Perşembe, Kasım 21, 2024
Ana SayfaBaşarı Hikayeleri1967'de Kırdığı Hız Rekoru Hala Geçilemeyen Burt Munro'nun Başarı Hikayesi

1967’de Kırdığı Hız Rekoru Hala Geçilemeyen Burt Munro’nun Başarı Hikayesi

Saatte maksimum 100 kilometre hız yapabilen eski bir Indian Scout motosikletini, geliştire geliştire 300 kilometre hız yapabilecek hale getiren Burt Munro, motosiklet camiasının efsane isimlerinden biri.

Burt Munro, ilk hız rekorunu 1938 yılında Yeni Zelanda’da kırdı. Saatte maksimum 90 kilometre hıza ulaşan 18 yıllık bir motosiklet kullanarak bu rekoru kıran Munro, tam 193 kilometre hıza ulaştı. Ancak bu başarı kendiliğinden olmadı. Burt kullandığı motosikletlerin motorlarına modifiye yaptı. 600cc’lik ikiz V motor takılan motosikletin vitesinde ve yağ pompasında da düzenleme yapıldı ve sonraki yıllarda da hem hız hem de modifikasyon arttı. Munro tüm herşeyi tek başına, kısıtlı imkanlarla yaptı.

Şimdi gelin birlikte alanında dünyanın en hızlı insanı olan Burt James Munro’nun ilginç başarı öyküsüne biraz daha ayrıntılı bakalım.

Burt James Munro, 25 Mart 1899’da Yeni Zelanda’da doğdu. İlk Indian Scout modelindeki motosikletini 1920 yılında 120 sterline alan Munro’nun bu motosikleti zamanına göre oldukça iyi bir motora sahipti. Helezon vitesli bu motosikletin maksimum hızı ise ortalama 100 km/s idi.

1920’lerden itibaren bu motosikletin hızını artırmak için modifiye işlemlerine ağırlık veren Munro, orijinal motoru üstten sübaplı motor haline getirmeye çalıştı. Ancak bu yeni motor da orijinal motordan daha çok hız sağlayamıyordu.

Buna karşın istikrarlı ve azimli bir şekilde çalışmaya devam eden Munro, 1940 yılında saatte 195 kilometre hıza ulaşarak Yeni Zelanda’nın en hızlı ismi oldu. Bu süreçte motor geliştirme çalışmalarına devam etti ve Ford kamyonetlerin dingillerin kullanarak kendi motorunu üretti. Anak gerekli alet edevatı olmadığı için bu süreçte oldukça zorlandı ve her şeyi kendi elleriyle yaptı.

Krank kolu konusundaki sorunları da hallettikten sonra motor yağ dağıtım sisteminde sorunlar yaşadı. Bu sorunu aşmak için de krank piminin çapını artırdı, motorun yağ haznesinde düzenlemeler yaptı. Daha sonra kendi pistonlarını da üreten Munro, vites sistemini de geliştirdi.

Ve yıllar geçtikte motorun hacmini 1000 cc’ye kadar çıkarmayı başardı.

20 Ağustos 1962’de ABD’nin Oregon eyaletindeki hız yarışında 290 kilometrelik bir hıza ulaştı. İnsanlar hem Munro’nun hem de motosikletin yaşına bakarak bu durumu “inanılmaz” olarak değerlendirdi.

 

68 Yaşında 300 Kilometre Hız

26 Ağustos 1967’de ise Munro tam 68 yaşındayken emektar Indian Scout motosikletiyle 296 kilometrelik bir hıza ulaştı ki bu rekor 1000 cc’lik motor klasmanında hala kırılabilmiş değil.

1977 yılında lokal felç geçirmesi nedeniyle motosikletini satan Munro, hastaneden çıktıktan sonra motosiklet tamiri ve bakımı konusundaki yetilerini kaybettiğini gördü.

6 Ocak 1978’de hayatını kaybeden Burt Munro, aynı motosikleti 57 yıl boyunca geliştirerek aslında insan ve teknoloji arasındaki ilişkinin ne kadar tutkulu olabileceğini gösterdi. Azmin, istikrarın ve tutkunun zaferini herkese net bir biçimde kanıtlayan Burt Munra motosiklet dünyasında efsane olarak anılmaya devam ediyor.

 

Fastest İndian Man

Burt Munro’nun hayat hikayesi 2005 yılında “Fastest İndian Man” ismiyle beyaz perdeye aktarıldı. Oscarlı usta oyuncu Anthony Hopkins’in Munro’yu canlandırdığı film, motosiklet dünyasının en efsane filmi olarak gösteriliyor.

 

İlginizi çekebilir

Başarı Hikayeleri
Hayat Boyu Öğrenmeyi Benimseyerek Başarılı Olmak
Durmuş BAYRAM
Durmuş BAYRAMhttps://www.linkedin.com/in/durmus-bayram/
Bilkent Üniversitesi "İletişim ve Tasarım" bölümünden mezun olduktan sonra DW Türkçe gibi birçok saygın kurumda online gazetecilik ve video üreticiliği yaptı. Sizler için iş fikirleri ve para kazanma yollarıyla ilgili araştırmalar yapıp rehber niteliğinde içerikler hazırlıyor.
Mutlaka Okunması Gerekenler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar