Ambalaj Tasarımı Nedir?
En son yaptığınız alışverişi düşünün.
Neden o markayı tercih ettiniz? Anlık olarak mı karar verdiniz yoksa gerçekten ihtiyacınız olan bir şey miydi?
Büyük ihtimalle ilginizi çektiği için o ürünü satın aldınız. Evet şampuana ihtiyacınız olabilir, ama neden özel olarak o markayı seçtiniz? Şişesi pahalı ve şık göründüğü için mi? Hayır, ürünü satın aldınız çünkü kendinizi şımartmak istediniz. Aslında indirim sepetindeki şampuandan farksız bir şeyi satın aldığınızı biliyorsunuz.
İşte ambalajlamanın amacı budur. Doğru yapıldığında ambalajlama ürününüzü sattıran şeydir. İlgi çeker, mesaj verir ve tüketicilerde istenilen duyguyu yaratabilir.
Raflardaki yüzlerce ürünün arasından kendi ürününüzü ön plana çıkarmak zor bir iştir. Bu yüzden aşağıda 50 yaratıcı ambalaj fikrini sizler için derledik. Bu fikirlerden ilham alarak siz de ürününüzün ön plana çıkmasını sağlayabilirsiniz.
50 Adet Yaratıcı ve Büyüleyici Ambalaj Örneği
1. Desen Kullanın
Ambalajınızı ilgi çekici kılmanın en kolay yolu desen eklemektir. Bu aletin ambalajı yapısal açıdan çok basit kalsa da paketin üstündeki çizgiler ambalajı ilgi çekici kılıyor. Renk seçimi ise kaliteli görünmesini sağlıyor.
2. Tüm Boş Alanları Kullanın
Ambalaj tasarımı yaparken her santimetreyi kullanın. Bu kutu iç kısmını boş bırakmak yerine çiçek desenleriyle süslemiş. Ambalajlama daha üst kalite göründüğü için ürünün de daha kaliteli görünmesini sağlıyor.
3. Sadelikten Korkmayın
Bazen sadece basitlik gereklidir. Bu ürünün ambalajı da bunu kanıtlıyor. Toprak rengi, geri dönüştürülmüş materyalden yapılma ambalajlama tüketicide doğallığa dair bir his uyandırıyor. Bunun yanı sıra kanat illüstrasyonu ambalaja farklı bir hava katıyor. Parlak renkteki logo tasarıma başarılı bir şekilde yedirilmiş. Bu da ambalajlamaya modernlik katmış.
4. Tüketici Deneyimini Aklınızdan Çıkarmayın
Ürününüzle etkileşime geçen tüketicinin davranışlarını düşünün. Bu örneğimizde ürünümüz lüks terlikler. Lüks bir ürün olduğundan terlikler siyah bir kese içerisinde sunuluyor. Tüketici kutuyu açtığında önce keseyle karşılaşacak, keseyi açtıktan sonra terlikleri görecek. Ambalajlamaya katman eklemek ürününüze lüks bir hava katacaktır. Aynı zamanda tüketiciler için de harcayacakları fazladan paranın boşa gitmediği hissini yaratacaktır.
5. Ambalaj Ürünü Tamamlasın
Ambalaj tasarımının içindeki ürünü tamamladığından emin olun. Bu örnekteki ambalaj basit ve doğal görünüyor, aynı içindeki ürün gibi. Satın almadan önce ambalajın içindekini görebiliyorsunuz. Bu da tüketicide şeffaflık izlenimini yartıyor ve sattığınız şeye güvendiğiniz mesajını veriyor.
6. Oyuncu Olun
Ambalaj tasarımınızda oyuncu olabiliyorsanız, kesinlikle olun. Bu ambalaj basitliğine rağmen oldukça eğlenceli görünüyor. İllüstrasyon ürünle etkileşime geçiyor ama yine de ürünün ön plana çıkmasını sağlıyor. Renk seçimi böğürtlenlerin rengiyle uyumlu ve ambalajın üstündeki böğürtlen yiyen karakter ürünün kalitesine işaret ediyor.
7. Minimalizmin Dibine Vurun
Yoğun renk ve desen kullanımı kadar sadelik de ilgi çeker. Yukarıdaki reçel ambalajı tam olarak bunu yapıyor. Minimalizmin hakim olduğu ambalaj da marka logosu bile bulunmuyor. İçindeki meyve reçeliyle uyumlu olarak kırmızı renk kullanılan ambalajın tasarımı sıradan görünse de raflardaki renk ve desen yoğunluğunun arasında minimalizmi ve sadeliğiyle kesinlikle ön plana çıkacaktır.
8. Kalıpları Kırın
Herkesin ürettiği bir ürününüz varsa, ürünü sunuş şeklinizde yenilikçi olmalısınız. Bu bal ambalajı klasik cam ya da plastik kavanozları kullanmak yerine balmumu bir saklama kabı içerisinde ürünü sunuyor. Kabın altında bir fitil bulunuyor. Yani ürünü tükettikten sonra ambalajı çöpe atmak yerine yakabiliyorsunuz, bu da ürünü tamamen atıksız ve çevre dostu kılıyor.
9. Süreci Ele Alın
Ürününüzün kullanım sürecini de aklınızda bulundurarak ambalaj tasarımı yapmalısınız. Çivi gibi sıradan bir malzemeyi oldukça işlevsel bir ambalaj da sunan bu markanın kullanım sürecini düşünerek ambalajı tasarlıdığı ortada. Ambalajın en ayırt edici özelliği çivilerin ayrı ayrı boşluklara yerleştirilmiş olması ve karton bir kutunun içinde gelmesi. Böylece çivilerin kullanılması kolaylaşıyor, elinize batma riskini ortadan kaldırıyor.
10. Basitleştirmeyi Deneyin
İllüstrasyonlarınızın ve grafiklerinizin tamamen gerçekçi yapmak zorunda hissetmeyin. Eğer görüntüyü basitleştirebiliyor ve dokusal bir unsur olarak kullanabiliyorsanız öyle yapın. Bu ambalaj baş ve saç görüntüsünün sadeleştirilmiş ve desen haline getirilmiş bir illüstrasyonunu kullanıyor. Saç kutunun her yerine yayılıyor ve arka planda bir desen oluşturuyor. İlk bakışta ne olduğu belli olmuyor ama ambalajı keşfettikçe saç olduğunu fark ediyorsunuz.
11. Kendinizi Sınırlamayın
Eğer ürününüz belli bir ambalajlanma şekli gerektiriyorsa kendinizi bununla sınırlamayın. Sabun kutuda gelir, ama sıradan bir kutu kullanmak zorunda değilsiniz. Bu örnekteki kutu tek bir yerden açılmak yerine yandan katlanarak açılıyor. Katlanma hareketinin ambalajı daha özel ve ilginç kılmasının yanında ambalaj da dekoratif olarak kullanılabiliyor.
12. Modern Olun
Modern, ince ve basit tasarımlar öne çıkar. Düz çizgiler, basit renkler ve sans serif fontlarını kullanarak modern bir görünüm yaratabilirsiniz. Bu ambalaj modern bir yaklaşıma sahip ama cinsiyetsiz olması ambalajı daha da modern kılıyor. Hiçbir yöne eğilimli olmadığı için ürünün kime yönelik olduğuna dair merak uyandırıyor.
13. Dokuları Kullanın
Desenleri sadece görsel olarak değil fiziksel olarak da kullanabilirsiniz. İnsanlar ambalajınızla fiziksel etkileşime geçecek, böylece ambalajınız sadece göze değil dokunuşa da hitap edecek. Bu böcek ilacı şişenin alt kısmında kabartma kullanmış. Sadece şişeyi daha sıkı kavramanızı sağlamıyor aynı zamanda elinizde ilginç bir his de bırakıyor ve görsel olarak şişenin üst kısmındaki noktalarla ilişki kuruyor.
14. Parlak Olun
Eğer ürününüz parlak renkliyse bundan ilham alın. Bu şeker ambalajında olduğu gibi ambalajınızı parlak renklerle vurgulayın. Her şeker farklı bir renkte olduğunda ambalajların yan kısmında kullanılan renkler de değişiyor. Ambalaj üstünde kullanılan çizgiler de ürüne göre değişiyor. Böylece şekerin kendisine bakmanız gerekmeden ürünün diğerinden farklı olduğunu anlayabiliyorsunuz.
15. Bir Hikaye Anlatın
Eğer ambalajınızla bir hikaye anlatabiliyorsanız kendinize büyük bir iyilik yapıyorsunuz demektir. İnsanlar hikayelere bayılır ve bu yolla yeni şeyler öğrenmeyi severler. Bu çorap ambalajı özgün bir hikaye anlatıyor. Çorapları çıkardığınızda çorapların üstünde dumanı andıran bir tutam pamuk da ortaya çıkıyor ve geçmiş yıllarda çorap fabrikalarından çıkan duman bacalarını andırıyor.
16. Köklerinize Bağlı Kalın
Ürününüzün neyi temsil ettiğini bulun ve bunu ambalaj tasarımınızda da gösterin. Bu güzellik markası doğal ve saf içerikler kullanmasıyla ön plana çıkıyor ve bunu da ambalajlarında gösteriyorlar. Ambalaj da aynı ürün gibi basit, temiz ve doğal görünüyor. Toprak tonlu kutu ise ürünün doğallığına farklı bir hava katıyor.
17. Yaratıcı Olun
Ambalajınızı havalı yapabilirsiniz, ama ürünün kendisi havalıysa sizden şanlısı yok. Bu süt sabununu ele alalım. Karşımızda sütten yapılmış bir sabun var ve diğer sabunlar gibi dikdörtgen şeklinde de olabilirdi. Ama bunun yerine çubuklu dondurma şeklinde bir tasarıma sahip. Dondurmaya benziyor oluşu da içeriğindeki süte gönderme yapıyor.
18. Ambalajın İçini Kullanın
Ambalajın dışı ilgi çekici olmalı evet, peki ya içi? Eğer ürününüzün birkaç farklı parçası varsa ayrı ayrı sergileyin. Bu yoyo ambalajının yoyonun her bir parçası için ayrı bir bölmesi bulunuyor ve hepsi yerine güzelce yerleşiyor. Ürünün rengi ise ambalajın rengiyle uyumlu.
19. Başka Bir Amaca Hizmet Edin
Çevre dostu olmak tüketicilerin markanızı sevmesini sağlayacak harika bir yoldur. Çevre dostu olmanın bir yolu da ürünlerinizin ambalajlarına fakrlı bir amaç vermektir. Bu şişeler ilk bakışta sıradan temizlik ürünlerine benzese de dokunduğunuzda dayanıksız plastik şişeler olmadığını anlıyorsunuz. Bu şişeler aslında seramikten yapılma ve ürün bittiğinde vazo olarak kullanılmak üzere tasarlanmışlar.
20. Duyularla Oynayın
Ambalajınızda eğer yapabiliyorsanız tüm duyulara hitap edin. Kağıttan yapılma bu ambalaj dokunma hissini harekete geçiriyor. Ayrıca vakumlanmadan önce ambalajın içine küçük parçalar yerleştirildiğinden üç boyutlu bir etki yaratıyor. Böylece sadece göze değil elinize de hitap etmiş oluyor.
21. Bırakın Ürün Konuşsun
Eğer kaliteli bir ürününüz varsa ambalajın arkasına saklamayın, bırakın kendini göstersin! Bu külotlu çoraplar oldukça kaliteli ve iyi görünüyor. Bu yüzden üreticiler çorapları bir kutunun içine saklamak yerine öne çıkarıyor, ambalajın merkezi yapıyor. Bu sayede tüketiciler satın almadan önce çorapların kalitesinin farkına varıyor.
22. Kullanılan Kaynakları Sınırlayın
Ambalajlama para harcamanızı gerektirir. Eğer ihtiyacınız yoksa gereksiz yere fazladan ambalajlama yapmayın. Bu müzik kabloları çok basit ama etkili bir şekilde ambalajlanmış. Ürünü sarmalayan kağıdın tasarımı harika. Parlak altın ve siyah renkler ürünün renkleriyle uyumlu.
23. Ürünü Azıcık Ucundan Gösterin
Söz konusu yiyecekler olduğunda neyi satın aldığınızı görebilmek önemlidir. İçini göremediğimiz kutuların ve ambalajların neyi sakladığını nasıl bilebilriiz? Bu köpek ödül mamasının ambalajının üstündeki küçük pencere sayesinde ürünü görebiliyorsunuz. Eve geldiğinizde sürprizle karşılaşmıyor ve sadece ürüne bakarak kalitesini anlayabiliyorsunuz.
24. Lüks Olun
Eğer lüks bir ürününüz varsa, ambalajı da öyle görünmeli. Canlı renkler, desenler ve kumaş kullanımı ambalajın kalitesini artıracaktır. Bu örnekte kutularda ürün çeşidine göre renk renk kadife kurdeleler kullanılmış. Ayrıca altın rengi üzerindeki çeşitli hayvan desenleri ambalaja farklı bir hava katmış.
25. Renkleri Sınırlayın
Renk paletinizi uyumlu bir görüntü yaratmak için sınırlayın. Bu pirinç keklerinin ambalajı tadıyla uyumlu olarak deniz ve gemiciliği çağrıştırıyor. Mavinin tonları birbirini tamamlarken turuncu farklı bir hava katıyor.
26. Ürünü Kullanın
Ambalajın bir parçası olarak ürünü kullanabiliyorsanız, kullanın. Bu ayakkabılar kuş şeklinde bir kutunun içerisinde geliyor. Ve bağcıkları kutunun içinde bırakılmamış onun yerine deliklerden çıkarılmış, bu sayede kuşun ağzındaki solucan görüntüsü yakalanmış.
27. Modaya Uyun
Trendlere uygun tasarladığınız ambalaj daha çok ilgi çekecektir. Siyah ve beyazın uyumu bu ambalaja oldukça modern ve trend bir görünüm katmış.
28. Kutunun Dışında Düşünün
Hatta bazı durumlarda kutunun ‘içinde’ düşünün. Ürününüzün sahip olması gereken ambalajın dışına çıkın. Su genellikle plastik şişede gelir. Ancak bu su karton kutuda geliyor. Hala bildiğimiz su, ama piyasadaki diğerlerinden çok daha farklı ve ilginizi çekeceği kesin.
29. İlgi Çekici Görüntüler Kullanın
Beklenmedik, biraz ön plana çıkan görüntüler kullanın. Örneğin bu makarna ambalajındaki gibi. Ambalajında New York’taki Empire State binası şeklini oluşturacak şekilde dizilmiş makarna görüntüsü kullanıyor ama bununla kalmıyor: Ambalajı açtığınızda da karşınıza aynı görüntü çıkıyor. Makarna gibi çok temel ve sıradan bir ürünün bile ambalajını ilgi çekici kılabilirsiniz.
30. Aslına Uygun Olun
Eğer ürününüz belli bir şekilde üretiliyorsa bunu neden ambalaja taşımayasınız ki? Bu kurabiyeler fırında pişirilerek üretiliyor. Bu yüzden ambalajı da fırın şeklinde.
31. Blok Renkler Kullanın
Ambalajınız da blok renkler kullanarak tüketicilerin ilgisini çekebilirsiniz. Bu boya firması kutudaki renklerle aynı rengi ambalajlarda da kullanmış, ayrıca bununla yetinmeyip ambalajın üstüne büyük puntolarla hangi zeminde kullanılabileceğini de yazmış.
32. Süreci Ele Alın
Eğer ürününüzün birine hediye olarak verilmesi gerektiğini düşünüyorsanız ambalajınızı da buna göre tasarlamalısınız. Bu çay amblajı üstündeki kırmızı puntolar ve kalplerle tam bi hediye paketine benziyor. Ayrıca çay poşetleri üzerinde de aynı hediye paketlerindeki gibi çeşitli küçük notlar bulunuyor.
33. Tuhaf Olun
Eğer tarzınız buysa insanları rahatsız edin. Bu meyve suyu şişeleri oldukça tuhaf görünüyor. Ambalajın meyveye benzemesi ve bununla da kalmayıp kutu şeklinde olması tüketicilerin ilgisini çekmeye yetiyor. Sanki doğrudan meyveden içiyormuşsunuz gibi bir izlenim bıraktığı için ürünün kendisi de daha sağlıklı görünüyor.
34. Mizah Kullanın
Eğer biri ürününüzü gördüğünde gülecekse neden ambalajınızı eğlenceli yapmayasınız ki? Bu boya fırçaları ambalajın üstündeki yüzler sayesinde sanki sakalmış gibi görünüyor. Sadece komik değil, aynı zamanda diğer fırça markaları arasında ön plana çıkıyor.
35. Abartmaktan Korkmayın
Şekilleri, renkleri ve illüstrasyonları abartın. Bu mısır gevreği markası maskotu olarak bir ayıyı kullanıyor. Ancak sevimli bir ayı resmi yerine ağzını kocaman açmış mısır gevreği yiyen bir ayı resmi kullanılmış.
36. Başka Bir Şeye Dönüştürün
Ürününüzün nasıl göründüğüyle ilgili yaratıcı olabilirsiniz. Sıradan bir çay poşeti tasarımı kullanmak yerine bu çay markası poşetlerini askılık üzerindeki bir t-shirt şeklinde tasarlamış. Askılık sayesinde poşeti bardağın kenarına sabitleyebiliyorsunuz. Hem yaratıcı hem işlevsel.
37. Ürün Neyse Ambalajını da Öyle Yapın
Ürününüzün neyden yapıldığını ambalajda gösterin. Zen isimli bu parfüm bambu içeriyor. Şişe sıradan bambu baskısını kullanmak yerine gerçekten bambu şeklinde tasarlanmış. Tüketicilerin bu şişeyi kesinlikle sergilemek isteyeceklerdir.
38. Güzelliği Kullanın
İnsanlar güzel şeyleri sever. Güzel şeyleri satın almak ve kullanmak da güzel hissettirir. Bu da başka bir ilgi çekici çay poşeti. Kuş şeklindeki bu poşet bardağınızda süzülürken etrafa sükunet yayıyor.
39. Saçmalayın
Aşırı olmaktan, hatta gülünç görünmekten korkmayın. Bu Nike Air ayakkabıları sıradan bir kutu içerisinde değil, hava dolu bir çantada geliyor. Düz mantık kullanmasına rağmen yaratıcı da.
40. Ürünle Bir Şeyler Yaratın
Ambalajın üstündeki görüntüyü yaratmak için ürünü kullanın, ama sattığınız şeyle ilgili olmasına dikkat edin. Bu kulaklıklar nota görünümünde. Kulaklıklar bu görüntüyü yarattığı için notalar da kağıda basılmış değil. Bunun yerine üç boyutlu görünüyorlar ve sıradan karton ambalajı ilgi çekici kılıyorlar.
41. Müstehcen Olun
Ambalajınız biraz müstehcen olması farklı bir kitlenin ilgisini çekmenizi sağlayabilir. Bu ürün bildiğimiz ekmek, ama ambalaj farklı bir şeyi ortaya koyuyor. Bu ambalaj aslında meme kanserine dikkat çekmek için tasarlanmış ve işini de layığıyla yerine getiriyor.
42. Dehşet Verici Olun
Tüketicilerinizi şoka uğratın. Bu sigara paketi tam da bunu yapıyor. Ambalajı da gerçeğe dayanıyor. Tüketiciler yaktıkları her sigarada aldıkları riskin farkına varıyorlar. Pazarlama açısından en iyi ambalaj olmayabilir ama kesinlikle dikkat çekiyor.
43. Sınırları Zorlayın
Ambalajınız kuralları yıksın. Tüketiciler ambalaj ile içindeki ürün arasındaki bağlantıyı kurduğu sürece sorun yok. Bu vodka jeli silikon tabancasına benzeyen tüplerde geliyor.
44. Durumu Ortaya Koyun
Ambalajınızda birinin neden ürününüze ihtiyaç duyabileceğini anlatın. Bu kulak tıpaları da tam olarak bunu yapıyor. Kapak müzik setlerinde bulunan ses yüksekliğini ayarlayan butona benziyor. Kapağı çıkarmak için çevirdiğinizde yaptığınız hareket müzik setlerinde kısarken yaptığınız hareketi anımsatıyor. Aslında kapak değil kulaklıklar gürültüyü engelliyor ama ambalajın eğlenceli bir yaklaşıma sahip olduğunu söylemek gerek.
45. Amacınızla Bağdaştırın
Ambalajın üstünde kullanacağın görüntüleri amacınızla bağdaştırın. Bu ambalaj bitki temelli sindirim sistemini destekleyici yiyecek takviyesine ait. Hapların çıktığı yerler sanki silahla ateş edilmiş gibi görünüyor ve üzerindeki slogan da ‘ağır yiyecekleri hedefleyin’ diyor. Bu yaklaşım yiyecek takviyesinin etkili olduğuna dair bir izlenim yaratıyor.
46. İşlevsel Olsun
Ambalajınızı ürününüzün tüketimine göre daha işlevsel hale getirebilirsiniz. Bu fıstıklar alışkın olduğumuz plastik paketler içinde değil karton bir kutuda geliyor. Kutuyu açtıktan sonra kase olarak kullanıp fıstıkları dökmeden yiyebiliyorsunuz. Ayrıca yana doğru açılan kapakları ile siyah renk lüks bir hava katıyor.
47. Ürünü Avantajınıza Çevirin
Ürününüzün rengini, şeklini ve dokusunu avantaja çevirin. Bu et ambalajı tasarımında gerçek eti kullanıyor. Hayvan resimlerinin üstündeki boşluk kutunun içindeki ürünü ortaya çıkarıyor, ürünün önceden ne olduğunu ve şimdi neye dönüştüğünü gösteriyor.
48. Kompakt Olun
Eğer ambalajınızı daha küçük tasarlayabiliyorsanız yapın. Eğer ambalajınız kompakt olursa ürünü depolamanız ve taşımanız daha kolay olur. Bu flaş bellekler kartona bağlılar. Tüm flaş bellekler kredi kartı büyüklüğünde bir kartona bağlı olduğu için cüzdanınıza da kolayca sığabiliyorlar. Eğer birine bir dosya vermeniz gerekiyorsa flaş sürücüsün kartondan ayırıyor, dosyayı sürücüye yüklüyor ve kolayca bir başkasına verebiliyorsunuz.
49. Biraz Aşırıya Kaçın
Tasarımınızda sınırları zorlayın, aklınıza gelecek ilginç çözümlere siz de şaşıracaksınız. Trident diş efekti yaratmak için ambalajında ağız şeklini kullanmış. Sadece sıradan kırmızı dudaklar kullanmak yerine komik bıyıklar ve sakal da eklenmiş. Özgün bir fikri alıp sınırları zorlamışlar.
50. Soyutlayın
Ürününüzü ambalajınızda kullanırken soyutlayın. Portakal suyunu sıradan karton bir kutuda sunmak yerine karton kutu portakal dilimleri şeklinde tasarlanmış. Bütün portakal dilimleri daha sonra bir filenin içinde toplanabiliyor ve gerçek bir portakalmış gibi görünüyor.
Gördüğünüz gibi yaratıcı bir ambalaj tasarımı için sınırsız sayıda olasılık bulunuyor. Siz de bu örneklerden ilham alarak ambalaj tasarımının sınırlarını zorlamaktan çekinmeyin. Ambalajınız işlevsel, yeniden kullanılabilir, eğlenceli ya da sadece tuhaf olabilir ama bir şeyden emin olabilirsiniz: ambalajınız ne kadar yaratıcı ve ilham verici olursa ürününüz de o kadar çok satacaktır.