Lindsay Phillips bir gün sanat dersindeyken aklına bir fikir geldi. Bantları değiştirilebilir flip-floplar yani parmak arası terlikler… Phillips bu iş fikrini bulduğunda henüz 16 yaşındaydı ve şu anda 30 milyon dolarlık bir firmayı yönetiyor.
Bir girişimcilik projesi 30 milyon dolarlık bir işe dönüşür mü? SwitchFlops’un yaratıcısı Lindsay Phillips’in yaptığı tam olarak budur.
Lindsay Phillips şu anda 25 yaşında ve SwitchFlops’u bulduğunda 16 yaşındaydı. Bugün şirketinde 35 tam zamanlı personeli çalışıyor ve bu senenin öngörülen geliri yaklaşık 30 milyon dolar.
Fikir basit. SwitchFlops değiştirilebilir bantları olan bir sandalettir. Müşteriler farklı bir sürü sandalet almak yerine çeşitli bant seçenekleri olan bir sandalet alıyor.
Bir sandaletin maliyeti 35 dolar ve fazladan bant almak isterseniz 12 dolar ödüyorsunuz. Resmi olarak 2007 yılında piyasaya sürülen SwitchFlops şu anda dünya çapında 4,000’den fazla mağazada satılıyor ve Phillips ürün yelpazesine bale pabuçları, kamalar ve espadriller ( bez ayakkabı ) de ekledi.
Phillips 23 yaşındayken bilmediği şeyler olduğunu bildiği için gelişen şirketlerle ilgili ciddi deneyimi ve bilgi birikimi olan 50 yaşındaki Jeffrey Davidson’ı CEO olarak işe aldı.
Vizyonu ve girişim ruhu olan Phillips sanatını ustalıkla işleyerek ticari potansiyeli olan bir ürün yarattı. Bantların üzerinde eğlenceli ve güzel düğmeler olan seramik parmak arası terlikler yaptı. Florida Tampa’da büyüyen Phillips’in belirttiğine göre bu fikir aklına ilk geldiğinde oldukça mantıklı bulmuş çünkü insanlar okula gelirken her zaman parmak arası terlik giyiyormuş.
Ailesi bu renkli sandaletleri evlerinde gururla sergilemeye başlamış. Ve bir gün misafirler sandaletleri fark etmiş. Bir kadın hemen ayağına geçirmeye çalışmış ve Phillips’de ona sandaletlerin seramik olduğunu söylemiş ve o anda gerçeklerini yapmasını gerektiğini anlamış.
Phillips : “Eğlenceli düğmeler aldım ve bazı sandaletlerin üzerinde denedim ancak sahile gittiğimde düşüyorlardı. Daha sonra aklıma cırt cırtlı bantlar geldi.”
Sandaletleri başlangıçta sadece hobi olarak gören Phillips bir gün bir akrabasının bunun harika bir fikir olduğunu ve hemen patentini almasını gerektiğini söylemesiyle yön değiştirmeye karar verdi.
Phillips: “16 yaşındaydım ve patentin ne olduğunu gerçekten bilmiyordum.”
Şüpheci bir patent avukatı ile görüştü ancak avukat ona araştırma yapmasını ve pazarda benzer ürün olmadığından emin olduğunda ona gelmesini söyledi. Phillips araştırmasını yaptı ve piyasada kendi ürününe benzer başka bir ürün bulmadı. Aynı şekilde avukatta bulamadı. Patent başvurusu yaptılar ve ancak dört senede alabildiler.
Phillips bu süreçte liseyi bitirdi ve üniversiteye başladı. İşine odaklanmak yerine Rollins College’da ana branş olarak sanat tarihi ve yardımcı branş olarak iletişim okumaya başladı.
Ancak sandaletleri sürekli aklındaydı. Yazları Polo Ralph Lauren’in deri ürünler bölümünde çalıştı, mağazacılık ve imalat becerilerini geliştirdi ve ders yılı arasında Sea programıyla Avrupa’ya gitti.
2004 yılında patent başvurusu onaylandı ve sonrasında annesi Liz ile ortak oldu ve üretici aramaya başladı. SwitchFlops ilk kez 2007’nin ocak ayında Orlando’da düzenlenen Surf Expo Trade Show’da görücüye çıktı.
Phillips ‘in belirttiğine göre 10 bantla başladılar ve temel renkleri kullandılar.
Phillips artan kişiselleştirme ruhundan yararlandı. İnsanlar diğerlerinden farklı olmak istiyordu ve teknoloji tüketicilerin kendi arzularına uygun ürünler yapmalarına fırsat veriyordu.
Why You’re Dumb ve Sick & Broke gibi kitapların yazarı pazarlama gurusu Randy Gage: “her zaman bir ihtiyacı bulun ve bu ihtiyacı karşılayın derdim ancak bunun kötü bir tavsiye olduğuna karar verdim çünkü insanlar ihtiyaç duydukları şeyi değil istekleri şeyi yaparlar. Bu nedenle bir isteği bulun ve bu isteği karşılayın.”
Phillips tam olarak bunu yapmıştı. Phillips’e göre SwitchFlops kendinizi ifade etmenin bir yoluydu. Herkes az da olsa benzersiz olmak ister ve aynı çantaya sahip olsak bile aynı çantaya sahip olmak istemeyiz.
Phillips sekiz çift sandaleti ve 30 bandı olan bir müşterisinin vitrine bakarken şeker dükkanlarına giren çocuklar gibi mutlu olduğunu görmüş. O anda mağazada olmanın ve müşterisini bu şekilde görmenin heyecan verici olduğunu söylüyor.
Ve tabii ki farklı olmak… Aslına bakacak olursanız bütün fikir bu.
İlham veren en güzel girişimcilik projelerini ve girişimcilik hikayelerini siz değerli okuyucularımız için araştırmaya devam edeceğiz.