Pazar, Kasım 24, 2024
Ana SayfaGirişimcilik30 yaşından önce CEO olmak isteyenlerin izlemesi gereken 3 yol

30 yaşından önce CEO olmak isteyenlerin izlemesi gereken 3 yol

Patronuma CEO olmayı isteğimi söylediğimde neredeyse koltuğundan düşüyordu. 1974 yılında 21 yaşındayken IBM şirketinde düşük seviyeli bir mühendistim ve benim pozisyonumda olanların genellikle başarılı pazarlamacıların yerini alması beklenemez.

Fakat patronumun rehberliği sayesinde CEO olabilmeyi gerçekten bir hedef haline getirdim ve bunun için çalıştım. 30 yılın sonunda, dikkatli bir planlama, yüksek derecede odaklanma ve kararlılıkla hedefime ulaştım.

Bugün internetin ve teknolojinin devreye girmesiyle beraber CEO olmak eskiye nazaran farklılaşmış olabilir fakat etkili bir lider olabilmek için gereken beceriler hala aynı. Elbette bazı becerileri yaşam deneyiminizle elde ediyorsunuz fakat her zaman bunu aşmanızı sağlayacak yollar mevcut. Size vereceğimiz bu 3 yol CEO olma yolunda size büyük bir sıçrayış yapmanızı sağlayacak:

 

1- Eksiklerinizi Giderebilecek Bir Takım Oluşturun

Tecrübeli yöneticilerin bile kendilerine arka çıkacak insanlara ihtiyaçları vardır. Ceoların tüm alanlarda uzman olması beklenemez, bu yüzden alanı dışındaki konularda kendisine yol gösterecek, eksikliklerini giderecek insanlara ihtiyaç duyarlar. Genç liderler için ciddi hatalardan uzak durmak bir öncelik olmalıdır. Tecrübe eksikliğiniz kötü sonuçların doğmasına yol açabilir. Örneğin, yanlış insanları işe almak, kötü antlaşmalar imzalamak veya yasalarla ters düşmek gibi.

Mark Zuckerberg’ i ele alalım, Facebook’un kurucusu olan genç daha çok ürünlerle ilgilenirken arkadaşı olan Sherly Sandberg daha fazla iş deneyimi olan bir kadındı. Birbirlerini beceri anlamında tamamlayan ikili beraber çalışarak başarılı bir şirket kurdular. Başka bir örnek vermek gerekirse Google’ı kurduklarında 25 yaşında olan Larry Page ve Sergey Brin ikilisi, şirkete Eric Schmidt’i dahil ettiler ve böylece bir karar almadan önce daha fazla yönetim becerisi olan birisini kullanabildiler.

Takımınızı kurarken size benzeyen insanları aramayın, bunun yerine sizi tamamlayabilecek ve gelişmeye teşvik edecek kişiler bulmaya çalışın.

 

2- Pozitif ve Negatif Düşüncenin Gücünü Kullanın

Eğer 20’lerinizin başındaysanız ve birtakım tecrübeleriniz yoksa hem avantajlarınız hem de dezavantajlarınız var demektir.

En önemli dezavantajınız çok fazla kaydınızın olmaması demektir ki bu da olası yatırımcıların başarı seviyenizi ölçemeyeceği anlamına gelir. Bu problemi ancak sizi dinlemeyi kabul eden insanlara iş fikrinizi satarak çözebilirsiniz fakat bu da çok zaman alır. Ayrıca, sizi dinleyecekleri hiçbir zaman garanti değildir. Risklerin fazla olduğu bu tehlikeli ortamda, kimse kolay kolay tanımadığı bir şirket için risk almak istemeyecektir. Bu yüzden, daha tecrübeli bir insanı kaynak yaratmak için işe alabilirsiniz fakat kontrolü kaybetmediğinizden emin olun.

Genç bir yatırımcı olmanız sizin avantajınıza da olabilir çünkü daha bir şeyin yapılamayacağını bilmiyorsunuz bu yüzden ne olursa olsun başarmak için uğraş vereceksiniz. Bu sizin dönüm noktanızı oluşturabilir çünkü daha tecrübeli yatırımcılar geçmişlerindeki kötü sonuçlardan dolayı bunu denememiş olabilirler.  Her ne kadar bu çok güzel bir dönüm noktası olsa da, bunların çok nadir yaşanabileceğini unutmayın.

 

3- Alçak Gönüllü Olun

Liderler alçak gönüllü ve şeffaf olmalıdırlar. Hatta gerektiği zaman bir adım geri çekilmeli ve diğerlerinin fikirleri dinlenmelidirler. Mesela, dünyanın önde gelen şirketlerinden Google için alçak gönüllü olmak, işe alımlarda referanstan daha önemli bir etken. Ne yazık ki, günümüz de alçak gönüllülük bir zayıflık olarak algılanmakta, fakat aslında bir liderin ve ceonun taşıması gereken en önemli özelliklerden biri.

Çünkü mütevazı insanlar diğer insanları dinleyip onlardan bir şeyler öğrenebilirler. Hatta başka insanlar onlardan yetenekliyse geriye çekilip problemi onların çözmesine izin verirler. Haklı olana hakkını teslim edebilirler de diyebiliriz. İşler iyi giderken kendileriyle böbürlenmezler. Bunun yerine sürekli olarak kendilerini sorgulayıp motivasyonlarının ve çalışmalarının yapmak istedikleri işle doğru orantılı gidip gitmediğine bakarlar. Tüm bunlar yüksek bir performans oluşturmak için önemli etmenlerdir.

Benim tavsiyem, tevazu gösterin ve kazanmayı asla unutmayın.

Mutlaka okuyun: Mütevazı Bir Hayat Süren Aşırı Zengin 10 Kişi

 

İlginizi çekebilir

Nasıl CEO olunur?
Efsane CEO’lardan bilge sözler
Merve Tulum
Merve Tulum
ODTÜ " Endüstri Mühendisliği " bölümünden mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. İş hayatına hızlı bir giriş yapıp inovasyon sorumlusu, sistem ve iş analisti gibi birçok pozisyonda görev aldı. Fibabanka, Yemeksepeti ve Yapı Kredi çalışmış olduğu şirketlerden sadece birkaçı. Sizler için iş hayatında edindiği tecrübeleri sizlere aktarıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar