Yenilikçi iş fikri 1: Isıtıcılı Atkı
Son teknolojik gelişmeler sayesinde artık hemen her şeye ısıtıcı takılabiliyor. Eğer üşümek istemiyorsanız ısıtıcılı battaniye, ısıtıcılı çorap, ısıtıcılı ayakkabı tabanı, ısıtıcılı ceket, hatta ısıtıcı pantolon bile satın alabilirsiniz. Şimdi ise; kitlesel fonlama sayesinde bu listeye ısıtıcılı atkıyı da ekleyebiliriz. Tayvanlı Homi Creations firması ürettiği atkı sayesinde sizi sadece soğuktan korumuyor, aynı zamanda atkının üzerinde bakteri ve mikropların hayatta kalmasını da engelliyor.
Firma Kickstarter’daki kampanya sayfasında “Sustain Sport yumuşak ve hafif olmasının yanında grafin fiber ısıtıcı hücresi sayesinde anında sıcaklık sağlıyor.” iddiasında bulunuyor. Atkı anti-bakteriyel kumaşı, çabuk kuruyan yapısı ve hava alabilmesi ile size sürekli rahatlık vaat ediyor. Atkının bakterilere karşı koruma sağlaması, ağzınıza bu kadar yakın bulunan bir kumaş için oldukça etkileyici bir özellik.
Yenilikçi iş fikri 2: İnteraktif Elektronik Kit
Günümüzde çocuklara elektroniği öğretmek için fazlasıyla oyuncak, uygulama ve video bulunuyor. Kickstarter’da bile herhangi bir zaman aralığında onlarca kampanya ile karşılaşabilirsiniz. Bu eğitim gereçlerindeki sorun ise, eğitim sürecinin çoğunda, hatta belki de tamamında, çocuğun sadece ekrana bakıyor olması. Papier Machine ise bu durumu değiştirmek istiyor. Papier tamamıyla analog bir kitap ve çocuğunuza sadece elektronik bilimini öğretmiyor aynı zamanda gösteriyor da. Kitap bir dizi farklı elektronik kit ihtiva ediyor ve kullanıcı kesip birleştirip projeleri tamamlıyor.
Projenin yaratıcılarından Agnes Agullo, kitabı kullanabilmek için herhangi bir bilgiye ihtiyaç olmadığını iddia ediyor. Agullo: “Kitap meraklı olan herkese yönelik dizayn edildi. Herkes kullanabilir. Elektronik bilimi ile alakalı olmayanların dahi ilgisini çekebilir. Yetişkinlere, çocukluklarında oynadıkları oyunları anımsatırken, çocukları merak etmeye teşvik edip dünyayı ekrana bağlı kalmadan algılamalarını sağlıyor. Öğretmenler için ise, çocuklara elektronik bilimini sevdiren bir alet.” sözleriyle kitabın herkes için olduğunu vurguluyor.
Yenilikçi iş fikri 3: Boynun Duruşunu Düzelten Bir Alet
Telefon ve bilgisayarlar kullanma şeklimizin omuriliğimize zarar verdiğini bilmeyen yoktur. Kambur bir şekilde telefona bakmak ya da öne doğru eğilerek bilgisayar kullanmak, uzun vadede ciddi sağlık sorunları ortaya çıkarabilir. Vücudumuzdaki birçok önemli sinir omuriliğimiz boyunca yerleşmiş vaziyette ve ekran karşısında kambur durarak ya da uzun üsre kafamız eğik durarak sadece boyun kaslarımızı zayıflatmakla kalmıyor aynı zamanda sinirlerin de esnemesine neden oluyoruz. Uzun vadede bu davranışlar motor fonksiyonlarda bozulmaya, koordinasyon eksikliğine ya da bunlara benzer birçok rahatsızlığa neden olabilir.
Neyse ki telefonlar nedeniyle ortaya çıkan kamburluk durumuna bir çare var. Fitneck Pro adındaki bu alet, uzun süre ekran karşısında oturma ya da cep telefonuna bakma sonucunda meydana gelen boyun ağrıları ve duruş bozukluklarını düzeltmek için kullanılan bir boyun egzersizi aleti. Zorluk derecesi değiştirilebilen ve geri-ileri hareketlerle boyun kaslarınızın güçlenmesini sağlayan bu alet, tasarımcılarının iddiasına göre omurilikteki gerginliği azaltarak ağrı ve diğer sıkıntıları azaltıyor.
Yenilikçi iş fikri 4: Ton Değiştiren Saat
Minimalizm hayranı iseniz bu saati çok seveceksiniz. Üzerinde herhangi bir sayı, hatta işaret dahi yok ama güzel bir numarası var. Güneş’in hareketlerine göre davranan saat, gün ışığına göre beyazdan siyaha kadar doğru giderek koyulaşıyor. Geleneksel saatler kadar net olmadığı ortada ve bakıp da tam saati söyleyemeyeceğiniz kesin ama stil sahibi olmadığını iddia edemezsiniz.
Tasarımcıları saat için “Doğa ananın sadeliğinden ilham alındı, gereksiz süslemeler yok.” diyor. Göze hoş ve sade gelen, dinlendirici dizayna sahip saat, günün hangi saatinde olduğuna bağlı olarak şeffaftan şeffaf olmayan hale doğru geçiş yapıyor. Koyudan açığa doğru geçiş yapan minimalist dizayn sahipi Dusk’ın altında yatan gelişmiş mekanik sayesinde, saat gmkyüzünde olduğu gibi renk değiştirebiliyor. Bu dönüşümün gün boyu ve her gün tekrar ediyor.
Yenilikçi iş fikri 5: E-posta Bildirim Cihazı
İnternet’in ortaya çıkmasının ardından, geleneksel posta sistemi kökünden değişti. Artık çoğumuz faturadan postaya tüm ihtiyaçlarımızı elektronik ortamda karşıladığımızdan, gerçek dünyadaki posta kutumuzu kontrol etmek aklımıza dahi gelmiyor. Tüm bunların ötesinde, kapılarımızın önündeki posta kutular, insanların değişsen posta anlayışına uymuyor. Zira İnternet’e bağlı değiller ve posta geldiğinde sizi uyaramıyorlar. Peki ya bu durum değişseydi?
Mynder’in arkasında da bu fikir bulunuyor. Nesnelerin İnternet’ine bağlı olan bu cihaz, sıradan posta kutunuzu 21. yüzyıl gereksinimleri ile buluşturuyor. Öncelikle akıllı telefonunuza bağladığınız cihazı posta kutunuza yerleştiriyorsunuz. Sonrasında sizi gelen postalardan haberdar edip saatini ve tarihini bildiriyor. Cihaz o kadar basit ki, insan daha önce ortaya çıkmadığına şaşırıyor.
Yenilikçi iş fikri 6: Açık Kaynak Kodlu Sesli Komut Sistemi
Alexa, Google Home ve Apple’ın yeni piyasaya sunduğu HomePod oldukça başarılı sesli komut sistemleri. Tabi eğer özel hayata fazla önem vermiyorsanız. Bahsi geçen cihazlar sürekli açık, sürekli dinliyor ve devamlı sizin ve evinizde bulunan diğer insanlar hakkında veri topluyor. Bu toplanan verilerin nasıl toplandığı, ne zaman toplanacağı, nereye gönderildiği, kimin kullandığı ya da ne için kullandığı hakkında hiçbir bilginiz ya da kontrolünüz yok. Evet, başarılı bir sesli komut sistemine sahip oluyorsunuz fakat, özel bilgilerinizle rahatlık arasında seçim yapmak zorunda hissetmek sizi rahatsız ediyorsa, pek bir seçeneğiniz kalmıyor.
Mycroft, yeni ürünü Mycroft Mark 2 ile bu durumu değiştirmeyi amaçlıyor. Üreticilerinin, geleceğimiz için yapay zeka ve ses teknolojilerinin çok önemli olduğunu vurguladığı Kickstarter sayfasında “Mycroft’un Mark 2 cihazı diğerlerine meydan okuyor. Ortaklaşa geliştirilen ve sizin özel bilgilerinize saygı duyup, tamamıyla şeffaf yapısı sayesinde verilerinizin nasıl işlendiğini ve kullanıldığını görebilirsiniz. Mark 2 insanlar tarafından insanlar için üretilen bir sesli komut sistemi. Ondan beklediğiniz her şeyi yapabilen Mark 2, bunu yaparken şeffaf ve açık bir şekilde kalmayı da başarıyor.
Yenilikçi iş fikri 7: Manyetik Bisiklet Işıkları
Bisikletçiler günümüzde hiç olmadığı kadar çeşitli ışıklandırma seçeneğine sahip olsa da, bu ışıkların neredeyse tamamı halen pil ile çalışıyor, otomatik olarak açılmıyor ve genellikle sadece ön ya da arka tarafın aydınlatılması için kullanılıyor. Bu ışıklar önünüzdeki ya da arkanızdaki araçların sizi fark etmesini sağlarken, yanlardan görünürlüğünüz için herhangi bir katkı sunamıyor. Arara’nın amacı ise bu soruna çözüm olmak.
İlk ve en önemli özelliği, Arara’nın pile ihtiyaç duymaması. Arara, tekerleklere monte edilen ve temas etmeden çalışarak, tekerleğin dönüşünden enerji kazanan bir cihaz. Bisikletin tekerleği dönerken, neodimiyum mıknatıslar bobinin üzerinde hareket ederek elektrilk enerjisi üretiyor. Üretilen enerji de bir kondansatörde depolanıyor. Kondansatördeki enerji belli bir seviyeye ulaştıktan sonra ışıklar açılıyor ve siz harekete devam ettiğiniz sürece de ışıklar açık kalıyor. Ayrıca kondansatörün içerinde, kısa süreli duraklamalarınıza yetecek kadar da enerji bulunuyor. Tüm bunların yanı sıra, ışıkların eşsiz konfigürasyonu sayesinde, bisikletiniz her açıdan görünür oluyor.
Yenilikçi iş fikri 8: Bisikletler İçin Akıllı Stop Lambası
Bisikletler günlük hayatta tekrar popülerleşmeye başladıkça, bisikletlerde kullanılan ışıklandırmalarda da çeşitlenmeye başladı. Piyasada aşırı parlak ışıklardan, lazer ışıklara ve hatta tekerlerde animasyonlar oluşturan ışıklara kadar birçok çeşit mevcut. Fakat dünya kadar seçeneğin arasında da olsa Lucnt SRL1 bir adım öne çıkmayı başarıyor.
Kaliforniya’da dizayn edilip üretilen Lucnt SRL1, birçok sensörü ve akıllı algoritması sayesinde hızlandığınızı ya da yavaşladığınızı algılıyor. Tepki olarak da, sizin müdahalenize gerek kalmadan ya ya parıldıyor ya da normal haline geri dönüyor. Açıp kapatmanız gerekmeyen ya da dönüş yapacağınızda sinyal vermeyi hatırlamak zorunda kalmayacağınız bu sistem sayesinde, Lucnt SRL1 sizin yerinize her şeyi yapıyor. Bu cihaz sayesinde aynı arabalardaki gibi, frene bastığınızda otomatik olarak stop lambalarınız yanıyor ve arkanızdan gelenin size çarpma olasılığını azaltıyor.
Yenilikçi iş fikri 9: Anahtarlık Boyutunda Oyun Konsolu
Akıllı telefon sahiplerinin tek bir dokunmayla sınırsız bir oyun cennetine girebildikleri günümüzde, Game Boy ya da PlayStation Vita gibi oyun konsollarını almanın ne kadar mantıklı olduğu tartışılır. Öte yandan hem taşıyabileceğiniz boyutlarda hem de oyun oynarken size sürekli reklam vb. bildirimler göndermeyecek bir ürün istiyorsanız, Pocketstar’a göz atmanızda fayda var.
Pocketstar özetle, anahtarlık boyutunda ve Pac-Man, Tetris ve Space Invaders gibi çeşitli klasikleşmiş oyunları oynayabileceğiniz bir oyun cihazı. Bunların yanı sıra, Flappy Bird ve Doodle Jump gibi oyunları da çalıştırabilen cihaz, fotoğraf da görüntüleyebiliyor. Nintendonun ilk ürettiği Game Boy’a benzeyen cihazın üzerinde iki adet tuş ve dört yönlü bir yönlendirme pedi bulunuyor. Yaratıcıları, cihazın dünyadaki en küçük oyun konsolu olduğunu belirtiyor. Guinness Rekorlar kitabında, şu anda dünyanın en küçük oyun konsolu unvanını elinde bulunduran cihaz 54 mm iken, Pocketstar sadece 50 mm uzunluğunda.
Yenilikçi iş fikri 10: Tanksız Dalış Ekipmanı
Tüplü dalış yapmak isteyip, ekipmanların maliyeti ve uzun eğitim süresi gözünüzü korkutuyorsa, yeni Kickstarter projesi hayalinizi gerçekleştirmek için iyi bir seçenek olabilir. Nomad adındaki bu ürün, şnorkel kullanır gibi dalış yapmanıza olanak sağlıyor. Sırtınızda oksijen tankı olmadan dalış yapmanıza olanak sağlayan Nomad, yeni başlayanlar ve daha ileri seviye dalışçılar için işleri kolaylaştıran ve ulaşması kolay bir ürün.
Nomad’da kullanılan hava kompresörü, yüzücünün üzerinde suyun üzerinde dururken, esnek bir boru ile bağlı olduğu ağız aparatına hava gönderiyor. Tek bir şarjda bir saati aşkın kullanım sunan Nomad, sırtınızda ağır bir yük olmadan 12 metreden daha derine dalmanıza da olanak sağlıyor.
Yenilikçi iş fikri 11: 3D Yazıcılar İçin Duman Kontrol Kapağı
3 Boyutlu yazıcılar oldukça havalı birer teknoloji ürünü. Bir parça plastik ve kademeli motorlar sayesinde hayal edebileceğiniz hemen her şeyi üretebilirsiniz. Hatta geleneksel yollarla üretilemeyecek ürünlere bile bu yazıcılar sayesinde hayat verebilirsiniz. Öte yandan 3D yazıcıların kendilerine has dezavantajları da var.
Motorlardan çıkan rahatsız edici gürültünün yanı sıra, 3D yazıcılar koku ve toz da çıkarıyor. Kullanılan malzemeye göre bazen bu toz sağlığa zararlı da olabiliyor.
Box3D ise bu soruna çare üretmek için yola çıktı. 3D yazıcınızdan çıkan dumanı engellemek için davlumbaz görevi gören bu kapak, yayılan tozu da filtreliyor. Kapak plastik mikro parçacıkların evinizin ya da ofisinizin içerisine yayılmasını engelleyerek yazıcınızın sağlığınıza zarar vermesinin önüne geçiyor. Kapak ayrıca bir derecede ses yalıtımı da sağlayarak yazıcıdan çıkan rahatsız edici sesleri yumuşatıyor. Kısacası Box3D, yazıcınızın daha az rahatsız edici ve daha az zararlı olmasını sağlıyor.
Yenilikçi iş fikri 12: Minik Bir Çok Amaçlı Çakı
Yanımızda taşıyabildiğimiz aletler oldukça faydalı fakat taşınabilirlik ile fayda arasındaki dengeyi kurmak dile kolay. Piyasadaki birçok çakı ya da çok amaçlı alet ya çok büyük ve hantal ya da hiçbir zaman kullanmayacağınız, işe yaramaz özelliklerle dolu. Cüzdanınıza sığacak boyutlardaki ve 15 farklı ingiliz anahtarı boyutu bulunan aletler oldukça etkileyici fakat, bir ingiliz anahtarına kaç kez ihtiyacımız olabilir ki?
Birçok işimizi görecek ve yine de hafif ve minimalist bir şekilde dizayn edilmiş bir alet olsa fena olmaz mıydı? İşte Claw’un amacı da tam olarak size bunu sunmak. Claw, anahtarlığınıza takıp taşıyabileceğiniz pençe şeklinde bir metal parça. Asıl işlevi şişe kapağı açmak olan Claw, tornavida, konserve açacağı, pil sökücü vb. birçok görevi de başarıyla yerine getiriyor. Siz büyük ihtimalle Claw’u sadece açacak olarak kullanacaksınız ama diğer özelliklere sahip olmak yine de iyi bir şey. Hele ki bu özellikler fazladan yer işgal etmiyorsa.
Yenilikçi iş fikri 13: Yemek Yapan Robot
Vakum anlamına gelen Fransızca sous vide terimi, bir yemek pişirme yöntemi olarak en iyiler arasındaki yerini hak ediyor. Eğer bilmiyorsanız; sous vide hava geçirmez, vakumlu bir paketteki yiyeceği düşük ısıdaki suda pişirme yönteminin adı. Bu yöntemin faydaları ise, düşük sıcaklıkta yemeği pişirdiği için, yiyeceklerin hücre duvarlarına zarar vermemesi ve bu sayede hem daha lezzetli olmasını hem de besleyiciliğini korumasını sağlaması.
Sous vide ayrıca, etin bağ dokusundaki sert kolajen proteinleri aşırı ısıtmadan hidrolize uğramasını sağlayarak etin nem kaybetmesini ve sertleşmesini engeller.
Bu pişirme yönteminin tek kötü yanı ise fazla zaman alması. Sous vide yöntemi ile normal pişmiş bir biftek yapmak istediğinizde, bir buçuk saat bekledikten sonra bile, sadece etin üst kısmının kızarmaya başladığını görürsünüz. Yani pek de kullanışlı bir pişirme yolu değil fakat, Suvie de tam olarak bu sorunu çözmeyi amaçlıyor. Suvie kısaca, evinize kadar hizmet veren bir yemek servisi sağlayan, İnternet bağlantılı bir yemek pişirme robotu.
Önceden hazırlanmış ve paketlenmiş yiyecekler kapınıza kadar geliyor ve size, işe gitmeden önce bu yemekleri robotun içine koymak kalıyor. Sonrasında ise İnternet bağlantısı sayesinde, işten dönmeden önce robotu uzaktan çalıştırmanız yeterli. Izgara seçeneğini de içerisinde barındıran Suvie, siz eve geldiğinizde mükemmel bir akşam yemeği ile sizi karşılayacaktır.
Yenilikçi iş fikri 14: Önden Çekişli Bisiklet
Daha önce de söylediğimiz gibi; insanlık kişisel ulaşım araçları alanında altın çağını yaşıyor. Bu alanda artan talebin yanı sıra Kickstarter gibi platformların da katkısıyla, insanlar çılgınca fikirler üretip, bu fikirlerini hayata geçirmek konusunda artık pek de sıkıntı yaşamıyorlar. Tüm bu etkenlerin sonucunda ise, kişisel ulaşım alanında tabiri caizse yeni bir rönesans yaşanıyor. Günümüzde artık sayılamayacak kadar fazla kişisel ulaşım aracı fikri varken, zaman geçtikçe de bu fikirlere yenileri ve daha çılgınları eklenmeye devam ediyor.
Bahsi geçen fikirlerden biri de katlanabilir önden çekişli bir bisiklet olan Bellcycle. Yaratıcısı Alex Bell, kampanya sayfasında ürünü basit bir şekilde “Bu bir bisiklet” diyerek tanımlıyor ve “fakat biz pedalları ön tekere taşıdık. bisikleti daha kısa hale getirdik ve sürüşe daha iyi tepki verebilmesi adına ortaya bir de pivot ekledik.” diye sözlerine devam ediyor. Bell’e göre Bellcycle bisikletin üretilmesindeki en önemli sebep, bu alanda deneysel davranma isteği ve orijinal olma çabası.
Yenilikçi iş fikri 15: Ferrofil* Lav Lambası
Ferrofil masa üstü süslerinin başına gelen en iyi buluş olabilir. Eğer daha önce görmediyseniz, bu süs eşyasının içerisinde manyetik bir sıvı bulunur ve manyetik alanın varlığında farklı şekillere girer. Ferrofil sıvı aslen NASA tarafından, yer çekimsiz ortamda yakıt pompalama sorununa çözüm ararken keşfedildi. Fakat o kadar eğlenceliydi ki, kendisine oyuncak ve süs eşyası dünyasında çabucak yer edindi. Ferrofil oyuncaklar günümüzde sık rastlanan eşyalar ve Rocket’de bunun son örneği olarak Kickstarter’da kendini gösterdi.
Rocket, piyasadaki diğer ferrofil süs ve oyuncaklardan biraz farklı. Bu ürün kapsüle konmuş suyun içerisindeki bir miktar ferrofil sıvısından biraz daha fazlasını sunuyor. Sıvı lav lambasının içerisinde duruyor ve herhangi bir etkiye gerek durmadan aşağı yukarı hareket ediyor. Kendi kendine kayan ve yüzen siyah toplarla oynamak istemezseniz de sıvıyı mıknatıs yardımı ile yönlendirebiliyorsunuz. Çok ihtiyacınız olmasa da eğer masanızın üzerinde böyle bir oyuncak isterseniz, daha iyisini bulabileceğinizi düşünmüyoruz.
*Ferrofil: Tam çevirisi “demirsever” olan ve demire kolayca bağlanabilen maddeler için söylenen bir terimdir. Ayrıca “manyetik süspansiyon içeren bir akışkan” anlamına gelmektedir.
Yenilikçi iş fikri 16: Akıllı Duş
Ağa bağlı fırınlar, buzdolapları ve televizyonlar sayesinde mutfaklar ve oturma odaları artık hiç olmadığı kadar akıllılar. Fakat artık zeka evinizdeki bu odalarla sınırlı kalmayacak ve akıllı banyo deneyimini yaşayabileceksiniz. Güne başlarken ya da gün sonunda tek bir dokunuş ya da sesli komutunuzla Livin duşun keyfini çıkarabilirsiniz. Aşırı hassas musluklarla ideal sıcaklığı aramak için zaman harcamak yerine, Livin size anında mükemmel bir banyo deneyimi sunuyor.
Klasik bir dizayna sahip bu yeni teknoloji banyo alışkanlığınızı değiştirebilir. Hem Google’ın akıllı ev hizmeti Google Home ile hem de Amazon’un Echo’su ile uyumlu olarak çalışabilen bu akıllı duşa “sabah duşumu hazırla” demeniz yeterli. Suyun sıcaklığı istediğiniz ayara gelene kadar suyun akmasına izin veren Livin, hedefe ulaştığında su akışını kesip sizin duşa girmenizi bekliyor. Dahası; Livin’in eşsiz algoritması sayesinde, istenilen sıcaklığa en kısa sürede ulaşıyor ve su israfını en aza indiriyor.
Yenilikçi iş fikri 17: Edison Tarzı LED Ampül
Edison tarzı ampuller hem şık hem de sıcak bir aydınlatma sağlayan ürünlerdir. Üstelik LED ampullerden çok daha havalı bir görünüme sahipler. Sorun ise çok fazla elektrik tüketmeleri ve bu tüketime rağmen LED ampuller kadar verimli olmamaları. Neyse ki üreticiler yıllardır Edison tarzı LED ampuller üretmeye çalışıyor. Bu denemelerin çoğu korkunç görünse de aralarından biri evinizde kullanmak isteyeceğiniz kadar güzel bir ampul üretmeyi başardı. Ampulün adı da Arc.
Çevreye duyarlı ve minimalist yaklaşımının yanı sıra Arc’ın 30 bin saat ömre sahip olması da bir artı. Bu da demek oluyor ki, günde altı saat kullanmanız halinde, tek bir Arc ampul ile 14 yıl idare edebilirsiniz. Standart duylara uyumlu olan Arc çatlamaya dayanıklı dış yapısı sayesinde oldukça sağlam. Öyle ki stratosferik yüksekliklerde bile çalışabiliyor.
Yenilikçi iş fikri 18: Akıllı Telefonlar İçin Mikroskop
Gördüğünüz bir şeyi en ince ayrıntısına kadar incelemek isteyip de, cebinizden bir mikroskop çıkarıp bakamamak oldukça rahatsız edici değil mi? Tamam daha fazla üzülmeyin! Çünkü artık iMicroscope sayesinde cüzdanınızda profesyonel bir mikroskop taşıyabileceksiniz. Oldukça niş ve bir o kadar da havalı olan bu cihaz, bir kredi kartı boyutlarında ve kablosuz olarak akıllı telefonunuza bağlanarak istediğiniz yerde mikroorganizmaları incelemenize olanak sağlıyor. Eğer çevrenizdeki küçük, garip ve ürkütücü organizmaları incelemek istiyorsanız, tek ihtiyacınız iMicroscope!
Günümüzdeki birçok cihaz gibi iMicroscope da Android ve iOs uygulamaları ile birlikte kullanılıyor. Tek yapmanız gereken ise telefonunuza bağladığınız cihazı istediğiniz yere doğrultup uygulamayı çalıştırmak. Bu noktadan sonra telefonunuz aracılığı ile yakınlaştırıp uzaklaştırabilir ya da ışığını ayarlayabilirsiniz. Yaratıcılarının açıklamalarına göre iMicroscope destekleyici küresel olmayan lensleri sayesinde net ve hata payı azaltılmış görüntü veriyor. En güzel tarafı ise her tür telefon ile birlikte kullanılabiliyor olması.