Teknoloji dünyasında neler olup bitiyor? Gelecek yıllarda teknoloji sektöründe ne gibi iş fırsatları gün yüzüne çıkabilir? Bu soruların cevaplarını merak ediyorsanız bu yazımız tam size göre.
Teknoloji sektöründe kazançlı iş fikirlerini ve yatırım yapılacak iş alanlarını sizler için araştırdık. Bir anlamda teknoloji dünyasında neler yaşandığının özetini çıkardık.
Yeni iş fikirleri ailesi olarak yükselişe geçeceğini tahmin ettiğimiz teknoloji sektöründeki trend iş fikirleri şöyle:
1- Sanal gerçeklik
Bilgisayar tutkunları ve bilim kurgu yazarları yıllardır sanal gerçeklikle ilgili hayaller kurmaktadır. Ancak özellikle 1990’lardaki erken girişimler hayal kırıklığıyla noktalanmıştır. Bunun en önemli nedeni teknolojinin henüz hazır olmamasıydı. İşlemcilerdeki ve ekranlardaki hızlı ilerlemeler sanal gerçekliğin en sonunda yaygınlaşmasını sağlayacak.
Mutlaka okuyun: Sanal Gerçeklik Sektörü İş Fikirleri
2- Kurumsal yazılım tasarımı geliştirme
Ne yazık ki kullanıcı arabirimleri geride kaldı. Kullanıcı ara yüzü genellikle veri tabanı oluşturulduktan sonra akla gelir. Bu artık değişiyor.
Girişim şirketlerinin tüketiciye dönük hareketlerin hızına yetişmesi gerekiyor. Özellikle mobil olarak güzel ve fonksiyonel ara yüzler geliştirmeliler.
3- Büyük veri
Teknoloji sektöründeki trendlerden biri de “büyük veri” olacaktır. Büyük veri; sosyal medyadan, internet sitelerinden ve gsm operatörleri gibi kaynaklardan elde edilen düzensiz bilgilerin anlamlı bir bütün haline getirilerek şirketlere stratejik planlamaları için sunulan bilgilerdir. Kısaca bilişim ve teknoloji dünyasındaki kayıt edilebilen yığın halindeki bilgilerin anlamlandırılarak işe yarar hale getirilmesidir.
Şirketler artık “Kentucky’de kaç tane kırmızı ayakkabı satılır?” sorusuna tahmin yürütebilir hale gelecek.
Mutlaka okuyun: Büyük Veri Geleceği Nasıl Değiştirecek?
4- Tek yapı şirketleri
Paranızı, ürünleri veya hizmetleri baştan sona kendi üreten ve çözümleri kendi bulan şirketlere yatırmanız daha sağlıklı. Apple’ı tek yapı şirketi olarak düşünebiliriz. Apple çiplerini, uygulamalarını ve perakende satış mağazalarını kendi yapıyor. Bu sayede rakipleriyle fiyat konusunda rekabet etmek zorunda kalmıyor.
Mutlaka okuyun: Apple’ı Dünyanın İlk Trilyon Dolarlık Şirketi Haline Getiren 3 Faktör
5- Dijital sağlık
Günümüzde doktorların kullandığı bir sürü cihaz vardır. Ancak bu cihazlar doktorlar tarafından geliştirilmez. Mobil ve dijital sağlık trendi önemli oranda yükselişe geçecek.
“Hareket merkezlerinden biri mobil programlanabilir tıbbi kayıtlar olacak. Bütün teşhisler ve test sonuçları için taşıyıcılar olacak ve Apple’ın HealthKit’ine benzer çözümler olacak. HealthKit gibi teknolojilerden sonra talep arttı ve milyonlarca yazılım mühendisi yeni uygulamalar geliştirebilir.”
Mutlaka okuyun: Sağlık Sektörünün Geleceği Nasıl Olacak?
6- Online pazarlar
Amazon ve trendyol gibi online pazarlar fazlasıyla başarılı. Ancak online pazarlara “mobil öncelikli” yeni pazarlar da eklenmeye başlayacaktır.
7- İnternet güvenliği
Geçtiğimiz yıllar şifre güvenliği için pek de iyi olmadı. Sony sızıntıları ve büyük ölçekli iCloud fotoğraf hackleri ile Kate Upton, Rihanna, Jennifer Lawrence gibi ünlülerin özel fotoğraflarının online olarak yayılmasına neden oldu ve bu güvenlik ihlalleri, mahremiyetin kolayca zedelenebileceğini gözler önüne serdi.
Bu nedenle güvenliğin en önemli trendlerinden biri olacağını söylemek hiç de şaşırtıcı olmaz. Şirketler veri ihlallerinin ne zaman ve nerede ortaya çıktığını tanımlayacak ve daha sonra her şeyi daha korunaklı hale getirerek hasar tespiti yapacak.
8- Bitcoin
Bitcoin’in fiyatı düşmeye başlasa da Balaji Srinivasan’ın söylediğine göre bu yıl sanal para çözümleri bakımından üç şey dikkate alınacak. Birincisi bitcoin hala yeni ve bunu benimsemeliyiz. Ayrıca yeni ödeme uygulamaları geliştirilebilir ve bitcoin altyapı olarak hesaba katılabilir.
9- Bulut bilişim
Bulut bilişim ile cihazlarınızı daha verimli hale getirebilirsiniz. Bulut esasen telefonunuzda, tabletinizde ve bilgisyarınızda kullandığınız uygulama ve dosyaların depolandığı ortak bir yeri ifade eder. Yani her bir cihazınızla dünyanın neresinde olursanız olun dosyalarınıza bağlanarak kolaylıkla işlem yapabilirsiniz. Bu da her cihazınız için ekstra depolama alanı ekstra işlemci kullanmanıza ihtiyaç kalmayacağı anlamına gelir. Bu sayede hem çok daha hızlı işlem yapabilir hem de büyük oranda tasarruf etmiş olursunuz.
Bilişim sektöründe önde gelen kuramcılar, internetin geleceğini bulut bilişimin belirleyeceğini ileri sürmektedirler.
10- Kitle fonlaması
Kitle fonlamasını düşündüğümüzde bilgisayarımızın başına geçip genç bir girişimcinin projesine veya icat ettiği bir ürüne bağış yapacağımız aklımıza gelir. Cebimizde taşıdığımız akıllı telefonlar sayesinde sadece kitle fonlaması platformları çok daha popüler hale gelmeye başlayacaktır.
11- Nesnelerin interneti
Aşırı tüketim kültürümüz nedeniyle eski veya bozuk cihazları sürekli olarak yenileriyle değiştirmeye meğilliyiz. Bu aşırı tüketim kültürünün çözümü ise nesnelerin internetinden geçiyor.
“Nesnelerin interneti bir şeyleri değiştirecek ve yeni tamir kültürü yaratacak. Ekipmanlarını düzenli olarak yenileyemediğiniz veya bir şeyleri tamir edemediğiniz küçük bir aile restoranınız varsa nesnelerin interneti sayesinde bütün sorularınıza cevap bulabileceksiniz: derin dondurucunun daha zor çalışmasının sebebi birisinin kapıyı açık unutması mı derin dondurucunun kompresörünün bozulması mı?”
Mutlaka okuyun: Nesnelerin İnterneti Nedir? Örnekleri Nelerdir?
12- Online video
YouTube uzun süredir var ancak online video pazarı daha da büyüyecek. YouTube, girişimciler ve şirketler tarafından kendi amaçlarına uygun olarak biçimlendirilecek. Videolardan para kazanmanın yeni yolları bulunacak ve video reklamcılığı çok daha fazla yayılacak.
13- 3d yazıcılar
Gelecekte 3d yazıcıların seri üretimde kullanılmaya başlanmasıyla yeni bir devrin başlayacağı düşünülüyor. Şimdiden 100’lerce çeşidi bulunan 3d yazıcılar geleceğe yatırım yapmak isteyenlere için harika bir iş alanı.
Mutlaka okuyun: 3d Yazıcı Sektörü İş Fikirleri
14- Drone kameralar
Sosyal ağların popülerleşmesiyle başlayan fotoğraf çekip sosyal ağlarda paylaşma çılgınlığı birçok yeni iş kolunun fitilini ateşledi. Bunlardan biri de drone kameralar. Öz çekimden video çekimine kadar ister sizin kontrolünüzde istersenizde de otomatik olarak çekim yapan birçok drone kamera türedi. Extreme spor yapanlar için de oldukça kullanışlı olan drone kameraların bir gün her evde bir tane bulunacağı iddaa edilmekte.
Mutlaka okuyun: Drone Sektörü İş Fikirleri
15- Akıllı evler
Yeni bir iş kurmak isteyen ve hangi sektöre girsem diye düşünen girişimcilerdenseniz akıllı ev sistemleri sektörünü de göz ardı etmemenizi tavsiye ediyoruz. Şimdiki teknoloji ile evinizden kilometrelerce uzakta olsanız dahi birkaç dokunuşla evinizde ne olup bittiğini görebiliyor; ışık, sıcaklık ve güvenlik gibi birçok konuda kontrolü elinizde bulundurabiliyorsunuz. İnsanlara güvenli ve konforlu bir yaşam sunan akıllı ev sistemleri sektörünün gelecek 4 yılda %60’a yakın büyüme kaydetmesi bekleniyor.
Mutlaka okuyun: En İyi Akıllı Ev Sistemleri ve Aletleri