Geçen hafta 30 yaşına girdim.
Çoğu kişi için 30. doğum günü biraz karamsar geçer, zira kişi artık yaşlanmaya başladığını görmeye başlar. Ancak benim için son derece neşeli bir gündü. 20’li yaşlarımın ne kadar şahane geçtiğini düşündüm ve bu süreçte yaptığım hataları gözden geçirdim. Sonraki hayatım bana sorulan şu soruyla birlikte değişti.
“Neden kendine bir ev almıyorsun?”
Daha önce hiçbir kadın bana böyle bir şey dememişti. Ancak tanıştığım bir emlakçı kadın bana böyle dedi. Sonra oturup düşünmeye başladım. 21 yaşındaydım ve kadını haklı buldum. Ev satın almak, kiralamaktan daha ucuza geliyordu. Fakat;
- 21 yaşındaydım ama 12 yaşında gibi gösteriyordum.
- Emlak, inşaat ve finans hakkında hiçbir şey bilmiyordum.
- Bankada hiçbir birikimim yoktu.
- Asgari ücretli berbat bir işim vardı.
Ama tüm bunların kaderimi belirmesini önlemek için tüm gücümle asıldım.
İlk evim müstakil bir evdi. Evde lağım kokusu vardı. Ancak yoğun bir ter atma seansı ve kitapçıdan aldığım ev bakım-tamir kitabıyla evi adam etmeyi başardım.
Evi satıp kar edebileceğimi fark etmeden önce evde bir yıl kadar yaşadım. Evin yeni sahipleri tamir edilmiş, mis gibi bir ev satın aldılar. Ben de 70.000 lira kar ettim.
O zamandan beri ev alıp satıyorum. 27 yaşımda berbat masabaşı işimi bırakıp alım satım işimden elde ettiğim gelirle “emekli” oldum diyebilirim. Bugün müstakil ve daire olmak üzere 24 tane evim var.
İster 20 ister 60 yaşında olun, aşağıda sizlere emlakçılıkta ilham verebilecek dört tavsiyede bulunacağım.
1. Yatırım taşınmazlarında 80/20 kuralını uygulayın.
Pek bir değeri olmayan çok fazla emlak satın almıştım. Ancak emlak sektöründe, hayatın diğer alanlarında olduğu gibi 80/20 kuralı işliyor. Yani gelirimin %80’i, evlerin %20’sinden geliyor. Önemli olan %20’lik bölümü bulmaya çalışmak ve bu evlere odaklanmak. Böylece daha az sorun yaşarsınız, daha az kiracınız olur ve daha çok kar edersiniz. Özetle niceliğe değil, niteliğe bakın diyebiliriz.
Mutlaka okuyun: 80/20 Kuralı Nedir? Hayatınızı Nasıl Değiştirebilir?
2. Eğitiminizi ihmal etmeyin.
Emlakçılığa başlayınca emlak sektörüyle ilgili tüm kitapları okudum. Sürekli kendimi bu konuda geliştirmeye çalıştım. Siz de öyle yapın. Birçok bilgi birbirinin aynısı elbette ancak fark etmez. Her kitap size bir şeyler öğretecektir.
Mutlaka okuyun: Hayat Boyu Öğrenmeyi Benimseyerek Başarılı Olmak
3. Her şeyi sistematize edin.
Emlak yatırımcılığı da bir iş koludur. Birçok kişi öyle değilmiş gibi davransa da öyledir. Nasıl bir fast food zinciri üretim ve satış sistemini belirlemiş ve o sistemi sürekli tekrar ediyorsa siz de öyle yapmalısınız. Sistemli bir çalışma biçiminiz olmalı.
Her sorunla ilk kez karşılaşıyormuşum gibi mücadele ettiğim yıllar boyunca kimse bana sistematize çalışmanın öneminden bahsetmemişti.
Bugün her şeyi kitabına uygun yapıyorum. Adeta ben ölsem bile sistem tıkır tıkır çalışacakmış gibi iş yapıyorum.
Mutlaka okuyun: Siz Olmadan da Tıkır Tıkır İşleyen Bir Şirket Yaratmak
4. Azim ve kararlılık şart.
Emlak sektöründe işler sürekli sarpasarar. Gerçi her sektörde durum böyledir. Sürekli bir şeyler aksar. Ancak başarıya ulaşanlar, bu tür aksiliklerde ve aksaklıklarda pes etmeyen, sabırlı olan, çalışmaya devam eden kişilerdir.
Kiracılar sizi dolandıracaktır. Müteahhitler malınızı çalacaktır. Aileniz sizin ya deli ya da açgözlü olduğunuzu sanacaktır. Pes etmeyin. Tabiri caizse, her müsibet size çok güzel dersler verir. Bu sayede işinizde daha da tecrübe kazanırsınız.
Mutlaka okuyun: Başarılı Girişimcinin Gizli Silahı: Azim
Bu listeye bakarken fark ettim ki 4 madde de hemen herkesin uygulayabileceği türden şeyler. 80-20 kuralı, eğitim, sistemli çalışmak ve zor zamanlarda pes etmemek başarıya ulaşmak için herkesin uygulaması gereken şeyler.
Siz de emlak sektöründen para kazanmak istiyorsanız ve bunun mümkün olduğuna inanıyorsanız, bunun televizyon programlarındaki kadar kolay olmadığını anlamalısınız. Sıkı çalışmanız gerekir, ancak her dakikanızın karşılığını alırsınız.