarken yapılan hatalar
Yanlış içerik yazmak: İnsanlar özgeçmişlerini olası işverene göre değil kendilerine göre hazırlarlar. Sonuçta ne olur? İşveren özgeçmişi alır, özgeçmişe bakar ve yazılanlardan hiçbir şey anlamaz. Bütün başlıklar yanlıştır. Özgeçmişinizin sizin için değil işveren için anlam ifade etmesi gerekir.
Rahatsız edici formatlar: Fontlar büyük, renkler kötü ve sayfanın tamamında hiçbir şey yok. İşverenler ne yaptığınızı, kimin için çalıştığınızı ve ne kadar başarılı olduğunuzu öğrenmek ister. Onları etkileyemezseniz özgeçmişiniz çöpü boylar.
Bir hedefe ihtiyacınız yok. Özel bir teknolojiye veya mühendisliğe odaklanmadığınız sürece özgeçmişinizi kişiselleştirmenize gerek yok
Ortak yaklaşım kullanmak: Niteliklerinizin “takım oyuncusu”, “uyumlu” veya “dürüst” gibi ıvır zıvırlardan oluşmadığından emin olun. Tabi ki özgeçmişinize ben dürüst değilim yazmayın. Demek istediğimiz bu gülünçtür. Çöptür.
Özgeçmişin çok uzun olması,
Performansı göstermemek.